Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

HMS Victory z papíru/1:96/ vlastní úprava z roku cca 1798

Odeslat odpověď
Příspěvků: 306 • Stránka 19 z 21 • 1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21
  • Odpovědět s citací

Re: HMS Victory z papíru/1:96/ vlastní úprava z roku cca 1798

Příspěvekod zdesko » 13 kvě 2010, 12:30

..možná by stálo za to ten letopočet dohledat..protože k takovému zásahu do konstrukce musala přijít při relativně dlouhé odstávce.. :-k A já jsem zatím tady naznačil pouze dvě větší přestávky..první, kdy byla odstavena po svém zkouškovém období a zároveň byla částečně upravená a následně zařazená do Královského námořnictva...a druhá větší odstávka by měla být ta na sklonku její kariéry, kdy právě byla nemocnicí a zároveň opět částečně přestavěná.. jinou delší odstávku jsem zatím nevypátral..což je s podivem..protože pak by musela poměrně intenzivně a bez větší odstávky sloužit bezmála 18 let..! :-k
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Jursa » 13 kvě 2010, 18:39

pane boze, to je nadhera.
:shock: :P :shock: :P
Obrázek
Martin Jursa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ronniejames » 14 kvě 2010, 15:04

Nádhra Doris, jak tu loď nemám rád, tak u Tvé nejde nic jiného, než obdivovat.. =D>
Budeš plachty vypínat bulinami, nebo je ponecháš statické?
A protože zatím chybí fotka z předního pohledu, tak jedna otázka k těm "provázkům" napíchaným do plachty (p. Cajthaml jim tuším říká "povázky") - máš je i z přední strany plachty?
Jen tak mimochodem - musela to být šílená "pakárna" je tam takhle hustě napíchat - ale u Tebe už by měl být člověk zvyklý, že ničemu se nemá divit.., teď už jen čekám, kdy rozsvítíš i tu admirálskou lucernu, co přijde na hlavní stěžeň :D
ronniejames

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 14 kvě 2010, 15:27

Děkuji Vám za ohlasy k mé práci, moc si toho vážím!
Co se týče bulin, tak ano, budou u všech plachet. Ještě ale nevím, zda je v místech rozvětvení dělat s kladkama, nebo jen uzlíky? Jinak provázky jsou z obou stran plachet, zas to někdy nafotím, původně jsem je vázala a propichovala skrz plachtu, ale ukázalo se, že efektněji to jde pouhým nalepením, krásně pak drží tvar a svislý směr. Krom toho jsem ušetřila asi třetinu času. Admirálská lucerna je již na svém místě, není sice upravena pro osazení LED, ale mohla bych to ještě nějak pořešit, to není vůbec marný nápad. :idea: Napájení by se muselo řešit knoflíkovou baterií skrytou pod košem + jeden miniaturní spínač, ale vypadalo by to zajímavě. :-k
Nyní se patlám s nekonečným počtem provázků, kterými uvazuji plachty k ráhnům - již natrvalo. Od příštího týdne budu dělat dál na takeláži plachet a ráda bych se pustila do dvou kompletně vybavených člunů, které budou stát po boku Vicy.

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Doris

Jinak našla jsem video, kde Vicy střílí. Fakt paráda, jak tato lodička "ožila":
http://www.youtube.com/watch?v=L2WdU3Zkeig
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kpt.KL » 16 kvě 2010, 19:14

Angličané na bulinách nepoužívali kladky, ale tzv. očnice (angl. thimbles nebo bullseyes) z tvrdého dřeva – pohyblivá lanka tak umožňovala rovnoměrné napnutí “rozvětvené” uzdy (angl. bridle) na bočním lemu plachty. Do ok na lemu plachty byla „rozvětvená“ krátká lanka uvázána uzlem, v češtině nazývaným dračí smyčka – na modelu pochopitelně jednoduchým uzlíkem.

Plně funkční očnice na bulinách modelu lze jednoduše provést takto: kolem tenkého drátku/jehly udělat na niti očko, po zaschnutí lepidla případně natřít matným lakem a po zaschnutí naznačit dřevěnou očnici hnědou barvou – špendlík/jehlu s troškou hnědé barvy vsuneme do očka z jedné a poté z druhé strany.

bowline bridles.JPG

Obrázek
Osobní blog o námořní historii v dobách plachetnic
xhttp://historia-navalis.blogspot.cz
Kpt.KL

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 16 kvě 2010, 20:31

Moc Vám děkuji za skvělý návod a neocenitelné rady, Kapitáne!
Tvary rozvětvení už takto realizuji, na modelu to vypadá přesně jako na tom obrázku. Přiznám se však, že jsem byla dost nedočkavá a ještě než jsem si přečetla Vaše rady, tak jsem udělala buliny na dvou plachtách s maličkými kladkami. :oops: To je asi dost velká chyba, že? Bude lepší, když to předělám a kladky nahradím očnicemi?
Doris
Naposledy upravil DORIS dne 02 lis 2011, 18:32, celkově upraveno 1
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kpt.KL » 16 kvě 2010, 23:56

