Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Správným SMĚRem

In-progress builds
Odeslat odpověď
Příspěvků: 3564 • Stránka 175 z 238 • 1 ... 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178 ... 238
  • Odpovědět s citací

Re: Správným SMĚRem

Příspěvekod PantherG » 06 říj 2021, 17:23

No.... polystyren ve stavebnicích by měl mít "tvarovou paměť..... tak na kousku vybrousit potřebný tvar profilu a vytáhnout nad svíčkou....
Jenže to zase naráží na požadavek konstantního rozměru.... :(
P.S. na MB-200 bych měl i něco podkladů.... základ je Triáda.... a pak fotky z netu....
Obrázek
Václav Maděra - PantherG@seznam.cz Z blbce vola neuděláš.....
Nebojte se dokonalosti..... Stejně jí nikdy nedosáhnete !
PantherG

• Odpovědět s citací

Příspěvekod standaslechta » 06 říj 2021, 17:41

Mám ale je to dost odpadová technologie. Je víceméně fuk jaký má ten profil průřez ale vezme se plastový profil (třeba evrgrýn) normálně se nad plamenem vytáhne stejně jako nit, kupodivu to má tvarovou paměť takže jestli táhneš obdélník a jiné více hrany i čtvrt či půlkruhy průřez bude vždy odpovídat výchozímu průřezu. Odpadovost je ale daná musíš toho natahat hafo a pak vytřídit.
standaslechta

• Odpovědět s citací

Příspěvekod standaslechta » 06 říj 2021, 17:42

Á kocour byl rychlejší. =D>
standaslechta

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 06 říj 2021, 18:09

Tak na tohle jsem nepomyslel. Ale když je o tom řeč ... anžto uchošťoury už se dělají na bambusových nebo papírových tyčinkách, koupil jsem nedávno kulaté profily, trubičky, jako že si z nich natahám napínáky a moc se to nepovedlo. Ten plast, ze kterýho je profil vyrobený se po nahřátí trhá. Ať jsem ho zkoušel náhřát víc nebo míň, výsledek byl pořád stejný, vždycky se to přetrhlo. Tak nevím ...
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod standaslechta » 06 říj 2021, 18:36

KLuK píše:Tak na tohle jsem nepomyslel. Ale když je o tom řeč ... anžto uchošťoury už se dělají na bambusových nebo papírových tyčinkách, koupil jsem nedávno kulaté profily, trubičky, jako že si z nich natahám napínáky a moc se to nepovedlo. Ten plast, ze kterýho je profil vyrobený se po nahřátí trhá. Ať jsem ho zkoušel náhřát víc nebo míň, výsledek byl pořád stejný, vždycky se to přetrhlo. Tak nevím ...

Na napínáky držátko od lízátka, ono tyhle u uchošťoury je těžká spotřebka tak ty trubičky dělaj z nějakých nezávadných sraček. Kdysi tady na fóru že něj uchošťoury jsou značky Bel.
standaslechta

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PantherG » 06 říj 2021, 19:04

A kdysi tady na MF někdo tvrdil, že jediné použitelné trubičky jsou z lízátek Chupa-Chups..... :P

Sakra ale je to silně nakažlivé téma.... ten Bloch.... já už taky jen tak chvilkama přemýšlím, jak by co by.... :-D
A model starých dobrých KP jako "technologická inspirace" je asi jediný možný....
K tomu křídlu třeba mě napadla kacířská myšlenka: jako základ extrudovaný polystyén ( pěnový) a povrch stříkaný tmel a přebrousit...
Pevnostně a hmotnostně by to bylo cajk....jen pořešit upevnění do rupu a motoové gondoly... :wink:
Obrázek
PantherG

• Odpovědět s citací

Příspěvekod standaslechta » 06 říj 2021, 19:16

PantherG píše:A kdysi tady na MF někdo tvrdil, že jediné použitelné trubičky jsou z lízátek Chupa-Chups..... :P

Sakra ale je to silně nakažlivé téma.... ten Bloch.... já už taky jen tak chvilkama přemýšlím, jak by co by.... :-D
A model starých dobrých KP jako "technologická inspirace" je asi jediný možný....
K tomu křídlu třeba mě napadla kacířská myšlenka: jako základ extrudovaný polystyén ( pěnový) a povrch stříkaný tmel a přebrousit...
Pevnostně a hmotnostně by to bylo cajk....jen pořešit upevnění do rupu a motoové gondoly... :wink:

No co svářecí drát. A jde o to jestli by ten příč kit ten extruďák nežrala.
standaslechta

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pepsini » 06 říj 2021, 19:21

když už jsme u těch scifi nápadů ,mám taky jeden ,nemáte někdo nějaký obrázek Blochu MB 202 se čtyřma motory ? na netu je jen taková skořepina focena ze předu ,ale ten prototyp letěl v kuse ....tak jen kdyby ... :-k
2022 viewtopic.php?f=6&t=147487 2021 viewtopic.php?f=6&t=142957&hilit=pozdni+sber
2020 viewtopic.php?f=6&t=137562&p=2383849&hilit=pozdni+sber+2020 2023 viewtopic.php?f=6&t=151434 2024 viewtopic.php?f=6&t=155213
pepsini

• Odpovědět s citací

Příspěvekod standaslechta » 06 říj 2021, 19:58

pepsini píše:když už jsme u těch scifi nápadů ,mám taky jeden ,nemáte někdo nějaký obrázek Blochu MB 202 se čtyřma motory ? na netu je jen taková skořepina focena ze předu ,ale ten prototyp letěl v kuse ....tak jen kdyby ... :-k

Proč scifi nápadů když někdo socháTu-104 z odpadní trubky tak je king a mi co tady probíráme případnou se křeč máme být pošetilci? I když 4 motoro vej Blochzn8 jako krásná magořina.
standaslechta

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dr. zvied » 06 říj 2021, 20:04

KLuK píše:Tak na tohle jsem nepomyslel. Ale když je o tom řeč ... anžto uchošťoury už se dělají na bambusových nebo papírových tyčinkách, koupil jsem nedávno kulaté profily, trubičky, jako že si z nich natahám napínáky a moc se to nepovedlo. Ten plast, ze kterýho je profil vyrobený se po nahřátí trhá. Ať jsem ho zkoušel náhřát víc nebo míň, výsledek byl pořád stejný, vždycky se to přetrhlo. Tak nevím ...

Zkus lízátka. Myslím ty s trubičkou. Lízátka "píšťalky" mají i větší průměr (kvůli pístu, kterým se mění výška tónu). :wink:

Jéééé. Ono je to o pár řádků vejš. ](*,)
Dr. zvied

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PantherG » 06 říj 2021, 20:09

U tech "lízátkových trubiček" jde o materiál.... mám pocit, že třeba takové ty zelené byly sad z polyetylénu.... a ten se netáhne, ale trhá... 8-[
Obrázek
PantherG

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pepsini » 06 říj 2021, 20:16

Pošetilec je docela hezky název, doma na svoji adresu často slyším ,když strouhám v kuchyni plast ..to si ty magore uklidíš :lol: ,co se týče těch čupa čups,kdo to má pořád žvýkat, mě se osvědčila prázdná tuha do propisky, natáhneš to nad svíčkou na poprvé a pořádný kus ,jinak mam 15 pokusu s uchoštourem ,než něco pořádného vytáhnu, ale není uchoštour jako uchostour ,fakt je tam rozdíl ,jedny jdou lepe, ale vím prd které.
2022 viewtopic.php?f=6&t=147487 2021 viewtopic.php?f=6&t=142957&hilit=pozdni+sber
2020 viewtopic.php?f=6&t=137562&p=2383849&hilit=pozdni+sber+2020 2023 viewtopic.php?f=6&t=151434 2024 viewtopic.php?f=6&t=155213
pepsini

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dr. zvied » 06 říj 2021, 20:23

KLuK píše: Je pravda, že jsem se ještě nedostal k výkresu, tak nemám přesnou představu o rozměru ani průřezu povrchového vyztužení.

Na to Ti odpovím takto. Připrav se na to, že tento "hranatý" krasavec má rozpětí cca 47 cm a na délu to dělá cca 43 cm. Na zbytek Ti pošlu SZ - ono toho bude víc (sem se to nevende a ani to sem nepatří).

Á propos, s tím, že nemám odvahu, ještě neznamená, že bych se toho bál. A to, že vytahuji problémy, které by mě eventuelně potkaly, jako výmluvu proč to nebo to nejde, ještě neznamená, že bych se do ničeho nepustil. Naopak! Právě teď mám doma rozdělanou takovou malou školičku (patlám se s tím v PAKÁRNÁCH). To, co člověk na takovouhle prácičku potřebuje jsou nejenom odvaha, ale i průprava (tu ty máš), dostatek technické dokumentace (tu teprve budeš mít), a potom hlavně hodně volného času. Nevím, jak jsi na tom Ludvíku s touhle devizou Ty, ale já jsem s volným časem poslední dobou dost na štíru. :'-(
Dr. zvied

• Odpovědět s citací

Příspěvekod standaslechta » 06 říj 2021, 20:30

No já se teda přiznám se nevím jak bude Ludvík reagovat ale křídla na SM -73 mám de facto hotový.
standaslechta

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 06 říj 2021, 20:54

Dr. zvied píše:Á propos, s tím, že nemám odvahu, ještě neznamená, že bych se toho bál. A to, že vytahuji problémy, které by mě eventuelně potkaly, jako výmluvu proč to nebo to nejde, ještě neznamená, že bych se do ničeho nepustil. Naopak! Právě teď mám doma rozdělanou takovou malou školičku (patlám se s tím v PAKÁRNÁCH). To, co člověk na takovouhle prácičku potřebuje jsou nejenom odvaha, ale i průprava (tu ty máš), dostatek technické dokumentace (tu teprve budeš mít), a potom hlavně hodně volného času. Nevím, jak jsi na tom Ludvíku s touhle devizou Ty, ale já jsem s volným časem poslední dobou dost na štíru. :'-(

Radku, to nebyla žádná kritika ani útok na Tvoji osobu ani žádný výsměch. Naopak, opravdu si cením Tvých připomínek a nápadů. Často mě přinutíš zamyslet se nad něčím, co by mi uniklo nebo mě to ani nenapadlo. Možná jsem to nešikovně napsal, ale měla to být pochvala. Pokud to vyznělo jinak, tak se Ti tímto omlouvám. ](*,) ](*,) ](*,)
Co se mého volného času týká, jsem na tom relativně dobře (i když vždycky to může být ještě lepší (:) ). Děti už mám odrostlé, mám volnou pracovní dobu a manželku, která má pochopení pro mé koníčky.
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 3564 • Stránka 175 z 238 • 1 ... 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178 ... 238

Zpět na Rozestavěno