Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Technika ‹ Galerie techniky
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Pz II Ausf. F, Tamiya, 1/35

AFV gallery
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Pz II Ausf. F, Tamiya, 1/35

Příspěvekod jarda malý » 12 říj 2019, 20:22

Jo jo, mobilem ve sklepě a není co řešit... Nejsme přeci žádní fotografové...
Všeliké kvaltování toliko pro hovada dobré jest.
jarda malý

• Odpovědět s citací

Příspěvekod eso rimmer » 14 říj 2019, 13:57

Já teda mám Nikona D5600 (:). Nemám ale slušná světla.
seznam galerií
eso rimmer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jarda malý » 14 říj 2019, 15:28

dvě ikea lampičky (po 250ti korunách), k tomu trochu lepší LED žárovku (teplota cca. 4500 - 5000K), fotopozadí, stativ a s tím nikonem příště budou fotky jak do časáku...
jarda malý

• Odpovědět s citací

Příspěvekod eso rimmer » 14 říj 2019, 17:09

Máš nějakou takovou fotku? Myslím s těma Ikea lampičkami, rád bych kouknul. Stačí hodit nějaký link na tvou práci.
Zkoušel jsem fotit s nějakými obyč lampičkami s ledkami a výsledek nic moc, zkreslovalo to barevné spektrum. Tanky byly do fialova a pod. Teplé světlo by snad pomohlo, to už asi ale nebude za 250 Kč.

jarda malý píše:dvě ikea lampičky (po 250ti korunách), k tomu trochu lepší LED žárovku (teplota cca. 4500 - 5000K), fotopozadí, stativ a s tím nikonem příště budou fotky jak do časáku...

seznam galerií
eso rimmer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Andrýsek » 14 říj 2019, 17:29

eso rimmer píše:Máš nějakou takovou fotku? Myslím s těma Ikea lampičkami, rád bych kouknul. Stačí hodit nějaký link na tvou práci.
Zkoušel jsem fotit s nějakými obyč lampičkami s ledkami a výsledek nic moc, zkreslovalo to barevné spektrum. Tanky byly do fialova a pod. Teplé světlo by snad pomohlo, to už asi ale nebude za 250 Kč.

jarda malý píše:dvě ikea lampičky (po 250ti korunách), k tomu trochu lepší LED žárovku (teplota cca. 4500 - 5000K), fotopozadí, stativ a s tím nikonem příště budou fotky jak do časáku...

A jaký vliv má na kvalitu fotky samotná lampička... kolega ti radí tu z ikei, protože je skoro zadarmo a je prostě skvělá a protože je prodavají všude, akorát dráž... a do ni si dáš žárovku jakou chceš. Já používám bíle světlo s 6000K. Protože já pod žlutým světlem nic nevidím při práci na modelech. Přikládám fotku s lampama z ikei jedna za 250 a v nich žárovky s 6000K každá za 150kč, fotka není ideální, ale krom zmenšení není nijak upravená

20191004_212653.jpg

David Andrýsek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod eso rimmer » 14 říj 2019, 17:41

David Andrýsek píše:
eso rimmer píše:Máš nějakou takovou fotku? Myslím s těma Ikea lampičkami, rád bych kouknul. Stačí hodit nějaký link na tvou práci.

A jaký vliv má na kvalitu fotky samotná lampička... kolega ti radí tu z ikei, protože je skoro zadarmo a je prostě skvělá a protože je prodavají všude, akorát dráž... a do ni si dáš žárovku jakou chceš. Já používám bíle světlo s 6000K. Protože já pod žlutým světlem nic nevidím při práci na modelech. Přikládám fotku s lampama z ikei jedna za 250 a v nich žárovky s 6000K každá za 150kč, fotka není ideální, ale krom zmenšení není nijak upravená

20191004_212653.jpg

Busta je perfektní. Budu ale za rebela, když řeknu, že fotka mi připadá tmavá? (:)
Někde na netu jsem viděl video jak si MIG nosí svojí žárovku na workshopy. Že je prostě zvyklý na tu svou žlutou žárovku. Než začal malovat před nějakou skupinkou modelářů tak vyměnil nejprve žárovku, vtipná situace.
Ještě bych se tě zeptal, když už tě mám na příjmu, jak se ti jeví ta patina na tom mém modelu? Jestli jí teda dobře vidíš. Ptám se, protože se mi líbí jak patinuješ ty.
Naposledy upravil eso rimmer dne 14 říj 2019, 17:46, celkově upraveno 1
seznam galerií
eso rimmer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Andrýsek » 14 říj 2019, 17:46

To může být taky dost možná rozdílným monitorem a jeho nastavením, to nedokážu posoudit. Jak říkám ta fotka není ideální, ale já to tady u sebe nevidím nijak zvláště tmavé. Je to čistě pro představu, že nemusíš mít nic profi ani lampy ani žárovky a půjde to vidět. Což je přesně to co potřebuješ. A takové řeči jako fotit model v přirozeném prostředí jeho předlohy ani nečti, takový člověk totiž nejspíš neví co píše. To jsem se zas pro jednou pobavil u komentáře kolegy....
David Andrýsek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod eso rimmer » 14 říj 2019, 17:48

V klidu. Jsme národ Švejka, takže co člověk to názor, zvláště co se focení týče. :cool: A možná máš pravdu i s tím moniterem, už má něco za sebou. Pokukuji už nějakou dobu po novém větším, místa na stole mám dost.

David Andrýsek píše:To může být taky dost možná rozdílným monitorem a jeho nastavením, to nedokážu posoudit. Jak říkám ta fotka není ideální, ale já to tady u sebe nevidím nijak zvláště tmavé. Je to čistě pro představu, že nemusíš mít nic profi ani lampy ani žárovky a půjde to vidět. Což je přesně to co potřebuješ. A takové řeči jako fotit model v přirozeném prostředí jeho předlohy ani nečti, takový člověk totiž nejspíš neví co píše. To jsem se zas pro jednou pobavil u komentáře kolegy....

seznam galerií
eso rimmer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Andrýsek » 14 říj 2019, 18:02

eso rimmer píše: Ještě bych se tě zeptal, když už tě mám na příjmu, jak se ti jeví ta patina na tom mém modelu? Jestli jí teda dobře vidíš. Ptám se, protože se mi líbí jak patinuješ ty.

Jde vidět, že jsi si vzal některé věci k srdci. Afriku nestavím a stavět asi nikdy nebudu, vůbec mě to nebere dělat pískovou patinu na pískové barvě... ALE pokud se to umí tak je to šupa to jako klobouk dolů před každým kdo to dá. Já bych to nesvedl. A patinu tam nevidím, jak říkám, těžko vidět písek na pískové barvě když je to špatně nafocené. Ale i přes to že je to poušť tak bych se snažil udělat před tím pískem nějaký trošku tmavší wash, aby vynikly kontury jednotlivých částí, zesvětlení detailů, rozbití jednotlivých částí povrchu různými odstíny. Třeba nedávno tady na MF uveřejněné modely Fandy z Afriky jsou pěkné.
David Andrýsek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jarda malý » 14 říj 2019, 18:26

nejde o lampičky, ale o žárovky. ty ikea lampičky stojí pár šupů a fungují. já mám nějaký led žárovky 4600K z datartu za cca. kilo, a tato kombinace si myslím, je plně dostačující. samozřejmostí je správný nastavení foťáku. foto v příloze
Přílohy
DSC_0922.jpg
1/72
DSC_1840.JPG
1/144
DSC_0502.JPG
1/144
DSC_0497.JPG
1/100
jarda malý

• Odpovědět s citací

Příspěvekod eso rimmer » 14 říj 2019, 18:36

Písek tam moc vidět nejde, to je pravda, myslel jsem spíše ty škrábance, jestli to není moc nebo málo. Trochu sem dělal i nějaké stečeniny a drobnou rez, ojížděl hrany tužkou. Taky jsem trochu zesvětloval pistolí, ale bylo to málo, měl jsem strach abych to nepřehnal. Obecně je velice těžké nepřehnat stínování, tak aby to nebyla spíše parodie. Snažím se spíše opatrně a nepřehánět to. Washe mi tam přijde celkem dost, ale to je věc vkusu každého soudruha. Co se týče toho fandy, tak nějaká afrika se mi od něj líbila.

David Andrýsek píše:
eso rimmer píše: Ještě bych se tě zeptal, když už tě mám na příjmu, jak se ti jeví ta patina na tom mém modelu? Jestli jí teda dobře vidíš. Ptám se, protože se mi líbí jak patinuješ ty.

Jde vidět, že jsi si vzal některé věci k srdci. Afriku nestavím a stavět asi nikdy nebudu, vůbec mě to nebere dělat pískovou patinu na pískové barvě... ALE pokud se to umí tak je to šupa to jako klobouk dolů před každým kdo to dá. Já bych to nesvedl. A patinu tam nevidím, jak říkám, těžko vidět písek na pískové barvě když je to špatně nafocené. Ale i přes to že je to poušť tak bych se snažil udělat před tím pískem nějaký trošku tmavší wash, aby vynikly kontury jednotlivých částí, zesvětlení detailů, rozbití jednotlivých částí povrchu různými odstíny. Třeba nedávno tady na MF uveřejněné modely Fandy z Afriky jsou pěkné.

Naposledy upravil eso rimmer dne 15 říj 2019, 02:42, celkově upraveno 4
seznam galerií
eso rimmer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod eso rimmer » 14 říj 2019, 18:38

Ten messr je fakt velice pěkně nafocený. Tmavý model na tmavém pozadí nevadí, když je dobře nasvícený. Když se mi to příště povede takhle nafotit, budu spokojený.
seznam galerií
eso rimmer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod eso rimmer » 15 říj 2019, 19:26

Ještě k těm fotkám, všimnul jsem si, že když tady nějaké foto nahraju, tak dojde k jeho zmenšení, což je na úkor kvality.
Schválně dám externí link na full kvalitu obrázku.

https://postimg.cc/BjwWJW6z
po otevření obrázku je třeba na obrázek kliknout pro zobrazení plné velikosti.
seznam galerií
eso rimmer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod TRY » 16 říj 2019, 09:19

David Andrýsek píše:To může být taky dost možná rozdílným monitorem a jeho nastavením, to nedokážu posoudit. Jak říkám ta fotka není ideální, ale já to tady u sebe nevidím nijak zvláště tmavé. Je to čistě pro představu, že nemusíš mít nic profi ani lampy ani žárovky a půjde to vidět. Což je přesně to co potřebuješ. A takové řeči jako fotit model v přirozeném prostředí jeho předlohy ani nečti, takový člověk totiž nejspíš neví co píše. To jsem se zas pro jednou pobavil u komentáře kolegy....

Jsem rád, že ses pobavil jen nějak nechápu nad čím. Fakt, že model by měl co nejvěrněji kopírovat reálnou skutečnost je snad naprosto základním modelářským pravidlem.
Jeho prezentace v přirozeném prostředí je jen logicky vyplývající souvislostí. Možná i proto se modely zasazují do diorám, které jsou taky reálně barevné – a nikoliv jednolitě kontrastní.
Samostatným tématem je pak skutečnost, že na kvalitu fotek ponejvíc poukazují modeláři, kteří sice fotí jako Toscani, ale na modelu přitom klidně nechají neodvrtané hlavně, nebo použijí antény o síle lešeňové trubky… Například a obecně: neber to osobně. Já jen, že to zase baví mě. Stejně jako to, že dneska není cílem mít věrný model, ale jeho co nejprestižnější fotku na FOTOfóru...
TRY

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jarda malý » 16 říj 2019, 09:41

"Fakt, že model by měl co nejvěrněji kopírovat reálnou skutečnost je snad naprosto základním modelářským pravidlem." - TRY

amen

model nastříkáme na zeleno, posypeme trochou granka a fotku rozostříme... aplikujeme na jakýkoliv tank
Přílohy
DSC_0044.JPG
DSC_0144%20k%2020.jpg
jarda malý

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Galerie techniky