Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Obtiskové vodičky

How to
Odeslat odpověď
Příspěvků: 386 • Stránka 10 z 26 • 1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 26
  • Odpovědět s citací

Re: Obtiskové vodičky

Příspěvekod Bubak » 04 srp 2010, 20:20

Mne občas po Setteri ostávajú mapy, ale ide to v pohode dole vodou...
Ľubomír Ontkoc
Bubak

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Nagumo » 13 srp 2010, 17:47

Jaké jsou vaše zkušenosti s obtisky Flying Colors Aerodecals, jaké vodičky na ně - GSI nebo Agama?
http://www.ruslet.webnode.cz
Nagumo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod skka » 14 srp 2010, 09:34

http://decals.kitreview.com/decals/flyi ... ewse_1.htm ... Podle všeho to bude Cartograf. Set a Sol fungoval, bude i Gunze. Agamy neznám.
Мартиниqуе, ЧарлиеБи, Хаппы-Ча, Кретён, Донна1960нецо, ЧорýДо, Фицк, Труехлик, Тйота, ГлейтОн, шпекы, прейПлацПилот, емКинг, ЕреС, Бенцůр, ммеекк, Молитутули, Оwл,вздусныСтрих, Олт, wхитеОпп, йенык, Спаренина, чуйбоуш, Майк Какáч
skka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod bouvier » 11 zář 2010, 10:09

čaute kolegovia. Prosím vás kedy je ten správny čas vyhladit obtisk?? lebo ked to chcem tak sa mi to krčí a ked to zaschne je neskoro. Pýtam sa preto lebo mi tam ostávajú bublinky. Skúšal som ich aj prepichnút ihlou ale nejde to. Používam setter a softer. Dakujem.
bouvier

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Holzapfel » 11 zář 2010, 13:39

Správný čas je hned po položení obtisku. Položit, vytlačit, odsát, uhladit. Pokud dáváš vodičku (setter pod obtisk , je potřeba postupovat rychle , ale opatrně. Já, pokud to není úplně bezpodmínečně nutné, pod obtisk vodičku nedávám. Setter funguje i po přetření obtisku shora a většinou se dostane i pod obtisk zavzlínáním linkami paneláže, pokud trošku přetáhneš..
"Myslel jsem, že blbě vidím a .. doktor mi to potvrdil. Teď už v klidu stavím tak jak vidím!"
Rozestavěno (některý už dlóóuho): čs. Spitfire LF Mk.IXe 1/32 , Bloch MB 152C.1, 1/32, P-51D Mustang, 1/32 - Dragon
Milan Holzapfel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod bouvier » 11 zář 2010, 14:39

Díki [-o<
bouvier

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KALÁB RADEK » 07 pro 2010, 10:45

pánové mám dotaz .Při nalepování optisků , jsem zjistil že optisky na ocasni plochu nevlezou ,je možné je trochu přistřihnout,tak aby na nich zústal jen znak země a přitom nálepky zůstali funkční.S vodičkama nemám žádné zkušenosti PS:VŠE JE JEDNOU POPRVÉ :)
DSCF5555.JPG
DSCF5555.JPG (12.56 KiB) Zobrazeno 3903 krát

KALÁB RADEK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hummer » 07 pro 2010, 11:01

Není problém to přesně obstřihnout, tak aby to přesně odpovídalo velikosti směrovky. Obtisk se tim nijak nezničí.
Roman "Hummer" Šlajer, Plzeň
Hummer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KALÁB RADEK » 07 pro 2010, 11:11

Možná je to blbá otázka budou zde potřeba vodičky :shock: Mám z toho trochu strach :oops:
KALÁB RADEK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 07 pro 2010, 12:35

Rozhodně ano. Tady v tom případě bych možná uvažoval nad vymaskováním směrovky a pak nad přesným obstřižením toho bílýho půlměsíce a až to bych nalepil teprve na lesklej lak za pomoci vodiček pod a na obtisk.
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Průvodce světem plastikového modeláře
Průvodce světem plastikového modeláře 2
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KALÁB RADEK » 08 pro 2010, 07:46

MILAN HOLZAPFEL psal že nepoužívá vodičku s modrým výčkem vůbec,má tedy cenu ji používat při nalepování běžně používaných optiskú :-k Tedy kromě případu jako je ten můj :D
KALÁB RADEK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 08 pro 2010, 07:49

Já používám obtiskové vodičky pod i na prakticky vždycky - mám pak jistotu, že to zreaguje jak má a navíc to pomůže i co možná nejlepšímu zkopírování obtisku na členitém povrchu, Na rovině to zase pomůže obtisk zažrat do povrchu a tím se obtisk i mírně sníží.

