Model je typický shortrun od A-Modelu, spíš jeden z těch lepších, pokud můžu soudit. Někdo u A-Modelu musel být fanouškem Fury, protože model vykazuje všechny známky kvalitní přípravy, a znázorňuje jen tak z krabičky nejen hlavní rozdíly, ale i docela drobné nuance odlišující jugoslávský Fury od jeho britského předchůdce. Stavba byla docela přímočará, jediné dva větší problémy představovala úzká přední část trupu a celkem záludné usazení horního křídla. Postup stavby je zdokumentován zde:
https://www.britmodeller.com/forums/index.php?/topic/235091900-yugoslav-fury-mkii-%E2%80%93-172-a-model/
Stavbu jsem si ulehčil palubní deskou od Yahu, ocelovými pásy od Eduardu, a hlavněmi kulometů od Mini World. Rezinová kola z vlastních zdrojů, nejspíš původně z Gladiatora od Pavly, jsem si mohl odpustit. Nakonec s nimi bylo daleko víc práce, než jsem čekal, a výsledek není určitě lepší, než by bývaly poskytly originální kola ze stavebnice.
Obtisky od Kory. Bohužel jsem zrovna na tento konkrétní Fury nenašel fotku. A protože nejsem žádný extra expert na VVKJ, rozhodl jsem se důvěřovat, že má Kora marking dobře podložený. I když drobné pochyby tady jsou. Klasickou popisku “Lift here" přeložili u Kory jako "Hore tunaj". Což než jako srbochorvatština zní spíš jako úryvek z lidovky z moravsko-slovenského pomezí, a v jazyce našich slovanských bratří neznamená vůbec nic. Ve skutečnosti tam mělo být „Diži ovde”, případně totéž vyvedené azbukou. Ale nakonec jsem tam tu popisku dal, v reálu stejně nejde přečíst bez lupy, a já si ji budu pamatovat jako docela dobrý fór.
Natírané štětcem, kombinací syntetik od Humbrol, Model Master, Revell a Tamiya (modrý pruh na směrovce). Jako obvykle, bez výpletů.
Patrik Meixner