Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Technika ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

REAL SCENES by rudovlas

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: REAL SCENES by rudovlas

Příspěvekod rudovlas » 24 bře 2025, 21:29

Tom.Vrabec píše:Zdar, tak super, že jsi začal ;-I K těm kolům - nevím tak úplně z hlavy, jestli jsem to už někde nezahlédnul...ale spíš bych nějaké takové "usnadnění" čekal na strojích z druhé půlky či konce války, na takhle ranný StuG bych to asi nedával. Jinak nepovažuju se za dostatečně fundovaného k nějakým soudům, ale myslím, že ta RAL 8012 se jako základ normálně používala i ze začátku války. Držím palce a posílám SZ :idea:

Zapoměl jsem zareagovat nahoře... díky za názory Tome. Tak ok, ještě to omrknu, ale asi to budu směřovat na ten suřík, jako základovku...

cencul.sk píše: ... Ja tam vidím celkom jasne ten novší typ

DĚKUJI cencul! Jj máš pravdu tlumiče jsou jasný, předtím jsem koukal na tu horší, tmavší fotku přímo z knížky... a za objasnění vlaječky a další supr fotku! [-o< ;-I

Ad sváry... některé jsem ještě mírně upravil, ale rozhodl jsem se, že je nechám, tak jak jsou, je to prostě další zkušenost a na živo to, z mého pohledu, není tak špatné.

A pokračujeme. Hezké počasí, studování dalších podkladů a moření se s plechama trochu zpomalilo postup, ale pozvolna pokračuji dále:
26_StuG.jpg
Přední poklopy jsou na místě. Trochu jsem si to sám zkomplikoval a pak musel tmetlit.

Pak jsem se vrátil opět dozadu, mezikus vany a korby a práce na samotné korbě. Ta zadní část je zatím nejproblematičtější. I ten mezikus vany a korby úplně neseděl. Navíc, buď sem to špatně slepil já, nebo nevím, ale pod otvorem na ruční natočení motoru, na spodní hraně prostě chybí kus pancíře.. takže plastová destička a tmelení, broušení a zároveň odstranění spojovacích lišt.
27_StuG.jpg

28_StuG.jpg

A teď k tomu hlavnímu v tomto příspěvku - plechy Voyager a plechy Aber.

1/2 Voyager PE35364
Tato sada bohužel NEOBSAHUJE ty zadní lišty pro spojení vany a korby, což mě dost nemile překvapilo a v důsledku hodně zdrželo. Když už se ty lišty všude jinde po tanku nahrazují za plechy, měly by podle mě být součástí i ty vzadu, bohužel nejsou (pro info, ani Aber je nemá ve své sadě pro Tamiyu). Je to škoda a při cenovce okolo 600,- Kč bych očekával, že to bude kompletní řešení okolo úprav a nahrazení blatníků. Opravdu nevím jestli je problém přidat 4 plechy, který v jiný sadě určitě mají, soudě podle obrázku nastrojenýho Panzera III, který je asi univerzálním obrázkem k více sadám a to je vlastně celkem závádějící, protože opravdu nevíte, co v té sadě všechno je a není. Druhá věc je, že ty plastový lišty ve stavebnici jsou samořejmě oproti těm plechovým o dost tlustší, což nevypadá nikdy dobře a navíc já je měl i hnusně vylisovaný... Si pak vždycky říkám, jestli to někdo od nich někdy stavěl, že je to prostě nenapadne..
29_StuG.jpg
Výlisky ze stavebnice + plechy C/D od Bronca

30_StuG.jpg
Obrázek u této sady

Takže co s tím?! Po nějakém přemýšlení mi zůstaly tři možnosti. 1) nechat a nalepit ty lišty plastový, hnusný, tlustý přímo ze stavebnice nebo za 2) použít plechový lišty ze stavebnice od Bronca C/D, co mě zbyly nebo za 3) zkusit to nějak vyrobit svépomocí... Plastový jsem hned zavrhnul. Lišty od Bronca byly bohužel rozměrově větší ve všech rozměrech než ty ostatní navazující lišty v sadě Voyager, takže zbylo si to nějak zkusit vyrobit sám. Na to jsem použil vystřižený kusy „rámečků“ z plechů Voyager. Určitě by to šlo udělat líp a přesněji, ale já bych řek, že se to docela povedlo, co myslíte... já jsem spokojený.
31_StuG.jpg

32_StuG.jpg

33_StuG.jpg

Abych jen nekritizoval. S plechama se dělá skvěle, jsou "podajný", dobře tvarovatelný z tenčího plechu, než třeba Aber, takže v tomto směru je to super. A vrátím se ještě k té dlouhé liště na vrchu vany, kde jsem naposledy napsal, že to má Voyager asi hodně zjednodušený. Totiž, v publikaci Panzer tracts No. 8 má Hilary v nákresech všech verzí StuGů A-G tuhle lištu rovnou, jako to má Voyager. Dále, v publikaci Achtung Panzer! jsou u verze Ausf.B nakresleny obě možnosti, rovný profil i „vykrajovaný“. A konečně, tady první díl z renovace StuGu Ausf.B z kanálu The Australian Armour & Artillery Museum (tohle mě úplně uniklo i přesto, že kanál odebírám), kde vidíme vykrajovanou lištu. Takže nevím co je správně, ale je vidět že asi obě možnosti.
34_StuG.jpg

Btw. Kdo by třeba neznal kanál The Australian Armour & Artillery Museum...skvělý videa z renovace techniky (Spojenci i Němci) a nejenom z WW2. Videa vždy k nějaké konkrétní opravované části vozidla. Skvělé jako walkaround. Za Němce např. StuG III Ausf.G, Panzer I, Sd.Kfz.222,... a mnoho, mnoho dalších, teď naposledy nové projekty právě StuG III Ausf.B a Wespe.
Rudovlasovy vinětky 1/35: viewtopic.php?f=340&t=151430 nejnovější: "VIVE LA FRANCE, ÉTÉ 1914"
rudovlas

• Odpovědět s citací

Příspěvekod rudovlas » 24 bře 2025, 23:20

2/2 Aber 35021
Dodělal jsem chybějící zámky na poklopech a pak přišly na řadu zámky a držáky tažných lan na zadní korbě ze sady od fy Aber. Dohromady jich je 10ks ve čtyřech různých provedení (4+2+2+2) - tedy by měly být.. ALE, tato konkrétní sada pro Italery/Dragon nenabízí všechny to zaprvé (i přesto, že v návodu to vypadá, že tam jsou), a místo dvou provedení jednoho typu držáku (2+2) máme 4ks stejných držáků, takže celá sada vychází 4+4, což podle dostupných publikací je zjednodušené.
35_StuG.jpg
Vlevo výřez z plánku Aber, ten samotný zámek tam není, jen ty komponenty k němu. A vpravo jak by měla vypadat sada držáků se všemi variantami (4+2+2+2)

Všechny publikace, co mám k dispozici, se shodují u verze B na stejném rozmístěný těchto držáků, ale po netu a přímo ve stavebnici je k vidění i jiné rozmístění.
36_StuG.jpg
1. výřez ze stavby StuGu z britmodelleru a stejné nabízí přímo i stavebnice
2. rozmístěný podle popisu Panzer III Ausf. E-N
3. rozmístění z jiné sady Voyager, ale i toto (opět neúmyslně) nabízí přímo stavebnice
4. rozmístění shodující se ve všech publikací, na jedno tažné lano
5. výřez naší fotky – kde vidíme, že je to pravděpodobně verze č.1 nebo č.4.

Rozhodl jsem se pro řešení, na kterém je shoda ve všech publikacích, tedy č.4. A protože sada Aber má nedostatky, jak jsem popsal výše a chtěl jsem být zodpovědný, koupil jsem si, i ze zvědavosti, sadu tištěných držáků a zámků na tyhle lana od fy Elefant.
37_StuG.jpg
Sady obsahují všechny typy držáků (4+2+2+2) a ta malá sada vpravo je early provedení klaksonu

Krásná sada, i velikostně (menší), řekl bych blíž realitě než Aber. Největší problém je to dostat z toho podstavečku a nezníčit to. Je to extrémně křehký... Už jsem si říkal, jak sem na to vyzrál a mám vyhráno, když jsem si všimnul, že na naší fotce je vidět ten pravý krajní zámek. No a ten je otevřený a sada Elefant je má zavřené, vlastně úplně všechny.A pak mě to došlo. Proč by to někdo zavíral, když v tom ty lana (na naší fotce určitě nejsou v zámcích) v bojových podmínkách spíš nevozili?! A celkově, když jsem to zkoušel, tak to vypadalo blbě. Ta sada je určená pro lana od Eureky jak píšou v návodu a jejich umístěný do nich. Takže, protože věrnost fotografie je nejpřednější, nezbylo mi nic jiného, než si to různě nakombinovat a něco si vyrobit svépomocí.

Jedny držáky jsou ze sady Elefant, jedny Aber (ty by měly být dvojího provedení, ty nahoře o trochu menší, ale to jsem už neřešil, je to opravdu malý detail) a ty krajní, chybějící v sadě Aber jsem si vyrobil sám z komponentů Aber, Elefant i Voyager rámečků, takže takové symbolické propojení všech doplňků na závěr tohoto příspěvku :) . No a na výsledek se můžete podívat sami:
38_StuG.jpg

39_StuG.jpg
Ano "trochu" mi podfoukla barva odfláknutým maskováním :x

40_StuG.jpg

To je tedy současný stav StuGa. Byla to trochu delší a trnitější cesta, se spoustou ukroků, zkoušení, předělávání, abych se dostal až sem, a navíc musím už v některých případech dávat hodně pozor na detaily, abych na něco nezapomněl a měl co nejvěrnější podobu tohoto stroje z fotky. :? ;-I

Další příspěvek bude ještě o dodělávkách vzadu na korbě a pak se přesuneme trochu víc dopředu.... tak zatím! :wink:
Rudovlasovy vinětky 1/35: viewtopic.php?f=340&t=151430 nejnovější: "VIVE LA FRANCE, ÉTÉ 1914"
rudovlas

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tom.Vrabec » 25 bře 2025, 21:17

Tyjo, bych nečekal, že se to takhle zamotá (:) jedeš a pereš se s tím pěkně ;-I =D>
Tomáš "Vrabec / Nádražák" Kosič
Tom.Vrabec

• Odpovědět s citací

Příspěvekod rudovlas » 29 bře 2025, 16:04

Díky díky Tome ;-I

Vzadu mi zbývaly dvě poslední věci. Mřížky na přívody vzduchu k motoru a schránka na zadýmovací granáty...

Mřížky. Na výběr jsem měl ze dvou možností. Jedna přímo od Dragona ve stavebnici a druhá, jako součást sady Aber. Vybral jsem si mřížky ze sady Aber, protože byly o fous detailnější a měly hustší výplet, a to v porovnání s reálnýma fotkama zvítězilo...

Poslední věc vzadu byla ta schránka na zadýmovací granáty, v němčině s „krásným“ názvem: Nebelkerzenabwurfvorrichtung :lol:

Jeden z hlavních důvodů, proč jsem koupil sadu od Aberu, byla právě tato schránka, která je její součástí. V zásadě by mi nevadilo použít tu ve stavebnici, kde je sice tak jako zjednodušená, ale jinak slušně vylisovaná. Ovšem ve stavebnici je vylisovaná i s těma dýmovnicema a když se podíváme na naší fotku, vidíme, že všechny granáty jsou pryč a za druhé, je na fotce tak různě pobouchaná... takže jsem se těšil, jak si ji postavím z plechu a budu jí moc „poškodit“.

