Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Galerie letadel
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Yugoslav Fury Mk.II – A-Model 1:72

Aircraft gallery
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Yugoslav Fury Mk.II – A-Model 1:72

Příspěvekod patrik7 » 29 srp 2021, 15:51

Můj další letošní počin. Nejvýkonnější a (podle mého i) nejelegantnější varianta „ultimátní“ sériově stavěné dvouplošné stíhačky firmy Hawker, ve službě 6. LP (leteckého pluku) VVKJ (Amádního letectva Království Jugoslávie) na letišti v Bělehradě někdy v roce 1938.

Model je typický shortrun od A-Modelu, spíš jeden z těch lepších, pokud můžu soudit. Někdo u A-Modelu musel být fanouškem Fury, protože model vykazuje všechny známky kvalitní přípravy, a znázorňuje jen tak z krabičky nejen hlavní rozdíly, ale i docela drobné nuance odlišující jugoslávský Fury od jeho britského předchůdce. Stavba byla docela přímočará, jediné dva větší problémy představovala úzká přední část trupu a celkem záludné usazení horního křídla. Postup stavby je zdokumentován zde:

https://www.britmodeller.com/forums/index.php?/topic/235091900-yugoslav-fury-mkii-%E2%80%93-172-a-model/

Stavbu jsem si ulehčil palubní deskou od Yahu, ocelovými pásy od Eduardu, a hlavněmi kulometů od Mini World. Rezinová kola z vlastních zdrojů, nejspíš původně z Gladiatora od Pavly, jsem si mohl odpustit. Nakonec s nimi bylo daleko víc práce, než jsem čekal, a výsledek není určitě lepší, než by bývaly poskytly originální kola ze stavebnice.

Obtisky od Kory. Bohužel jsem zrovna na tento konkrétní Fury nenašel fotku. A protože nejsem žádný extra expert na VVKJ, rozhodl jsem se důvěřovat, že má Kora marking dobře podložený. I když drobné pochyby tady jsou. Klasickou popisku “Lift here" přeložili u Kory jako "Hore tunaj". Což než jako srbochorvatština zní spíš jako úryvek z lidovky z moravsko-slovenského pomezí, a v jazyce našich slovanských bratří neznamená vůbec nic. Ve skutečnosti tam mělo být „Diži ovde”, případně totéž vyvedené azbukou. Ale nakonec jsem tam tu popisku dal, v reálu stejně nejde přečíst bez lupy, a já si ji budu pamatovat jako docela dobrý fór.

Natírané štětcem, kombinací syntetik od Humbrol, Model Master, Revell a Tamiya (modrý pruh na směrovce). Jako obvykle, bez výpletů.

20210828_DSC_0367.JPG

20210828_DSC_0368.JPG

20210828_DSC_0369.JPG

20210828_DSC_0370.JPG

20210828_DSC_0371.JPG

Patrik Meixner
patrik7

• Odpovědět s citací

Re: Yugoslav Fury Mk.II – A-Model 1:72

Příspěvekod Michal Dub » 30 srp 2021, 12:39

patrik7 píše:Jako obvykle, bez výpletů.

Já jsem asi ten poslední, kdo byl měl radit, ale tolik práce se stavbou a nepokusit se o výplety?
Jsem líný nevyhraněný modelář 40+. Stavím pomalu a nekvalitně a přesto mě to občas baví.
Rozcestník na moje stavby na MF: Roční rekapitulace staveb letadel čs. pilotů
MF oblíbené skupinovky: MiG-21 v čs. službách, 80. výročí SNP, B-534 do každé vitrínky
Michal Dub

• Odpovědět s citací

Příspěvekod patrik7 » 30 srp 2021, 16:18

No, škoda to svým způsobem docela určitě je, to uznávám. Nejsi ani první ani poslední, kdo mi to říká, a já to beru jako oprávněnou výtku. Mně ale ty výplety už přes dvacet let tak nějak vůbec nechybí, tak už to těch dalších dvacet let asi vydržím. :) Každý stavíme tak, jak nás to baví, a mě to holt baví zrovna takto.
Patrik Meixner
patrik7

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Slíva » 30 srp 2021, 16:47

Za mě paráda =D>
Taky mám v plánu a Tvůj postup stavby mi dost pomůže.
Tomáš Slíva

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pazz » 11 zář 2021, 23:13

Krásně čistě postavený a neokoukaný typ letadla =D> =D> , výplety mi úplně nechybí, protože se k nim taky nemůžu odhodlat 8-)
pazz

Odeslat odpověď

Zpět na Galerie letadel