Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ 100 let Velké války (1914-1918) ‹ Letadla ‹ Stavby
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Siemens Schuckert DDr.I (SPIN model 1:48)

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Siemens Schuckert DDr.I (SPIN model 1:48)

Příspěvekod KiR » 14 pro 2015, 15:31

Aby se neřeklo, že se doma flákám, tak jsem dal dohromady trup, stačilo jen cca 1/4 tuby tmelu a pár archů smirkového papíru a vypadlo toto:
ddr023.JPG

ddr024.JPG

A pomalu a jistě si začínám lámat hlavu nad zbarvením tohoto letounu. Podle návodu:
ddr030.jpg

by měl být kromě směrovek a pásu proti oslnění celý v hliníku. Přiznávám se, že by se mi v hliníku líbil (a dlouho jsem se toho držel), ale přesto jsem projel internet a našel celkem 3 postavené modely tohoto stroje:
ddr025.jpg

ddr026.jpg

ddr027.jpg

Jak vidno, "každý pes, jiná ves" a proto jsem se s důvěrou obrátil na Zdeska... Zdesko hned hliníkový nátěr odsunul na vedlejší kolej a napsal mi, že stroj byl nejspíš šedomodrý či světlemodrý... Přiznávám se, že mě okamžitě zlákal na šedomodrý nástřik a la Rolland C.II:
ddr028.jpg

Odstín vypadá stejně a navíc bude této obludě šedomodrá sedět. Upozornil mě i na to, že směrovky byly bílé pouze z vnější strany, z vnitřní byly v barvě plátna:
ddr029.jpg

Přiznávám se, že mi ale vrazil jeden velký klín do hlavy... Křídla jsou, jak je ze snímku vidno, ze spodní části v barvě plátna - což je neoddiskutovatelné, nádherně je vidět jak konstrukce křídla, tak i prosvítající kříže, ale z vrchu by měly být v barvě trupu - tj. šedomodré. Na moji argumentaci, že je příliš jasně vidět "prosvítání" plátna Zdesko reagoval slovy, že se s největší pravděpodobností jednalo o nepříliš sytý nátěr... Co bych lhal, zviklal mě, ale přesto se alibisticky ptám i zde, zda byla křídla svrchu natřena... Budu rád za všechny názory a i za rady, jak vrch křídel nejlépe zpracovat...
KiR

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vilem » 14 pro 2015, 16:12

Ahoj.
Souhlasím se Zdeňkem. Protože tenhle experimentál se dostal až ke předváděčce s účastí Idflieg, musel být v listopadu 1917 před svým jediným a posledním předváděcím letem už opatřený nátěrem - a velmi pravděpodobně to byla světlá bílomodrá - a to na všech prvcích. Kdybych do toho šel, užil bych hooooooooooodně zesvětlenou pruskou modř :) .
Zatím to máš rozehrané úchvatně =D> - těším se. Zdraví V.
Vilem

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KiR » 30 pro 2015, 17:28

Během Vánočních svátků se mi ve chvílích, kdy se manželka nedívala a tím pádem nehudrovala: "že si nedáš pokoj ani o Vánocích..." :D se mi podařilo popojet s motory:
ddr031.JPG

a jsem rád, že to mám za sebou... každý se totiž skládá z cca 45 dílků a já můžu jen smeknout před "šílenci" jako je Ondrous či Sheya, kteří tady tvoří nádherné modely v odznáčkovém měřítku 1:144... Doufám, že tam jakási podoba se skutečnými motory je a proto po Novém roce půjdou do barvy...
KiR

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KiR » 09 led 2016, 13:32

Trup je zkompletován a v barvě. Mé obavy z trupových vzpěr byly trochu oprávněné, ale pomohl mi návod, kde byl nákres přímo v měřítku... a tak přikládám nějaký ten pokus o fotky... z celkem 32 pokusů se mi podařily dva...:
ddr032.JPG

ddr033.JPG

A jde se na křídla...
KiR

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hellboy » 10 led 2016, 10:00

