Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Galerie letadel
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Spitfire Mk I / TAMIYA (starší) / 1:48

Aircraft gallery
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Spitfire Mk I / TAMIYA (starší) / 1:48

Příspěvekod Marek P. » 17 bře 2019, 13:48

Tohle asi budete znát: po dlouhém čekání a těšení se člověk konečně dostaví na nějakou tu soutěžní či výstavní akci, v mém případě loňský e-Day. Samozřejmě, že jako první věc absolvuje povinný maratón ve formě dvou či tří koleček po stáncích a prodejních stolech. A pak ve chvíli, kdy by si mohl spokojeně oddechnout, protože veškeré položky pečlivě sestaveného seznamu jsou odškrtány a všechny pomůcky, nářadí a stavební materiál, kvůli kterým přijel, plus několik příjemných bonusů, s nimiž původně nepočítal, ale které si díky jejich atraktivitě či momentálně super výhodné ceně prostě nemohl nechat ujít, nakoupeny, zjistí, že mu v peněžence zbylo několik „bezprizorných“ stokorun, které by po všem tom šetření a odtrhování si od huby, co kvůli nim v posledních několika týdnech absolvoval, prostě bylo hříchem odvézt zpátky domů (:) ! Modeláře se zmocňuje nervozita: jak je co nejlépe investovat? Já osobně jsem toho názoru, že člověk v podobné situaci by si měl alespoň občas dopřát něco, co je třeba i mimo oblast jeho hlavního zájmu, o čem ví, že to v dohledné době a možná ani nikdy nepostaví, prostě něco jen tak pro radost. A pak jsem ho, ve chvíli kdy jsem očima projížděl krabice na regálech stánku pražského velkoprodejce, uviděl: naprostá klasika! Letadlo, jehož siluetu bezpečně pozná nejen každý modelář, ale dokonce i moje manželka! Letoun, bez jehož zobrazení se neobejde žádná publikace o historii letectví či válečnictví a který je tak známý, až je vlastně pro mnoho stavitelů neatraktivní. Asi bychom opravdu těžko hledali větší modelářské klišé než Spitfire jednička v měřítku 1:48! (napadá mě snad jen červený dreidecker nebo T-34 s nápisem Za Ródinu!) Ke koupi navíc motivovala nejen velmi příznivá cena (snížená díky „osobnímu přístupu“ prodavače), ale také skutečnost, že jsem krátce před tím na téže akci pořídil i sadu barev GS autentických odstínů pro rané kamufláže RAF. Nicméně, jak již řečeno výše, opravdu jsem nepočítal s tím, že bych se do stavby modelu v historicky dohledné době pustil, takže se záhy ocitl v polici v oddělení „až někdy“. Pak se ale přihodila jedna z těch věcí, které tak často rozhodují o našem „modelářském osudu“. S pořádným zpožděním jsem až nyní poprvé shlédl film Dunkirk a musím říct, že jsem byl doslova konsternován! Nepamatuji se, že bych od dob Bratrstva neohrožených zažil něco podobného :!: ! Při pohledu na nádherné záběry spitfirů v přesně téže verzi a (skoro) zbarvení, jaké nabízí stavebnice, mi začínalo být jasné, že se tento kousek velmi brzy posune z kategorie „jednou možná postavím“ do „musím slepit co nejdřív“. A když jsem pak v jednom ze starších čísel MODELÁŘE narazil na článek, v němž se šéfredaktor zmiňoval o stavebnici jako o „starší, ale stále velice slušné“, bral jsem to jako jemný pokyn osudu k zahájení stavby. Pak už stačilo jen pár minut surfování po síti za účelem vyhledání a následného objednání patřičné sady leptů (za rovněž velmi příznivou cenu). Za tři dny byly na místě a tak se celá sestava konečně ocitla na mém pracovním stole.

Vlastně to bylo moje první setkání s letouny tohoto výrobce, takže jsem byl docela zvědavý na pověstnou a tolikrát vychvalovanou japonskou kvalitu. Jakožto notorický „eduardista“ zvyklý na krabice napěchované rámečky se součástkami, po jejichž kompletaci nám toho většinou ještě spousta zbyde, jsem byl zpočátku dost rozpačitý z napohled malého počtu dílů. Až mě napadlo, že jsem naletěl. Tohle že je kompletní osmačtyřicetina :o ? Tady prostě něco musí chybět! Porovnání obsahu pouhých dvou rámečků s návodovými kresbami nakonec mé pochybnosti zmírnilo a následná stavba je definitivně rozptýlila. Kdybych si ji nekomplikoval použitím zmíněné leptané sady (většina dílů skončila v kokpitu, exteriér vylepšuje pouze zrcátko, táhlo směrovky a mřížky do chladičů), dalo by se to podstatné zvládnout doslova za jedno odpoledne. Přitom jsem si skutečně užíval onu tolikrát zdůrazňovanou japonskou přesnost – opravdu věřím, že výrazy „tmel“, „broušení“ a „zkoušení na sucho“ nepatří na tamějších modelářských fórech k nijak zvlášť frekventovaným 8-) .
Při nástřiku barev jsem si poprvé vyzkoušel techniku zvanou preshading a musím uznat, že jsem s výsledkem víc než spokojen – hlavně na spodních světlých plochách se mi konečně podařilo dosáhnout kýženého efektu „rozpliznutí“ okolo spár a panelů. Kamuflážní pole nastříkaná barvami z výše zmíněné sady GS byla vymaskována pomocí „gumových hadů“ a maskolu. Obtisků není moc, ale i tak zabralo jejich nanesení téměř celé nedělní odpoledne. K nim, tedy obtiskům mám zároveň jedinou výhradu. Navzdory intenzivnímu vystavení působení "zázračných vodiček" a opakovaného vtlačování do spár se mi nepodařilo přinutit je ke kopírování rytí. Pak už jen klasický wasch (olej + ZIPPO benzín), nějaké ty odřeniny zesvětlenými kamuflážními odstíny a místy tupování "ocelovou" VALLEJO.
Přílohy
10.JPG
09.JPG
08.JPG
07.JPG
06.JPG
05.JPG
04.JPG
03.JPG
02.JPG
01.JPG
Marek P.

• Odpovědět s citací

Re: Spitfire Mk I / TAMIYA (starší) / 1:48

Příspěvekod juhu » 17 bře 2019, 15:26

Za mna velmi pekne, myslim ze film Dunkirk, co sa povzbudenia apetitu na Spitiry tyka, bude mat na mnohych modelarov velmi podobny ucinok :) ( aj ked teda zrovna tato kamuflaz z Dunkirku nie je).
A je to dobre, pretoze v poslednych mesiacoch sa zjavuju takmer unisono najma eduardacke Spity z neskorsieho obdobia
Jedine co mi udrelo do oci je ten vycnievajuci gulomet - ten bolo iste treba urezat a nahradit normalne vystrelnym otvorom, ak sa nemylim.
"Smuggler"
"Kaydet"
"Appledram '44"
atď., atď. ...
juhu

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Aeromodelar » 17 bře 2019, 17:20

Hezký =D>
Vláďa Obr, 62 let, stavím letadla Československých pilotů.
Aeromodelar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MRMLA » 15 lis 2019, 17:36

Je to taková Fešácká Profláknutost! =D> ;-I
M.R.M.L.A.
Martinova Rekonstrukční Manufaktura Létavých Aparatur
MRMLA

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pasecka » 15 lis 2019, 18:36

Zrovna dneska jsem si tento "starý" Spitfire Mk.I od Tamky koupil :-D Na to moje "ilegální" patlání a za tu srandovní cenu je to prostě bomba stavebnice. A když vidím jaký hezký model se z toho dá postavit (:) Líbí se mi to a zároveň motivuje ten svůj hnedka hodit na stůl.
David Paseka

KPM Hradec Králové
Pasecka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod avis » 15 lis 2019, 20:56

Paráda :-) . Aj mňa čaká v kitniku spolu s Mk.Vb .
Na stole: Mi-26 1/72 Zvezda - kamufláž EMERCOM
avis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod marcano » 16 lis 2019, 11:06

dobrá práce =D>
marcano

Odeslat odpověď

Zpět na Galerie letadel