Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Správným SMĚRem

In-progress builds
Odeslat odpověď
Příspěvků: 3564 • Stránka 136 z 238 • 1 ... 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139 ... 238
  • Odpovědět s citací

Re: Správným SMĚRem

Příspěvekod KLuK » 24 úno 2021, 01:26

Začal jsem vyrábět nový trup. (:)
Jako stavební stavební materiál mi posloužily plastové destičky. Dno trupu a přepážky v zadní části trupu jsou kvůili vyšší pevnosti z destičky síly 1 mm, bořní stěny jsou z destičky síly 0,5 mm, která lze snadno tvarovat . Boční díly jsem sestavoval za dvou částí, spodní - od podlahy po linii oken kabiny a horní - od linie oken kabiny po horní stranu trupu. Do spodního dílu jsem pomocí plochých kleští naznačil lehké prohnutí potahu v podélné linii přibližně v polovině výšky dílu a lehké svislé zlomy v přední části trupu. Na spodní díl trupu jsem přilepil dvě příčné přepážky. První v místě, kde končí prosklení kabiny a druhou dva centimetry před koncem trupu. Poté jsem ke dnu trupu s přilepenými přepážkami postupně přilepil pravý a levý předtvarovaný dolní boční díl a k nim levý a pravý horní boční díl trupu. Nakonec jsem vlepil výztužnou přepážku z destičky tl. 1 mm do hřbetu za kabinou. Hřbet trupu od kabiny k ocasním plochám jsem si nechal na příště, až bude lepidlo dostatečně proschnuté.

Přílohy
IMG_1827.JPG
rozpracovaný trup - ke konečnému stavu je ještě daleko, ale tvar se už začíná rýsovat
IMG_1826.JPG
pohled na pravou stranu s vyříznutými dvířky do budoucí kabiny, hřbet trupu zatím chybí
IMG_1830.JPG
pohled na trup shora a porovnání s výkresem 1:48
IMG_1829.JPG
pohled z boku opět pro porovnání na výkresu 1:48
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PantherG » 24 úno 2021, 10:36

Tohle už není "vyšší dívčí"..... ale řádně "VYSOKÁ MODELÁŘSKÁ" ..... na tohle fááákt nemám.... hlavně ne ruce :cry:
Jo možná kdyby to byla "krabice", to bych snad dal dokupy..... takto se jenom KOCHÁM ! ! ! =D> [-o< =D>
Obrázek
Václav Maděra - PantherG@seznam.cz Z blbce vola neuděláš.....
Nebojte se dokonalosti..... Stejně jí nikdy nedosáhnete !
PantherG

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 24 úno 2021, 13:40

Dát to dokupy není zase tak těžké, nejhorší je vymyslet, jak na to :idea:
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JimiX » 24 úno 2021, 13:49

Velká inspirace. Paráda ;-I
Radek Bednařík
JimiX

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dr. zvied » 24 úno 2021, 14:12

KLuK píše: ...nejhorší je vymyslet, jak na to :idea:

Každopádně to vypadá skvěle. ;-I

V kitníku mám připravené KoPýtko ve dvaasedmě. Když jsem se pokoušel opravit potah trupu, přeryl jsem původní pozitivní linky, kam jsem nalepil ocelový (strunový) drát 0,2 mm. Plochu mezi dráty jsem "prolil" vteřiňákem, zatmelil, přebrousil, a potom jsem dotmelil a přebrousil zbytek trupu. V současné době model čeká na další práce, protože jsem ještě nevymyslel, jak na to, resp. jak u tohoto starého modelu upravit kabinku (v plánu mám udělat původní podobu s obloukovými okénky). Také jsem rozpracovaný na více místech a není chuť se s tím v současné době piplat. 8-)
Dr. zvied

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PantherG » 24 úno 2021, 15:29

Jako kluk jsem si postavil malého Piper podle obrázku z L+K .... námořník od Airship squadron....a obloukové okýnka? Dal jsem díl ze stavebnice a prostě jsem to natřel....štětcem samosebou :P
To byla krásná doba: bez internetu, bez přepočítávání nýtků pod sedačkou,... :lol: :lol: :lol:
Obrázek
PantherG

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 24 úno 2021, 16:49

Jó, to byly časy. Když jsem jako malý kluk začínal,modely jsem vůbec nenatíral. Jednak mi nikdo neřekl, že by se to mělo dělat, jednak nebylo čím. Na slepený model jsem naplácl obtisky a bylo hotovo (:) Trochu později jsem zkoušel barvit modely vodovkami a ještě trochu později fixami. Jak to po takovém nabarvení vypadalo si dokážete představit. Ale v mých očích to byly ty nejlepší modely (:)

Na opravdové barvení došlo, když k nám do třídy (ještě na základce) přišel nový spolužák. Skamarádil jsem se s ním a zjistil, že on i jeho otec také staví modely a byl jsem k nim pozván na návštěvu, abych si mohl jejich modely prohlédnout. Tehdy jsem poprvé viděl, jak pěkně může hotový model vypadat.
Nakonec to dopadlo tak, že otec mého spolužáka si mě vzal "do učení" a radil mi a ukazoval co a jak se má dělat. Byla to tehdy pro mě velká pomoc a dodnes jsem mu za to vděčný.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PantherG » 24 úno 2021, 17:09

