Ahojte přátelé! Děkuji za Vaše ohlasy a milá slova. Moc mne těší, že se Vám RC líbí. Budu se i nadále maximálně snažit, aby byl výsledek hoden takového hodnocení.
vths píše:... Uvidíme, jestli něco takového půjde i v 1:64. ...
Myslím, že i v tomhle měřítku to bude bez problému, při Tvé šikovnosti bych se toho vůbec nebála. Já jsem si číslice vytiskla na inkoustovce, pokud použiješ matný fotopapír (tisk je daleko kvalitnější), tak jsou číslice dokonale čitelné i pro mnohem menší měřítko. Samotné umístění na přední a zadní vaz je snadné, jen je třeba to přesně vyměřit. Mám v plánu dodělat ponorové stupnice i na Victory, kterou mám v měřítku 1/96. Mohu pak udělat podrobnější report s foto-návodem.
Dnes jsem se přestěhovala na příď, kde pracuji na detailech a připravuji přední palubu k nalepení. Dle informací z dobových dokumentů a muzeálních modelů budu dělat palubní výstroj převážně v červené barvě podobně jako pažení. Byť tyto detaily má většina modelářů na RC v přírodní barvě dřeva (včetně M. Bijeliće nebo A. Králle), já jsem se přiklonila k barevnému schématu, které bude více odpovídat skutečnosti. Osobně mne to baví a láká sestavovat jakousi "mozaiku", která co nejvíce zachytí skutečnou Royal Carline.
Úvazové kolíky si budu pro RC vyrábět svépomocí, komerční jsou poměrně hrubé; zkusmo jsem je použila (jsou vidět na dolních dvou fotkách), ale nebylo to vončo. V tomhle měřítku je to celkem pohodová práce, i když bez soustruhu poněkud zdlouhavá.
Naposledy upravil DORIS dne 03 dub 2013, 08:16, celkově upraveno 1
Nádherná práce,přesná a čistá Mohu se zeptat,jak vyrábíš ty uvazové kolíky?Já mám kovové a ty rozhodně dávat nebudu.Uvažuji nad koupí u p.Čejky nebo nad výrobou vlastní.
Rozestavěno: Santisima Trinidad Dokončeno: Thermopylae, San Francisco II
Děkuji moc za pochvalu, Stando! Co se týče výroby úvazových kolíků, tak mým nářadím jsou pouze smirkové papíry různé zrnitosti a odlamovací nožík. Kolíky vyřezávám z ořechové kulatiny o průměru 2mm, podle šablony si udělám postupně zářezy po obvodu a nahrubo to seříznu nožíkem do přibližného tvaru kolíku. Pak to dál brousím smirkem až do hladka a odpovídajícího tvaru. Zkoušela jsem dát kolík i do frézky a brousit ho při vyšších otáčkách, ale v těch nejužších místech to mělo tendenci prasknout nebo to nebylo tak přesné, takže brousím raději ručně a opatrněji. Jinak i když to není zcela korektní, tak se mi osvědčilo vyrábět modelové kolíky ze dvou částí (ta dolní užší část je z kulatiny 1mm) a tyto pak vsadit do vyvrtaných otvorů v liště/hranolu. Vzhledově ani pevnostně/funkčně v tom není rozdíl oproti kolíkům, které jsou jen z jednoho kusu, ale výroba je pro mne mnohem jednodušší a s přesnějším výsledkem.
Děkuji Doris za info. Právě jsem orientačně spočítal, kolik budu na Santisimě potřebovat kolíku. A je to něco kolem 140ks Tak mám pocit, že to ručně nedám Tak to vypadá na objednávku u p.Čejky. Ale má tam supr výběr, tak myslím, že to tak udělám.Trochu je upravím a stejně je pravděpodobně budu natírat na černo.
Rozestavěno: Santisima Trinidad Dokončeno: Thermopylae, San Francisco II
marsalv píše:Dotaz k přední přepážce - není nějak moc blízko?
Už jsem to uvedla na začátku vlákna - papírová konstrukce u tak rozměrného modelu, který bude mít i kompletní takeláž, potřebuje mnohem silnější výztuhy a protože přední sekce trupu měla v horní části navíc komplikovanější tvar, zachovala jsem tam i druhou přepážku - viz odkaz níže. Ta zkracuje mezipalubní prostor o cca 3,5cm, což pochopitelně bude obnášet jisté úpravy. Nicméně trvanlivost a pevnost modelu musí být dostatečná (já ji osobně raději předimenzuji), u papírových konstrukcí se to bez podobných kroků neobejde. Například při vsazení čelenu musí být tento pevně ukotven v konstrukci; zmíněná přepážka k tomu účelu poslouží perfektně.
