Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Československý Fokker D.VII, Eduard 1:48

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Českoslovenký Fokker D.VII, Eduard 1:48

Příspěvekod ptlo » 12 zář 2022, 10:50

KLuK píše:Není to úplně mimo, tak nevím. Použít ty tři složené výseče a nebo malovat? :-k

Namalovat, nebude to tak těžký. Podle mě nejdřív 8 výsečí přes celý disk (jako dort), a potom těch 8 segmentů kolem středu, na ty by byly rychlejší obtisky.
ptlo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Klouček » 12 zář 2022, 11:15

A co zkusit oslovit kolegy modeláře, jestli jim nezbyl Eduardí obtisk. Pokud někdo dělal tříbarevku, tak má lozenge navíc. Ta kola tam jsou správně a pokud by se lišily barvy, tak by to šlo trochu zaprášit a zafiltrovat snad.
Pavel Klouček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 12 zář 2022, 11:47

:x
Vlastimil Lukáš píše:Tak tohle vidím prvně. Měl jsem za to, že potahy jen střihli z lozengu a natáhli na střed kola. Podle fotky to vypadá na naprosto nový vzor. Otázka, bude se to chtít nastříhat z lozengu podle fotky. Šílená práce, ale jak jsem viděl vrtuli a co se dokáže s obtiskem, nemám strach ze skvělého výsledku. ... Krásná práce na modelu.

Díky za pochvalu i za podporu. (:)

Vlastimil Lukáš píše:Podle mě seskládat to z lozengů nebude úplně ono. Fotka a animace se dost liší. Ale zase bude to někdo řešit?

Přesně o to mi jde.
- vystřihovat tvary jednotlivých políček z lozengu a skládat je na disku kola je také možnost, ale velmi pracná a náročná na přesnost. Obtisky od HGW jsou průsvitné a jakýkoliv, byť jen minimální přesah obtisků je vidět. Místa kde se ocitnou dvě vrstvy na sobě jsou o poznání tmavší. Tuto možnost jsem zavrhl jako první. Jsem poklidné povahy a s trpělivostí určitě problém nemám, ale tohle je i na mě moc.

- složit vzor ze tří kruhových výsečí je už jednodušší, ale výsledek se blíží originálu jen vzdáleně. Udělal jsem si šablonu s jedním výřezem a tu jsem pokládal na různá místa obtisku s lozengovým vzorem. Výsledky jsem si nafotil a v počítači pak skládal dohromady. Vyzkoušel jsem kolem dvaceti různých kombinací a ta co jsem publikoval v minulém příspěvku je nejblíže tomu, co je na fotografii skutečného kola. Není to to "pravé ořechové", ale je to alespoň vzdáleně podobné. V tomto případě je na snadě Tvá otázka: "Ale kdo to bude řešit?" Asi nikdo, zvlášťě když je to "jen" model do poličky. Ale ... když o tom vím a jak se znám, časem by mi to vadilo čím dál tím víc a hledal bych způsob jak to napravit.

- nastříkat vzor na disky podle šablon je stejně pracné, jako vystřihovat jednotlivá políčka lozengu z obtisku. Vyrobit a při stříkání umístit čtyři šablony tak, aby na sebe jednotlivá políčka navazovala bez mezer a nepřekrývala se, je při velikosti disku kola práce pro šílence. Pravda, kdyby se celý disk nastříkal nejsvětlejší barvou a zbytek dostříkal podle šablon, stačily by ty šablony tři. Ale i tak je to hodně pracné a náročné na přesnost. A při vědomí, že bych to musel udělat čtyřikrát (dvě kola, každé má dvě strany) to rovněž zamítám.

- stále více se přikláním k ručnímu malování štětečkem. V tomto případě jsou malé rozměry kol (a tím i plochy na které se musí vzor namalovat) výhoda. Sice budu muset míchat jednotlivé odstíny, aby odpovídaly barvám na obtiscích, ale to není zas tak velký problém. Navíc mezi koly a trupem je poměrně velká vzdálenost, tak mírné odchylky v odstínech barev nebudou rušivé.

A když jsem si teď při psaní tohoto elaborátu urovnal myšlenky a při jeho pročítání dal dokupy všechna pro a proti, myslím, že je to jasné ... je rozhodnuto ... bude se štětečkovat. :paint:
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ptlo » 12 zář 2022, 11:56

Podle fotky to nebyl lozeng, ale malovaný. Zřejmě způsobem, který jsem popsal. Základ nastříkat - šablona kruh rozřezaný na 8 stejných výsečí, jednoduchý nařezat i od oka. Segmenty u středu pak třeba namalovat.
ptlo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 12 zář 2022, 12:00

Pavel Klouček píše:A co zkusit oslovit kolegy modeláře, jestli jim nezbyl Eduardí obtisk. Pokud někdo dělal tříbarevku, tak má lozenge navíc. Ta kola tam jsou správně a pokud by se lišily barvy, tak by to šlo trochu zaprášit a zafiltrovat snad.

Pavle, taky mě to napadlo, ale pak mě taky napadlo, že budou na obtiscích odlišné odstíny a že těch, kteří sem nakouknou a budou mít k dispozici volné obtisky na kola bude asi minimum. Ale na druhou stranu, za zkoušku nic nedám. Takže kolegové modeláři, prosím o pomoc.
Je mezi vámi někdo, komu zbyly obtisky s lozengovým vzorem na kola Fokkera D.VII a je ochotný mi je poskytnout? Děkuji za případnou pomoc.

A pokud to nedopadne, platí závěr předchozího příspěvku - bude se štetečkovat :paint:
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dr. zvied » 12 zář 2022, 23:40

Je to dilema. To znám... :-k
Oni-ony ty eduardí obtisky na Lozenge jsou takové pyžamoidní. Aspoň tak to přijde mě. Aby ten kontrast v rozdílu odstínů nebyl až příliš rozdílný. Bylo by fajn, kdyby měl Pavel Klouček pravdu v tom, že by se to třeba dalo nějak zašpinit. Jenže to se ukáže až v reálu. Držím palce. ;-I
Dr. zvied

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 13 zář 2022, 11:35

Radku,
v reálu jsem obtisky na Fokkera neviděl, ale také si myslím si, že to nebude to pravé ořechové. Uvidím, jestli se někdo s obtisky ozve.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 13 zář 2022, 12:09

ptlo píše:Namalovat, nebude to tak těžký. Podle mě nejdřív 8 výsečí přes celý disk (jako dort), a potom těch 8 segmentů kolem středu, na ty by byly rychlejší obtisky....
... Podle fotky to nebyl lozeng, ale malovaný. Zřejmě způsobem, který jsem popsal. Základ nastříkat - šablona kruh rozřezaný na 8 stejných výsečí, jednoduchý nařezat i od oka. Segmenty u středu pak třeba namalovat.

Díky za nápady. V podstatě to tak udělám, jen to nebudu stříkat, ale celé štětečkovat.

S obtisky kolem středu by to zas tak jednoduché nebylo. Tvary jednotlivých "pastilek" na kole jsou mnohem menší a mají jiný tvar, než tvary na obtisku. To by znamenalo vystřihovat každou jednu pastilku zvlášť a na kole je skládat. A to by bylo sakra otravné. Zvláště, když obtisky od HGW nesnáší přesahy.

Stále mi přijde nejjednodušší předmalovat si vzor na kola tužkou a vybarvit to štětcem.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ebon hand » 13 zář 2022, 13:44

Nebylo by jednoduší obtisk namalovat v grafickém programu a nechat vytisknout u někoho, kdo zakázkové obtisky dělá?
Ebon hand

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 13 zář 2022, 21:20

Hezký by to bylo, ale myslím, že asi bude problém trefit stejné barvy. :-k
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 14 zář 2022, 10:44

Pokusil jsem se podle černobílé fotografie kola zrekonstruovat rozmístění, tvar a barvy jednotlivých barevných polí.

Kolo lozenge_pole_03.png
Za základ mi posloužila černobílá fotografie kola, do které jsem si nakreslil linie jednotlivých políček. Podle tohoto vzoru jsem si nakreslil šablonu a v ní vyplnil jednotlivá políčka barvami. Jako vzorník barev mi posloužil obtisk horního lozengu. Pro porovnání výsledku s fotkou jsem ho převedl do černobílé podoby. Při vybarvování jednotlivých políček jsem se snažil co nejvíce přiblížit fotografii a zároveň dodržet pravidlo, aby žádná sousední pole neměla stejnou barvu. Na rozdíl od tvarů jednotlivých polí jsou jejich barvy spíše odhad a nemusí se zcela shodovat se skutečností.

Nedalo mi to a našel jsem si podobu obtisků na kola od Eduarda. A potvrdil se můj předpoklad - obtisky neodpovídají realitě. Barvy jsem neřešil, ale tvary, počet a umístění jednotlivých barevných polí neodpovídá.

porovnání Eduard - foto.png
Pro srovnání - vlevo obtisky na kola od Edy, vpravo pravděpodobná podoba kola podle fotografie (tvar polí odpovídá fotografii, barvy mohou být trochu jinak).

Je taky potřeba vzít v úvahu skutečnou velikost (přesněji maličkost) modelového kola ...a jak již bylo řečeno, ne každý to řeší.
Naposledy upravil KLuK dne 14 zář 2022, 22:09, celkově upraveno 1
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Klouček » 14 zář 2022, 10:49

Tak jsem kouknul pro zajímavost na obtisky k sedmině a tam to mají taky úplně blbě. Na kolo prostě jen přetáhli kus vzoru z křídla... Eduardi prostě nemají s lozengovými Fokkery štěstí.
Pavel Klouček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vlastimil Lukáš » 14 zář 2022, 12:09

Pavel Klouček píše:Tak jsem kouknul pro zajímavost na obtisky k sedmině a tam to mají taky úplně blbě. Na kolo prostě jen přetáhli kus vzoru z křídla... Eduardi prostě nemají s lozengovými Fokkery štěstí.

:grin: :grin: :grin: nevadí, vydají to jako speciální sadu zvlášť.

jinak arádní práce. Dobře se na to kouká =D> =D>
Vlastimil Lukáš

• Odpovědět s citací

Re: Československý Fokker D.VII, Eduard 1:48

Příspěvekod ptlo » 14 zář 2022, 12:32

A jsou to v Eduardu stejný stroje? Nedivil bych se, kdyby to namalovali u jiný jednotky jinak nebo to při opravě přetáhli lozengem.
ptlo

• Odpovědět s citací

Re: Československý Fokker D.VII, Eduard 1:48

Příspěvekod Pavel Klouček » 14 zář 2022, 13:33

Vzhledem k tomu, že se stále bavíme o tom jediném čs. kusu, tak asi dál odpovídat nemusím, že? Docela mě dostalo, když po vydání limitky byli Eduardi na chyby v lozenge upozorňováni, že to pak vydali jako samostatný aršík a úplně stejně blbě. Přitom to byla ideální příležitost na opravu...
Pavel Klouček

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno