Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

ROYAL CAROLINE 1749/1:40/VOLNÁ STAVBA - DOKONČENO

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1228 • Stránka 34 z 82 • 1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 82
  • Odpovědět s citací

Re: ROYAL CAROLINE 1749/1:40/vlastní projekt

Příspěvekod Honza72 » 01 dub 2013, 10:07

Krásná práce Doris...At se i nadále daří ;-I
Honza72

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 01 dub 2013, 18:47

Ahojte přátelé!
Děkuji za Vaše ohlasy a milá slova. :flower: Moc mne těší, že se Vám RC líbí. Budu se i nadále maximálně snažit, aby byl výsledek hoden takového hodnocení.

vths píše:... Uvidíme, jestli něco takového půjde i v 1:64. ...

Myslím, že i v tomhle měřítku to bude bez problému, při Tvé šikovnosti bych se toho vůbec nebála. ;-I Já jsem si číslice vytiskla na inkoustovce, pokud použiješ matný fotopapír (tisk je daleko kvalitnější), tak jsou číslice dokonale čitelné i pro mnohem menší měřítko. Samotné umístění na přední a zadní vaz je snadné, jen je třeba to přesně vyměřit. Mám v plánu dodělat ponorové stupnice i na Victory, kterou mám v měřítku 1/96. Mohu pak udělat podrobnější report s foto-návodem. :idea:

Dnes jsem se přestěhovala na příď, kde pracuji na detailech a připravuji přední palubu k nalepení. Dle informací z dobových dokumentů a muzeálních modelů budu dělat palubní výstroj převážně v červené barvě podobně jako pažení. Byť tyto detaily má většina modelářů na RC v přírodní barvě dřeva (včetně M. Bijeliće nebo A. Králle), já jsem se přiklonila k barevnému schématu, které bude více odpovídat skutečnosti. Osobně mne to baví a láká sestavovat jakousi "mozaiku", která co nejvíce zachytí skutečnou Royal Carline.
041.jpg
045.jpg
036.jpg
028.jpg
019.jpg

Úvazové kolíky si budu pro RC vyrábět svépomocí, komerční jsou poměrně hrubé; zkusmo jsem je použila (jsou vidět na dolních dvou fotkách), ale nebylo to vončo. V tomhle měřítku je to celkem pohodová práce, i když bez soustruhu poněkud zdlouhavá. :uff:
Naposledy upravil DORIS dne 03 dub 2013, 08:16, celkově upraveno 1
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Standa12 » 01 dub 2013, 19:18

Nádherná práce,přesná a čistá =D>
Mohu se zeptat,jak vyrábíš ty uvazové kolíky?Já mám kovové a ty rozhodně dávat nebudu.Uvažuji nad koupí u p.Čejky nebo nad výrobou vlastní. :-k
Rozestavěno: Santisima Trinidad
Dokončeno: Thermopylae, San Francisco II
Standa12

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 02 dub 2013, 10:34

Děkuji moc za pochvalu, Stando!
Co se týče výroby úvazových kolíků, tak mým nářadím jsou pouze smirkové papíry různé zrnitosti a odlamovací nožík. Kolíky vyřezávám z ořechové kulatiny o průměru 2mm, podle šablony si udělám postupně zářezy po obvodu a nahrubo to seříznu nožíkem do přibližného tvaru kolíku. Pak to dál brousím smirkem až do hladka a odpovídajícího tvaru. Zkoušela jsem dát kolík i do frézky a brousit ho při vyšších otáčkách, ale v těch nejužších místech to mělo tendenci prasknout nebo to nebylo tak přesné, takže brousím raději ručně a opatrněji. Jinak i když to není zcela korektní, tak se mi osvědčilo vyrábět modelové kolíky ze dvou částí (ta dolní užší část je z kulatiny 1mm) a tyto pak vsadit do vyvrtaných otvorů v liště/hranolu. Vzhledově ani pevnostně/funkčně v tom není rozdíl oproti kolíkům, které jsou jen z jednoho kusu, ale výroba je pro mne mnohem jednodušší a s přesnějším výsledkem.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Standa12 » 02 dub 2013, 16:03

Děkuji Doris za info.
Právě jsem orientačně spočítal, kolik budu na Santisimě potřebovat kolíku. A je to něco kolem 140ks :shock: Tak mám pocit, že to ručně nedám :-D Tak to vypadá na objednávku u p.Čejky. Ale má tam supr výběr, tak myslím, že to tak udělám.Trochu je upravím a stejně je pravděpodobně budu natírat na černo.
Standa12

• Odpovědět s citací

Příspěvekod marsalv » 02 dub 2013, 22:00

Zajímavý postup výroby úvazových kolíků, sám zatím ještě nevím, jak je budu realizovat. Dotaz k přední přepážce - není nějak moc blízko?
marsalv

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 03 dub 2013, 06:43

Děkuji za reakce, přátelé!
marsalv píše:Dotaz k přední přepážce - není nějak moc blízko?

Už jsem to uvedla na začátku vlákna - papírová konstrukce u tak rozměrného modelu, který bude mít i kompletní takeláž, potřebuje mnohem silnější výztuhy a protože přední sekce trupu měla v horní části navíc komplikovanější tvar, zachovala jsem tam i druhou přepážku - viz odkaz níže. Ta zkracuje mezipalubní prostor o cca 3,5cm, což pochopitelně bude obnášet jisté úpravy. Nicméně trvanlivost a pevnost modelu musí být dostatečná (já ji osobně raději předimenzuji), u papírových konstrukcí se to bez podobných kroků neobejde. Například při vsazení čelenu musí být tento pevně ukotven v konstrukci; zmíněná přepážka k tomu účelu poslouží perfektně. :idea:

http://modelforum.cz/viewtopic.php?f=17 ... 5#p1340114

Ad úvazové kolíky/belaying pins
Snažila jsem se zachytit tvar kolíků dle Anatomy of RC a několika dalších obrázků, nicméně našla jsem spoustu rozličných tvarů a velikostí.... :-k Ostatně posuďte sami:
RC%20-%20belaying%20pins.jpg
Ukázka z Anatomy of RC

belaying%20pinweb.jpg
Vzor, podle něhož postupuji
Belaying_Pin_(PSF).jpg
b-pins1.jpg
pins.jpg
W-BP-diagram.jpg
9518_1L.jpg

Kdysi jsem chtěla použít komerční úvazové kolíky (6mm) pro SoS (v měřítku 1/90), ale vypadalo to divně - jsou příliš hrubé:
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Tak jsem je nahradila vlastními, které jsem vyrobila z 1mm kulatiny:
U RC v měřítku 1/40 není problém vyrobit tyto díly poměrně přesně.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MAT » 04 dub 2013, 07:54

No Tvá šikovnost je mimo jakoukoli diskusi, ale já ještě daleko víc obdivuji Tvoji trpělivost. Když si představím kolik kolíků je na Tvé lodi, kolik ornamentů atd ... :shock: . Prostě SMEKÁM [-o< . To pro mne moc není, jsem schopen si "vymyslet" něco, třeba i hoodně nesnadného a věnovat spoustu času i pokusů než to udělám, jak jsem si představoval. Je to jakási výzva, jestli to dokážu. Ale pokud to mám dělat podruhé, potřetí atd .... už mi to tak "nevoní" - už to není výzva, ale prostá výroba v manufaktuře :-D . to si raději vymyslím nějaký další nesmysl s kterým mohu "bojovat". Proto obdivuju Tvůj přístup !!!
Ještě na okraj, nějak jsme se při diskuzi s přítelkyní dostali k těm vymodelovaným figurkám, tak jsem ji ukazoval Tvůj postup, a když jsem jí řekl, že celý ten model je jen z papíru, tak nechtěla věřit. Nakonec prohlídla poctivě celý Tvůj příspěvek a jak sama říká, doteď nechápe, že něco takového někdo dokáže postavit !! :grin: a ještě k tomu z papíru !!
MAT

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 05 dub 2013, 19:59

Moc děkuji za milá slova, velice mne těší, že se Ti RC líbí.
U těch opakujících se dílů jsem na tom podobně, také mívám na modelech více a nebo méně oblíbené pasáže. Většinou to řeším střídáním činností a věnuji se po chvilkách tomu, co mne baví víc. Pak se opět vracím s chutí i k těm „stereotypním dílkům“. Třeba při modelování výzdoby trupu jsem nejprve udělala levobok a až po čase pravobok, přičemž mi několik lidí napsalo, proč obě strany neřeším najednou :?: . Mne to však takto bavilo víc a necítila jsem v tom ten stereotyp.

Dnes jsem dokončila mezipalubní prostor na přídi. Jak jsem již uvedla, bylo zde nutné udělat úpravy oproti plánům z Anatomy of RC. Mezipalubní prostor zkracují přepážky, které jsem zachovala kvůli pevnější konstrukci a tvarové stabilitě modelu. Dolní část komínu a kotevní lano budou brzy doplněny.