P.S. Mimochodem máš znamenitou češtinu :grin: :grin: :grin:
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Průvodce světem plastikového modeláře
Průvodce světem plastikového modeláře 2
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Holzapfel » 08 pro 2010, 10:11

Každý podle svého gusta a zkušeností. Adhesol je v podstatě jen běžný ocet (bez příchutí). Na některé obtisky působí aktivně na jiné ne. Pokud bych měl použít pod obtisk vodičku na bázi kyseliny octové raději bych použil čistou kys. octovou naředěnou na cca 35% roztok. Na rozdíl od běžného octa (a Adhesolu) je zcela bezbarvá a prosta dalších příměsí. Kys. octová i Adhesol může také za určitých okolností narušovat i podkladový lak. Stalo se mi to např. u Sidoluxu. Vodička Gunze Setter (modrý vršek) se má dávat pod obtisk, jenže se tím značně omezuje čas po který je možno s obtiskemn po povrchu modelu pohybovat, což bývá někdy problém kvůli přesnému usazení. Po neblahých zkušenostech ji používám PŘES obtisk a funguje to spolehlivě také. Podle mne je nejdůležitější hladký povrch pod obtiskem, nepřehnat máčení ve vodě, aby se neodplavilo lepidlo, obtisk dostatečně přitisknout k povrchu a vytlačit přebytečnou kapalinu a vzduchové bublinky. Většina obtisků dnes je dostatčně tenká a dobře přilnou k povrchu samy o sobě. Proto v některých případech ani není nutné vodičky POD obtisk používat. Stačí jen změkčovací vodička. Toť mé zkušenosti.
"Myslel jsem, že blbě vidím a .. doktor mi to potvrdil. Teď už v klidu stavím tak jak vidím!"
Rozestavěno (některý už dlóóuho): čs. Spitfire LF Mk.IXe 1/32 , Bloch MB 152C.1, 1/32, P-51D Mustang, 1/32 - Dragon
Milan Holzapfel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kamikaze » 06 úno 2011, 20:50

Prva otazka - Mozem pouzit stare obtisky? Nebude s tym problem? Mam model auta (Revell) doma asi uz 10 - 12 rokov a su ku tomu origo obtisky.
Druha otazka - ake materialy pouzivate pri odsavani tej vodicky co ide pod - nejaku flanelovu handricku? Alebo spongiu (hubku)?
Tretia otazka - asi ked dam uz obtisk na model je tam minimalna sanca hybat s nim, tak ako si vy oznacujete miesta kam dat obtisk? Ci iba od oka alebo podla urcitych okrajov?
:D diky
kamikaze

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Peter Badár » 28 kvě 2011, 17:29

Ahojte. Som zaciatocnik a kupil som si Vallejo Decal Medium. Je to podla vas dobra volba? Ako by som ju mal najlepsie pouzivat? Ma niekto tiez taku vodicku? A ma s nou niekto skusenosti? Je mozne ju pouzit na obtisk cca stary 5 rokov :D pod ktorym nie je lak a je bezpecne pouzivat vodicku na lak Vallejo Satin Varnish? Vopred vsetkym dakujem a prosim o pomoc! [-o< :arrow: :-k
Tento rok:
Postavené modely: Messerschmitt Bf 109 E-4 (1/72, ICM), Mitsubishi A6M2 type 21 (1/72, Airfix), Grumman F4F-4 (1/72, Academy)
Na stole: Morane-Saulnier M.S.406 (1/72, HobbyBoss), Supermarine Spitfire Mk.Ia (1/72, Airfix)

POSIELAJTE MI PROSIM IBA E-MAILY!
Peter Badár

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 386 • Stránka 10 z 26 • 1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 26

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna