Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Správným SMĚRem

In-progress builds
Odeslat odpověď
Příspěvků: 3564 • Stránka 133 z 238 • 1 ... 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136 ... 238
  • Odpovědět s citací

Re: Správným SMĚRem

Příspěvekod Dr. zvied » 20 úno 2021, 01:47

Akorát Tě trochu doplním:
Ti "soudruzi" mají základ ve Francii, to zaprvé a zadruhé, to křídlo má kromě malé hloubky a "divného" plátna také příšerně tlustou odtokovou hranu. Celkově si myslím, že na křídle je stejně dost nectností, jako na trupu. Naštěstí na tento typ vyšla celá řada podkladů, a to nejen v L+K.
Takže, zlom vaz. Čeká Tě móóóře práce. :wink:

Mimochodem, když jsem nedávno na Kitbazaru viděl v nabídce tento model v novém přebalu (a s novými obtisky), po prostudování předlohy jsem o koupi tohoto modelu začal pochybovat. Tvoje "fotodokumentace" mě naprosto přesvědčila. Tento model budu stavět, až budu mít úplně prázdný kitník a budu se krutopřísně nudit. :D
Dr. zvied

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mirek Franc » 20 úno 2021, 09:23

Tento model budu stavět, až budu mít úplně prázdný kitník a budu se krutopřísně nudit. :D[/quote]

:lol: myslím, že u většiny z nás k tomuhle stavu nikdy nemůže dojít.

P.S. zkus si "výrobek" od jedné nejmenované firmy
Stavím Finy, Spitfiry, X-planes a potom co se mě líbí.
Mirek Franc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 20 úno 2021, 13:11

Dr. zvied píše:Akorát Tě trochu doplním:
Ti "soudruzi" mají základ ve Francii ... to zaprvé

Jasně , vím, že to byl Heller a že to bylo dávno (:)

Dr. zvied píše:...a zadruhé, to křídlo má kromě malé hloubky a "divného" plátna také příšerně tlustou odtokovou hranu. Celkově si myslím, že na křídle je stejně dost nectností, jako na trupu.

V tomto případě jsem rád. Tlustá odtokovka mi usnadní práci se zvětšením hloubky křídla :)

Dr. zvied píše:Naštěstí na tento typ vyšla celá řada podkladů, a to nejen v L+K.
Takže, zlom vaz. Čeká Tě móóóře práce. :wink:

Čerpám především z podkladů zveřejněných v rubrice Malé letectvo v L+K. Mimochodem, popisované jsou tam jen ty nejdůležitější úpravy (v článku je to zmíněno i s důvodem, proč) a do měřítka 1:50. Já jsem se rozhodl, vzhledem k počtu úprav které je potřeba udělat, že to zároveň upravím do měřítka 1:48. Toho Pipera jsem si vybral záměrně, protože má celkem jednoduché tvary a díky tomu budu mít jednodušší práci.
A na to móóóře práce se už těším, sochařinu a scratch stavby mám rád. :wink:

Dr. zvied píše:Mimochodem, když jsem nedávno na Kitbazaru viděl v nabídce tento model v novém přebalu (a s novými obtisky), po prostudování předlohy jsem o koupi tohoto modelu začal pochybovat. Tvoje "fotodokumentace" mě naprosto přesvědčila. Tento model budu stavět, až budu mít úplně prázdný kitník a budu se krutopřísně nudit. :D

Jsem rád, že jsem Ti svou fotodokumentací pomohl. No a s tím co a jak stavět to máme každý jinak ... :D
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dr. zvied » 20 úno 2021, 15:36

Zbyla mi křídla. Neměl bys zájem? Je však na nich jedna vrstva nátěru (olive drab) a jedno má mírně zkrácený oblouk (cca 2,0 - 3,0 mm).

Jinak fandím a budu držet palce. :wink:

pozn. Pěkné podkaldy vyšly v sešitu TBiU č. 130, v časopise PKR (k recenzi původní stavebnice KP) a Modělist Konstruktor (spousta detailů, zjm. exteriér).
Dr. zvied

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pepsini » 20 úno 2021, 15:58

Sedan1 ..,hurouš se klube moc hezky a hezká šachovnicová kadibudka =D>
KluK...ten piper ,to tě obdivuju , rád se pouštím do něčeho co ostaní ohrnují nos,ale tohle mi nešlo pod nos jako malému a ani dnes se to nezměnilo :lol: ,proto držím palce a s chuti do toho (:)
2022 viewtopic.php?f=6&t=147487 2021 viewtopic.php?f=6&t=142957&hilit=pozdni+sber
2020 viewtopic.php?f=6&t=137562&p=2383849&hilit=pozdni+sber+2020 2023 viewtopic.php?f=6&t=151434 2024 viewtopic.php?f=6&t=155213
pepsini

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 20 úno 2021, 15:59

myslím si, že s křídly ze stavebnice si vystačím, ale člověk nikdy neví. Pokud máš ty křídla navíc, tak bych si je vzal. Budu mít alespoň rezervu pro strýčka Příhodu.

Buhužel Tebou zmiňované příručky nemám k dispozici.
Chtěl bych stavět stroj v československých barvách - zatím se mi nejvíc líbí ve zbarvení bezpečnostního letectva SNB. Hodil by se mi k Mezkovi (Bf-109) ve stejných barvách. Jenom zatím nevím, jak udělat imatrikulační písmena s bílým lemem :?:
Přílohy
945673-12155-60-pristine.jpg
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Radim Špůrek » 20 úno 2021, 16:01

KLuK píše:Chtěl bych stavět stroj v československých barvách - zatím se mi nejvíc líbí ve zbarvení bezpečnostního letectva SNB. Hodil by se mi k Mezkovi (Bf-109) ve stejných barvách. Jenom zatím nevím, jak udělat imatrikulační písmena s bílým lemem :?:

Zkus Omask ty masky budou jednoduché a hned..

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
Radim Špůrek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 20 úno 2021, 17:16

Radim Špůrek píše:Zkus Omask ty masky budou jednoduché a hned..

Díky za radu, zkusím to (:)
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 20 úno 2021, 18:22

pepsini píše:...ten piper ,to tě obdivuju , rád se pouštím do něčeho co ostaní ohrnují nos,ale tohle mi nešlo pod nos jako malému a ani dnes se to nezměnilo :lol: ,proto držím palce a s chuti do toho (:)

Díky (:)
Říkám si, že svým způsobem je to jednodušší, než ten předchozí Suchoj. Na něm jsem strávil nejvíce času úpravou původního povrchu, přerýváním a výrobou nových, většinou dost drobných detailů, což je vše časově hodně náročné. Piper je proti Sucharovi velmi jednoduché letadlo, takže těch titěrností bude minimum. Řezání a výroba nových dílů, pokud jsou dostatečně velké, není pro mě tak náročná, jako třeba rozvody v podvozkových šachtách Suchoje.

Stavbu a její postup už mám promyšlené. Z hlavních dílů stavebnice u kterých je možná úprava jednodušší než výroba nových dílů použiji díly motoru, křídla, přední "plechovou" část trupu, směrovku a některé díly nebo jejich části na prosklení kabiny. Plátnem potaženou zadní část trupu budu vyrábět novou, stejně tak i celé výškovky. Vzhledem k jejich jednoduché konstrukci to nebude nijak složité. Jediné v čem zatím nemám úplně jasno je, jestli novou kabinu budu dělat z acetátové fólie nebo z tenkého plexiskla. Vzhledem k lepitelnosti bych dal přednost průhlednému plastiku, ale zatím mě nenapadá žádný zdroj průhledných plastových destiček o síle 0,5 až 1 mm.

KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pepsini » 20 úno 2021, 19:00

tamiya prodava 4 ks tabulek plexi za 150 kc,ale 0,3 mm ...já jen tak, sám si nedovedu představit z tak tenkého to stavět .Moc si to už nepamatuji ,ale ty původní skla , zas nebyly tak hrozne co se týče čirosti ,ale to je fakt jen matná vzpomínka :lol:
2022 viewtopic.php?f=6&t=147487 2021 viewtopic.php?f=6&t=142957&hilit=pozdni+sber
2020 viewtopic.php?f=6&t=137562&p=2383849&hilit=pozdni+sber+2020 2023 viewtopic.php?f=6&t=151434 2024 viewtopic.php?f=6&t=155213
pepsini

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 20 úno 2021, 19:12

Pokud se týká čirosti, tak jsou na tom původní skla dobře, problém je s jejich velikostí, jsou hlavně krátká a to už v původním měřítku 1:50. A v měřítku 1:48 jim na délku chybí skoro 1 cm.
Ty Tamyiácké destičky 0,3 mm jsou už moc tenké, mám obavy, že by je lepidlo "sežralo", ale díky za snahu pomoci (:)
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sedan1 » 20 úno 2021, 19:17

KLuK píše:
pepsini píše:...ten piper ,to tě obdivuju , rád se pouštím do něčeho co ostaní ohrnují nos,ale tohle mi nešlo pod nos jako malému a ani dnes se to nezměnilo :lol: ,proto držím palce a s chuti do toho (:)

Díky (:)
Říkám si, že svým způsobem je to jednodušší, než ten předchozí Suchoj. Na něm jsem strávil nejvíce času úpravou původního povrchu, přerýváním a výrobou nových, většinou dost drobných detailů, což je vše časově hodně náročné. Piper je proti Sucharovi velmi jednoduché letadlo, takže těch titěrností bude minimum. Řezání a výroba nových dílů, pokud jsou dostatečně velké, není pro mě tak náročná, jako třeba rozvody v podvozkových šachtách Suchoje.

Stavbu a její postup už mám promyšlené. Z hlavních dílů stavebnice u kterých je možná úprava jednodušší než výroba nových dílů použiji díly motoru, křídla, přední "plechovou" část trupu, směrovku a některé díly nebo jejich části na prosklení kabiny. Plátnem potaženou zadní část trupu budu vyrábět novou, stejně tak i celé výškovky. Vzhledem k jejich jednoduché konstrukci to nebude nijak složité. Jediné v čem zatím nemám úplně jasno je, jestli novou kabinu budu dělat z acetátové fólie nebo z tenkého plexiskla. Vzhledem k lepitelnosti bych dal přednost průhlednému plastiku, ale zatím mě nenapadá žádný zdroj průhledných plastových destiček o síle 0,5 až 1 mm.

Jsi si jistý, že je ta kabinka nepoužitelná? Nešla by dobrousit do správného obrysového tvaru, vybrousit rámování, vyleštit, a rámování jen nastříkat?
Na těch srovnávacích obrázkách kabinku nemáš, ale podle výřezu v trupu je snad i větší, než má být (?).
Honza
Honza
sedan1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sedan1 » 20 úno 2021, 19:19

Tak koukám, že jsme psali zároveň...
A dodělat jen ten chybějící centimetr?
Honza
sedan1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sedan1 » 20 úno 2021, 19:23

Jsou to rovné skla, takže není problém se zkreslením v radiusu. Takže můžou být i silnější. Napadá mě vršek krabičky na autíčka, nebo to zmiňované plexi.
Honza
sedan1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PantherG » 20 úno 2021, 19:41

No.... a co třeba obaly od CD/DVD ?
Minimálně jeden díl je průhledný..... přinejhorším se dá vyleštit....
A rámování třeba ze samolepící alu-folie..... nebo tak.... :wink:
Obrázek
Václav Maděra - PantherG@seznam.cz Z blbce vola neuděláš.....
Nebojte se dokonalosti..... Stejně jí nikdy nedosáhnete !
PantherG

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 3564 • Stránka 133 z 238 • 1 ... 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136 ... 238

Zpět na Rozestavěno