Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

technika tmelenia

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: technika tmelenia

Příspěvekod Milan Holzapfel » 18 dub 2008, 10:19

Martin Glogar píše:Vidíš, já právě myslel, že broušením pod vodou se mi z toho udělá taková kašička, která mi ten smirek zalije, a jde to mnohem pomajeli...šetrněji, ale pomaleji...ale nehádám se, jen jsem si to takhle myslel :)

No důležitý je často namáčet ten šmirgla a s ním nanášet dostatečné množství vody i na broušenou plochu nebo klidně brousit pod mírným proudem tekoucí vody a nebo často oplachovat. Samo je taky důležité oplachovat tak aby se nám voda s kašičkou nedostala kam nemá tj do hotového kokpitu apod. Broušení pod tekoucí vodou většinou používám při broušení přerytého nebo onýtovaného povrchu (neslepené díly) .
Martin Glogar píše:Jinak rozpouštědlové tmely jako Tamiya basic type teda nemám vůbec rád a nepoužívám, propadají se, a to klidně i po dlouhé době, a nejsou pevné, při broušení šupinkovatí, při obnově rytí se to drolí...hnus :agrh:

Máš naprostou pravdu i když já Tamiyu používám.
"Myslel jsem, že blbě vidím a .. doktor mi to potvrdil. Teď už v klidu stavím tak jak vidím!"
Rozestavěno (některý už dlóóuho): čs. Spitfire LF Mk.IXe 1/32 , Bloch MB 152C.1, 1/32, P-51D Mustang, 1/32 - Dragon
Milan Holzapfel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Glogar » 18 dub 2008, 11:32

Milan Holzapfel píše:Máš naprostou pravdu i když já Tamiyu používám.

Právě, hustý vteřiňák a podle potřeby plastikové destičky jsou mnohem lepší. Zajímavé je, že surf 500 se sice ze začátku taky propadá, ale moc ne, al hlavně se parádně brousí, a přitom šupinky ani drolení při prorývání nehrozí...lze ho taky považovat za rozpouštědlový tmel? řekl bych, že je to na stejné nebo podobné bázi jako ta Tamiya, ne?
tvořím: H. P. Halifax
hotovo: G-55
Martin Glogar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Holzapfel » 18 dub 2008, 11:57

Martin Glogar píše:

Právě, hustý vteřiňák a podle potřeby plastikové destičky jsou mnohem lepší. Zajímavé je, že surf 500 se sice ze začátku taky propadá, ale moc ne, al hlavně se parádně brousí, a přitom šupinky ani drolení při prorývání nehrozí...lze ho taky považovat za rozpouštědlový tmel? řekl bych, že je to na stejné nebo podobné bázi jako ta Tamiya, ne?

Ne myslím, že GSI Surfacer je vysychavý, ale nerozpouštědlový (fuj, to je ale slovo!) akrylátový tmel. Dobrý je druhou vrstvu trochu naředit origo ředidlem (někdy stačí i jen tu první lehce ředidlem přetřít) a už se tolik nepropadá.
Na stránce Davida Bílka http://sweb.cz/DavidBilek/rudepravo.htm je pojednání o tmelech. Je to ale níž na stránce (asi v 1/3) a musíš se tam posunout přes ostatní články.
Mimochodem Davidovy stránky jsou jedny z těch lepších co znám. http://sweb.cz/DavidBilek/index.htm
"Myslel jsem, že blbě vidím a .. doktor mi to potvrdil. Teď už v klidu stavím tak jak vidím!"
Rozestavěno (některý už dlóóuho): čs. Spitfire LF Mk.IXe 1/32 , Bloch MB 152C.1, 1/32, P-51D Mustang, 1/32 - Dragon
Milan Holzapfel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Glogar » 19 dub 2008, 07:45

Milan Holzapfel píše:
Martin Glogar píše:

Ne myslím, že GSI Surfacer je vysychavý, ale nerozpouštědlový (fuj, to je ale slovo!) akrylátový tmel. Dobrý je druhou vrstvu trochu naředit origo ředidlem (někdy stačí i jen tu první lehce ředidlem přetřít) a už se tolik nepropadá.
Na stránce Davida Bílka http://sweb.cz/DavidBilek/rudepravo.htm je pojednání o tmelech. Je to ale níž na stránce (asi v 1/3) a musíš se tam posunout přes ostatní články.
Mimochodem Davidovy stránky jsou jedny z těch lepších co znám. http://sweb.cz/DavidBilek/index.htm

Není to teda to samé, jo? no, on se propadne, ale jenom poprvé, než uschne, pak už ne, a to problém není...
na stránky kouknu :)
Martin Glogar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod rolls » 19 dub 2008, 10:42

len blba otazka, vetsina z vas tu spomina lestenie, aky je ucel toho lestenia? popripade vie niekto kde tu na fore je uprava povrchu pred striekanim?
Robim hlavne ruske lietadla v mierke 1:72 z amerikancov jedine B-52 a SR-71
rolls

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Glogar » 19 dub 2008, 11:02

rolls píše:len blba otazka, vetsina z vas tu spomina lestenie, aky je ucel toho lestenia? popripade vie niekto kde tu na fore je uprava povrchu pred striekanim?

kde to tu je nevím, jestli vůbec, ale je to přesně jaks to napsal, leštíš ten povrch, aby byl co nejhladší, bez škrábanců, pod barvu...model je zmenšený dejme tomu 48x, a klasické letadlo je potaženo plechem, hladkým, tudíž v měřítku by to mělo být taky hladké...toho je třeba dosáhnout právě tím leštěním 8) a když foukáš barvy, tak jakékoliv nedostatky povrchu jsou hrozně vidět
Martin Glogar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod rolls » 19 dub 2008, 13:58

a cim tmelite sparu medzi oknom a trupom lietadla? robim B-52 a ako som zrazu zistil, tak po osadení predneho okna je tam velmi velka medzera :shock:
rolls

• Odpovědět s citací

Příspěvekod rolls » 19 dub 2008, 14:27

dfd
Naposledy upravil rolls dne 19 dub 2008, 14:28, celkově upraveno 1
rolls

• Odpovědět s citací

Příspěvekod rolls » 19 dub 2008, 14:28

Martin Glogar píše:
rolls píše:len blba otazka, vetsina z vas tu spomina lestenie, aky je ucel toho lestenia? popripade vie niekto kde tu na fore je uprava povrchu pred striekanim?

kde to tu je nevím, jestli vůbec, ale je to přesně jaks to napsal, leštíš ten povrch, aby byl co nejhladší, bez škrábanců, pod barvu...model je zmenšený dejme tomu 48x, a klasické letadlo je potaženo plechem, hladkým, tudíž v měřítku by to mělo být taky hladké...toho je třeba dosáhnout právě tím leštěním 8) a když foukáš barvy, tak jakékoliv nedostatky povrchu jsou hrozně vidět

mno...na tomto linku je krasne vidiet povrch B-52 na ktorej teraz makam, si myslim ze taku "hladkost" nedosiahnem ani keby som chcel :wink: :grin: :grin:
http://data3.primeportal.net/hangar/bil ... of_173.jpg
rolls

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jiří Suchánek » 19 dub 2008, 17:04

rolls píše:a cim tmelite sparu medzi oknom a trupom lietadla? robim B-52 a ako som zrazu zistil, tak po osadení predneho okna je tam velmi velka medzera :shock:

mělo by to jít surfacerem 500, nanest ho tam štětcem a vybrousit.

Chtěl bych se zeptat v čem skladujete namíchanej surfacer? Já jsem ho dal do plastový lahvičky z lékárny a zvenku jsem si na to fixou napsal co to je. Po nějaký době se začalo ředidlo odpařovat a znečistilo se černou barvou od toho fixu, tak teď nevim v čem ho skladovat.
Rozestavěno
Hotovo
Jiří Suchánek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Glogar » 19 dub 2008, 17:07

rolls píše:mno...na tomto linku je krasne vidiet povrch B-52 na ktorej teraz makam, si myslim ze taku "hladkost" nedosiahnem ani keby som chcel :wink: :grin: :grin:
http://data3.primeportal.net/hangar/bil ... of_173.jpg

Dosáhneš v pohodě 8) stačí jít postupně, smirk 400, 1200, 2500, surf, a pak leštit, buď leštícíma pastama Gunze nebo Tamiya, Gunze utěrkama (jsou dost drahé), nebo i flanelem a nakonec zmuchlanýma novinama...bolí z toho ruce, ale všechno funguje a nastříkaný surf se dá vyleštit do velmi vysokého lesku :)
Martin Glogar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod rolls » 19 dub 2008, 17:14

no ja som narazal na ten pokrceny povrch :wink:
rolls

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Glogar » 20 dub 2008, 08:44

rolls píše:no ja som narazal na ten pokrceny povrch :wink:

No, tak to se dělá zaškrabáváním, a to pak musíš ten povrch právě taky vyleštit, nejlíp tou brusnou pastou :D tohle umí málo lidí v republice udělat tak, aby to vypadalo věrohodně ... výborně třeba Radek Typlt, koukni na jeho stavby v sekci rozestavěno
Martin Glogar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Desaix » 25 dub 2008, 18:56

Jeden pološílenej chlápek na ARC používá v tomhle tématu
http://www.arcforums.com/forums/air/ind ... 8910&st=40
jakousi věc (tmel), který se nazývá Epoxy Bondite. Ví někdo, co to přesně je (obyč. karosářský tmel???), jak to vypadá a kde se to dá pořídit??
Dále. Spousta lidí v různých tématech říkalo, jak používaj tmel, co si dělají doma sami. Bohužel již nejsem schopen dohledat takže ,kdo něco takovýho děláte, můžete se podělit o to, jak na to?
Tomáš Stránský
Desaix

• Odpovědět s citací

Příspěvekod xfokker » 27 dub 2008, 18:21

Možete mi niekto poradiť?
Ak by som Surfom500 štetcom zatmelil väčšiu medzeru cca 3mm šírka a hrúbka cca 4mm, ako by to dopadlo?
Držalo by to ,alebo by ten tmel časom odpadol.
xfokker

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna