Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ 100 let Velké války (1914-1918) ‹ Letadla ‹ Stavby
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Nieuport Triplane, Kovozávody/Eduard, 1/72

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Nieuport Triplane, Kovozávody/Eduard, 1/72

Příspěvekod Vlastimil Lukáš » 25 říj 2023, 18:17

Lepidlo na Albatrosu BII ještě ani nezaschlo a je třeba rozdělat další kousek. Kitník plný, třeba jej provětrat. Vytáhl jsem tuto věc. Experimentální Nieuport s třemi křídly. Neznám moc historii tohoto typu, ale v návodu je napsáno, že letoun byl docela nestabilní a měl celkově špatné letové vlastnosti. Nebyl proto přijat do výzbroje ani francouzského ani britského letectva. Co naplat, letoun se inženýrům nepovedl, ale zase vyrobili něco, co je třeba mít ve sbírce letadel typu Nieuport ;-I

Model jsem nedávno rozbalil a začal vybrušovat trup do tenka, ale hle. Detaily šití jako i krytky na trupu se mi vůbec nepozdávaly. Šití je takové nějaké neslané nemastné a krytky jsou špatně. Tak jsem model odložil... Díky bohu šlo šáhnout po modelu Nieuport 17 od Eduardu, kde je svět ještě v pořádku a vrátil jsem se ke stavbě.

První bude třeba začistit všechny díly a pokrájet trup Edy tak, aby se na něj daly naroubovat docela pěkné křídla trojplošníku. Do pracovny pilota nacpu lepty co mi zbyly. Kryt motoru bude třeba rozvrtat a naznačit tři oválné větrací otvory ve spodní části. Neočekávám mnoho pastí při stavbě tak doufám, že bude brzy hotovo.

Přikádám řadu fotek originálu, které jsem poloupil na webu. Hodně zajimavá je fotka s běžícím motorem, kdy je trup dost slit olejem. Co se stalo se už asi nedozvíme, ale asi dalo hodně práce to umýt :)
Přílohy
n5.jpg
n4.jpg
porovnání trupu
n3.jpg
porovnání trupu
n2.jpg
Eda
n1.jpg
KP
Vlastimil Lukáš

• Odpovědět s citací

Re: Nieuport Triplane, Kovozávody/Eduard, 1/72

Příspěvekod Vlastimil Lukáš » 25 říj 2023, 18:19

fotky originálu
Přílohy
N-Tri-N1388-A6686_03.jpg
144640_big.jpg
N-tri-A6686_04.jpg
N-tri-A6686_02.jpg
N-tri-A6686_05.jpg
N-Tri-N1388-A6686_02.jpg
Vlastimil Lukáš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vlastimil Lukáš » 07 lis 2023, 08:51

Trup z Edy je vcelku. Po vybavení interiéru jsem dal vše dokupy, zatmelil otvory pro vzpěry baldachýnu a utnul dolní křídla. Ve VOP jsem odvrtal otvory pro vedení lanek a prořízl drážku mezi kýlovkou a křidélkem. Dle fotky jsem odvrtal otvory pro ovládání křidélek hned za kokpitem. Později jsem zjistit, že otvory jsou moc vzadu, tak jsem vše upravil tak, aby to sedělo. Říká se dvakrát měř, jednou řež. Jaká to svatá pravda.

Křídla z KP jsem začistil, protáhl křidélka. Spodní žebra jsem zbrousil do hladka. Na můj vkus žebra až moc vystupovaly. Dnes bych mohl dát surf a pomalu půjdeme do barev, resp. barvy.

Oříšek bude naroubovaní křídel na trup. Absence výkresu je dosti cítit. Nějak si s tím ale poradím.
Přílohy
trip.jpg
trip1.jpg
trip2.jpg
Vlastimil Lukáš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KiR » 07 lis 2023, 15:31

Přiznávám se, že když jsem viděl, do čeho se pouštíš, tak jsem pukal závistí. Ten stroj je tak škaredý, až je hezký a litoval jsem, že není k dostání a pak náhle jsem spatřil toto:
PSX_20231107_152348.jpg

A už jsem věděl, že až budu po vánocích objednávat novou zásobu fotoleptů a profilů od Evergreenu, tak v objednávce táto konverzní sada nebude chybět.
KiR

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Hényk » 07 lis 2023, 15:46

Hezká práce Vlastíku, já měl v plánu Francouze a chtěl jsem jít stejnou cestou využití Eduardu. Jen jsem žil v bludu, že někde nějaké výkresy jsou.. :?
Obrázek

HKPM Prostějov
David Hényk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod HomerII » 07 lis 2023, 16:41

:)
Přílohy
nieuportriplane-3.gif
nieuportriplane-2.gif
nieuportriplane-1.gif
nieuportriplane-7.jpg
Rozestavěno: Šmolík Šm-1 1:32 od HpH, Letov Š-328.v HpH models 1:32
Hotovo: LVG. C.VI 1:32 Wingnut Wings, Hansa-Brandenburg W.29 W.W, Albatros D.Va 1/32 Wingnut Wings
HomerII

• Odpovědět s citací

Příspěvekod boticka5 » 07 lis 2023, 20:08

Tedytedy... To je masakr.