Pěkně se s tím pereš. ;-I
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Kapitán Roy Brown: Zatracení krtci. Můžu mluvit o štěstí, že jsem nechytil tak blbou díru !
Manfred von Richthofen: Vaše taktnost mě ctí.
Hellboy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KiR » 21 led 2016, 11:46

Tak hlásím malý postup... Křídla jsou v barvě... Přiznávám se, že mě velice překvapilo zpracování křídel... Prostě nádhera, o odtokové hrany by se mohl člověk, přehnaně řečeno, pořezat... otvory pro vzpěry u středních křídel byly vyplněny pouze tenkou blankou, kterou šlo odstranit obyčejným prošťouchnutím rydlem... Prostě paráda... Horší to bylo s obtisky... první dojem byl velice kladný, krásně sedly, byly matné. Spokojenost ale zmizela, když jsem použil trochu hypersolu, aby zapadly do prohlubně mezi křídly a křidélky... barva na obtiscích se rozpustila a roztekla... Takže následovalo odstranění obtisků, oprava nátěru a následné nalepení nových obtisků, které mi zůstaly z některého dřívějšího modelu... Ještě na křídla přijde trochu patiny křídou a vodovkami..
Opět se omlouvám za kvalitu fotek...
ddr035.JPG

ddr034.JPG

KiR

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KiR » 21 led 2016, 11:55

A abych nezapomněl, je sice ještě čas, ale pomalu začínám řešit ovládání výškovky a směrovek, které výrobce vůbec neřeší. U výškovek je to jasné. Lanka vedou k hornímu křídlu, k zadní vzpěře, kde je kladka, od které vedou lanka do trupu:
ddr036.jpg

Horší je to s ovládáním směrovek. Táhla jsou uprostřed, ale dále nevidím nic...
ddr037.jpg

Autor tohoto modelu
ddr026.jpg

to vyřešil tak, že od směrovek vede lanka k přední vzpěře středního křídla... a pak nic... Pokud mi může někdo poradit, budu jen a jen rád...
KiR

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KiR » 22 led 2016, 21:18

Přiznávám se, že mi v posledních dnech "nedává spát" ovládání směrovek u tohoto stroje. Všechny 3 známé fotky jsem různě zvětšoval, převáděl do negativu a podobné kejkle a více méně jsem si všiml, že se asi pravděpodobně mýlím s umístěním ovládacích táhel směrovek... Při zvětšení snímku havarovaného stroje
ddr038.jpg

se mi zdá, že ovládání není uprostřed směrovek, jak jsem si myslel, ale v dolní části. Prohlížel jsem proto víc než podrobněji další snímky a všiml jsem si lanek vycházejících ze spodní části trupu mezi trupovými "V" vzpěrami:
ddr039.jpg

a teď si dovolím položit otázku zkušenějším... Je možné, že by ovládání směrovek vycházelo tak jak jsem vyznačil, pak pomocí kladky byla lanka vedena k zadní vzpěře a pak podél trubkového nosníku ke směrovkám?
Předem díky za každý názor...
KiR

• Odpovědět s citací

Příspěvekod HomerII » 24 led 2016, 22:55

Těžko říc , ale vypadá to že můžeš mít pravdu :-k . Na té fotce je křídlo pěkně ušpiněné .
Je to zajímavá obluda a pereš se s ní statečně =D> držím palce :)!
Rozestavěno: Šmolík Šm-1 1:32 od HpH, Letov Š-328.v HpH models 1:32
Hotovo: LVG. C.VI 1:32 Wingnut Wings, Hansa-Brandenburg W.29 W.W, Albatros D.Va 1/32 Wingnut Wings
HomerII