Ad úvazové kolíky/belaying pins Snažila jsem se zachytit tvar kolíků dle Anatomy of RC a několika dalších obrázků, nicméně našla jsem spoustu rozličných tvarů a velikostí.... Ostatně posuďte sami:
No Tvá šikovnost je mimo jakoukoli diskusi, ale já ještě daleko víc obdivuji Tvoji trpělivost. Když si představím kolik kolíků je na Tvé lodi, kolik ornamentů atd ... . Prostě SMEKÁM . To pro mne moc není, jsem schopen si "vymyslet" něco, třeba i hoodně nesnadného a věnovat spoustu času i pokusů než to udělám, jak jsem si představoval. Je to jakási výzva, jestli to dokážu. Ale pokud to mám dělat podruhé, potřetí atd .... už mi to tak "nevoní" - už to není výzva, ale prostá výroba v manufaktuře . to si raději vymyslím nějaký další nesmysl s kterým mohu "bojovat". Proto obdivuju Tvůj přístup !!! Ještě na okraj, nějak jsme se při diskuzi s přítelkyní dostali k těm vymodelovaným figurkám, tak jsem ji ukazoval Tvůj postup, a když jsem jí řekl, že celý ten model je jen z papíru, tak nechtěla věřit. Nakonec prohlídla poctivě celý Tvůj příspěvek a jak sama říká, doteď nechápe, že něco takového někdo dokáže postavit !! a ještě k tomu z papíru !!
Moc děkuji za milá slova, velice mne těší, že se Ti RC líbí. U těch opakujících se dílů jsem na tom podobně, také mívám na modelech více a nebo méně oblíbené pasáže. Většinou to řeším střídáním činností a věnuji se po chvilkách tomu, co mne baví víc. Pak se opět vracím s chutí i k těm „stereotypním dílkům“. Třeba při modelování výzdoby trupu jsem nejprve udělala levobok a až po čase pravobok, přičemž mi několik lidí napsalo, proč obě strany neřeším najednou . Mne to však takto bavilo víc a necítila jsem v tom ten stereotyp.
Dnes jsem dokončila mezipalubní prostor na přídi. Jak jsem již uvedla, bylo zde nutné udělat úpravy oproti plánům z Anatomy of RC. Mezipalubní prostor zkracují přepážky, které jsem zachovala kvůli pevnější konstrukci a tvarové stabilitě modelu. Dolní část komínu a kotevní lano budou brzy doplněny.
Děkuji moc za pochvalu! Ty lampičky byly jakási průprava na to, co mne čeká v interiéru; tam budou ještě zdobenější.
Po troškách přibývají další detaily, vyrobila jsem dvoje schůdky z ořechového dřeva; původně jsem chtěla na RC umístit schůdky, které jsem si před časem koupila jako kompletní díly, ale neměly odpovídající rozměry a také jsem chtěla docílit kvalitnějšího zpracování. Dále jsem vyřezala dolní část komínu - je vyroben z kartonu prokládaného balzou. Komín bude červený, jak ukazují i dobové malby RC nebo Peregine.
Děkuji moc, Stando! Stavba RC v tomto měřítku mi přináší nové možnosti ztvárnění detailů a především zde mohu uplatnit předchozí zkušenosti - jak ty modelářské, tak i odborné informace a rady znalců, které mi umožní dosažení lepší historické přesnosti. Touto cestou jsem se vydala již při stavbě předchozích modelů a musím říci, že mne to baví čím dál víc. Po dvou dnech pečlivé práce jsem dokončila vratidlo/capstan; vyrobila jsem ho z papíru, ořechového dřeva a fólií. Postupovala jsem dle plánů z Anatomy of RC a barevné provedení jsem řešila dle dobových modelů a historických pramenů, které se zmiňují o používání červené barvy na palubní výstroji.
Nádherná práce Stavebnice Panart obsahuje poměrně docela dobře udělaný capstan, ale pravděpodobně se také pokusím o vlastní provedení. Sice to nebude vypadat tak pěkně jako Tvůj, ale alespoň mám vzor, čemu se přiblížit. Ta hvězdička na vrchu nemá chybu!!
Velice mne těší, že se Ti capstan v mém podání líbí a děkuji za pochvalu! Jeho výroba nebyla náročná (snad jen na čas ) a při Tvé šikovnosti to zvládneš v pohodě a na výbornou. Mohu v případě zájmu popsat podrobněji, jak jsem ho vyráběla, tak kdybys měl zájem, klidně písni. Dolní část je z ořechového dřeva, dílky jsem vyřezávala dle šablony. Horní část je z kartonu - slepila jsem k sobě několik přesně vystřižených koleček a obvod pak přetáhla dalšími pásy s vyřezanými otvory pro páky, povrchová úprava je z fólií. Hvězdička nahoře je ze zlaté fólie, všech osm dílů jsem vyřezávala pomocí ostrého skalpelu a nůžek - vyrobila jsem jich cca trojnásobné množství a vybrala nakonec ty nejpřesnější. Hřeby jsou imitovány hustou akrylátovou barvou - gunmetal + černá od Tamky, nanáším je pomocí hrotu pentilky.