Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Avia S-199 Hobbycraft 1/48

In-progress builds
Odeslat odpověď
Příspěvků: 476 • Stránka 22 z 32 • 1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 32
  • Odpovědět s citací

Re: Avia S-199 Hobbycraft 1/48

Příspěvekod moloko » 13 bře 2012, 20:57

Už to jen odlejt, ať můžeme taky machrovat :grin: :grin: :grin: :grin:
http://www.veselylepic.cz
Martin "moloko" Mígl
moloko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Černý Hugo » 13 bře 2012, 22:07

Vítězství přátelé !!! Děkuji všem, kteří drželi palce se zvláštním přihlédnutím k těm, kteří zaplatili svíčku v kostele :grin: . Narodila se nám kola, tak ať se jim daří. Křtím je názvem "Hugolínky" :celeb: :flower: . Teď jen zvýšit své úsilí :paint: , možná se blýská na lepší časy. Já jdu relaxovat do vany. Zatím.
Přílohy
P1150316.JPG
Je lepší být překvapený pesimista než překvapenější optimista!
Černý Hugo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod harvy5 » 14 bře 2012, 04:13

Hugo dve sady si hned zajednavam,a tiez aj godoly na tie zihadla pod kridla. :-D
Takze som aj volal dedovi ako sa ma a ci ma este nejake foto zo svojich zaciatkov. Bohuzial to vyzera dost biedne. ed sa stahovali z Bratislavy prec,ta jeho terajsia PÍČA!!!! skoro vseto zrusila.Na vela fotkach mal babku a máti s tetkou..... No proste nema rada ludi co boli pred nou...... :evil: Cubka!!! Cez Velikonoce idem ale za nim,ta skusim nieco vytiahnut,ale uz je to starsi cloviecik. Jeho najoblubenejsia prihoda je ta preco radsej chlasta a nefajci. Suvisi to tusim s Brnenskym plukom z cias ked este mezky mali. Nejaky dobrak benzin v ktorom si LTPaky pral,vylial do kiadibudky,a druhy cloviecik ked si isiel svoju 15minutovu na hajzlik odsedet si tam zapalil a sirku hodil ....... :grin: No chvilu potom mal nejake problemy s rozmnozovacimi pohybmi.... :grin: :grin: :grin:
harvy5

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Janoušek » 14 bře 2012, 08:15

Kždopádně menší kola hezký. Ale pozeptám se na ten dezén. Nebyl na všech S-199 jen ten s podélnými drážkami? A ještě jedna myšlenka, není stejná pneumatika s podélnými drážkami na MiG-15? Něco se mi honí hlavou, že to je stejný rozměr.
MiGy-21MF 1:48 hotovo 9413, Rozestavěné MF: 9805 a 7702+(Tatra141) MiG-21PFM:7909
Martin Janoušek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod VojtaH » 14 bře 2012, 09:19

Na pneu ze Kbel nehleď, podle mne tam dali, co měli a dost možná zrovna z MiG-15.
Co se týče kol mám dvě poznámky:
1) Skutečně bych vážně pochyboval, že na nich byla pouze úzká kola - na fotech lze vidět i široká,
a podle mne po válce použili co bylo a širokých bylo evidentně dost.
2) Dezén - zatím jsem nenašel ani jedno foto z provozu, kde by byl vidět dezén.
Hotovo: Bf 109G-6, Focke-Wulf Ta 183 Entwurf III, Ki-61-II Hien
Stavím: Micubiši Ki-83, Nakajima Ki-44

Futó fukutsu.
VojtaH

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Janoušek » 14 bře 2012, 10:29

VojtaH píše:Na pneu ze Kbel nehleď, podle mne tam dali, co měli a dost možná zrovna z MiG-15.

Ono je otázka, jestli naopak MiG-15 nemá kola z Bf.109 , jako několik dalších věcí jako třeba dýchač atd. :-D
VojtaH píše: 1) Skutečně bych vážně pochyboval, že na nich byla pouze úzká kola - na fotech lze vidět i široká,
a podle mne po válce použili co bylo a širokých bylo evidentně dost.
2) Dezén - zatím jsem nenašel ani jedno foto z provozu, kde by byl vidět dezén.

1) Velká kola by se tam po změně úhlu podvozku nevešla. Nebo myslíš, že tam Němci dělali boule na křídla jen tak?
2) Tak aspoň jedna fotka by byla.
Přílohy
S-199.jpg
MiGy-21MF 1:48 hotovo 9413, Rozestavěné MF: 9805 a 7702+(Tatra141) MiG-21PFM:7909
Martin Janoušek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod VojtaH » 14 bře 2012, 11:13

Martin Janoušek píše:Ono je otázka, jestli naopak MiG-15 nemá kola z Bf.109 , jako několik dalších věcí jako třeba dýchač atd. :-D

1) Velká kola by se tam po změně úhlu podvozku nevešla. Nebo myslíš, že tam Němci dělali boule na křídla jen tak?

Tak s tím MiGem jsi mě dostal :grin:
Myslím, že Němci tam udělali velké boule PRÁVĚ kvůli širším pneumatikám.
Co se týče Avií, to jsem neměřil, jestli by se tam vešly nebo ne, nicméně na některých fotografiích to nevypadá na úzká kola :arrow:

download/file.php?id=711890&mode=view

Futó fukutsu.
VojtaH

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Černý Hugo » 14 bře 2012, 12:58

Ahoj,
rozhodně si nechci dělat patent na rozum, ale snažil jsem se dát výseky z dobových fotek kol na ty koláže s předpokládanou úpravou. Na fotce převráceného Mezka s podvěšenými kanóny (měla by být někde na začátku tématu celá) jsou jasně viditelné úzké pneumatiky s "podélným " vzorkem. A ještě jsem je identifikoval na jedné fotce (viz výsek). Naopak, ty balonové široké pneumatiky vypadají vždy jako hladké (u S-199). Se vzorkem jsem se rozhodl nic nedělat, protože zatmelit (u G-6) či obrousit (u G-10) si to k použití na S-199 dokáže každý, ale naopak pro případné využití na původní Bf-109 by bylo složité tam ten vzorek opětně doplňovat ( pokud vyjde to zaformování :lol: ) . Tož zatím v rychlosti k těm pneumatikám. Mějte se fajn, zase prchám do rachoty.
Černý Hugo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Janoušek » 14 bře 2012, 21:34

Abysme tady neplácali jen na základě dojmů, tak jsem koukl do monografií S-199 a MiG-15, které obě vyšly v L+K 1978 a obě letadla používala pneumatiky o rozměru 660x160.
Martin Janoušek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod messer » 15 bře 2012, 06:58

Souhlasím, u 660x190 jsou po obvodu ráfku disku 8 šroubů, na S-199 jsem viděl, pravdajen v mojem skromném archívu, vždy pouze 6 šroubů, což značí 660x160 a to u i těch fotek s "balónovými" pneu.
Zda by na "menší"disk šla naroubovat pneu 660x190 netuším, ale asi ne. Rozhodně by to bylo zvláštní, když "větší" disky byly k dispozici ve velkém množství.
Chtělo by to aspon jednu fotku s S-199 s diskem s 8 šrouby.
messer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Černý Hugo » 15 bře 2012, 23:24

Ahoj přátelé,
Začnu zeširoka (taky jak jinak , že, na to jste si u mne již zvykli :grin: ) . Znáte ten fór "Přijde kostra k doktorovi a ten ji říká: No, to jdete brzo! " Takže, protože jsem tupec, tak jsem přehlédl první avizo o šesti šroubech a všiml si až toho druhého
messer píše:od messer v Čtv Bře 15, 2012 6:58 am
Souhlasím, u 660x190 jsou po obvodu ráfku disku 8 šroubů, na S-199 jsem viděl, pravdajen v mojem skromném archívu, vždy pouze 6 šroubů, což značí 660x160 a to u i těch fotek s "balónovými" pneu.
Zda by na "menší"disk šla naroubovat pneu 660x190 netuším, ale asi ne. Rozhodně by to bylo zvláštní, když "větší" disky byly k dispozici ve velkém množství.
Chtělo by to aspon jednu fotku s S-199 s diskem s 8 šrouby.