Tak já taky prvně "barvil" vodovkama..... fixama ne ..... a aby líp držely, místo vody jsem použil sliny.
Jen ty obtisky barvu trochu odplavovaly... :P
A já jsem "pure selfmademan"..... čistý samouk.... a krom L+K ( od roku 1987 - to už sem byl v učení) jsem měl akorát ábíčko a modelářskou školu páně Šorelovu.
Unikolky mě neuspokojily nadlouho... pak se občas objevily Humbrolky - v Olomouci ve frcu měli ty velké plechovky , tuším za 35,- Kčs původně - a semtam Revellky ... v době, kdy dvaasedmdesátiny od Revellu stály 25,- Kčs a dvaatřicetiny 125,- Kčs .
A pak už se objevily lihové Agamy..... zkusil jsem a vpodstatě jiné nepoužívám.
Obrázek
PantherG

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dr. zvied » 24 úno 2021, 18:12

PantherG píše:...a obloukové okýnka? Dal jsem díl ze stavebnice a prostě jsem to natřel....štětcem samosebou :P

Já jsem to špatně napsal Václave. Samozřejmě, že jsem měl v úmyslu to zatřít (asi tak jako Ty). Ale ten boční průhledný díl původního KáPéčka je rovný jako prkno a trochu menší (nižší), takže ta okénka budou strašně prťavá, a spodní strana dílu nelícuje s trupem. Horní krycí díl je zbytečně vyvýšený. Po sestavení kabinky celý ten "skleník" vypadá nějak divně. A tak přemýšlím... Dělat novou kabinku se mi nechce. Na to jsem příliš líný. :-k

Ale to je téma do úplně jiného vlákna. Omlouvám se. Já jen, když jsem viděl ten trup, tak nějak na povrch vytanuly vzpomínky...
Dr. zvied

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PantherG » 24 úno 2021, 18:59

Áha.....
No, dnes nějak nejsem ve formě... :-#
Obrázek
PantherG

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 24 úno 2021, 21:54

PantherG píše:Tak já taky prvně "barvil" vodovkama..... fixama ne ..... a aby líp držely, místo vody jsem použil sliny.
Jen ty obtisky barvu trochu odplavovaly... :P

Mě obtisky neplavaly. Díky neznalosti jsem na to šel "fikaně". Prvně jsem nalepil obtisky a teprve pak to barvil. Tehdy mě ani nenapadlo, že by to šlo obráceně :nuts:
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 24 úno 2021, 22:10

Dnes jen mírný pokrok, bo nebolo moc času :(

Podle výkresu jsem dotvaroval koncové oblouky křídel a jal se obrušovat strukturu plátna na jejich povrchu. Docela mě překvapilo, jak se se jí nechtělo dolů. Nakonec se povedlo a křídla josu nahrubo obroušená.

O co déle jsem brousil křídla, o to méně mi zbylo času na trup. Stihl jsem akorát dodělat chybějící hřbet trupu kýlovky a přepážku na konci kabiny. Na víc práce mi nezbyl čas, takže ... pokračování příště :)
Přílohy
IMG_1831.JPG
nahrubo broušená křídla - nemodelové naznačení plátna je konečně pryč a rovněž tak žebra, jejich poloha neodpovídala skutečnosti
IMG_1832.JPG
Křídla už mají správné rozměry ...
IMG_1834.JPG
... a koncové oblouky mají správný tvar
IMG_1836.JPG
na trupu je doplněný hřbet, přepážka na konci kabiny a kýlová plocha směrového kormidla
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dr. zvied » 24 úno 2021, 23:14

HEURÉKA!!! Ono to funguje!! Já si původně myslel, že sbroušením povrchu křídla, zejména žeber, dojde k takovému ztenčení materiálu, díky kterému by mohlo dojít ke zborcení křídla. A ono ne! [-o<

Trup vypadá fantasticky. Hned jsem si připomněl Tvoji stavbu B.H.3. ;-I
Dr. zvied

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 24 úno 2021, 23:27

Na křídlech je materiálu dost, před stavbou jsem si to měřil, tak jsem šel najisto.

Trup se staví docela dobře. A na rozdíl od B.H.3 tady mám k dispozici použitelný předek trupu (:) .
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sedan1 » 25 úno 2021, 00:53

Musím přiznat, že jen zírám...
Největší dojem na mně udělalo naznačení vnitřní konstrukce na bocích trupu. A přitom to po délce ohnout je ohromně jednoduché a efektivní. Já bych dumal, jak to tam naznačit, co tam nalepit a jak to k tomu nalepenému dotmelit a jak to pak vybrousit...
Prostě smekám ;-I
Honza
sedan1

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 3564 • Stránka 136 z 238 • 1 ... 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139 ... 238

Zpět na Rozestavěno