Odesláno z mého Redmi Note 9 Pro pomocí Tapatalk
boticka5

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vlastimil Lukáš » 08 lis 2023, 07:48

Mám doma výkres akorát ze Squadron Signalu na Nieuporty a to je takový výkresoobrázek. Je povícero kvalitních fotografii, jak jsem psal, model spíchu dokupy a bude. Dnes se pokusím naměřit vzpěry baldachýnu a pak se půjde do surfu a barev.
Vlastimil Lukáš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vlastimil Lukáš » 17 lis 2023, 10:19

Naskytly se ideální podmínky...státní svátek a venku je naprosto modelářské počasí, chladno a poprchává...na stole čajíček a model pomalinku roste.

Stříknuto stříbrnou a lehce zvýrazněny porty na křídlech. Na řadu půjdou obtisky patina a pak to celé nějak složit dohromady.
Přílohy
20231117_101340.jpg
Vlastimil Lukáš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vlastimil Lukáš » 22 lis 2023, 08:52

Dal jsem do kupy tu hrůzu a poprvé musím říct, že jsem postavil model letadla, který se mi vůbec, ale vůbec nelíbí. Normální křídlatá hrůza. Postupně začnu dolepovat droboť, výplety a model půjde do skříně, ať se můžu naplno věnovat Albatrosu, jehož vzhled daleko předčí tento tříkřídlý projekt.

Navíc, opět jak je zvykem, při nanášení obtisků jsem zjistit, že autor udělal všechny kokardy s bílým lemem, dle fotek byl lem jen na trupové kokardě a pak jsou tady rozměry. Obtisky jsou úplně mimo mísu. Kokardy mají být větší, červené terče uprostřed taky. Navíc asi i barva modré měla být podstatně světlejší. Ale model chci rychle zmizet, tak jsem použil obtisky a překousnu to, že to nebude odpovídat vzoru.
Přílohy
20231119_164748.jpg
Vlastimil Lukáš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KiR » 22 lis 2023, 12:13

Škoda těch obtisků, ale jinak, mně se ten model líbí... mám rád letadla, která jsou tak škaredá, až jsou hezká.
KiR

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Matwej » 23 lis 2023, 07:15

To vypadá pěkně postaveno. =D>
Ale předloha konstrukčně je obluda . :?
Matwej

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vlastimil Lukáš » 25 lis 2023, 20:08

Model dolepen, vypleten, dovyrobil jsem ještě krytky vzpěr na dolní křídlo, které chyběly a zde je výsledek

pár ohavných fotek v galerii viewtopic.php?f=303&t=151208&p=2615178#p2615178
Přílohy
1.jpg
Vlastimil Lukáš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod IvanD » 25 lis 2023, 23:01

Gratulujem k dokončeniu. Myslím, že sa podaril a také niečo nemá vo vitrine hocikto. Mne sa páči... Jedine co by som ešte skúsil opraviť je napustenie washu medzi disk kolesa a pneumatiku aby zakryl posunutie masky pri striekaní. Obdivujem výplety, ja si to v tejto mierke ani neviem predstaviť... Ako lepíš to vlákno do predvrtanej dierky? Ak je to teda ushi alebo podobne vlákno... Mne sa to stále pokrúti a niet šance to trafiť...
Momentálne na stole: Aero Ab-11 (Special hobby 1/72)
Posledné hotové: Spitfire PR MK.IA (Eduard+Pavlamodels 1/48), Spitfire Mk.I (Eduard 1/48)
IvanD

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vlastimil Lukáš » 26 lis 2023, 06:48

Finiš modelu jsem dost podcenil, nakrkly mě ty obtisky. Vše se mělo stříkat a bylo by to cajk. Kola jsem dnes ráno trochu doupravil, ale není to ono. Model tak nevypadá, ale moc není kde chytit. Křídla tenké, na trupu lanka vedoucí k VOP, tak se s tímto kouskem plastu špatně manipuluje a výsledek na kolech je vidět :lol: Tak aspoň takto. Nyní se vrhnu na Albatros
Přílohy
20231126_063950.jpg
Vlastimil Lukáš

Odeslat odpověď

Zpět na Stavby