Sestavit tu schránku podle návodu, ale vyžaduje hoodně představivosti, na kterou sem bohužel nepřišel. Chybí jim tam celý zadní plech a v podstatě ignorují vnitřek. Takže nezbylo, než si někde najít, jak ta schránka v reálu vypadala a zkusit se k tomu vlastními silami přiblížit. Na výrobu jsem použil jako obvykle vystřižený rámečky z plechů a dal to nějak dohromady. No a byla to i docela zábava.
41_StuG.jpg
Nákres v návodu. Chybí celý zadní plech a vnitřek je úplně mimo

Takže hotová schránka vypadá takto, kbelík ještě nemám ale půjde tam pověsit. Pravou stranu tý schránky udělám v tom spodním místě poškozenou a trochu rezavou, proto to teď vypadá možná divně. Jsou to fotky jen z mobilu.
42_Stug.jpg

43_StuG.jpg

44_StuG.jpg

A konečný pohled na hotovou korbu i s mřížkama:
45_StuG.jpg

46_StuG.JPG

47_StuG.jpg

Tak a můžu se směle pustit do interiéru :cool:
rudovlas

• Odpovědět s citací

Příspěvekod rudovlas » 30 bře 2025, 21:36

Ještě jednou se hlásím. Dneska žádný postup. Dost se mi nelíbily poslední fotky co jsem sem nahrával.. Vlastně to mělo sestupnou tendenci, v mých očí. Až sem dneska řekl dost. Ze zrcadlovky mi ty fotky lezly hrozně tmavý, tak jsem je pak ještě upravoval v jednom programu na netu. Dával jsem tam funkci AUTO FIX, kdy se mě to vždycky hodně zesvětlilo, ale většinou až moc a někdy i do různých odstínů barev, jak konec konců můžete vidět třeba na těch posledních fotkách :bad:

Tak jsem dnešní večer strávil přenastavováním foťáku a zkoušením fotek. Není to něco co by mě nějak extra bavilo, takže jsem se k tomu nějakou dobu přemlouval...ale doufám, že se mi to povedlo nastavit líp a fotky teď vypadají snad o dost líp?! Už to neproháním žádným programem. Takhle to leze přímo z foťáku. Ještě mě napadá si více pohrát s nasvícením, aby zmizely stíny atd... ale to zkusím příště.

Při této příležitosti jsem ještě pořádně umyl celý model debondérem, co jsem měl udělat už minule, ostuda jak to bylo zasr... bůh žehnej debondéru [-o< :)

Výsledek:
48_StuG.JPG

49_StuG.JPG

50_StuG.JPG

51_StuG.JPG

52_StuG.JPG

Tak já doufám, že jsou to lepší a koukatelnější fotky?! :-k dál se budu snažit to vylepšovat...
rudovlas

• Odpovědět s citací

Příspěvekod rudovlas » 19 dub 2025, 15:31

III. část – operace a rozmístění jednotek

OPERACE – Podle všech dostupných informací můžeme říct, že ta fotka je jisto jistě z operace Barbarossa, z léta 1941, tedy v rozmezí od 22. června do, pravděpodobně konce srpna nebo nějaké části září. Tímto jsem si zarámoval období pro svůj další výzkum, i s ohledem na jmenovité zmínky a spojitosti k této jednotce, které se podařio najít. Otom ale podrobně později. (zdroj: Sturmartillerie, palba.cz, valka.cz, Axis forum History, Lexikon der Wehrmacht, můj názor)

Na začátku jsem ještě uvažoval, že by se mohlo jednat i o rok 1942, ale podle všech zdrojů byla tato jednotka, respektive doslova „její zbytky“, stažena „po těžkých obranných bojích“ na konci března 1942 zpět do Německa a poté v červnu téhož roku se z ní rozkazem stal konečně Abteilung se třemi bateriemi, kde tý původní, přeživší vozidla tvořily její první baterii. (zdroj: Lexikon der Wehrmacht)

