Hansi píše:Prepáč, ale Tvojmu postupu celkom nerozumiem...
Prepáčim, v pohodě, vždyť jsme tu vod toho, abysme diskutovali a učili se navzájem, trochu si rejpli, že to děláme blbě, apod... Ja su v klidu! Hele do kroužku modeláře jsem chodil před 30-ti lety a vod tý doby jsem v podstatě stejně pořád "zamrzlej v tý době"

Tak jsem si to pořádně přečetl a OK, jasně, máš pravdu, dala by se spousta věcí udělat tak jak píšeš, ale platí, že po bitvě je každý generál. Teď bych toho taky spoustu udělal jinak. Ale když máš už všechno napatlaný lepidlem a teď to nejde k sobě, furt se ti to sype pod rukama, tak to člověk kouká hlavně nějak dodělat.
Začnu od konce:
1. Myslím si, že si zbytočne komplikuješ stavbu a vyrábaš ďalšiu prácu.
Tak prácu mi vyrobili soudruzi v Číně tímhle modelem. Spousta lidí podobný kraviny (jako my) neřeší. 1/2 staveb týhle F-117 skončí stejně ve skříni nedodělaná a z tý druhý poloviny když se na ně koukneš, tak přesně na první pohled vidíš, že na to prdí... Už mi to po 5-ti měsících taky leze trochu krkem, ale přece to nevzdám a řekl jsem si že se pokusím to dotáhnout do konce - teda v rámci možností zraku, nervů a levorukosti obou vrchních končetin.
Ale mimo jiné tenhle model mě definitivně utvrdil, že Trumpetu už NEE. Po důkladném prohlédnutí všech možnech třetinkovejch modelů co jsem měl doma ve skříni, nezbylo skoro nic a Trumpetu už nechci ani vidět. Nechal jsem si jen 1 model a už teď vím, že to bude taky pakárna...
2. A ešte jedna maličkosť - v tej prednej časti si mohol po oboch stranách tej špice nalepiť z vnútornej strany plastový profil - napr. Tamiya 3x3 mm a zbrúsiť ho do úkosu, aby sedel so sklonom hornej časti trupu. Zväčšil vy si tým výrazne styčnú plochu.
Dobrej postřeh, to mě nenapadlo. Třeba příště, což teda ale asi určitě nebude.
3 Dvojzložkový polyesterový tmel Tamiya.
Tak jsem začal googlit a zdá se mi, že tak 1/2 všech příspěvku jak na Modelforu, tak i jinde na netu je od někoho, kdo si říká HANSI a všude to vychvaluje... Nicméně, ať hledám, jak hledám, tak je stejně nedostupný.
Mám snad všechny tmely světa a všechny jsem taky vyzkoušel a vždyky mi něco vadilo. Běžně používám celou škálu Gunze a tento od MRP. Po tmelu chci jedinou věc, a to aby leptal plast a tím pádem k němu pořídně přilnul. A druhá věc je, aby se dobře brousil. Nejradši bych tmelil přímo plastem. Mám dost těch vydrolenejch míst, měkčích temlů, tvrdších tmelů, dvousložkovejch tmelů... Navíc každej plast je jinej. Druhá věc je, že tenhle model je velkej a po celou dobu tak nějak pracuje - chytneš ho za křídlo a celej se ohne. To se stane 5x a naprostá většina tmelů se stejně vydrolí. A to by mě pak jeblo.
4. Revell Contactu som vyhodil... Toto lepidlo iba spôsobuje problémy. Nechápem, prečo tak veľké a tenké diely lepíš týmto lepidlom a nie niečim iným. Skús sa pozrieť po nejakej dobe, aké prepadliny budeš mať v mieste, kde si lepil Contactou...
Pravda je, že Contacta má tendenci se propadat, ale proti toulenu (nebo čím se to lepilo dříve) kdy upadl kus platu je to OK. Někde v modeláři o tom byl článek o délce molekuly a času vytvrdnutí...
Sekunďák:
Podobně to mám i se sekunďákem. Když ho použiju, tak je to řekněme jen "povrchové" lepidlo (neleptající plast), které přidrží kov k plastu. Drží OK, to jo, ale když ten plast ohneš, tak resin upadne. A když slepíš 30cm dlouhej plast a ohneš to, tak prostě praskne. Zatímco Contacta je klasické "řekněmě leptací" lepidlo, které rozleptá plast na obou plochách a prostě ten plast jakoby "proroste strukturou" do sebe a když se to má někde zlomit, tak se to zlomí jinde, než ve spoji... a stále to zůstává pružné. Sekunďák když zaschne, tak ztvrdne.
Navíc, každej plast je jinej - contacta pro mě vždy byla jistota pevného a pružného spoje. Až do doby než:
viewtopic.php?f=1&t=95280&p=2433128&hilit=bf+108#p2433128
OK. Napiš mi, kde se dá koupit tenhle tmel (dvojzložkový polyesterový tmel Tamiya) a objednám si ho, vyzkouším a třeba začnu používat.