Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Technika ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Patton's jeep 1:35

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Patton's jeep 1:35

Příspěvekod G.S.PATTON » 11 led 2009, 19:49

Jak již název napovídá, co bych to byl za válečníka, bez upraveného jeepu, proto mne velmi potěšila "novinka" firmy Plusmodel s úpravou přímo pro mne 8)
Stačilo jen dokoupit jeep firmy Tamiya, sesumírovat fotografie a jde se na věc.
Začal bych tím, co si můžeme všichni přečíst na krabičce, v konverzi je 9 resinových dílů a platíčko s lepty, k tomu obtisky a fólie. Jeepa všichni znáte, co k němu dodat. Líbí se mi figura řidiče, asi z něj udělám svého pobočníka.
Nějakou dobu si dopisuji s jedním britem (zatím chce zůstat v anonymitě) a ten je přítelem rodiny Pattonů a mimo jiné dělá i reenacting (living history) slovo dalo slovo a docela ho to i nadchlo, tak mi ukázal nějaké fotky pro inspiraci.

Historie Jeepu : O Georgovi S. Pattonovi je známo, že měl "své" jeepy a vozidla. Měl je modifikována především pro pohodlné cestování osoby své, tak i pro praktičnost uzpůsobené stylu jízdy.
Měl upravený M3 Half truck, Dodge WC-57, M8 Greyhound a právě Jeep Willys a to ne jeden. Plusmodel se zřejmě zaměřil na jeden z těch, které se vyskytly v čechách, ale musím ujistit, že jsem našel fotky z Francie a Belgie a u všech je Jeep jiný, nebo se lišil ve výrazných detailech. Jeho vozidla jsou proslulá vlaječkami třetí armádyv tříhvězdičkového (čtyřhěvzdičkového) generála a sirénami, které když jel na inspekci, jeho řidič pustil, aby všichni věděli, že přijel právě on. Některé jeepy (jako ten od Plusmodelu) měly dveře, jiné po stranách čelní desky skla měly přidané postranní desky ze skla (viz foto, kde nandavám film do foťáku). Ovšem každý jeep, který byl modifikován generálem Pattonem měl buď blatníky, zástěrky za koly nebo obojí. Určit s přesností že přesně tenhle jeep kdysi dávno patřil Pattonovi je skoro nemožné, protože i malá úprava mohla být jeho zásluhou, nebo jen vynalézavost mechanika či řidiče na danné frontě. Jisté je, že se Plusmodel opíral o fotografie a já jsem jim za to velmi vděčný, nejen, že se na stavbu těším jak malý Jaromír, ale také že s vysokou úctou k Georgovi budu ohalovat další místa jeho výjimečného a vynalézavého intelektu.

Stavba : začátek je asi do nějakého devátého bodu v návodu Tamiye bez úprav, přesto mi to nedá a dávám doplňky rezinové i leptané už od začátku. Řekl jsem si, že když to chci brát co nejprecizněji, budu nucen sáhnout po stříkací pistoli. Zavolal jsem mému dobrému kamarádovi, který mě nechá stříkat a do té doby dělám všelijaké úpravy pro pistoli.
Motor od stavebnice Tamiya se mi moc líbí a proto ho nahrazuji motorem od firmy Italeri, který mi kdysi zbyl, protože jsem jeho použití v zakrytém voze považoval za zcela zbytečné.
Přílohy
M8 greyhound with patton.jpg
Pattonova modifikace M8 (všiměte si sirén vedle levých světlometů)
Patton_Bavaria1_450_350s.jpg
M3 Half truck (dalo by se spekulovat i o White half truck) - opět modifikace Pattonova génia
Pattonův jeep typ 3.jpg
generál Patton si vyměňuje film ve fotoaparátu před svým Jeepem - na této fotce mne ispirovaly sirény
third-army-hq-jeep.jpg
Jedna z modifikací - jeep třetí armády - na pár detailů identický s konverzí od Plusmodelu
"Chytneme nepřítele za nos, a budeme ho kopat do prdele tak dlouho, dokud se nevzdá!"
General G.S.Patton

Rozděláno:
viewtopic.php?f=334&t=35082&start=0&st=0&sk=t&sd=a
Člen štětečkové galaxie č. 27

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
G.S.PATTON

• Odpovědět s citací

Re: Patton's jeep 1:35

Příspěvekod Roďák » 11 led 2009, 20:02

vypadá to na velmi zajímavý projekt tak jen do toho =D>
Jan Rod, 13 let ale bude mi 14!!![ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
92% teenagerů poslouchá hip-hop, jestli patříš mezi zbylých 8% hoď si tohle do podpisu
Koupil jsem to jsem mrtvej!!!! Co blbneš vzdyť je to jen kečup!! Helmans prostě to nejlepší!!!
Roďák

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka Zahradník » 11 led 2009, 20:04

Jeepy mám rád! Držím palce, a doufám, že mě nebudeš inspirovat, jako v případě tvýho universal carriera.
Jirka Zahradník

• Odpovědět s citací

Příspěvekod G.S.PATTON » 11 led 2009, 20:20

Dělal jsem rám zvlášť a korbu zvlášť, vše je připraveno, zatmeleno (moc jsem toho tmelit nemusel, obě firmy jsou precizně kvalitní) a hurá za Johnikem a jeho pistolí ;-I
Ještě jsem trochu začal zkoumat návod, kde tabulku s označením tří generálských hvězd, kterou mám umístit do zadní části vozu, vedle reservy, bude ničit kanystr, a po zkomání a přibližování instruktážní fotografie výrobce jsem usoudil, že ten kanystr tam nebude. Původně jsem Tamiyácký chtěl nahradit ze setu od Academky, ale po uvážení jsem zjistil, že bude mnohem lepší prázdný držák, bez kanystru a tabulka bude krásně vidět.
Přílohy
P1050886a.jpg
Pravý horní pohled přední
P1050885a.jpg
Prahý horní pohled zadní
P1050888.jpg
Držák pro kanystr (výroba ve velmi pozdních nočních hodinách)
"Chytneme nepřítele za nos, a budeme ho kopat do prdele tak dlouho, dokud se nevzdá!"
General G.S.Patton

Rozděláno:

G.S.PATTON

• Odpovědět s citací

Příspěvekod G.S.PATTON » 11 led 2009, 20:25

eistee33 píše:Jeepy mám rád! Držím palce, a doufám, že mě nebudeš inspirovat, jako v případě tvýho universal carriera.

Neříkej, že si na Brena stěžuješ? je to velmi pohodová stavbička, sice starší, ale nevadí.
Tento jeep bych rád stihnul na Děčínský Minimax, doufám, že se tam potkáme ;-)

to Roďák a eistee33 - díky za podporu, nečekám výrazné komplikace 8)
General G.S.Patton

Rozděláno:

G.S.PATTON

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka Zahradník » 11 led 2009, 21:22

Do Děčína se chystám, dá-li konstelace hvězd, tak sebou budu mít taky carriera a ještě možná jeden model. pak budu ještě v pardubkách.
Jirka Zahradník

• Odpovědět s citací

Příspěvekod G.S.PATTON » 12 led 2009, 21:53

Pardubky jdou mimo mne (promiň Zdendo) čekají mne důležitější věci...

K modelu - ten kamarád souhlasil s uveřejněním, proto přikládám jeho fotku u jeepu. Dnes jsem v jedné knize našel velmi pěknou fotku právě přesně toho jeepu, který jsem si koupil od Plusmodelu - už vím, z jaké fotky čerpali, protože je identický, pokud se mi povede ji sehnat v digi podobě, hodím ji sem ;-)

Vyřešil jsem světomety a blinkry, jdu opracovávat kola.
Přílohy
George_Patton_Kimmins_with_Patton's_jeep.jpg
General G.S.Patton

Rozděláno:

G.S.PATTON

• Odpovědět s citací

Příspěvekod G.S.PATTON » 14 led 2009, 23:02

Tak pánové a dámy,
našel jsem přesně tu fotku, kterou se inspiroval Plusmodel (teda si to aspoň myslím - všechno tomu napovídá)