ROZMÍSTĚNÍ – Jak jsem psal ve druhé části... Tato jednotka byla součástí skupiny armád Sever a to konkrétně její 16. Armády, která měla za úkol zajišťovat její pravý bok. 16. Armáda tedy nenesla hlavní tíhu útoku a v její sestavě tak nebyla žádná tanková divize a skládala se pouze z pěších nemotorizovaných! divizí a s nimi právě jednotky Sturmgeschütz, jako jedny z mála obrněných vozidel na tomto úseku fronty. Proto bylo pro tuto armádu od začátku složité držet krok s hlavními silami útoku, které na severu představovali: XXXXI. (41.) tankový sbor generála Reinhardta a LVI. (56.) tankový sbor generála Mansteina, v rámci PanzerGruppe 4, kteří tvořili „hroty kopí“ útoku a měli v sestavě tankové divize a motorizovanou pěchotu. 56. tankový sbor byl navíc sousedním sborem po levici 16. Armády a napravo od ní pak navazovaly jednotky 9. Armády levého křídla armády Střed.
53_StuG.jpg

A jdeme zpátky k pracovnmu stolu! Jako další krok jsem se pustil do interiéru. Někde v předchozím příspěvku jsem psal, že interiér nechci moc řešit, že nebude nic vidět a bla bla bla... Jak jsem se ale na ten interiér zaměřil a koukal na reálný fotky i fotky hotových StuGů na britmodelleru, tak mi došlo, že ono něco vidět bude, né že ne. Hlavně v prostoru nabíječe, kde zrovna Dragonu chybějí nějaké kastliky a celkově má ten interiér tak jako spíš zhruba a zjednodušený. Svědomí mi tedy nedalo a řekl jsem si, že proč to vlastně neudělat pořádně, se vším všudy (v rámci mých možností). Tak jsem zakoupil tu sadu plechů od fy Aber do interiéru, který je sice určený pro stavebnici Tamiya, ale s nějakými malými úpravami půjde naroubovat do jákehokoliv StuGa, podle mě.
54_StuG.jpg

Aber 35199
Tato sada je naprosto skvělá. Je novější, než ta sada 35021 na venkovní cajky (zadýmovač), což mě trochu překvapilo. Je navíc z jiného, lepšího plechu a přirovnal bych ho vlastnostmi i tloušťkou k těm od Voyager. Hlavní část tvoří muniční schránky, kterým se dají udělat funkční víka, což se mi povedlo a mám z toho radost. Obsahuje ale i spoustu dalších, větších či menších detailů. Takže za mě je to opravdu vymakaný set. A to je mimochodem taky důvod, proč mi tak dlouho trvalo nahrát další postup.

Když se mi povedlo rozběhat i víka těch schránek na náboje, tak jsem je chtěl nechat otevřený a do nich pořídil samotné náboje 7.5cm KwK 37 & StuK 37 L/24 od fy RB Models.
55_StuG.JPG

Jako fakt pěkná vysoustružená práce, akorát s jednou malinkou chybkou. Nějak zapoměli udělat spodky těch nábojů. A ty já zrovna potřebuju nejvíc, když měli být zasazeny do těch schránek, samozřejmě vzhůru nohama. Při pokusu to odvrtat, jsem zlomil všechny své (dva) vrtáčky, kupovat jiný náboje jsem už nechtěl, tak jsem prohrabal svoje zbytky plechů různých sad jestli něco nenajdu. Nakonec se na mě usmálo štestí a z nějaké sady na figurky jsem měl kruhový plechy, kupodivu stejného průměru jako ten náboj. Jsou to části na sestrojení sluchátek pro tankány. No není to úplně ono, (ta mezera mezi kroužkama, přišla ještě vytmelit) ale nějakou parádu to udělá a za mě lepší než nic.
56_StuG.JPG

Tak a teď samotný interiér z pohledu Draka. Jak jsem psal, ve stavebnci je to takový polovičatý, něco tam je, něco není, něco je dost zjednodušený, ale protože tohle je opravdu můj první Dragon, co stavím, tak nemám porovnání s jinými interiéry jejich stavebnic (například Bronco C/D nemělo kromě samotné zbraně a sedátka velitele, žádný interiér, takže tohle je určitě lepší, možná i pro někoho dostačující). Každopádně, ve stavebnici mimo jiné chybí sedátko pro nabíječe, dva kastlíky po nabíječově pravé ruce a sedátko velitele je úplně mimo. To jsem vyjmenoval jen ty největší věci a z mého pohledu věci, které by ve stavebnici být měly.

