Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

ROYAL CAROLINE 1749/1:40/VOLNÁ STAVBA - DOKONČENO

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1228 • Stránka 54 z 82 • 1 ... 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57 ... 82
  • Odpovědět s citací

Ruční výroba úvazových kolíků - video

Příspěvekod DORIS » 30 led 2014, 21:45

Velice Vám všem děkuji za ohlasy a komentáře. [-o< [-o< Těší mne, že se Vám má práce líbí.
vths píše:... Líbí se mi, že dokážeš i takovou nádheru předělat, když se Ti moc nezamlouvá. S tím mám problémy, i když ten díl zrovna za moc nestojí.

Někdy je ta předělávka nutná, abych mohla dopasovat další díly, a nebo aby to víc odpovídalo reálu. Pokud chybu odhalím včas, tak se to vesměs ještě dá napravit bez poškození modelu. Když si nejsem s něčím jistá, tak to lepím jen bodově na zkoušku, abych to mohla ještě změnit. Chybí mi v mnoha případech zkušenosti nebo kvalitní podklady, podle nichž bych mohla díly vytvořit přesněji. Holt, stále je co zlepšovat a učit se. :arrow: Ideální by bylo stavět souběžně dva identické modely - jeden zkušební a druhý načisto, kde bych se už vyvarovala všech chyb. :-k

MAT píše:....Doris, já vždycky když se podívám na Tvoji preciznost a pak na můj model tak přesně vidím jak se liší profík od amatéra :evil: :D :D

Jsi zbytečně skromný. Po tom, co jsem viděla Tvou Perličku a hlavně tu nádhernou práci na nábytku, tak před Tvým uměním hluboce smekám! [-o< [-o< Co se týče stavby modelů, tak k profesionálním výsledkům mám ještě daleko, navíc mnoho věcí vyrábím jak se říká "na koleně" jen za použití prostých nástrojů, takže ne vždy je výsledek ideální. Ale i tak mne ta práce baví, jsem moc ráda, že mám tak tolerantního partnera, který moji zálibu podporuje.

Před časem jsem slíbila, že udělám video, jak vyrábím úvazové kolíky (belaying pins). Přikládám odkaz na Youtube, kde jsem svůj postup zdokumentovala a jak je uvedeno výše, používám i zde pouze prosté náčiní. Vlastně krom frézky nic jiného nemám, přesto jemné úvazové kolíky se mi lépe dělají ručně:

http://www.youtube.com/watch?v=DqJr210gExM

029.jpg
034.jpg
036.jpg

Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Re: ROYAL CAROLINE 1749/1:40/VOLNÁ STAVBA

Příspěvekod DORIS » 30 led 2014, 21:58

panManta píše:Dobrý den,
jelikož mě systém nepustil zaslat soukromou zprávu tak se na vás obracím takto veřejně.
Jedná se o projekt pro skutečnou (plující a plně funkční) historickou plachetnici. resp repliku.
Zajímalo by mě, jakým způsobem se vytváří pro Vaše úžasné modely takeláž?
Hledám totiž někoho, kdo by byl schopen postavit zmenšený, avšak rozumě funkční model jednoho stěžně (s oplachtěním)
historické plachetnice cca 17/18 století. Podklady, fotky, informace dodám.
Předem děkuji za odpovědi na adrese
Adam_silber@centrum.cz

Mějte se blaze.
S pozdravem
Adam Silber

Zdravím Vás,
předně děkuji za zajímavou nabídku. Na modelech mám lanoví vedeno přes CNC kladky, které jsou sice bez funkčních kotoučů, nicméně lanoví je i přesto pohyblivé a je možné ho upravovat/nastavovat podle potřeby. Takže podle kvalitních podkladů by zhotovit funkční takeláž stěžně včetně oplachtění šlo. Největším problémem je však mé pracovní vytížení, mám nyní rozdělaných více projektů a přislíbené další 3, takže v dohledné době bych se k tomu neměla šanci dostat, ovšem na tomto DF je mnoho vynikajících modelářů, kteří by to zvládli na výbornou, pokud by byl z jejich strany zájem. Já sama se z jejich práce inspiruji a mohu tak zlepšit i své modely.

Děkuji za pochopení a jsem s pozdravem
Doris Obručová
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 31 led 2014, 08:44

Tak na to ruční dělání kolíků bych teda neměl trpělivost, klobou dolů.....
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod marsalv » 31 led 2014, 09:19

Výroba kolíků je velice působivá, výsledek je perfektní. Jenom si dost dobře nedokážu představit vyrábět tímto způsobem větší množství kusů. U RC jich je potřeba něco kolem 50, ale u větších lodí jich může být i 100. Už jeno ta představa mi nahání husí kůži.
marsalv

• Odpovědět s citací

Příspěvekod cergina » 31 led 2014, 14:28

Ja si to tiež neviem veľmi predstaviť, ale keď ja mám napríklad pred sebou dlhú časť, čo sa stále opakuje tak si pomyslím na tú príhodu ako prídu hodiny k psychologovi.
Pán doktor, ja si to neviem predstaviť ZA JEDINý ROK vydat 1314000 zvukov.
Tak si predstavte, že pred sebou máte len jednu sekundu a práve tú jednu sekundu musíte kvalitne uhrať.

Myslím si, že to dosť pomôže. Neorientovať sa na to čo je pred tebou, ale práve to čo robíš.
člen štetičkové galaxie č.46

USS Bonhomme Richard VIDEO
USS Bonhomme Richard sekcia USS Bon Homme Richard 1/132
cergina

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 31 led 2014, 16:31

Ahojte přátelé,
moc Vám všem děkuji za ohlasy a komentáře k mé práci. :flower:

Cergina to vystihnul naprosto přesně, pěkně napsáno, =D> =D> , mám podobnou filozofii. Je třeba si užívat kouzla okamžiku a skládat z drobných střípků celek, který je pak dokonalou souhrou oněch dílčích krůčků. Když vyrábím opakující se díly, tak si to rozvrhnu a činnosti střídám. Zrovna teď mne láká si zase zasochařit a doplnit další členy posádky. :)

Dokončila jsem úvazové kolíky na pažení na zádi RC a také schůdky vedoucí na střechu hlavní kajuty. Konečně jsem mohla za lepšího světla doladit retuše a poopravit nedokonalosti. Manžel mne rád provokuje makrofotkami (focení je zase jeho velká záliba, tedy až po mně.... :-D ), ale aspoň si uvědomím, kolik věcí se dá na modelech ještě vylepšit.

004.jpg
005.jpg
013.jpg
017.jpg
025.jpg
037.jpg
040.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 04 úno 2014, 20:58

Trochu mne zbrzdily zdravotní potíže :( , ale opět pokračuji dál se stavbou RC.
Dnes mne velice potěšila zásilka s vlajkami, které mi zhotovil ELKAN. ;-I Tímto mu moc děkuji za skvělou spolupráci a vynikající kvalitu vlajek, která je nad mé očekávání. [-o< [-o<
Na zkušebních vzorcích jsem si vyzkoušela možnosti materiálu a odolnosti tisku a našla jsem pro mne vhodný způsob, jak je vytvarovat a naimpregnovat pro zajištění neměnného vzhledu.
Osvědčily se mi akrylové spreje - především polomatný lak od Tamiye + nepatrně jsem zvýraznila kontrast a odstíny barev. Byla jsem hodně zvědavá, jak se bude poměrně velká a "těžká" vlajka vyjímat na zadní žerdi, a tak jsem ji už připevnila napevno podobným způsobem, jako královskou zástavu na zádi SoS. Na vrcholek žerdě jsem umístila ručně vyřezaný dílek s otvory pro průchod lana. Zhotovila jsem i první rohatku z ořechového dřeva a osadila ji vedle žerdi, abych na tuto pak namotala konec „horního“ lana vedoucího z vrcholu žerdi. Druhé lano vedoucí s dolního rohu vlajky jsem svázala se zbytkem toho „horního“, co bylo namotáno kolem rohatky. Podle fotek skutečných vlajek by to tak mělo být O.K. :)

006.jpg
011.jpg
013.jpg
014.jpg
025.jpg
030.jpg
032.jpg
043.jpg
044.jpg

A trochu jsem myslela i na bezpečnost a doplnila chybějící zábradlí ke schůdkům před hlavní kajutou. Posádka pořád pokukuje po těch lahvích, co jsou v kajutách, tak snad se mi nazlinkují a nespadnou dolů... :D

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

RC ještě s původní vlajkou... Teď je to úplně jiné kafe. 8-)
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 04 úno 2014, 23:25

Nádherně realisticky natvarovaná vlajka! =D> =D> =D>
Jak to tvaruješ?
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod panManta » 05 úno 2014, 00:12

DORIS píše:
panManta píše:Dobrý den,
jelikož mě systém nepustil zaslat soukromou zprávu tak se na vás obracím takto veřejně.
Jedná se o projekt pro skutečnou (plující a plně funkční) historickou plachetnici. resp repliku.
Zajímalo by mě, jakým způsobem se vytváří pro Vaše úžasné modely takeláž?
Hledám totiž někoho, kdo by byl schopen postavit zmenšený, avšak rozumě funkční model jednoho stěžně (s oplachtěním)
historické plachetnice cca 17/18 století. Podklady, fotky, informace dodám.
Předem děkuji za odpovědi na adrese
Adam_silber@centrum.cz

