Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Správným SMĚRem

In-progress builds
Odeslat odpověď
Příspěvků: 3564 • Stránka 134 z 238 • 1 ... 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137 ... 238
  • Odpovědět s citací

Re: Správným SMĚRem

Příspěvekod Dr. zvied » 20 úno 2021, 20:54

Podle mě pánové se mýlíte, a to v tom, že... Trup Pipera je možné udělat třeba nový z destičky. Ale kabinka, díky tomu, že je to takový skleník, je peklo. Ani sami výrobci se sní vždy nepopasovali se ctí.

Boky kabinky nejsou úplně rovné jako prkno, jak si hodně lidí myslí. Jednak kabina kopíruje klenutí trupu, a jednak boky kabinky jsou mírně skloněné. Čelní štítek je klenutý, což možná není taková noční můra, když je dobře slícovaný s trupem. Ale představte si tu práci slícovat vršek čelního štítku s křídlem. Potom následuje horní průhledný díl, který překrývá nosníky, za kterými se plynule láme ve svém středu (podle podélné osy) a kopíruje tvar trupu. Prostě si nemyslím, že kabinka je vcelku pohodička z několika destiček. Naopak si myslím, že kabinka je nejsložitější a nejkomplikovanější část Pipera (kabinka v vpodstatě kopíruje celou příhradovou konstrukci trupu).

Já bych část kabinky (boční okna, dveře) udělal jako součást trupu, a teprve potom bych na to napasoval připravený horní díl a čelní štítek (a křídla). Už jsem takto viděl jednu stavebnici. Jen nevím, jestli to byl pětatřicetinový Piper (ani tady se výrobci boky kabinky nepovedly), a nebo čtvrtkový Štorch. Ale krásně se takhle integorvané prosklení maskovalo a stříkalo v interiéru. Také by se možná snáze dělala vnitřní konstrukce rámu (myslím trupu). Jinak to řešil třeba kanadský Hobby Craft, který celý trup udělal z průhledného plastiku. Jenže tvarově to prý nevychytal. A potom by možná stálo za to kouknout na Super Cup od Monogramu, přebalovaný Revellem. Popisované modely jsou čtvrtky.

Křídla Ti pošlu. Mě jsou nanic. A zkusím najít ty dvě stránky z Konstruktora.
Dr. zvied

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 20 úno 2021, 21:07

Ten obal od CD je dobrý nápad ;-I
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 20 úno 2021, 22:33

Pro Rr.zvied:
Díky za spoustu podnětných návrhů.
A ohledně toho trupu a kabiny. Nikde jsem se nezmínil, že trup nebo kabina jsou ploché jako prkno. Mám k dispozici slušný výkres včetně příčných řezů. Vím, že se trup od kabiny směrem k ocasním plochám zužuje a že je mírně kletutý směrem ven. Rovněž tak vím, že boky trupu jsou zhruba v polovině své výšky lehce prolomené a horní strana trupu má tvar široce otevřeného V (špičkou nahoru). I o prosklení kabiny mám celkem jasnou představu. Když říkám, že mám stavbu promyšlenou, tak mi věř, že jsem tyto věci vzal v úvahu. Ostatně, nech se trochu překvapit (:) Nechci vykecat všechno dopředu :)
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 20 úno 2021, 22:45

Dr. zvied píše:Křídla Ti pošlu. Mě jsou nanic. A zkusím najít ty dvě stránky z Konstruktora.

OK, pokud by se hodila, zbyla mi křídla na BM verzi a zavřená kabina na SU-7. Při stavbě jsem použil tu otevřenou a zavřená kabina mi zbyla.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JimiX » 21 úno 2021, 00:18

Pánové, zase tady hrajete vysokou ligu a to je moc dobře ;-I Zrod Pipera budu sledovat s pokorou, protože to bude spíše novostavba, než klasická patlačka. Respekt už za to že jsi se do toho pustil.
Já, protože jsem vždy ničitel morálky, tak přihodím jedno éro stavěné filozofií úcty ke stáří stavebnice. Opravovat nebudu ani ťuk. Musel bych totiž předělat prakticky vše :)
IMG_20210220_234530.jpg

Radek Bednařík
JimiX

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 21 úno 2021, 00:29

S tou nostavbou máš pravdu, bude hodně dílů nových, ale některé budou i ze Směrácké stavebnice, tak to sem snad ještě patří. A teprve se toho pustím a to v nejbižší době ... zatím o tom jen kecám :grin:

Postavit model jen tak z krabičky, to je něco co neumím. Už jsem to několikrát zkoušel a vždycky to dopadlo nějak jako ten Suchoj, co jsem nedávno dokončil. Mě to prostě nedá, abych to toho aspoň trošičku neříznul :) :D :-D
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dr. zvied » 21 úno 2021, 00:31

to KLuK
A-ha! Omlouvám se za svoji hloupost. Asi jsem si to špatně přečetl a vůbec nepochopil o čem je řeč. Ale rád poradím, i když jsou mé rady na prd. :D
V pondělí pošlu ta křídla. A děkuji za nabídku, ale také mám již stavbu promyšlenou (bude to strakáč - Hliník se přeci odstěhoval do Humpolce :lol: ).
Dr. zvied

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dr. zvied » 21 úno 2021, 00:57

Aby se neřeklo, že zahálím přikládám foto. Moránek teď sice odpočívá, protože momentálně vakám v PAKÁRNÁCH (což je důsledek toho, že jsem se rozhodl rozjet to na dvou frontách), ale rozhodně jsem neusnul na vavřínech. Na vnitřku zatím nedělám, připravuji si ocasní plochy - VOP, kde si chci vyzkoušet prověšení plátna. Následovat bude rekonstrukce SOP. Snad se to podaří.
Přílohy
20210221_004150.jpg
Na pozadí PAKÁREN se rýsuje můj další SMĚR.
20210221_004202.jpg
Pořád jsem na začátku - asi to budu muset odlomit.
Dr. zvied

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PantherG » 21 úno 2021, 06:38

Dr. zvied píše: Hliník se přeci odstěhoval do Humpolce :lol: .

Omyl, drahé kolege..... hliník se odstěhoval do Obrnic...
Jak podotknul p.Šulc :lol: :lol: :lol:
A s tema "radama na prd": já, když někdy zkouším poradit/pomoct, vymyslím tisíc blbostí.... a tisící první radou se strefím.... někdy :roll:
Obrázek
Václav Maděra - PantherG@seznam.cz Z blbce vola neuděláš.....
Nebojte se dokonalosti..... Stejně jí nikdy nedosáhnete !
PantherG

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sedan1 » 21 úno 2021, 09:25

KLuK píše:Pro Rr.zvied:
Díky za spoustu podnětných návrhů.
A ohledně toho trupu a kabiny. Nikde jsem se nezmínil, že trup nebo kabina jsou ploché jako prkno. Mám k dispozici slušný výkres včetně příčných řezů. Vím, že se trup od kabiny směrem k ocasním plochám zužuje a že je mírně kletutý směrem ven. Rovněž tak vím, že boky trupu jsou zhruba v polovině své výšky lehce prolomené a horní strana trupu má tvar široce otevřeného V (špičkou nahoru). I o prosklení kabiny mám celkem jasnou představu. Když říkám, že mám stavbu promyšlenou, tak mi věř, že jsem tyto věci vzal v úvahu. Ostatně, nech se trochu překvapit (:) Nechci vykecat všechno dopředu :)

To o plochých sklech kabiny jsem tady plácnul z naprosté neznalosti já. Takže už mlčím a snažím se dotáhnout Hurricana...
Honza
sedan1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 21 úno 2021, 10:35

Pánové,
za vaše dobré rady netřeba omluv. Myslím, že toto fórum je právě o radách a vzájemné pomoci. A protože předpokládám, že číst myšlenky neumíte (podle sebe soudím tebe (:) ) takže nevíte, co v dané chvíli vím a jaké podklady mám k dispozici, tedy pokud to sám neřeknu.

A jak psal PantherG ... můžete se i trefit.