následkem čehož odkvačila lehká konverzní sada ( kterou jsem se chtěl zapsat do vašich srdci :lol: a sobě ušetřit práci při dalších přestavbách) k odlití s jedním úplně blbým typem kol (to s vroubkovaným diskem je snad v poho). Prostě jsem stvořil monstrum, které kombinuje 8 šroubů se zbytkem disku pro provedení se šesti šrouby. Náprava by byla jednoduchá, zbrousit tu běsnou osmičku, pomocí otisku šestišroubého disku do hliníkové folie, kterou bych proděravěl v místě šroubů, vykótovat na hladký obvod disku pozici těch šesti šroubů, naznačit jehlou a přilepit z nařezané plastikové nitě hlavy šroubů. A samozřejmě obrousit do hladka tu pneumatiku, protože jsem zase neviděl takovouto kombinaci na původním Bf-109G-10 . Jenže, a zde se opět vracíme k tomu fóru, ten výše uvedený příspěvek jsem si přečetl, až když jsem se vrátil z pošty, kterou odcestoval balíček s těmi díly :cry: :evil: . A aby na pranýři nestál jen obohej pomýlenej Hugoušek, kde jste byli kamarádi, když jsem tady hrdě vystavoval to kolo s balonovou pneumatikou. Kdo z vás vyznačil na fotku umístění šroubů a připojil doušku s milým vzkazem: Podívej se na počet šroubů, tupče! Koukej to předělat, takovýto paskvil hyzdí tyto stránky a sráží vysokou úroveň místních příspěvků. Koho s tím chceš obluzovat, nádhero :agrh: :tongue: . Takováto konstruktivní kritika by vedla k mému filozofickému ponoření se do sebe a předělání zmetku. Ale vy nic, milánkové, takže máte, co jste si zasloužili. :grin: :lol: . Kromě jiného (nechte se překvapit) jen jeden druh kola. Ale abych nebyl tak krutý a taky ukázal snahu o své napravení, slibuji, že až se mi zase to zmršené kolo dostane do pracek, zkusím jej předělat.
A poslední dobrá zpráva nakonec - abyste vůbec z toho otřesu usnuli ( já budu mít problém :grin: ) v novém Modeláři jsou kamufláže na S-199 a mezi nimi je mašina s kulomety v křídle. Takže ji můžeme postavit [-o< . Jen mne rozesmál úvod, ve kterém autor píše:"O letadlech Avia S-199 již bylo napsáno několik monografií a proto se historií letadel Avia S-199 nebudeme zabývat a zaměříme se pouze na příklady zbarvení" . Ve světle toho, jak zde tápeme mi to připadá jako přinejmenším odvážné tvrzení.
Černý Hugo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Vyparina » 16 bře 2012, 01:22

Vojto,

Bf 109K-6 měly projektované kanony již v křídlech. Vypadá to, že se Messerschmitt na konci kariéry Bf 109 vrátil k tomu, co neměl dle mého názoru nikdy opustit. (ozbrojené křídlo)
"Věřím v Boha a své pistole." - škpt. Václav Morávek
"Deus vult!" - pokřik křižáků před bojem s nevěřícími
"Jdi, poutníče, a zvěstuj Lakedaimonským,
že my tu mrtvi ležíme, jak zákony kázaly nám." - epitaf mrtvým hrdinům Sparty po bitvě u Thermopyl
Michal Vyparina

• Odpovědět s citací

Příspěvekod moloko » 16 bře 2012, 13:45

Je třeba "zabít" Jezefčíka..... :grin: :grin: :grin: :grin:
http://www.veselylepic.cz
Martin "moloko" Mígl
moloko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod VojtaH » 16 bře 2012, 14:07

Michal Vyparina píše:Vojto,

Bf 109K-6 měly projektované kanony již v křídlech. Vypadá to, že se Messerschmitt na konci kariéry Bf 109 vrátil k tomu, co neměl dle mého názoru nikdy opustit. (ozbrojené křídlo)

Vim, viděl jsem i foto nějakého dřevěného mock-upu. Sériové kusy pokud vím nejsou doložené a určitě ne u nás.

