Málo lidí ví, že i jiný bojový letadla než F-22 ( a asi i T-50) to dokážou, ale jen Raptor to dá s výzbrojí

172flogger píše:Supercruise asi umí spousta letadel. Nejefektivněji s plným nákladem to byl Concorde, využívat toho měl i TSR.2
Někde jsem četl, že první to zvládal EE Lightning (samí Angláni) a ze starších jednomotoráků mě napadá třeba F-16XL. Ale supercruise rychlostí někde nízko nad Mach 1 podle mě stejně nemá moc smysl. Podle mě je výhodnější letět těsně podzvukově a relativně nenápadně, něž lehce nadzvukově a s rachotem o sobě dávat vědět. Ale třeba je to hloupá domněnka. Raptor má mít suepercruise nad 1,5 machu a to už je zase o něčem jiném.
...
Ivan Rohaľ píše:Na ruskom internete som sa dozvedel, že každý nit a šróbik bude zakrytý stealth nanokrytkou
Martin Černý 'Černoch' píše:Nefungovaly motory u Mig-25/31 při vysokém nadzvuku částečně jako náporové? Podobně jako u SR-71 ? Pak by řežim AB byl nepotřebný a může letět vysokou nadzvukovkou poměrně dlouhou dobu.
mess píše:172flogger píše:Supercruise asi umí spousta letadel. Nejefektivněji s plným nákladem to byl Concorde, využívat toho měl i TSR.2
Někde jsem četl, že první to zvládal EE Lightning (samí Angláni) a ze starších jednomotoráků mě napadá třeba F-16XL. Ale supercruise rychlostí někde nízko nad Mach 1 podle mě stejně nemá moc smysl. Podle mě je výhodnější letět těsně podzvukově a relativně nenápadně, něž lehce nadzvukově a s rachotem o sobě dávat vědět. Ale třeba je to hloupá domněnka. Raptor má mít suepercruise nad 1,5 machu a to už je zase o něčem jiném.
...
No vypada to, ze jsi nepochopil, o cem supercruise je. Nebudu tu davat prednasku o energeticke narocnosti prekonani zvukove bariery. ale v principu jde o to, ze dlouhe presuny nejsou mozne s pouzitim pridavneho spalovani, a to z mnoha duvodu (tepelne namahani motoru, spotreba mj.). Let lehce nadzvukove a lehce podzvukove neni, co se tyce hluku, az tak rozdilny (proc by taky mel byt?), podstatne je, ze je tu magicka hranice, let nad ni bez pridavneho spalovani je proste supercruise.
A k tomu, co rikal Paja -
K supercruise a Raptor/PAK FA - ve chvili, kdy komplet podveseni (pridavne nadrze, zbrane) jsou ukryty v pumovnici (a tim padem se nemeni aerodynamicky profil letadla a tim padem celni odpor), myslim, ze je uplne jedno ve vztahu k supercruise, jestli je letadlo podveseny nebo neni, protoze hmotnost letadla nijak vyrazne neovlivni cestovni rychlost - jen bude malicko slozitejsi se na ni dostat, ale tam je mozny na chvili pritopit
M.
Uživatelé procházející toto fórum: JABBA, Martin_S a 24 návštevníků