Mějte se blaze.
S pozdravem
Adam Silber

Zdravím Vás,
předně děkuji za zajímavou nabídku. Na modelech mám lanoví vedeno přes CNC kladky, které jsou sice bez funkčních kotoučů, nicméně lanoví je i přesto pohyblivé a je možné ho upravovat/nastavovat podle potřeby. Takže podle kvalitních podkladů by zhotovit funkční takeláž stěžně včetně oplachtění šlo. Největším problémem je však mé pracovní vytížení, mám nyní rozdělaných více projektů a přislíbené další 3, takže v dohledné době bych se k tomu neměla šanci dostat, ovšem na tomto DF je mnoho vynikajících modelářů, kteří by to zvládli na výbornou, pokud by byl z jejich strany zájem. Já sama se z jejich práce inspiruji a mohu tak zlepšit i své modely.

Děkuji za pochopení a jsem s pozdravem
Doris Obručová

Dobrý den.
Děkuju za odpověd, rozumím.
Pokud by jste mi mohla někoho doporučit, nebo případně dotyčnému předat moji zprávu viz výše
budu moc rád.

Obdivuji Váš model.
Mějte se krásně, Adam
panManta

• Odpovědět s citací

Příspěvekod vths » 05 úno 2014, 11:56

Nádhera, vlajka jako "živá".
vths

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 05 úno 2014, 18:23

Ahojte přátelé,
moc mne těší, že se Vám vlajka líbí a děkuji za ohlasy. [-o< Sama bych tak pěknou vlajku nevytvořila, spolupráce a vzájemné sdílení know-how dokážou posunout výsledky práce mnohem dál.
Tvarování té velké vlajky šlo krásně, kompletně celý povrch jsem lehce ale rovnoměrně stříkla z obou stran pololesklým lakem (TS-79) od Tamiye, nechala to na chvíli zavadnout a pak jsem vlajku ručně vytvarovala a nechala lak pozvolna zaschnout - vlajku jsem delší dobu držela v dlani ve vytvarovaném stavu. Zkoušela jsem to pak i fénovat, taky to šlo, ale je lepší foukat z větší dálky. Tento postup s lakováním a úpravou tvaru jsem zopakovala 3x, vlajka je velká, tak jsem to raději potuplovala. :idea:

Přikládám ještě snímky na denním světle:
003.jpg
007.jpg

Nyní pracuji na dalších dvou členech posádky, zatím mám jen přední stranu + doplňky, ale možná že už se někteří poznáte :-D :
024.jpg
022.jpg
019.jpg
018.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod admiral6 » 05 úno 2014, 18:57

Ty ty figurky skládáš ze dvou polovin?? Spojuješ to před pečením a nebo slepuješ po pečení.
admiral6

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 05 úno 2014, 19:07

Ano, jsou ze dvou nebo i z více částí. Základ/přední strana se upeče a pak na ni vymodeluji - navážu zadní stranu a celé to upeču. Spojí se to bez problému a drží výborně. Někdy u komplikovanějších sošek/figurek upečené části slepuji sekundovkou a zbytek doladím ze syrového moduritu. A zase to jde celé do trouby. Dodělávaná část zůstane obvykle světlejší.

:idea: Tady je ten postup dobře vidět:
viewtopic.php?f=177&t=68385&start=450#p1432696
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Standa12 » 05 úno 2014, 19:36

Jéé, ten plešatý ( teda na krátko střižený :grin: ) to jsem určitě já :D
Jinak ta vlajka nemá opravdu chybu, moc pěkně, přirozeně natvarovaná. =D> =D> =D> Elkan v tisku vlajek nemá konkurenci!
Rozestavěno: Santisima Trinidad
Dokončeno: Thermopylae, San Francisco II
Standa12

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 05 úno 2014, 22:20

Trefa Stando! =D> ;-I Mimochodem, na hlavě budeš mít důstojnický klobouk a v ruce sextant + meč, který k výbavě důstojnické elity patřil. Co na většině figurek (kromě krále) zcela eliminuji, jsou ty napudrované paruky, které se tehdy nosily. Ten druhý chlapík by měl představovat midshipmana cerginu. :) Po upečení v troubě jsem obě figurky vytvarovala a zítra dotáhnu zadní stranu. Možná je stihnu i nabarvit. :paint:

025.jpg

Doris

DORIS

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1228 • Stránka 54 z 82 • 1 ... 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57 ... 82

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno