Před nedávnem jsem se setkal z dotazem, zda jsou v dnešní době v našem letectvu nějací cizinci. Přiznám se, že jsem si myslel, že nikoliv, ale ouha… díky svým konexím se mi podařilo zjistit, že jich je šest… a tady je něco málo o jednom z nejzajímavějších.
Syřan
Muhammad Bašár al-Sahradí se narodil 11.února 1967 v chudé rodině v chudinské čtvrti na pokraji Damašku… Na rozdíl od svých tří sester měl to štěstí, že se jako talentovaný hoch dostal k armádě a díky své píli i k letectvu. Stal se pilotem bojových vrtulníků, s kterými se zúčastnil mnoha bojových misí mimo jiné i proti Izraeli. V roce 1989 byl ve věku 21 let poslán do naší země, aby se přeškolil na vrtulníky Mi-24, které dostala Sýrie do výzbroje. Bylo až překvapivé, jak se mu brzy podařilo zvládnout techniku pro něj nového vrtulníku… důvodem ale bylo to, že byl šokován z nás.. obyčejných obyvatel, z naší kultury, z našich zvyků, z našeho vztahu k humoru. Nedovedl si představit, jak si může každý člověk dělat legraci de facto ze všeho.. a nejvíce se ho dotýkaly vtípky s náboženským textem. Jako muslim něco takového neuznával a o to větší byla jeho snaha vrátit se co nejdříve domů, do Sýrie, kde ho čekala jeho devatenáctiletá manželka a nedávno narozená dcera. Po návratu domů jej čekala závratná kariéra bojového letce. Pravda je ale jiná… Dodnes se mi nepodařilo zjistit, co se dělo v Sýrii… Každopádně zahynuli na počátku února 1991 při pumovém atentátu jeho rodiče a krátce na to byla zmasakrována rodina jeho nejstarší sestry. Náhle mu domů chodili výhrůžné dopisy a na jeho ženě bylo vidět, že má strach jak o sebe, tak i o jejich dceru. Muhammad Bašár al-Sahradí se proto rozhodl uprchnout ze země. Nejdříve krátkou dobu bydlel u své další sestry, která se provdala do Saudské Arábie, ale ani tam se jeho žena, která čekala druhé dítě, necítila bezpečně. Někdy v té době se Muhammad Bašár al-Sahradí rozhodl vrátit se do země, kde mu bylo již před časem nabídnuto místo pilota vrtulníku, ale kde se mu moc nelíbilo, kde se cítil nesvůj… Jeho žena s tímto návrhem souhlasila a za pomocí naší ambasády se na sklonku roku 1991 ocitli v Praze. Během necelého půlroku získali naše občanství, Muhammad Bašár al-Sahradí byl přijat do naší armády a byl převelen k vrtulníkovému pluku do Přerova. Kromě vrtulníků Mi-24 pilotoval i Mi-17.
V roce 1994 se v Letu Kunovice rozběhla sériová licenční výroba vrtulníků Ka-50 a u nás se vyráběla pod označením Letov LKa-50 I.série „Harpie“. V roce 1996 byl těmito stroji vyzbrojen i Přerovský letecký pluk. Na tomto stroji se Muhammad Bašár al-Sahradí poprvé dostal i na zahraniční misi… do zemí bývalé Jugoslávie a v roce 1999 se stroji LKa-50 III.série i do Somálska, kde byly naše vojska nasazeny proti vojenským základnám, které mimo únosů cizinců si vzaly na mušku i naše tankery a obchodní lodě. Na konto Muhammada Bašára al-Sahradího připadlo zničení osmi zastaralých tanků T-55 a také čtyř rychlých bojových člunů, které byly objeveny zakotvené v jednom z ukrytých přístavů. V květnu roku 2001 byl pro velké úspěchy misí, kterým velel povýšen do hodnosti majora a ve stejný den se stal počtvrté otcem… narodil se mu první syn.
I přesto, že Muhammad Bašár al-Sahradí žije v naší zemi již sedmnáctým rokem, tak stále tvrdí, že se nezměnil jeho názor na zdejší obyvatelstvo, i když… Po rozhovoru s jedním z jeho podřízených jsem se dozvěděl, že se Muhammad Bašár al-Sahradí naučil hrát perfektně mariáš a i přes svojí víru se občas nechá přemluvit na „jedno“… Takže kde je pravda? Kdo ví…
Zbarvení vrtulníku:
Letov LKa-50 III.série, na kterém Muhammad Bašár al-Sahradí bojoval v Somálsku měl spodní plochy světle šedomodré, horní a boční pokrývaly pole pískové a světlé zemitě hnědé, přes které bylo nastříkáno několik nepravidelných „hadů“ v barvě khaki, nosné rotory byly šedozelené. Na přídi tohoto stroje byla namalována žena-vamp, která je na všech strojích jeho letky, na trupu se pak nachází modré označení 0148. Výsostné znaky na směrovce mají bílé olemování.