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KiR » 15 úno 2016, 17:57

Hlásím malý postup této obludky... Křídla jsou na místě... drobným problémem bylo usazení středních křídel... u náběžné hrany jim do odpovídající délky chyběl milimetr, u odtokové strany 1,5 mm a to si říkám, že jsem mohl ještě nějakou tu desetinku přidat, dalším problémem byly vzpěry... Velikost a tvar je přesný, ale ohyb vzpěr byl ve všech případech uprostřed středního křídla a tak jsem se musel rozhodnout... buď nechám vzpěry v celku, ale rozšířím otvory ve středním křídle a pak bude následovat tmelení a broušení děr v tomto křídle, anebo rozřežu vzpěry na dvě půlky - sice mi odpadne větší tmelení a broušení, ale budou problémy s usazením vzpěr... Rozhodl jsem se pro druhou eventualitu a teď nevím, zda to bylo správné... jednodušší je snad uhlídat pytel blech. Posledním problémem, s kterým asi nic neudělám, jsou vlastní křídla... ve chvíli, kdy zvednu model, tak konce všech křídel poklesnou o cca milimetr... normálně si toho člověk nevšimne, ale mne osobně to velice štve - a to trupem prochází jehla, která zasahuje cca 1 cm do hloubky středních křídel - snad dopomůžou výplety... z mých pokusů o fotky je vidět, že už jsem začal přilepovat očka, kterými protáhnu vlasce.
ddr040.JPG

ddr041.JPG

Foceno bleskem, tak se omlouvám za kvalitu... a jdu pomalu, ale jistě vyplétat...
KiR

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vlastimil Lukáš » 15 úno 2016, 18:49

No pěkně. Myslím, že je třeba vyjádřit obdiv za to co se tady staví. Já skoro nerozeznám kde je předek a kde zadek. Obdivuhodná konstrukce letadla a obrovská trpělivost ji sestavit. Podobný vzpěrový systém měl i Albatros Dr.I, který jsem zde před časem sochal a jak si vzpomenu na zážitek s usazováním křídel... :nuts:
Vlastimil Lukáš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Zimandl » 15 úno 2016, 20:53

No teda nestačím zírat, máš mou hlubokou poklonu... :shock:
www.klpm.cz - Klub litoměřických plastikových modelářů,
Litoměřický Kalich - 07.06.2025

Poslední dokončené:
Admiral Graf Spee, I-400, IJN Mikasa, USS Arizona, USS Langley CV-1, Armstrong-Whitworth F.K.8, Caudron G.IV, SMS Viribus Unitis
Pavel Zimandl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod HomerII » 15 úno 2016, 20:59

Jenom tiše obdivuju =D> ,nádhernej pytel blech :P .
Rozestavěno: Šmolík Šm-1 1:32 od HpH, Letov Š-328.v HpH models 1:32
Hotovo: LVG. C.VI 1:32 Wingnut Wings, Hansa-Brandenburg W.29 W.W, Albatros D.Va 1/32 Wingnut Wings
HomerII

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KiR » 18 bře 2016, 16:01

Po delší době hlásím malý postup... podařilo se mi dát mezi křídla první milión výpletů... byl to děs a hrůza a mlátil jsem se do hlavy, co mě to napadlo dělit vzpěry na dvě části... Kdybych ve středním křídle rozšířil otvory pro protažení vzpěr, pak to vše vytmelil a vybrousil, tak bych si ušetřil plno nervů... Nevím kolikrát se mi podařilo uvolnit některou ze vzpěr, načež následovalo opětovné lepení, broušení... Jak to vlastně v Mrazíkovi říkal dědeček Hříbeček? Kdybych nebyl hlupákem, nemusel bych se s těma vzpěrama tak nervovat?
ddr042.JPG

Na řadě je teď "drobnost"... sestava rámového trupu:
ddr043.jpg

A tady si dovolím malou prosbu o radu... čím by bylo nejlepší spojit dráty s rezinovými díly? Sekunďák je křehký, tak snad nějakým epoxidovým lepidlem? Předem díky za radu...
KiR

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Matwej » 18 bře 2016, 20:12

:idea:
Černý sekunďák co obsahuje gumu.
Matwej

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Stavby