Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Auto-Moto ‹ Kamiony a těžká technika ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

DAF XF 95.480 far + Schwarzmüller TPA 2/E MEGA-DOKONČENO

Odeslat odpověď
Příspěvků: 638 • Stránka 10 z 43 • 1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 43
  • Odpovědět s citací

Re: DAF XF tandem (far) low-deck

Příspěvekod mirazapletal » 13 úno 2009, 17:29

Pavluša píše:ty brďo nevím kam se poděli ty fotky zadní nápravy :shock: ,ale tam bylo pěkně vidět jak je nad kolem uděláný místo na propérování kola.

Míro : Koukal jsem na ty tvoje náčrtky př.nápravy asi by to takhle mohlo fungovat,ale i přesto si myslím že tam jsou jenom měchy (můj názor)

Já nevím, jak na potvoru jsem na parkovišti te´d nic nepotkal takže úplně jistý si nejsem, jen co si tak pamatuju, když jsem kdysi koukal pod auta ale to jsem vyloženě nekoukal po vacích. Viděl jsem to tak u Liazky kdy vaky přidávali vyloženě navíc a když jsem kdysi koukal pod lowdeckového magnuma tak jsem žádný rozdíl neviděl, jako že by tam chyběly péra, ona by to musela být naprosto jiná konstrukce nápravy, což nevím jestli by se jim to vyplatilo vymýšlet jen kvůli možnosti přizdvihnutí. Rozhodně o tom pochybuju u Renaultů - třeba na zadní nápravě je vidět že se snaží o co nejjednodušší řešení a nevyžívají se ve složitých systémech jako Volvo , MB a podobné. Ono je to možná poznat na jízdních vlastnostech ale to je věc jiná :-) takže u Dafa těžko říct :-)
Lepší medvěd na cibulce, než holub v hrsti :-)

Rozestavěno: Škoda 706RTO stěhovák viewtopic.php?f=158&t=28535
mirazapletal

• Odpovědět s citací

Příspěvekod koubasek » 13 úno 2009, 20:07

Sorry, já tu fotku radši smáznul, asi je to blbost, ale nerad bych aby byl nějákej problém s uveřejňováním fotek toho holanďana :)
A je na ní dobře vidět to místo nad kolem, mám v Pc stažený "informace pro nástavbáře" z daf.com a tam je napsaný, že se používaj u velkoobjem. souprav i nástavby bez pomoc. rámu právě s tím "místem pro kola", podle toho jak vysoký jsou podélníky rámu.
Mno a když pořád nwm jak je to s tou přední nápravou, tak jsem zkoušel psát email autorovi toho modelu z holandska. Asi z těch 2 věty které jsem ňeják splácal v AJ něco pochopil a odepsal mi, že fotky přední nápravy nemá, ale že na jeho modelu je to správně a ty měch vepředu jsou z jiné stavebnice Dafa (takže je má na všech 3 nápravách stejný).

Zatím jsem dokončil rám, ještě musím přebrousit poslední dva spoje a zítra sem dám fota. :foto:

Asi budu muset někde sehnat ty fotky skutečnýho Dafa, protože nemám ani detailnější fotky předních blatníku, hlavně na pravým blatníku je takovej "válec" (asi je to přívod vzduchu :-k ) na kterej se nasadí při sklápění kabiny ten "černej komín" u Dafa je vpravo zezadu na kabině ( u M-B, Magnum,...je taky na pravé straně). Ale ten je tam jen na tahačích, u skříňový auta na žádnej fotce není. :arrow:
Rozestavěno: Scania R560 Highline - Vápeník
koubasek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mirazapletal » 13 úno 2009, 20:48

