Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Všeobecná polemika o modelech letadel všech měřítek a výrobc

General Discussion
Odeslat odpověď
Příspěvků: 1139 • Stránka 48 z 76 • 1 ... 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51 ... 76
  • Odpovědět s citací

Re: Všeobecná polemika o modelech letadel všech měřítek a vý

Příspěvekod Jirka Látal » 26 říj 2018, 14:29

Jarda Matt píše:
Skutečně mám pocit že prvním výrobcem plastikových modelů u nás jsou KP – Kovozávody Prostějov se svým L-29 z roku 1968 (když letos KP oslavuje 50 let :celeb: tak to bude skutečně 1968)

Pokud někdo u nás vyráběl plastikové stavebnice dříve, tak mi prosím opravte, rád se přiučím. ](*,)

Pokud si koupím fotbalový klub (např) XY, jsem jeho vlastníkem i s jeho historií.
Firmy - značky neustále mění vlastníky ,
přesto je to neustále ta samá firma - osobně v tom nevidím nic nad čím bych se měl pozastavit.
Proto této poznámce či údivu nerozumím ,skoro bych řekl že je velmi krátkozraká, myšleno psána člověkem bez hlubších znalostí vzniku plastikového modelářství u nás :-k .

Pokud budeme Wikingy považovat za modely, tak prvním výrobcem byla asi firma Sigma-Chema, kde se za Protentokrátu formy vyráběly. Je fakt, že to tedy nebyly stavebnice a už vůbec ne modely v pojetí, jak to chápeme nyní. Měl jsem tu čest pracovat s posledními nástrojaři, kteří ještě jako tovaryši na těchto formách za války v Lutíně pracovali.

K druhé části: Správně píšete, že pokud si někdo koupí klub, je vlastníkem i s jeho historií. V tomto případě ale nedošlo k zakoupení firmy, ale jen k nové registraci známky, které vypršely všechny ochranné lhůty pro registraci. je to podobné, jako kdyby si zaregistroval úplně novou jinou značku. Jinak bych to mohl přirovnat k tomu, jako kdyby si nějaký 18 letý tuzingář, co páchá ty hrůzy na kolech, co mají místo výfuků roury od kamen, zaregistroval značku "Karosárna Sodomka" a pak se chlubil tradicí už z doby 1. republiky.
Modli se a pracuj, trp kolem sebe voly, nikdy se nerozčiluj, ať přijde kterýkoliv... Bertold Brecht
Jirka Látal

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Aleš R. » 26 říj 2018, 14:31

Víťa Výmola píše:Ostatně tradiční výrobci jsou i Směr a Revell. Kvalitu Směru asi nemá cenu řešit a co posledních pár let vypadavá z Revellu, to je jak loterie.

Tak ono kdo si koupí L-39 1/48 od Eduardu s tím, že je to model Eduardu, tak je taky asi smutnej. A nepředpokládal bych, že každej ví co tam je, protože jak jsem zaznamenal na FB, lidi se na to zcela vážně a udiveně ptají.
Aleš R.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Hényk » 26 říj 2018, 14:32

Aleš R. píše:Když to vidím kolem sebe, tak je úplně jedno, co koupí "nepoučený" rodič svému nemodelařícímu dítku, to dítko to při své činnosti vůbec nerozliší. A největší chyba je něco předpokládat, jak tu mnozí předpokládají, že bude někdo předpokládat.
BTW - já jsem třeba předpokládal, že P-40 1/32 od Hasegawy je pěknej model, že i proto ho přebaluje Eduard, a tak jsem si koupil tři (naštěstí tedy 2x ovtrs) a mám to tak nějak před surfem a pěkně mě to sere. :grin:
A protože ty modely tak nějak stavím tak vím, že si další předal nekoupím ani omylem.

Aleši, a to je Hasegawa tradiční japonský výrobce :lol:
Obrázek

HKPM Prostějov
David Hényk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Aleš R. » 26 říj 2018, 14:37

Jo a ještě k tomu :grin:
Aleš R.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jenda58 » 26 říj 2018, 14:58

Víťa Výmola píše:Ostatně tradiční výrobci jsou i Směr a Revell. Kvalitu Směru asi nemá cenu řešit a co posledních pár let vypadavá z Revellu, to je jak loterie. Mimo některých dobrých modelů i přebaly kdovíčeho nebo "skvosty" jako dvaasedmový Corsair.

S tím Corsairem je to myšleno jak? Mám na ně políčeno.
jenda58

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Víťa Výmola » 26 říj 2018, 15:43

jenda58 píše:S tím Corsairem je to myšleno jak? Mám na ně políčeno.

Teď jsi mě trochu nahlodal, jestli si to nepletu s jinou stavebnicí z poslední doby. :?:
Nicméně, co se týká F4U Corsaira od Revellu, tak bych do něj stejně nešel. Tvarově je snad lepší než Academy, ale jinak kvalitativně spíš stagnuje někde na úrovni devadesátých let. Pro začínající modeláře asi ok, ale jinak jej považuji za celkem zbytečný model, když existuje neskonale lepší Tamiya. Leda by člověk chtěl mermomocí ušetřit, protože Revell je jistě levnější.
BEZVÝHRADNĚ STOJÍM ZA IZRAELEM

Pracujte pečlivě, nespěchejte, dokonalý vzhled modelu záleží jen na Vás. :)

Na stole: Avro Vulcan (Airfix 1/72), Zlín Z-181 (KP 1/720, leccos dalšího v šuplíku
Letos dokončeno: SPAD 510 (Azur 1/72)
Mimo jiné dokončeno: I-16 (1/72, ICM), MiG-3 (1/72, Hobbyboss), P-51 Nooky Booky (1/72, Tamiya)
Víťa Výmola

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Randalf » 26 říj 2018, 15:45

Víťa Výmola píše:
jenda58 píše:S tím Corsairem je to myšleno jak? Mám na ně políčeno.

Teď jsi mě trochu nahlodal, jestli si to nepletu s jinou stavebnicí z poslední doby. :?:
Nicméně, co se týká F4U Corsaira od Revellu, tak bych do něj stejně nešel. Tvarově je snad lepší než Academy, ale jinak kvalitativně spíš stagnuje někde na úrovni devadesátých let. Pro začínající modeláře asi ok, ale jinak jej považuji za celkem zbytečný model, když existuje neskonale lepší Tamiya. Leda by člověk chtěl mermomocí ušetřit, protože Revell je jistě levnější.

Přijde na to, který je na mysli, bo Revell vyráběl/balil několik různých...
Roman Randalf Kresta
Beskyd model kitshow
Randalf

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Hényk » 26 říj 2018, 15:50

Nemyslíte tu F4U-5 což je přebalená Italerka? U ostatních verzí snad každej šáhne po Tamce, ne?
Obrázek

HKPM Prostějov
David Hényk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Víťa Výmola » 26 říj 2018, 15:51

Řekl bych, že jsme to kdysi řešili u tohohle: http://www.hyperscale.com/2014/reviews/kits/revell03983reviewrm_1.htm
Ale už fakt nevím.
BEZVÝHRADNĚ STOJÍM ZA IZRAELEM

Pracujte pečlivě, nespěchejte, dokonalý vzhled modelu záleží jen na Vás. :)

Na stole: Avro Vulcan (Airfix 1/72), Zlín Z-181 (KP 1/720, leccos dalšího v šuplíku
Letos dokončeno: SPAD 510 (Azur 1/72)
Mimo jiné dokončeno: I-16 (1/72, ICM), MiG-3 (1/72, Hobbyboss), P-51 Nooky Booky (1/72, Tamiya)
Víťa Výmola

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ujík » 26 říj 2018, 15:52

No a co maj dělat ti, co by chtěli F4U-7? Těm musí stačit ta Italka. :cry:
2020 hotovo: Bf 109G-6/R6 (Tamiya 1/72) - Ital , Bf 109G-10/U4 (Finemolds 1/72) - MKHL
2019 hotovo: Bf 109G-6 (Tamiya 1/72) - MKHL
ujík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod petas.cz » 26 říj 2018, 15:54

Tu jen ten poslední F4U-1A newtool z 2014

https://www.britmodeller.com/forums/ind ... 72-revell/

Každopádně Tamka je Tamka...
Petr Duroň
petas.cz

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Hényk » 26 říj 2018, 15:55

Počkají až to někdo vydá v lepší kvalitě, Zdeno. Tipnu si na Sword? Do jejich řady námořníků z padesátych let by jim to pěkně zapadlo.
Obrázek

HKPM Prostějov
David Hényk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ujík » 26 říj 2018, 15:56

Já vím Davo, ale abych se toho dožil dřív, než neudržím moč. :lol:
2020 hotovo: Bf 109G-6/R6 (Tamiya 1/72) - Ital , Bf 109G-10/U4 (Finemolds 1/72) - MKHL
2019 hotovo: Bf 109G-6 (Tamiya 1/72) - MKHL
ujík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jarda Matt » 26 říj 2018, 19:17

To Jirka Látal
Výrobu Wikingů jsem zhruba zaznamenal za války na několika místech u nás,ty jsem pochopitelně nemyslel ač se lisují z bakelitu což je také plast - reaktoplast :? snad náhodou původem z německa :grin:
Myslel jsem pochopitelně klasické stavebnice, tak jak je chápeme nyní, lisované z termoplastu, a tam jste coby KP byly skutečně první. =D>
To Vám nikdo nevezme,a není se za co stydět,naopak ! ;-I
Moje "mám pocit" a "rád se přiučím" bylo myšleno lehce ironicky neb jsem si dobře vědom jak a kde se u nás začínalo.

Pohled na druhou část není vůbec jednoduchá,co člověk to názor .
Se Sodomkou je to poměrně zajímavé a celkem by to bylo i trefné přirovnání, pokud by tam nebyl tak velký časový odstup (První republika-současnost) či jiná návaznost a provázanost.
Je to o to složitější že na nic jiného než na značku/logo KP (KM) vlastně ani navázat nešlo :cry: .
Formy byl šrot max. ceny železa pohybující se někde a jen blázen by si myslel že správný nástupce jako "nové pravé KP" z nich musí lisovat.
Takže je jasné že nový vlastník musel do KP dodat - dát "něco" svého a pokud to "něco" nového je uděláno spoluprací části lidí z "původních" KP jako p.Goldemund,p.Velc,p.Balous (veřejný zdroj)........tak je věc ještě zamotanější.
Když vezmu v potaz že originály kreseb s právem použití putovaly od Přibyla dále, tak mi návaznost "starých" a "nových" KP (KM) nepřijde stejná jako u Vámi zmíněného Sodomky a tuzingáře ;-I :grin:
Přiznám že je to poměrně složitá otázka , co člověk to názor,nechci se s nikým přít,neobhajuji toho či onoho,pouze říkám,není to tak jednoduché a jednoznačné jak by se na první pohled mohlo zdát :?
Věci jsou tak jak jsou,v klidu si lepme.
Jarda Matt

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zbynek.skopan » 26 říj 2018, 20:21

Chmell píše:
zbynek.skopan píše:Dávám odkaz na svůj pohled na dnešní novinku L-159,abych odlehčil téma novinek 1/72
http://www.skopan.cz/nekorektni-recenze&pg=35
článek bude ještě doplňován a není jeho účelem zvýšení návštěvnosti mých osobních stránek, jde je o to aby nebyly informace ... třeba smazány

Bude i stavba? Klidně bez barvení?

Tak model je dokončený - hrubá stavba - nebudu dělat podvěsy- jen polepeno sem tam broušeno ... nic jsem netmelil ... zítra dám fotky večer jsem už musel vyklidit pokoj, spí tam návštěva...
Budete to také stavět?
Zajímá mě jiný názor ....než se pustím alespoň do jedné (minimálně, nebo všech tří zbývajících) "ostré stavby" kde už budu tmelit - potřeba bude spoj SOP a pak hlavně sacáky ..ale to je nešvar snad všech stavebnic na bázi L-39 kromě Air Czech - což bude Res-IM kde je to pořešené jinak a pak pochopitelně u HPH Jirky Hodana. a pak sem tam něco poladit na zbytku ,,, některé věci znova ...
Také mě bude zajímat názor některého odborníka např p. Janouška ...
Osobní stránky (nová adresa)
http://www.zskopan.cz
zbynek.skopan

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1139 • Stránka 48 z 76 • 1 ... 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51 ... 76

Zpět na Diskuse