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 06 dub 2013, 08:56

Je to nádhera! Lapmičky se Ti moc povedly =D> =D> =D>
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 06 dub 2013, 18:14

Děkuji moc za pochvalu! Ty lampičky byly jakási průprava na to, co mne čeká v interiéru; tam budou ještě zdobenější. :)

Po troškách přibývají další detaily, vyrobila jsem dvoje schůdky z ořechového dřeva; původně jsem chtěla na RC umístit schůdky, které jsem si před časem koupila jako kompletní díly, ale neměly odpovídající rozměry a také jsem chtěla docílit kvalitnějšího zpracování. Dále jsem vyřezala dolní část komínu - je vyroben z kartonu prokládaného balzou. Komín bude červený, jak ukazují i dobové malby RC nebo Peregine.

013.jpg
021.jpg

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

Porovnání lodních schůdků (ty delší a světlejší jsou koupené jako kompletní díl, tmavší jsem vyrobila já :) ):

Dolní část komínu ve finální barvě:

Dobové obrazy malíře J.Cleveleye, které zachycují Royal Caroline a také Peregrine, na nichž je dobře vidět červeně nabarvený komín:
The_Peregrine_(later_renamed_the_Royal_Caroline)_in_Two_Positions_off_the_Coast)_by_John_Cleveley_the_Elder.jpg
Peregrine

Royal-Caroline-John Cleveley-the Elder-1750.jpg
RC - i zde je vidět malá část červeného komínu za předním stěžněm

A nebo i tento obrázek RC zachycuje obdobné barevné schéma:
RC.jpg

Naposledy upravil DORIS dne 25 dub 2013, 21:18, celkově upraveno 1
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Standa12 » 06 dub 2013, 18:36

Moc pěkný! [-o< Nasazuješ nám laťku hóóódně vysoko :-D
Standa12

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 08 dub 2013, 20:33

Děkuji moc, Stando! :flower: Stavba RC v tomto měřítku mi přináší nové možnosti ztvárnění detailů a především zde mohu uplatnit předchozí zkušenosti - jak ty modelářské, tak i odborné informace a rady znalců, které mi umožní dosažení lepší historické přesnosti. Touto cestou jsem se vydala již při stavbě předchozích modelů a musím říci, že mne to baví čím dál víc.
Po dvou dnech pečlivé práce jsem dokončila vratidlo/capstan; vyrobila jsem ho z papíru, ořechového dřeva a fólií. Postupovala jsem dle plánů z Anatomy of RC a barevné provedení jsem řešila dle dobových modelů a historických pramenů, které se zmiňují o používání červené barvy na palubní výstroji.

capstan rc.jpg
103.jpg

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod marsalv » 09 dub 2013, 08:12

Nádherná práce =D> =D> Stavebnice Panart obsahuje poměrně docela dobře udělaný capstan, ale pravděpodobně se také pokusím o vlastní provedení. Sice to nebude vypadat tak pěkně jako Tvůj, ale alespoň mám vzor, čemu se přiblížit. Ta hvězdička na vrchu nemá chybu!!
marsalv

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 09 dub 2013, 08:33

Velice mne těší, že se Ti capstan v mém podání líbí a děkuji za pochvalu! :flower:
Jeho výroba nebyla náročná (snad jen na čas :) ) a při Tvé šikovnosti to zvládneš v pohodě a na výbornou. ;-I Mohu v případě zájmu popsat podrobněji, jak jsem ho vyráběla, tak kdybys měl zájem, klidně písni. Dolní část je z ořechového dřeva, dílky jsem vyřezávala dle šablony. Horní část je z kartonu - slepila jsem k sobě několik přesně vystřižených koleček a obvod pak přetáhla dalšími pásy s vyřezanými otvory pro páky, povrchová úprava je z fólií. Hvězdička nahoře je ze zlaté fólie, všech osm dílů jsem vyřezávala pomocí ostrého skalpelu a nůžek - vyrobila jsem jich cca trojnásobné množství a vybrala nakonec ty nejpřesnější. Hřeby jsou imitovány hustou akrylátovou barvou - gunmetal + černá od Tamky, nanáším je pomocí hrotu pentilky. :idea:
Doris

DORIS

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1228 • Stránka 34 z 82 • 1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 82

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno