Tom.Vrabec píše:Zdar, tak super, že jsi začalK těm kolům - nevím tak úplně z hlavy, jestli jsem to už někde nezahlédnul...ale spíš bych nějaké takové "usnadnění" čekal na strojích z druhé půlky či konce války, na takhle ranný StuG bych to asi nedával. Jinak nepovažuju se za dostatečně fundovaného k nějakým soudům, ale myslím, že ta RAL 8012 se jako základ normálně používala i ze začátku války. Držím palce a posílám SZ
Zapoměl jsem zareagovat nahoře... díky za názory Tome. Tak ok, ještě to omrknu, ale asi to budu směřovat na ten suřík, jako základovku...
cencul.sk píše: ... Ja tam vidím celkom jasne ten novší typ
DĚKUJI cencul! Jj máš pravdu tlumiče jsou jasný, předtím jsem koukal na tu horší, tmavší fotku přímo z knížky... a za objasnění vlaječky a další supr fotku!

Ad sváry... některé jsem ještě mírně upravil, ale rozhodl jsem se, že je nechám, tak jak jsou, je to prostě další zkušenost a na živo to, z mého pohledu, není tak špatné.
A pokračujeme. Hezké počasí, studování dalších podkladů a moření se s plechama trochu zpomalilo postup, ale pozvolna pokračuji dále:
Pak jsem se vrátil opět dozadu, mezikus vany a korby a práce na samotné korbě. Ta zadní část je zatím nejproblematičtější. I ten mezikus vany a korby úplně neseděl. Navíc, buď sem to špatně slepil já, nebo nevím, ale pod otvorem na ruční natočení motoru, na spodní hraně prostě chybí kus pancíře.. takže plastová destička a tmelení, broušení a zároveň odstranění spojovacích lišt.
A teď k tomu hlavnímu v tomto příspěvku - plechy Voyager a plechy Aber.
1/2 Voyager PE35364
Tato sada bohužel NEOBSAHUJE ty zadní lišty pro spojení vany a korby, což mě dost nemile překvapilo a v důsledku hodně zdrželo. Když už se ty lišty všude jinde po tanku nahrazují za plechy, měly by podle mě být součástí i ty vzadu, bohužel nejsou (pro info, ani Aber je nemá ve své sadě pro Tamiyu). Je to škoda a při cenovce okolo 600,- Kč bych očekával, že to bude kompletní řešení okolo úprav a nahrazení blatníků. Opravdu nevím jestli je problém přidat 4 plechy, který v jiný sadě určitě mají, soudě podle obrázku nastrojenýho Panzera III, který je asi univerzálním obrázkem k více sadám a to je vlastně celkem závádějící, protože opravdu nevíte, co v té sadě všechno je a není. Druhá věc je, že ty plastový lišty ve stavebnici jsou samořejmě oproti těm plechovým o dost tlustší, což nevypadá nikdy dobře a navíc já je měl i hnusně vylisovaný... Si pak vždycky říkám, jestli to někdo od nich někdy stavěl, že je to prostě nenapadne..
Takže co s tím?! Po nějakém přemýšlení mi zůstaly tři možnosti. 1) nechat a nalepit ty lišty plastový, hnusný, tlustý přímo ze stavebnice nebo za 2) použít plechový lišty ze stavebnice od Bronca C/D, co mě zbyly nebo za 3) zkusit to nějak vyrobit svépomocí... Plastový jsem hned zavrhnul. Lišty od Bronca byly bohužel rozměrově větší ve všech rozměrech než ty ostatní navazující lišty v sadě Voyager, takže zbylo si to nějak zkusit vyrobit sám. Na to jsem použil vystřižený kusy „rámečků“ z plechů Voyager. Určitě by to šlo udělat líp a přesněji, ale já bych řek, že se to docela povedlo, co myslíte... já jsem spokojený.
Abych jen nekritizoval. S plechama se dělá skvěle, jsou "podajný", dobře tvarovatelný z tenčího plechu, než třeba Aber, takže v tomto směru je to super. A vrátím se ještě k té dlouhé liště na vrchu vany, kde jsem naposledy napsal, že to má Voyager asi hodně zjednodušený. Totiž, v publikaci Panzer tracts No. 8 má Hilary v nákresech všech verzí StuGů A-G tuhle lištu rovnou, jako to má Voyager. Dále, v publikaci Achtung Panzer! jsou u verze Ausf.B nakresleny obě možnosti, rovný profil i „vykrajovaný“. A konečně, tady první díl z renovace StuGu Ausf.B z kanálu The Australian Armour & Artillery Museum (tohle mě úplně uniklo i přesto, že kanál odebírám), kde vidíme vykrajovanou lištu. Takže nevím co je správně, ale je vidět že asi obě možnosti.
Btw. Kdo by třeba neznal kanál The Australian Armour & Artillery Museum...skvělý videa z renovace techniky (Spojenci i Němci) a nejenom z WW2. Videa vždy k nějaké konkrétní opravované části vozidla. Skvělé jako walkaround. Za Němce např. StuG III Ausf.G, Panzer I, Sd.Kfz.222,... a mnoho, mnoho dalších, teď naposledy nové projekty právě StuG III Ausf.B a Wespe.