Ale všechno jsem vyřešil a jdeme na fotky současné podoby. Jednotlivé segmenty jsou složené a připravené na barvu.
57_StuG.JPG
Ruční granáty jsou ze stavebnic figurek od Dragona.

58_StuG.JPG
Sedadlo je původně přímo ze stavebnice pro velitele, ale to mělo ve skutečnosti jiný tvar. Tento tvar mělo sedadlo pro nabíječe, kam taky půjde použít.

59_StuG.JPG
Velitelské sedátko jsem si skrečnul. Samotný tvar je ok, ale jinak přichycení je hodně zjednodušené, ale tam nebude skoro vůbec vidět. Takže jsem to tak nechal.

A zkušebně bez lepidla seskládaý interiér, tedy jeho spodní polovina.
60_StuG.JPG

61_StuG.JPG

62_StuG.JPG

Takže vše je připraveno a půjdeme do bravy, jednotlivé sestavy budu barvit zvlášť, a pak je finálně složím do vany. Nevím jestli je to nejlepší způsob, a někdo by to možná barvil složený, ale mě to takto vyhovuje barvit odděleně. Hrozí, že se něco bude muset opravovat, ale to riskuju vždycky. Tak doufám, že v tom týdnu po Velikonocích, Vám budu moct ukázat jak to dopadlo.

Krásné jarní svátky všem!
rudovlas

• Odpovědět s citací

Příspěvekod rudovlas » 08 kvě 2025, 00:48

IV. část – složení 16. Armády a zařazení Sturmgeschütz batterie 667

SLOŽENÍ – 16. Armáda pod velením generála pěchoty Ernsta Busche, se skládala ze tří armádních sborů a tyto sbory pak tvořily jednotlivé pěší divize: (seřazeno od severu k jihu):

X. (10.) Armádní sbor – 30. a 126. pěší divize
XXVIII. (28.) Armádní sbor – 123. a 122. pěší divize
II. (2.) Armádní sbor – 121., 12. a 32. pěší divize

Tato organizace platí pro začátek operace Barbarossa. V jejím průběhu však docházelo ke změnám přiřazení jednotlivých divizí, většinou ale v rámci stejné armády do jiného armádního sboru, podle toho jak se vyvíjela situace na frontě. Nic méně, toto složení sborů je ve zkoumaném období s různými menšími obměnami, plus mínus podobné (zdroj: valka.cz, Lexikon der Wehrmacht)

ZAŘAZENÍ BATERIE – Když se pak zaměříme přímo na naší jednotku Sturmgeschütz batterie 667, můžeme dohledat, že tato baterie patřila v průběhu našeho období střídavě pod dva armádní sbory a to:

od 22.6. do 19.7. pod XXVIII. Armádní sbor
od 19.7. do 10., 14., 20., nebo 22.8. (zdroje se liší) přeřazena do X. Armádního sboru
a nejpozději od 22.8. až do konce března 1942 zpět pod XXVIII. Armádním sborem
(zdroj: valka.cz, Lexikon der Wehrmacht, Axis forum History)

Toto všechno jsou důležité informace, z pohledu dohledávání výskytu a pohybu naší baterie, protože jak známo, jednotky Sturmgeschütz byly přiřazovány k jednotlivým pěším divizím a právě díky nim pak můžeme snáze dohledávat další stopy, zmínky a přesuny konkrétních StuG baterií nebo Abteilungů. Ale není to tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát, otom ale příště v další části NASAZENÍ.

A zpět k ponku. Snad už to ani nebudu zmiňovat, ale času je míň a míň, sezóna začala, výlety, zahrádky, práce venku, no však to znáte. :#) :-D .. takže opět mi ten postup trval dýl než sem chtěl a i další příspěvky budou mít větší časový rozestup.

Každopádně se mi podařilo dokončit interiér (tedy jeho spodní polovinu), namalovat ho a usadit do vany. Nejdřív krátká dokumentace postupu. Opět sem některé věci předělával a někde to je vidět, a někde sem už neměl sílu. Pojďme na to.
63_StuG.JPG
Red oxide primer jako základovka od Tamiye a vrstva worn efektu od AK

64_StuG.JPG
Na malování jsem mimo jiné pořídil nové real markers od AK. V celku dobrý a zajímavý nápad. Něco jde líp, něco hůř. Na hladké větší plochy to moc není, ikdyž se barva snaží "rozplývat", tahy jsou vidět. Ale to se může lišit barva od barvy. Odstínově nevím, Lifecolor elfenbein je o dost světlejší, tady je víc do žluta, Hellgrau se mi zdála v pohodě. Rot braun sem nepoužil. Celkově je to malované kombinací real markers, AK barev, tamiya barev a Lifecolor barev. Vše pak ošetřeno AK wash for DAK vehicles.

65_StuG.JPG
jednotlivé podsestavy před weatheringem a umístěním do vany

A konečné usazení do vany a nějaký ten weathering, pomocí přípravku AK dust a pigmentu Lifecolor a tím reflektovat prašné léto v roce 1941. Mohlo by se určitě přitlačit, ten prach musel zalejzat až do..úplně všude, ale mě to takto stačí 8-) (fotky to celkem potlačují, ale na živo, ve vnitř je to zaprášené více :-k ).
66_StuG.JPG

67_StuG.JPG

68_StuG.JPG

69_StuG.JPG

Tady zajímavý (starší) odkaz na stránky o barvách v interiéru německých tanků a děl, ze kterého jsem mimo jiné čerpal informace:
https://www.miniatures.de/camouflage-ge ... erior.html

Tak a toto je tedy stávající stav a dalším krokem na řadě bude hlavní zbraň, kde už dopředu tuším problémy. To je další plán... na dobu neurčitou, tak zase příště kluci! =;
rudovlas

• Odpovědět s citací

Příspěvekod patrikk » 11 kvě 2025, 10:42

Pereš se s tím moc pěkně, obzvlášť obdivuju práci s plechy, já u nich většinou ztrácím nervy :) interiér vypadá parádně ;-I
patrikk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tom.Vrabec » 12 kvě 2025, 21:23

Moc pěkný je ten interiér =D> =D>
Tomáš "Vrabec / Nádražák" Kosič
Tom.Vrabec

• Odpovědět s citací

Příspěvekod cencul.sk » 14 kvě 2025, 07:10

Skvelá práca s leptami, tie držiaky na náboje sú naozaj nádherným detailom :-)˜ =D>
Som zvedavý, kam to posunieš nabudúce, už teraz sa teším
cencul.sk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod rudovlas » 18 kvě 2025, 00:30

Kluci, děkuji všem za komenty a povzbudivá slova [-o<

to patrikk: no tak, to si nemysli, že mám jinak :-D navíc je tam pár viditelných řemeslných nepřesností, který mě teď zpětně štvou, protože šli docela jednoduše opravit.. #-o plus jsem našel ještě nějaký fotky ke zbarvení toho interiéru, který se v nějakým detailu rozchází s mým pojetím, tak přemýšlí, že to ještě předělám, ale přiznám se, že se mi už moc nechce...

Jinak zatím není co fotit, ale už sem začal pracovat na hlavní zbrani. A potřeboval bych trochu pomoct, poradit. Tři věci:

1) Nemá prosím někdo detail, fotku, nebo cokoli na krytku hlavně a její úchyt, která se používala při přesunech. Aber ji má v jiný sadě, přichycenou nějak zespod... Mám nějaký fotky, ale jak sou černobílý, tak to není prostě pořádně vidět, hlavně to uchycení.
2) Chtěl bych se zeptat, jestli mám zavěsit pod závěr toho kanónu ten vak na hilzny. Na těch pár známých origo fotkách interiéru Ausf.E je, ve stavebnici je, ale nemá se tam dávat, podle návodu, na britmodelleru ho taky nedal, ale tak nějak si neumím představit, že by jim padaly volně pod nohy?!
3) Není to jediný model Draka, kterému chybí ve stavebnici zaměřovač, to sem tušil předem. Podle chlapíka z Britmodelleru, by se mělo jednat o typ Rbl.F. 32. Chci se zeptat, zda se to dá někde pořídit, jestli to někdo tiskne nebo tak...? Jinak si rady moc nevím, vyrábět ho od nuly, jako on nezvládnu. Zrovna u tohodle vozidla důležitá věc.

Předem děkuji za pomoc [-o<
rudovlas

• Odpovědět s citací

Příspěvekod cencul.sk » 18 kvě 2025, 08:40

rudovlas píše:1) Nemá prosím někdo detail, fotku, nebo cokoli na krytku hlavně a její úchyt, která se používala při přesunech. Aber ji má v jiný sadě, přichycenou nějak zespod...

foto na krytku hlavně 01.jpg

foto na krytku hlavně a její úchyt 01.jpg

foto na krytku hlavně a její úchyt 02.jpg

foto na krytku hlavně a její úchyt 03.jpg

rudovlas píše:2) Chtěl bych se zeptat, jestli mám zavěsit pod závěr toho kanónu ten vak na hilzny....

vak na hilzny 01.jpg

vak na hilzny 02.jpg

cencul.sk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod rudovlas » 18 kvě 2025, 08:46

Doplním ještě, co jsem myslel včera tím detailem zbarvení interiéru.
70_StuG.jpg
Podle této fotky je evidentní, že i ten vršek toho podstavce byl v elfenbein. To se možná pokusím ještě předělat...

A druhá věc, podle těch origo fotek Ausf.E, je patrné, že ta šedá barva Hellgrau byla jenom na podlaze a nesahala do žádné výšky po stranách. To jsem tak nějak věděl, ale líbilo se mi to z modelářského hlediska, jako oživení po vzoru těch StuGů na britmodelleru. Zpětně toho teď lituju, že ve slabší chvíli převládl modelářský pocit nad reálností, což je proti duchu tohodle vlákna :( . Opravovat tohle ale nebudu, nadělalo by to víc škod.

Tak to jen, abych přiznal chyby a měli jsme čistý stůl (:)
rudovlas

• Odpovědět s citací

Příspěvekod rudovlas » 18 kvě 2025, 09:04

Cencul.sk: DĚKUJU! [-o< ...ten vak je jasný. Ta krytka... z jakýho materiálu to bylo?! Na tý první fotce se psem to trochu vypadá jako z kůže, a i na dalších různých fotkách to vypadá, že to drží krásně tvar jako by to bylo z něčeho jinýho, mohutnějšího než z obyčejný celtoviny nebo tkaniny, co sem si původně myslel. Tak a ze spodu hlavně musí bejt nějaký očko na to uchycení toho pásku..?! :-k
rudovlas

• Odpovědět s citací

Příspěvekod cencul.sk » 18 kvě 2025, 09:36

Krytka je zjavne koženná - na fotke s čoklom je vidno prešitie, tým pádom je to jasné...
Uchytenie jej remienka je vidno na prvej fotke - zo spodu plášťa hlavne bola dierka zo závitom, kde sa pravdepodobne len zo skrutkou uško pripevnilo, a to bolo celé. Neskôr, na verzií Ausf. E už bola v tom mieste na plášti priečne privarená tyčka, kde sa uško dalo prevliecť.
cencul.sk

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno