čaute kolegovia. Prosím vás kedy je ten správny čas vyhladit obtisk?? lebo ked to chcem tak sa mi to krčí a ked to zaschne je neskoro. Pýtam sa preto lebo mi tam ostávajú bublinky. Skúšal som ich aj prepichnút ihlou ale nejde to. Používam setter a softer. Dakujem.
Správný čas je hned po položení obtisku. Položit, vytlačit, odsát, uhladit. Pokud dáváš vodičku (setter pod obtisk , je potřeba postupovat rychle , ale opatrně. Já, pokud to není úplně bezpodmínečně nutné, pod obtisk vodičku nedávám. Setter funguje i po přetření obtisku shora a většinou se dostane i pod obtisk zavzlínáním linkami paneláže, pokud trošku přetáhneš..
pánové mám dotaz .Při nalepování optisků , jsem zjistil že optisky na ocasni plochu nevlezou ,je možné je trochu přistřihnout,tak aby na nich zústal jen znak země a přitom nálepky zůstali funkční.S vodičkama nemám žádné zkušenosti PS:VŠE JE JEDNOU POPRVÉ
Rozhodně ano. Tady v tom případě bych možná uvažoval nad vymaskováním směrovky a pak nad přesným obstřižením toho bílýho půlměsíce a až to bych nalepil teprve na lesklej lak za pomoci vodiček pod a na obtisk.
MILAN HOLZAPFEL psal že nepoužívá vodičku s modrým výčkem vůbec,má tedy cenu ji používat při nalepování běžně používaných optiskú Tedy kromě případu jako je ten můj
Já používám obtiskové vodičky pod i na prakticky vždycky - mám pak jistotu, že to zreaguje jak má a navíc to pomůže i co možná nejlepšímu zkopírování obtisku na členitém povrchu, Na rovině to zase pomůže obtisk zažrat do povrchu a tím se obtisk i mírně sníží.
Každý podle svého gusta a zkušeností. Adhesol je v podstatě jen běžný ocet (bez příchutí). Na některé obtisky působí aktivně na jiné ne. Pokud bych měl použít pod obtisk vodičku na bázi kyseliny octové raději bych použil čistou kys. octovou naředěnou na cca 35% roztok. Na rozdíl od běžného octa (a Adhesolu) je zcela bezbarvá a prosta dalších příměsí. Kys. octová i Adhesol může také za určitých okolností narušovat i podkladový lak. Stalo se mi to např. u Sidoluxu. Vodička Gunze Setter (modrý vršek) se má dávat pod obtisk, jenže se tím značně omezuje čas po který je možno s obtiskemn po povrchu modelu pohybovat, což bývá někdy problém kvůli přesnému usazení. Po neblahých zkušenostech ji používám PŘES obtisk a funguje to spolehlivě také. Podle mne je nejdůležitější hladký povrch pod obtiskem, nepřehnat máčení ve vodě, aby se neodplavilo lepidlo, obtisk dostatečně přitisknout k povrchu a vytlačit přebytečnou kapalinu a vzduchové bublinky. Většina obtisků dnes je dostatčně tenká a dobře přilnou k povrchu samy o sobě. Proto v některých případech ani není nutné vodičky POD obtisk používat. Stačí jen změkčovací vodička. Toť mé zkušenosti.
Prva otazka - Mozem pouzit stare obtisky? Nebude s tym problem? Mam model auta (Revell) doma asi uz 10 - 12 rokov a su ku tomu origo obtisky. Druha otazka - ake materialy pouzivate pri odsavani tej vodicky co ide pod - nejaku flanelovu handricku? Alebo spongiu (hubku)? Tretia otazka - asi ked dam uz obtisk na model je tam minimalna sanca hybat s nim, tak ako si vy oznacujete miesta kam dat obtisk? Ci iba od oka alebo podla urcitych okrajov? diky
Ahojte. Som zaciatocnik a kupil som si Vallejo Decal Medium. Je to podla vas dobra volba? Ako by som ju mal najlepsie pouzivat? Ma niekto tiez taku vodicku? A ma s nou niekto skusenosti? Je mozne ju pouzit na obtisk cca stary 5 rokov pod ktorym nie je lak a je bezpecne pouzivat vodicku na lak Vallejo Satin Varnish? Vopred vsetkym dakujem a prosim o pomoc!
Tento rok: Postavené modely: Messerschmitt Bf 109 E-4 (1/72, ICM), Mitsubishi A6M2 type 21 (1/72, Airfix), Grumman F4F-4 (1/72, Academy) Na stole: Morane-Saulnier M.S.406 (1/72, HobbyBoss), Supermarine Spitfire Mk.Ia (1/72, Airfix)