No ta kola jsou zajímavé téma, ačkoliv jsem při přípravě resinu Avie nastudoval tuny materiálů,
měl jem za to, že tam mohla být obě. Ale je pravda, že do masteru jsem dal jen ta úzká. :-k No, už je to přece jen deset let...
Co se týče avie samotné, myslím, že by nějakou obsáhlejší publikaci klidně unesla, nejasností je dost,
od variant výzbroje po typy chladičů pod čumákem a počty takto vyrobených kusů.
A včetně nasazení v Izraeli, to by pak bylo komplet (plus fotografické porovnání obou dochovných jednomístných verzí) :P
Btw. pořádný plánek také není, v APKR byl strašný a ve Zlínku otřesný.
Jediný pořádný byl svého času v L+K, ale to bylo dříve, než se většina zde narodila... :-D

Futó fukutsu.
VojtaH

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Černý Hugo » 17 bře 2012, 22:37

Ahoj přátelé,
tak při čekání na návrat Hugolínek si dávám dohromady, v jakém kabátu chci Mezka dokončit. Původně to měl být GY-31od 3. leteckého pluku z Brna -Slatiny, ale vzhledem k tomu, že jsem předělal ty kryty podkřídelních kanónů pro obecné (a hlavně moje) blaho na zakřivení (profil) spodních křídel všech jiných stavebnic než Hobbycraftu, musím absentovat na podvěšení těchto kanónů pod tento konkrétní model. V záloze jsem měl tu A-784 z hradecké akademie, ale vypadá to, že nemá ty výstupky z Fw a mě se nechce je řezat, když jsem je tak pracně vytvořil (viz doprovodné foto). Takže A-784 vznikne později. Tož teď hledám předlohu, která má sundané kanóny, výměník, na zbraňových boulích malé výstupky oplechování tlumiče zpětných rázů z Fw-190, kola s vroubkovaným diskem (když jsem ty druhé tak pohnojil :cry: ) kabinu pozdější produkce (bublinu), nízkou ostruhu a je československá (Izraelce budu stavět s chladičem a vysokou ostruhou)! Zatím mi vychází pouze OK-BYE z bezpečnostního letectva. Dle dost nezřetelné fotky na str. 68 knihy Jakuba Fojtíka Policejní letadla to vypadá, že všechny výše popsané atributy splňuje, ale znáte to, jakmile usadíte obtisky, objeví se fotka , že je všechno jinak. Jinak decály na tuhle mašinu dělá AML v druhé části na S-199, takže o policejní imatrikulaci je postaráno :lol: [-o< .
Nemáte pánové nějaké fotky, které byste byli ochotni vystavit v tomto tématu a pomoci všem, kteří chtějí vkusně obléknout své Mezky? Zde na modelforu v sekci "Československé letectvo 1945 až současnost dal někdo v tématu Avia S-99 odkaz na Aukro, kde bylo možné stáhnout náhledy na prodávané fotky havarovaných S-199, avšak bohužel jsem si toho všiml pozdě a tak jsem utřel hubu :cry: :cry: :cry: . Ale stále jsou tam živé odkazy na 4 fotky z údržby S-199, ty již známe , ale jsou pěkně ostré.
Svou víru vkládám do Harvyho, kterej o Velikonocích hodlá zpravodajsky vytěžit dědu a možná nám otevře netušené obzory. Že by JAKAB vydal druhý díl monografie na S-199 od pana Irry, kterou bych z fleku koupil, kdybych měl týden hladovět, už moc nevěřím. Ví o tom někdo něco? Už mě nebaví věčně tápat v tmách a prošlapávat temné stezky, ze kterých se pak vracím na osvícené bulváry :grin: .
Přílohy
A-758 pracovní.JPG
Černý Hugo

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 476 • Stránka 22 z 32 • 1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 32

Zpět na Rozestavěno