Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Spit IX J.Johnson

General Discussion
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Spit IX J.Johnson

Příspěvekod Vici » 27 črc 2008, 14:01

zbytek
Přílohy
jejx4.jpg
Leave No Man Behind
BFC č. 3861
Vici

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Borik » 12 srp 2008, 06:45

Vici, díky za všechny informace. Omlouvám se za pozdní reakci, ale dovolenkoval jsem se. :D :D :D :D
Česká armáda má bránit republiku a ne sloužit jiným zájmům v zahraničí za peníze z mých daní.
Bořivoj III.
Borik

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vici » 07 zář 2008, 09:25

konecne jsem ji nasel
Přílohy
raf_Stránka_058_Obraz_0001.jpg
Leave No Man Behind
BFC č. 3861
Vici

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Olda Homola » 08 zář 2008, 17:58

jj pěkná fotka..mám celou knihu..
Olda Homola

• Odpovědět s citací

Příspěvekod BS » 23 lis 2010, 16:40

ad EN 398
rád bych se zeptal, jeslti někdo nevíte něco víc ohledně barvy javorového listu pod kabinou. Zatím jsem narazil na tyto interpretace

zelený
Late Mark Spitfire aces 42-45 (A.Price; Osprey) - bokorys na str. 34
Tamiya Mk. IX 1/32

červený
2nd TAF vol. 1 (Ch. Shores; Ch. Thomas - Classic Publications) - bokorys na str. 30
Revi č 4 - bokorys na str. 20

a z čb fotek si to netroufnu tipnout
přiznám se, že mi zelená moc nesedí, na druhou stranu Price je myslím dostatečně fundovaný autor...
BS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Holzapfel » 24 lis 2010, 14:00

Dával jsem ten odkaz už v jiném tématu, ale evidentně to patří sem http://spitfiresite.com/2010/04/johnnie ... sited.html
"Myslel jsem, že blbě vidím a .. doktor mi to potvrdil. Teď už v klidu stavím tak jak vidím!"
Rozestavěno (některý už dlóóuho): čs. Spitfire LF Mk.IXe 1/32 , Bloch MB 152C.1, 1/32, P-51D Mustang, 1/32 - Dragon
Milan Holzapfel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod BS » 24 lis 2010, 16:20

děkuji Milane

"A Canadian Maple leaf on a white circular background was carried on both sides of the fuselage under the windscreen. Its colour has been a matter of some controversy. In his memories, Johnson stated that the the leaf on his aircraft was green. However, all the Canadian squadrons of the Kenley wing had this national symbol painted in red. Was green the conscious decision on the part of Johnnie to underline his British origin, or did the memory fail him on this rather small detail? Perhaps we will never know. I have chosen red for my profiles."

já si z tohodle vezmu naopak zelený Maple leaf. Všichni mají zafixovanou červenou barvu a vysvětlení ohledně jiné národnosti + vzpomínky samotného Johnsona mi přijdou logické

A zajímavá je i ta noticka o Hitlerově karikatuře, i když tam si spíš myslím, že mohlo jít o fotku Baderova letadla.. Pokud by to bylo na Johnsonově éru, věřím, že by ty fotky byly známé
BS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod El Thud » 27 lis 2010, 16:30

Tamiya to u Jimmyho Johnsona vyřešila šalamounsky - na dekálovém archu u jejich dvaatřicetinového klenotu jsou obě varianty-jak červená tak zelená a vyber si sám modeláři !
El Thud

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lonestar » 01 čer 2013, 13:45

U příležitosti vydání eduardího Royal Classu si dovolím otevřít znovu toto téma :arrow:

Ano, jde mi o "pivní" Spitfire... Vzhledem k tomu, že FFoM je Šorelova fantazie, zbývá MK329 JEoJ JR., který má vše, co si můžu přát - invazní pruhy, atraktivní marking ("JR") a hlavně ty pivní sudy 8)
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

Odhlédnu od faktu, že z žádné mně známé fotky "pivních" Spitů (http://spitfiresite.com/2012/01/modification-xxx-beer-carrying-spitfires.html) nelze ani odhadnout konkrétní marking, všude jsou vidět jen sudy a invazní pruhy...
Eduard v návodu píše, že:
Dalším z letounů, k němuž pivní sudy údajně patří, je MK329. Tento letoun měl používat jako svůj záložní J. E. „Johnie“ Johnson, velitel No. 144 Wingu. Právě s ním měl svým mužům v době invaze v Normandii přivézt na polní letiště pivo. Spitfire MK329 je skutečnou záhadou. Stroj tohoto sériového čísla totiž nefiguruje v seznamech nově postavených strojů. Podle některých pramenů jej měl Johnson pilotovat pouze dvakrát a stroj byl údajně sestaven z různých náhradních dílů a vraků a neměl výzbroj v křídle.

A teď otázka - určitě měl křídlo "E" (= boule na vnější pozici?)? Nemohl mít křídlo "C" (s boulemi na vnitřní pozici?)? Když stejně "neměl výzbroj v křídle", jak píše Eduard...)
Jediná mně známá fotka JEoJ JR je ta z návodu watermarkdecals, co sem dával vici - nenajde ji někdo ve větším rozlišení? Případně i nějaké další fotky "Juniora"?
(prostě se mi nechce vyplýtvat "E" křídlo z RoyalClassu, když další "C late" neplánuju...)
(prostě se mi nechce vyplýtvat
Build what YOU want, the way YOU want to, and above all - have fun!
ХУ А Ю ТУ ФАКИН ЛЕКЧА МИ ???
Lonestar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod warspite » 04 čer 2013, 08:14

Predpokladám, že uvedené kamufláže na Johnsona už nie sú aktuálne či?
9_112.jpg
spitIX.jpg

Rozostavané: HMS Dreadnought
F6F Hellcat
warspite

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Krechi » 06 čer 2013, 10:33

Lonestar píše:U příležitosti vydání eduardího Royal Classu si dovolím otevřít znovu toto téma :arrow:

Ano, jde mi o "pivní" Spitfire... Vzhledem k tomu, že FFoM je Šorelova fantazie, zbývá MK329 JEoJ JR., který má vše, co si můžu přát - invazní pruhy, atraktivní marking ("JR") a hlavně ty pivní sudy 8)
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

Odhlédnu od faktu, že z žádné mně známé fotky "pivních" Spitů (http://spitfiresite.com/2012/01/modification-xxx-beer-carrying-spitfires.html) nelze ani odhadnout konkrétní marking, všude jsou vidět jen sudy a invazní pruhy...
Eduard v návodu píše, že:
Dalším z letounů, k němuž pivní sudy údajně patří, je MK329. Tento letoun měl používat jako svůj záložní J. E. „Johnie“ Johnson, velitel No. 144 Wingu. Právě s ním měl svým mužům v době invaze v Normandii přivézt na polní letiště pivo. Spitfire MK329 je skutečnou záhadou. Stroj tohoto sériového čísla totiž nefiguruje v seznamech nově postavených strojů. Podle některých pramenů jej měl Johnson pilotovat pouze dvakrát a stroj byl údajně sestaven z různých náhradních dílů a vraků a neměl výzbroj v křídle.

A teď otázka - určitě měl křídlo "E" (= boule na vnější pozici?)? Nemohl mít křídlo "C" (s boulemi na vnitřní pozici?)? Když stejně "neměl výzbroj v křídle", jak píše Eduard...)
Jediná mně známá fotka JEoJ JR je ta z návodu watermarkdecals, co sem dával vici - nenajde ji někdo ve větším rozlišení? Případně i nějaké další fotky "Juniora"?
(prostě se mi nechce vyplýtvat "E" křídlo z RoyalClassu, když další "C late" neplánuju...)
(prostě se mi nechce vyplýtvat

Nikde nenajdeš "pivního" Spitfira který by měl kodová písmena, jednalo se o fungl nové mašiny přelétávané k jednotkám, specielně k 144 a 126 wingu RCAF.

