Jarda Matt píše:
Skutečně mám pocit že prvním výrobcem plastikových modelů u nás jsou KP – Kovozávody Prostějov se svým L-29 z roku 1968 (když letos KP oslavuje 50 lettak to bude skutečně 1968)
Pokud někdo u nás vyráběl plastikové stavebnice dříve, tak mi prosím opravte, rád se přiučím.![]()
Pokud si koupím fotbalový klub (např) XY, jsem jeho vlastníkem i s jeho historií.
Firmy - značky neustále mění vlastníky ,
přesto je to neustále ta samá firma - osobně v tom nevidím nic nad čím bych se měl pozastavit.
Proto této poznámce či údivu nerozumím ,skoro bych řekl že je velmi krátkozraká, myšleno psána člověkem bez hlubších znalostí vzniku plastikového modelářství u nás.
Pokud budeme Wikingy považovat za modely, tak prvním výrobcem byla asi firma Sigma-Chema, kde se za Protentokrátu formy vyráběly. Je fakt, že to tedy nebyly stavebnice a už vůbec ne modely v pojetí, jak to chápeme nyní. Měl jsem tu čest pracovat s posledními nástrojaři, kteří ještě jako tovaryši na těchto formách za války v Lutíně pracovali.
K druhé části: Správně píšete, že pokud si někdo koupí klub, je vlastníkem i s jeho historií. V tomto případě ale nedošlo k zakoupení firmy, ale jen k nové registraci známky, které vypršely všechny ochranné lhůty pro registraci. je to podobné, jako kdyby si zaregistroval úplně novou jinou značku. Jinak bych to mohl přirovnat k tomu, jako kdyby si nějaký 18 letý tuzingář, co páchá ty hrůzy na kolech, co mají místo výfuků roury od kamen, zaregistroval značku "Karosárna Sodomka" a pak se chlubil tradicí už z doby 1. republiky.
Modli se a pracuj, trp kolem sebe voly, nikdy se nerozčiluj, ať přijde kterýkoliv... Bertold Brecht