No já bych ty vaky asi úplně stejné nenechával - pokud by měly nějak měnit výšku podvozku ale spíš podle toho, jakou výšku potřebuješ bych upravil výšku vaků :-) U návěsu jsem si výšku podlahy měnil sám, stačilo vlézt pod návěs a posunout táhlo na jednom ventilu, co udrčuje stálou výšku. Takže výška vaků rozhodně není u žádného auta nic konstantního. :-D
když už jsme u toho ventilu co udržuje stálou výšku... mám s ním jednu příhodu která by někoho mohla stát i život. Jednu zimu jsme dojeli na místo nakládky (místy bylo aj -30, dobrá zima :-))a já si všiml, že návěs táhnem po zemi. Závadu jsem našel - ventil na hlídání výšky se zakousl a jak náprava pružila, tak ovládací páčku ukroutila. Tak jsem ručně návěs zvedl ventilem - páč jsme nakládali 25tun. Pak jsme vyjeli s tím, že holt jednou za čas návěs zas pozvednem, šak jde jen o pérování... ale chyba lávky! :mrgreen: Před jednou křižovatkou zcela ukázkově selhaly brzdy - v tu chvíli mi to došlo - jak souvisí všechno se vším, ventil hlídání výšky má jen svou funkci ale tlak ve vacích regulujule sílu na ovládání brzd, takže když ve vacích není vzduch (on ce postupně vypéruje) tak si návěs myslí že je prázdný a podle toho i brzdí - teda skoro vůbec. Takže jediné co brzdí je tahač a na 40tun to zrovna není ideální. Naštěstí se to nestalo ve velké rychlosti, stát se to z mohelnického kopce či podobně, byl by problém navíc :lol:

mirazapletal

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kryšot » 13 úno 2009, 20:57

:shock: :shock: :shock: :shock: :-k
Ale dík za názory :) .............stejně vás neposlechnu :lol:
Kryšot

• Odpovědět s citací

Příspěvekod koubasek » 13 úno 2009, 21:44

mirazapletal píše:No já bych ty vaky asi úplně stejné nenechával - pokud by měly nějak měnit výšku podvozku ale spíš podle toho, jakou výšku potřebuješ bych upravil výšku vaků :-)
Jo to je jasný, já ten předek auta chci nechat výškově tak jak to je ve stavebnici, takže ty vaky udělám menší, já myslel ten systém, že to nebudu dělat tak jako je to u toho MB ale "nacpu" měch mezi list. a rám, jestli teda do tý doby nepotkám někde zaparkovanej DAF tandem :lol:, což se ale asi nestane.
Stejně je budu muset vytvořit nové, protože ve stavebnici jsou "jen" ty na hnací nápravu (ty teda asi taky snížím).
koubasek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod koubasek » 14 úno 2009, 21:52

Taaaaaakže update :-D
Rám je hotový, chybí tam teda jedna příčka, protože ta bude jiná než na výkrese (bude to spíš takovej držák taž. zařízení).
Přílohy
P2140058.jpg
P2140060.jpg
P2140062.jpg
P2140068.jpg
koubasek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod koubasek » 14 úno 2009, 21:54

Na fotkách jsou taky vidět rozpracované blatníky (je to jen hodně nahrubo), sehnal jsem na netu ňejáký fotky :P (truck bazary,...), takže už mě chybí "jen" detail té přední nápravy.
Přílohy
P2140069.jpg
koubasek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vario612 » 14 úno 2009, 21:55

tak teda jsem napjatej jak ti to dopadne...
T ´n´T
Vario612

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mirazapletal » 15 úno 2009, 00:34

Nooo mě se to líbí :-)
=D>

mirazapletal

• Odpovědět s citací

Příspěvekod awan07 » 15 úno 2009, 00:43

Pěkně pokračuješ.Začínáš dohánět ten můj náskok,co jsem měl :-D .Ale já měl tento týden štěstí a dělal pauzu,tam kde stál Magnum 6x2,tak jsem si ho velmi důkladně prostudoval.
Stavím pomalu,ale jistě
awan07

• Odpovědět s citací

Příspěvekod koubasek » 16 úno 2009, 21:21

Díky :) Ale ještě jsem pořád na začátku, ještě dodělat vzduchojemy dovnitř rámu, upravit nápravy, taky musím znova rozřezat nádrž,... a tak 8-) Taky bych potřeboval někde "potkat" Dafa tandem, ale na netu se dá taky něco najít.
Jo a Míro, jak jsi tenkrát říkal, že ty vzduchojemy ve stavebnici nevypadají moc "modelově", tak máš asi pravdu, našel jsem foto a jsou spojené jen takovým silnějším drátem, takže je asi udělám celé nové :)
koubasek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod koubasek » 01 bře 2009, 20:56

Posledně jsem končil blatníkama, tak tady jsou téměř hotový (na pravej přijde ještě ten "válec" ze stavebnice + takovej detail na kterej italeri zapomnělo)
P3010068.jpg
Mno a hotová přední náprava:
Přílohy
P3010061.jpg
P3010057.jpg
Naposledy upravil koubasek dne 01 bře 2009, 21:02, celkově upraveno 1
koubasek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod koubasek » 01 bře 2009, 21:00

Ještě jsem stihl udělat vzduchojem do rámu + tak na 50% hotovej 2. vzduchojem