S Johnikem jsme se pustili do stříkání (byť jsem štětečkář, tak na tomhle modelu mi opravdu záleží - minimum napoví můj nick).
Základní nástřik je surfacer a pak vrstva Olive drab. Druhý den pak dvě vrstvy Olive drab Anna. Vypadá to velmi dobře, jsem velmi spokojený, přidávám lepty, ještě dolazuji detaily motoru a barvím pneumatiky - základní rám, kola a karoserii zvlášť.
Přílohy
Pattonův_jeep.jpg
Má a zřejmě i výrobcova předloha
PM243.jpg
Foto od výrobce
P1050894a.jpg
Nasucho přiloženo k sobě
P1050896a.jpg
Zepředu (ještě bez chladiče, reflektorů a směrovek)
P1050898a.jpg
držák na kanystr
General G.S.Patton

Rozděláno:

G.S.PATTON

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Duch » 15 led 2009, 10:48

Líbí se mi to,pomalu kousek po kousku. =D> =D> =D>
:-& Tomáš"Duch"Ducháček - Sudéta V -dorf
Visi sunt oculis insipientum mori , illi autem sunt in pace
Duch

• Odpovědět s citací

Příspěvekod G.S.PATTON » 16 led 2009, 08:51

nespěchám, vše si kráně vychutnávám ;-)

Doplněno o chladič, palubovku, světla a odrazky.
Začínám se pouštět do předního (čelního) skla.
Přílohy
P1050902a.jpg
P1050903a.jpg
General G.S.Patton

Rozděláno:

G.S.PATTON

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MirekK » 19 led 2009, 09:36

Moc pěkný na výsledek se těším, konverzi mám taky doma a ještě jsem si k němu pořídil Pattona s Williem od Legendu, neplánuješ něco podobnýho?
MirekK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod G.S.PATTON » 20 led 2009, 21:23

MirekK píše:Moc pěkný na výsledek se těším, konverzi mám taky doma a ještě jsem si k němu pořídil Pattona s Williem od Legendu, neplánuješ něco podobnýho?

Plánuju :D , dokonce jsem přemýšlel o malé vignětě, ale teď mám našetřeno na doplňky pro diorámy a několik figurek, tak Willie počká, ale samotnýho Pattona si chci koupit ve 120mm.

Určitě jste zvědavi, jak jsem na tom daleko?
Udělal jsem koplet přední sklo (stěrače, elektriku, palubovku, pušku a okna) a začínám trochu leptovat. (viz blatníky)
Přílohy
P1050940a.jpg
český Honzík kouká a Browning třicítka čeká na usazení...
General G.S.Patton

Rozděláno:

G.S.PATTON

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Roďák » 21 led 2009, 17:16

cool moc pěkný těším se na pokračování
Jan Rod, 13 let ale bude mi 14!!![ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
92% teenagerů poslouchá hip-hop, jestli patříš mezi zbylých 8% hoď si tohle do podpisu
Koupil jsem to jsem mrtvej!!!! Co blbneš vzdyť je to jen kečup!! Helmans prostě to nejlepší!!!
Roďák

• Odpovědět s citací

Příspěvekod G.S.PATTON » 24 led 2009, 17:12

tady je:
přilepil jsem kapotu, k ní i držáky z leptů od Eduarda, které mi daroval Johnik a začal jsem se věnovat dvěřím, jejich sklům a připevnění ke zbytku jeepu, přilepil jsem leptané cedulky na hvězdy a popruhy k držáku na kanystr. Druhé dveře (na straně spolujezdce) nechám otevřené, proto jsem uřízl kus zámku k těmto dveřím a ještě budu dělat "poutko" k tomuto zámku. Sám jsem na to zvědav, ale už jdu do finále ;-)
Přílohy
P1050942a.jpg
P1050944a.jpg
General G.S.Patton

Rozděláno:

G.S.PATTON

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Duch » 24 led 2009, 17:17

Vemeš ho do Děčína?Vypadá hodně pěkně. =D> =D>
:-& Tomáš"Duch"Ducháček - Sudéta V -dorf
Visi sunt oculis insipientum mori , illi autem sunt in pace