Ano, je to dost velká chyba, protože Angličané na buliny kladky vůbec nepoužívali. Já bych to předělal.
Obrázek
Kpt.KL

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 17 kvě 2010, 06:48

O.K. Díky moc za cenné rady, jdu na to. Jsem moc vděčná za Vaši pomoc! :flower:
Doris

Edit: Tak lanoví přibývá jako po másle, už pomalu docházejí uvazovací místa na palubě.....
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

A ještě jsem si hrála s foťákem a pokusila se udělat záběry interiéru zadních kajut z různých stran i při pohledu z bočních okýnek. A že je všechno uvnitř krásně vidět se můžete přesvědčit sami:

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

Do konce týden bude lanoví kompletní.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kpt.KL » 19 kvě 2010, 09:33

Co k tomu dodat ... nic jen "Bravo, třikrát bravo!" =D> =D> =D>
Obrázek
Kpt.KL

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 19 kvě 2010, 10:48

Srdečně Vám děkuji za slova uznání, Kapitáne, je to pro mne velká pocta, že se Vám má práce líbí. Bez Vašich neocenitelných rad a samozřejmě i rad a námětů od dalších kolegů [-o< bych se nikdy nedopracovala až tak daleko a na modelu bych měla nepřeberné množství zbytečných chyb. Stále víc mne láká snaha o realistické provedení různých pasáží, které jsem dříve jen improvizovala. Takže mne práce baví dvojnásob, že mohu skloubit dohromady estetiku i realističnost. V tomto trendu bych ráda pokračovala i dál.
Včera jsem dotáhla žebříky pod koši, klasická pinzetová práce a pár "vyjmenovaných slov" , jak jsem zavadila o stávající lanoví a dva jsem si utrhla..... :evil: , ale už to mám za sebou. Dokončena jsou i další mohutná lana (halže- nebo jak se to přesně jmenuje :oops: na dolních rozích plachet) a ještě doladím pár lanek podle plánů Vicy. Brzy dodám další fotky.
Doris
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 20 kvě 2010, 17:14

Takeláž na Victory je de facto dokončena, dle plánů lodi jsem snad nezapomněla na žádné lanko, tak by to mělo být O.K.
:?: :idea: Narazila jsem však na něco, co je vidět pouze na fotkách skutečné Victory - jedná se o místa označená červeně na přiložených fotkách a lámu si hlavu, co to přesně je a k čemu daná lana sloužila. Je to i mezi předním stěžněm a čelenem. Uvažuji, že je na svém modelu též ztvárním, ale netuším, odkud kam je mám tahat, abych neskončila u bezvýznamné improvizce. :( Poradíte prosím?
Doris
Přílohy
IMG_2409.jpg
IMG_2403.jpg
IMG_2408.jpg
IMG_2402.jpg
IMG_2392.jpg
IMG_2422.jpg
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kpt.KL » 20 kvě 2010, 18:59

Na skutečné Victory se jedná o dočasnou odkládací "muzejní" polohu ovládacích lan stěhovek, spojených v jednom místě, protože tam nejsou plachty. Na modelu to nedělejte - jednak na kostakách by ta lana měla být na svých místech v příslušných rozích plachet, a u stěhovek na skutečné lodi neplandají takto, ale jsou v dolní poloze u stěžňů.

lana_stehovek.JPG

Obrázek
Kpt.KL

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 20 kvě 2010, 21:58

Velice Vám děkuji za rychlou reakci a vynikající odborné vysvětlení problematiky, Kapitáne.
Takže tím pádem mám lanoví dokončeno (pokud ještě náhodou na něco chybějícího nenarazím, což při té směsici lan je klidně možné....)a nyní se vrhnu na doplňky a drobnosti.
Takto vypadá Vicy nyní:
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Kvalitnější a detailní fotky udělám, jak bude konečně slunečné počasí. Při tomto pošmournu je to o ničem... :(
Doris
Naposledy upravil DORIS dne 03 lis 2011, 12:05, celkově upraveno 1
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 21 kvě 2010, 15:00

Přináším novou sadu fotek, konečně bylo trochu lepší světlo, takže fotografie nejsou zkreslené bleskem fotoaparátu. Nyní si hraji s kovovými očky, která budou umístěná pod dvířky střílen. Chystám se udělat ještě i fotky proti světlu, kde bude Vicy vypadat zajímavěji. Na posledních fotografiích je Victory i se svým patronem, který hrozně rád pózuje.... :big smile:
HMS Victory s dokončenou takeláži:
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

Victory společně se svým patronem
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

Doris
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ronniejames » 22 kvě 2010, 14:00

Nádhera Doris!
A jen jedna malá poznámka - co takhle "nadehtovat" kotevní lano - takhle neošetřené by ve slané mořské vodě asi dlouho nevydrželo.. :-k .
ronniejames

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 306 • Stránka 19 z 21 • 1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno