Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

1/32 F-117A NIGHTHAWK, Trumpeter, STARS AND STRIPES

In-progress builds
Odeslat odpověď
Příspěvků: 569 • Stránka 16 z 38 • 1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 38
  • Odpovědět s citací

Re: 1/32 F-117A NIGHTHAWK, Trumpeter, STARS AND STRIPES

Příspěvekod jezekm » 20 úno 2022, 15:38

Hansi píše:Prepáč, ale Tvojmu postupu celkom nerozumiem...

Prepáčim, v pohodě,
vždyť jsme tu vod toho, abysme diskutovali a učili se navzájem, trochu si rejpli, že to děláme blbě, apod... Ja su v klidu! Hele do kroužku modeláře jsem chodil před 30-ti lety a vod tý doby jsem v podstatě stejně pořád "zamrzlej v tý době" :|

Tak jsem si to pořádně přečetl a OK, jasně, máš pravdu, dala by se spousta věcí udělat tak jak píšeš, ale platí, že po bitvě je každý generál. Teď bych toho taky spoustu udělal jinak. Ale když máš už všechno napatlaný lepidlem a teď to nejde k sobě, furt se ti to sype pod rukama, tak to člověk kouká hlavně nějak dodělat.

Začnu od konce:

1. Myslím si, že si zbytočne komplikuješ stavbu a vyrábaš ďalšiu prácu.
Tak prácu mi vyrobili soudruzi v Číně tímhle modelem. Spousta lidí podobný kraviny (jako my) neřeší. 1/2 staveb týhle F-117 skončí stejně ve skříni nedodělaná a z tý druhý poloviny když se na ně koukneš, tak přesně na první pohled vidíš, že na to prdí... Už mi to po 5-ti měsících taky leze trochu krkem, ale přece to nevzdám a řekl jsem si že se pokusím to dotáhnout do konce - teda v rámci možností zraku, nervů a levorukosti obou vrchních končetin.
Ale mimo jiné tenhle model mě definitivně utvrdil, že Trumpetu už NEE. Po důkladném prohlédnutí všech možnech třetinkovejch modelů co jsem měl doma ve skříni, nezbylo skoro nic a Trumpetu už nechci ani vidět. Nechal jsem si jen 1 model a už teď vím, že to bude taky pakárna...

2. A ešte jedna maličkosť - v tej prednej časti si mohol po oboch stranách tej špice nalepiť z vnútornej strany plastový profil - napr. Tamiya 3x3 mm a zbrúsiť ho do úkosu, aby sedel so sklonom hornej časti trupu. Zväčšil vy si tým výrazne styčnú plochu.
Dobrej postřeh, to mě nenapadlo. Třeba příště, což teda ale asi určitě nebude.

3 Dvojzložkový polyesterový tmel Tamiya.
Tak jsem začal googlit a zdá se mi, že tak 1/2 všech příspěvku jak na Modelforu, tak i jinde na netu je od někoho, kdo si říká HANSI a všude to vychvaluje... Nicméně, ať hledám, jak hledám, tak je stejně nedostupný.
Mám snad všechny tmely světa a všechny jsem taky vyzkoušel a vždyky mi něco vadilo. Běžně používám celou škálu Gunze a tento od MRP. Po tmelu chci jedinou věc, a to aby leptal plast a tím pádem k němu pořídně přilnul. A druhá věc je, aby se dobře brousil. Nejradši bych tmelil přímo plastem. Mám dost těch vydrolenejch míst, měkčích temlů, tvrdších tmelů, dvousložkovejch tmelů... Navíc každej plast je jinej. Druhá věc je, že tenhle model je velkej a po celou dobu tak nějak pracuje - chytneš ho za křídlo a celej se ohne. To se stane 5x a naprostá většina tmelů se stejně vydrolí. A to by mě pak jeblo.

4. Revell Contactu som vyhodil... Toto lepidlo iba spôsobuje problémy. Nechápem, prečo tak veľké a tenké diely lepíš týmto lepidlom a nie niečim iným. Skús sa pozrieť po nejakej dobe, aké prepadliny budeš mať v mieste, kde si lepil Contactou...
Pravda je, že Contacta má tendenci se propadat, ale proti toulenu (nebo čím se to lepilo dříve) kdy upadl kus platu je to OK. Někde v modeláři o tom byl článek o délce molekuly a času vytvrdnutí...
Sekunďák:
Podobně to mám i se sekunďákem. Když ho použiju, tak je to řekněme jen "povrchové" lepidlo (neleptající plast), které přidrží kov k plastu. Drží OK, to jo, ale když ten plast ohneš, tak resin upadne. A když slepíš 30cm dlouhej plast a ohneš to, tak prostě praskne. Zatímco Contacta je klasické "řekněmě leptací" lepidlo, které rozleptá plast na obou plochách a prostě ten plast jakoby "proroste strukturou" do sebe a když se to má někde zlomit, tak se to zlomí jinde, než ve spoji... a stále to zůstává pružné. Sekunďák když zaschne, tak ztvrdne.

Navíc, každej plast je jinej - contacta pro mě vždy byla jistota pevného a pružného spoje. Až do doby než:
viewtopic.php?f=1&t=95280&p=2433128&hilit=bf+108#p2433128

OK. Napiš mi, kde se dá koupit tenhle tmel (dvojzložkový polyesterový tmel Tamiya) a objednám si ho, vyzkouším a třeba začnu používat.
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod onysx » 20 úno 2022, 15:54

Ten polyester putty Tamiya koupíš třeba u Mn modelář. Ale klidně můžeš koupit v drogerii auto tmel. Jsou asi 4 druhy. Základní,finiš,se skelným vláknem a hliníkem. Malá plechovička kterou do konce života nespotřebuješ.
Roman Pavlů,KPM Brněnec, koordinátor pro oblast východ

"Čas je pouze relativní pojem. Důležitý je zda chceš ležet nebo modelařit!" :wink:
Rozpracováno:2x Fw-190A-4, Ju-88A-4,H.Hurricane mk.IID,G.Meteor mk.I, Bf-109 G-6,..........atd.
Hotovo 2019: Fw-190 A-3 Eduard
P-39 Q Eduard
Hotovo 2020: 2x Fw-190 A-5 Eduard
onysx

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hansi » 20 úno 2022, 18:34

Recenziu na polyesterový tmel Tamiya Polyester Putty som svojho času písal ja.
Ospravedlňujem sa za "múdre rady po funuse!, ale iba som reagoval na fotky. Bohužiaľ neskoro. Nešlo mi o rýpanie alebo kritiku.
Polyesterový tmel Tamiya som kupoval naposledy cez obchod Válka, pred pandémiou aj z Hobbyeasy alebo z Hobby Link Japan.
Hansi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Miloslav » 20 úno 2022, 18:47

Já používám toto:
https://www.autodily-pema.cz/hb-body-f2 ... gIrO_D_BwE
Miloslav

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Binder737 » 20 úno 2022, 19:21

Ty to do konce dotáhneš, o tom nemám pochyb! Nijak to nepomůže, vím, ale i tak držím palce! ;-I
Hotovo 2020: Jak-23
Hotovo 2021: MiG-15bis,L-29 Delfín
Hotovo 2024: Su-22M4R,Spitfire Mk.IXe

Rozestavěno: MiG-21PF, MiG-21PFM
Binder737

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 22 úno 2022, 13:38

Dneska ráno mě rusáci nasrali hned 2x.

První je politika, to sem tahat nebudu.

a druhé je QUINTA STUDIO.

Možná si někdo vzpomene jak jsem řešil někdy v listopadu z čeho udělat kokpit:
viewtopic.php?f=57&t=136840&start=75#p2453504
nakonec jsem ručně vybarvil AIRESin a ukončil to s tím, že to bude můj poslední barvenej pit...

Na začátku jsem psal do Quinty, jestli nechystají obtisk, a odpověď byla jasné NE.

A teď, 3 měsíce potom:

85x.jpg

85x1.jpg

KUA DRÁT! Lháři!

Je to sice zatím TestPrint, ale klidně bych tu chvilu už počkal! Na druhou stranu, jestli budou nějaké obchodní sankce, tak se tenhle obtisk do ČR jen tak nepodívá...

Což mi připomíná - jestli potřebujete něco od modelářských firem z Ruska (Quinta, Begemot, Zvezda...) tak myslím, že je nejvyšší čas si to objednat!
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Lengyel » 22 úno 2022, 14:25

Jsem toho názoru, že jsi to udělal lépe, než Quinta i Red Fox. Ty jejich přístrojovky jsou generické a kýčovité, ta tvoje má punc originality a u mě jasně vede.
Rozestavěno
1/48 Antologie VFC-111
1/24 Honda NSX Type-R
1/72 Letov Š.328v

Dokončeno
1/48 Douglas A-1H Skyraider (VNAF)
1/48 Aero L-29 Delfín (VVS)
1/48 Douglas A-4E Skyhawk (VC-5)
David Lengyel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 22 úno 2022, 14:31

David Lengyel píše:Jsem toho názoru, že jsi to udělal lépe, než Quinta i Red Fox. Ty jejich přístrojovky jsou generické a kýčovité, ta tvoje má punc originality a u mě jasně vede.

Dík, to potěší!
;-I
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 28 úno 2022, 17:53

Tak se vrátíme ke stavbě.

Máme slepeno, prolito lepidlem, uschnuto...

Takže nyní nastala kapitola nazvaná: MAZLENÍ S POVRCHEM, někdy přecházející až ve "vopruz s povrchem a nebo jak na paralelním fóru - prostě PAKÁRNY...

Práce s tím bylo dost. Jelikož jsem byl navnaděn z předchozích příspěvků na propadliny (v podstatě všude), tak jsem (ještě před surfem) objel komplet model kolem dokola. Propadlin bylo spousta - pracná nezáživná práce - klasická pakárna zabírající několik hodin. Model je velkej, plocha velká - furt jen brousíš! Voda, prach, špína.

86a.jpg

86b.jpg

86c.jpg

Po prvním brusu:

86d.jpg

jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 28 úno 2022, 17:57

Povrch doplněn o lepty od EDY na spodní straně.

87a.jpg

Řešil jsem jestli je mám zapracovat "DO" povrchu, nebo jen přilepit "NA" povrch a po prozkoumání obrázků bylo rozhodnuto, že na povrch. Prostě krytka z leptu.

87b.jpg

jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 28 úno 2022, 18:10

Jak jsem psal dříve, na celé dolní polovině je na povrchu hnusná krupička - prostě nesnáším krupičku. Hnus fialovej! Ta krupička je viditelná i v té paneláži :crazy:

87g.jpg

87f.jpg

Takže jsem ji musel vybrousit = v celé ploše - klasická pakárna 2. No a když to vybrousíš, tak to musíš stejně celé protáhnout rydlem - pakárna 3.

87c.jpg

87e.jpg

87d.jpg

Tak pravda, tady u těch rovnejch linek to není zas až tak hrozný, ale stejně - když to za celou dobu ujde jen 3x, tak je to skoro zázrak. No a jelikož ja už su gramlavej na ruce, tak těch oprav bylo AŽAŽ!
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 28 úno 2022, 18:25

Tahle krytka mě vyškolila jak malýho kluka.

Vůbec nevím, k čenu to je, může mě někdo poučit?

Na letadle:

88.jpg

Na modelu:
Takový to klasický: TO DÁŠ JEN VOD RUKY, jen si dej pozor, ať ti to neujede, v klídku, v pohodě... Můžu si akorát zatleskat svojí blbosti =D>

88b.jpg

88c.jpg

Takže přetmelit, obrousit:

87z.jpg

Šablony a vyrejt pořádně:

87g3.jpg

87g4.jpg

PS: fotku s tím renaultem tam (však víte) nemám...
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 28 úno 2022, 19:06

A při prohlížení obrázků jsem narazil na krytku vzadu:

88z3.jpg

88z2.jpg

Vypadala, jakoby se i občas otevírala, tak jsem jí tam naznačil a onýtoval:

88e.jpg

Dost jsem se bál udělat tuhle linku - je to na špičce (jakoby na stříšce) - tady kdyby to ujelo, to by bylo sprosťáren! Na modelu není ani naznačená.

88ee.jpg

88d.jpg

Ve výsledku:

88f.jpg

Kdo si hraje, nezlobí :) Zas na druhou stranu - tohle jsem neviděl v žádný jiný stavbě, že by tuhle krytku někdo dělal.
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 28 úno 2022, 19:21

Další krytky vyčtené z obrázků jsou ty 2 panely za předním kolem před "bomb bay":

89z1.jpg

89z2.jpg

Nářadí:

89e.jpg

Dokonce jsem spočítal i šrouby dle obrázku a tak nějak to plus mínus sedělo dle pravítka v palcích - inch. Tak jsem to měřítko v rámci "lidové tvořivosti" použil a vopíchal ten plast podle toho:

89a.jpg

89b.jpg

89c.jpg

a tady obě krytky (to co není vidět je jen blbej úhel a rozostření):

89d.jpg

Tak to jsem taky nikde neviděl, že by tohle někdo řešil...
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 05 bře 2022, 16:17

Hned vedle Bomb Bay je snad největší kryt vůbec - divný je, že ve stavebnici není ani naznačen.
Je to kryt, kterým se oddekluje motor zespodu - v podstatě je to jediný přístup k motoru.

92a.jpg

92b.jpg

tady jsou vidět ty šrouby:

92bb.jpg

Na modelu není ale vůbec nic, ale lautr ...:

92c.jpg

Nově vyryto a "ošroubkováno" zas podle měřítka:

92d.jpg

92e.jpg

92f.jpg

92g.jpg

92h.jpg

Tak alespoň takhle! Taky jsem to neviděl NIKDE řešeno.
jezekm

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 569 • Stránka 16 z 38 • 1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 38

Zpět na Rozestavěno