Takže v klidu a pohodě raďte dál ;-I
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PantherG » 21 úno 2021, 10:56

No, pane kolego.... když tak čtu ty plány s Piperem.... nestačilo by nechat ze stavebnice třeba jen vrtuli ( aby to bylo od SMĚRu ) a zbytek dát jako scratchbuilt?
Mám obavu, že by ta práce byla snad i snazší.... :P :P :P

To mě připomíná, že jsem kdysi chtěl ( a dokonce i začal) spáchat Aero A-10 podle návodu z L+K.... akorát zmenšené na polovic, tedy 1:144. Ale kde je mu konec? :cry:
Obrázek
Václav Maděra - PantherG@seznam.cz Z blbce vola neuděláš.....
Nebojte se dokonalosti..... Stejně jí nikdy nedosáhnete !
PantherG

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 21 úno 2021, 11:52

PantherG píše:No, pane kolego.... když tak čtu ty plány s Piperem.... nestačilo by nechat ze stavebnice třeba jen vrtuli ( aby to bylo od SMĚRu ) a zbytek dát jako scratchbuilt?
Mám obavu, že by ta práce byla snad i snazší.... :P :P :P

No, pane kolego ... v podstatě máš pravdu (:) , na množství práce to vyjde asi stejně. Jde jen o to, že každý máme zažitý svůj způsob práce, který nám vyhovuje. A pro mě je jednodušší upravit použitelné díly stavebnice, než je vyrábět od nuly. I tak mi zbyde dost věcí, které budu muset vyrobit nové.

Naprosto chápu jistou nesmyslnost svého projektu - nač s něčím takovým ztrácet čas, když existují lepší stavebnice. Takto promrhám mnoho času s rizikem, že výsledek tomu nemusí odpovídat. Ale já to vnímám jinak. Přesně tenhle způsob stavby modelů mě velice baví. Mám rád tvůrčí práci a vymýšlení co a jak udělat a poté to tak udělat. Právě všechna ta práce s tím spojená je to, u čeho se bavím a relaxuji.
Nemám nic proti špičkovým stavebnicím, kde vše pasuje jak má, nejsou potřeba žádné úpravy a staví se v podstatě sami. Také si jednou za čas takovou postavím. Ale větší kouzlo pro mě mají ty "špatné" stavebnice. Z mého pohledu je snimi víc zábavy, dávají mi větší prostor pro tvůrčí práci.

Tak vidím modelaření já ... :uff:

KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 21 úno 2021, 11:58

Radim Špůrek píše:
KLuK píše:Chtěl bych stavět stroj v československých barvách - zatím se mi nejvíc líbí ve zbarvení bezpečnostního letectva SNB. Hodil by se mi k Mezkovi (Bf-109) ve stejných barvách. Jenom zatím nevím, jak udělat imatrikulační písmena s bílým lemem :?:

Zkus Omask ty masky budou jednoduché a hned..

Písmena, čísla a státní znaky na Pipera vyřešena, masky už jsou na cestě ke mě.
Ještě jednou díky za radu!
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dr. zvied » 21 úno 2021, 13:01

KLuK píše:Naprosto chápu jistou nesmyslnost svého projektu - nač s něčím takovým ztrácet čas, když existují lepší stavebnice. Takto promrhám mnoho času s rizikem, že výsledek tomu nemusí odpovídat. Ale já to vnímám jinak. Přesně tenhle způsob stavby modelů mě velice baví. Mám rád tvůrčí práci a vymýšlení co a jak udělat a poté to tak udělat. Právě všechna ta práce s tím spojená je to, u čeho se bavím a relaxuji.
Nemám nic proti špičkovým stavebnicím, kde vše pasuje jak má, nejsou potřeba žádné úpravy a staví se v podstatě sami. Také si jednou za čas takovou postavím. Ale větší kouzlo pro mě mají ty "špatné" stavebnice. Z mého pohledu je snimi víc zábavy, dávají mi větší prostor pro tvůrčí práci.

Tak vidím modelaření já ... :uff:[/align]

Tenhle názor se mi líbí. Je dobré si postavit kvalitní stavebnici, u které si člověk opravdu odpočine. Někdy pomůže i použití doplňků, protože proč bych se s tím dřel já, když už si tu práci dal někdo jiný, že? Ale občas to chce trochu té "brutální řezničiny". Ne kvůli tomu pořádměření a hrůzařezání a kvantatmelení a spoustabroušení. Ale kvůli tomu, že musíš přemýšlet, musíš hledat a najít tu správnou cestu, která tě dovede k tomu samému jako ta kvalitní stavebnice, která se staví skoro sama. A když si k tomu najdeš zajímavý projektíček, třeba na první pohled nic složitého... třeba jako Piper, tak z toho může vzniknout pěkný model. Vlastně si ani nemůžu vzpomenout, který z výrobců nabízí Pipera ve čtvrtce.
Dr. zvied

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 3564 • Stránka 134 z 238 • 1 ... 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137 ... 238

Zpět na Rozestavěno