" Factory Fresh Spitfire Mk IXe's make their way to the forward airfields of Normandy carrying kegs of beer. The English brewery of Heneger and Constable donated fresh beer for the troops fighting in Normandy, and someone (Johnny Johnson himself? Maybe but probably some beer-lovin Canuck in his wing, like Buck McNair ;^) came up with the idea of strapping the beer kegs to the underwings of the Spitfires that were being shipped to the forward airfields. The troops loved the freshly delivered, cold beer, but as with all good things, the British Ministry of Revenue and Excise stepped in and notified the brewery that it was in violation of the law by exporting beer without paying the taxes on it. And that was the end of that. "

zdroj : http://forum.axishistory.com/viewtopic. ... 4&t=154093
Krechi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MACHR TOM » 20 čer 2014, 09:35

Dotaz, pochopil jsem, že i FF - M je tedy smyšlenka, přesto podobu stroje použilo ja Italery, Eduard tak i Kopro. Papírový model nepočítám. To si prostě jednou někdo řekl, že zrovna tyhle letadla ponesou pivo? Na internetu jsem našel s imatrikulacema pouze polské Spitfiry, které však nikdo nepřebaluje a proč se tedy nepoužívají bokorysy bez kódových čísel? Co víc u FF-M je stále uváděno špatné seriové číslo.
Přílohy
Beer_Spit-1.jpg
doplňkový set pro Spitfire Tamiya 1/32
PolishWings15page26.jpg
r0008-n.jpg
Modification XXX - Spitfire with beer kegs.jpg
SpitBeer1-335.jpg
1517_rd.jpg
http://knihy-kadlec.webnode.cz
MACHR TOM

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Holzapfel » 20 čer 2014, 09:45

Tradované omyly a výmysly mívají nejdelší životnost. Vem si jak dlouho se kreslil Hurricane RF-U Josefa Františka s bílo černými spodními plochami a čs. vlaječkou pod kabinou a i v dnešní dobe s může objevit někdo kdo tuhle vymyšleninu někde použije.
"Myslel jsem, že blbě vidím a .. doktor mi to potvrdil. Teď už v klidu stavím tak jak vidím!"
Rozestavěno (některý už dlóóuho): čs. Spitfire LF Mk.IXe 1/32 , Bloch MB 152C.1, 1/32, P-51D Mustang, 1/32 - Dragon
Milan Holzapfel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MACHR TOM » 20 čer 2014, 11:45

Zrovna u Eduardu bych čekal, že podobnou kamufláž vůbec nepoužijí. Zpětně jsem ji našel v ABC, kde je vzadu uvedeno, že kamufláž je uvedena náhodně. De fakto autor použil FF-M jen jako teoretickou možnost.
Přílohy
Fotografie-0245.jpg
MACHR TOM

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MACHR TOM » 20 čer 2014, 12:15

Ještě jsem na tohle téma našel velmi zajímavý článek na téma pivních spitfirů.
https://zythophile.wordpress.com/tag/332-squadron/

mimo jiné se zde píše: Tangmere, Sussex, červenec 1944: před Spitfirem Mk.IX 332 (norské) Sq., standardní nádrž 45 galonů "torpédo"upravené pro použití na Spitfiru (z důvodu očekávaného nedostatku 45-galon tvaru nebo papuče nádrže) se naplní PA pivo pro létání přes Normandii, zatímco RAF "ERK" píše veselý zprávu na nádrži. Pilot sedí na křídle má na sobě Norwegian Air Force čepice-odznak - něco, co nikdo, kdo by se dotisk tento obrázek zdá někdy poukázali. Je muž tankování pivovaru pracovníka? Jistě. Je pivo z Henty and Constable pivovaru v nedalekém Chichester?

spitfire-droptank-fuelling-300dpi.jpg

Určitě doporučuji s pomocí google překladače přečíst. 8-)
MACHR TOM

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse