Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Technika ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Chieftain Mk.III Tamiya 1:35

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Chieftain Mk.III Tamiya 1:35

Příspěvekod kovyCZ » 08 črc 2011, 14:01

Tak po dokončení PaKu jsem se vrhl na tohoto krasavce.
Je to takový můj soukromý hec-cup, mám volno a tak se jej pokusím dostavit do konce dovolené. Potom si bohužel přes půl roku na modely nešáhnu :cry:
Původně to měla být krabička osazená o lepty od EDUARDu, ale nakonec jsem neodolal a opět se nechal unést doděláváním a předěláváním všeho, co se mi nelíbílo, nebo zdálo málo dotažené.
Podklady pro stavbu:
walkaround:
http://svsm.org/gallery/chieftain_mk3 (sice píšou Mk.III ale je to 3ka updatovana na vyšší standart)
http://www.toadmanstankpictures.com/ch.htm (tohle je pro změnu mk.VI)
a publikace:
Concord - Firepower Pictorials - 1012 - British Army of the Rhine
Simon Dustman - The Chieftain tank

Ke stavbě:
Musím doporučit lepty od Eduardů! jestli se k PaK35/36 moc nepovedly, tak tyhle jsou jiné kafe, spousta nových detailů vč. pantíků a zámečků na bedýnky! Opravdu výživná sada:)
Vlastní model, na to že ja to výrobek 1978 tak do sebe zapadá většinou suprově.
chief.jpg
na krabici je sice napsáno mk.V ale to přebalená starší mk.III a ty dva tanky se od sebe liší v několika věcech!

Stavbu jsem začal podvozkem, zatmelil, všechny díry doplnil o servisní otvory...a hlavně sváry okolo celé vany tanku.
IMG_7088.jpg
1

Potom je potřeba doplnit struktůru litého pancíře, ze přední strany vany a přední část korby tanku. Taky se mi nelíbily úchyty na dekly motoru od edy, jak jsou ploché, tak jsem z drátu vyrobil nové...
IMG_7119.jpg
2

Zadek si taky zasloužil řadu úprav, bedýnka je cca 1mm od výfuku, nové rozvody...
Může se zdát, že neumím lepit podle lepidla všude okolo svárů, ale to je tím, že budoucí svár "vytáhnu" ze zbytku rámečku, nalepím, změkčím Tamiya extra thin lepidlem a naznačím struktůru sváru. bohužel tam zůstane lesklá stopa po přebytečném lepidle....
IMG_7120.jpg
3 - držáky pásů jsem přilepil špatně, už to mám opraveno.

po tomto týdnu mám hotový komplet předek, bedýnky a všechny pidi detaily na korbě, krom zadních bedýnek a držáků "Schurzen":)
Nelíbily se mi nemodelové a nepřesné kryty světel. Z měděného drátu jsem udelal nové, nicméně po 3 hodinách boje jsem tento nápad proklínal [-X už vím, proč není moderna populární :lol:
IMG_7124.jpg
4

IMG_7126.jpg
5

IMG_7130.jpg
6
IMG_7131.jpg
7 - kompletní zadek tady se eda předvedl:) ty bedýnky si přímo říkaly o nějaké to promáčknutí a už je vidět opravenou pozici držáků náhradních článků pásů

U spousty modelů se mi nelíbí světla, prostě natřít stříbrnou či jakou barvou není ono. tak jsem si vymyslel vlastní úpravu. Původní světlo odvrtám, zevnitř natřu stříbrnou, potom raznicí vyrazím příslušný průměr sklíčka a vlepím... (zde je potřeba ještě vnitřní světlomety podbarvit na černo) myslím, že tento detail model oživí.
IMG_7123.jpg
8

Na závěr mám jeden dotaz... stejně jako světla mám zaskleny i periskopy a nevím, jakou barvou je mám podbarvit, přemýšlím o tmavě modré....
Díky za tipy, či připomínky:)
"war does not determine who is right, only who is left"
rozestavěno: 1:35 ASU-57 - Vltava 66
Moje galerie hotových modelů
sculpting figurek: vojáci AČR
kovyCZ

• Odpovědět s citací

Re: Chieftain Mk.III Tamiya 1:35

Příspěvekod Jan Pavlik » 08 črc 2011, 15:19

Tak tady budu držet palce...Chieftaina mám v plánu, jen podstatně horší model a stále sbírám odvahu do něj říznout.
Co říkáš na tenhle z Berlína, ale nevim zda se jedná o stejnou verzi?
Přílohy
berlin0002.jpg
Jan Pavlik

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kovyCZ » 08 črc 2011, 15:58

Dík, Ještě mě čeká spousta práce, takže ty palce jsou na místě:)
Jen nevím co máš na mysli tím horším modelem... myslíš asi něco ve 1:72??
Ad. camo: já na tomhle budu dělat klasiku britskou dvoubarevku. Berlín je sice atraktivní, ALE co jsem zjistil, tak se tato kamo používala až od verze Mk.VII (znalci mě možná opraví) a hlavně na ni zatím nemám odvahu.
kovyCZ

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Robert Horáček » 08 črc 2011, 16:27

První verze Chieftainu, kterou v týhle kamufláži kdo vyfotil byla Mk.9. Nicméně ta se třeba od Mk.5 zvenku nijak nelišila...
Ale fakt je, že z tý tamky to bez úprav postavit nejde... Minimálně jinej kanón a NBC dozadu na věž by to chtělo...
ADSTANTES

Rozestavěno: Supermarine Type 300 (CMR), Spitfire F.22 (Airfix),
2014: Spitfire LF Mk.IXe, A-4G Skyhawk, Whippet Mk.A
2013: Corsair Mk.IV, MiG-21PF, Pink Panther, Zlín Z-142, Vulcan B.2, Daimler Armoured Car, Churchill Mk.IV, Seafire Mk.Ib,
2012: Centurion Mk.11LR, Praga AH-IV-Sv, Praga AH-IV-R, M22 Locust, Challenger 1, MQ-9 Reaper
Robert Horáček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kalixtus III. » 08 črc 2011, 19:25

Teda krásná práce :P , na to jak je to starý model tak to v tvém podání vypadá parádně =D> . Nevím jestli si rozhodnutý o kamufláži? Viděl jsem Jordánský tank Khalid (Chieftain), i když nevím jestli je to zrovna Mk.III, a má docela zajímavou kamufláž. Jordánský tank Khalid (Chieftain) je k vidění v Lešanech. Držím palce při stavbě.
Kalixtus III.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Alferi » 08 črc 2011, 19:27

Touhle stavbou jsi mi udělal radost, protože na Chieftaina se v dohledné době taky chystám. Těším se na další postup.
S tankem nejsou žádné špásy, protože má dole pásy.
T-55A, Pz.Kpfw. IV Ausf.E, Chieftain, T-72 M1, T-62M
Alferi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mikojan » 08 črc 2011, 22:20

Držím palce. Ja som sa pokúšal o nie čo podobné. Budem sledovať.
Přílohy
model.jpg
Mikojan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Sindlis » 08 črc 2011, 22:28

Parádní stavba :P :P . Ještě jsem ho tady neviděl, takže jsem zvědavý na výsledek. Držím palce :wink:
Petr"Šindlis"Schindler
Brejle forever
Sindlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kovyCZ » 12 črc 2011, 21:49

Tak o víkendu jsem byl makat na moravě a od pondělí už zase makám na "šéfovi":)
Jak jsem chválil EDY za plechy tak jsem objevil pár zásadních nedostatků.
A) držáky "Schurzen", které patří nalepit na lem blatníku (čísla 77,78,79)Na tom lemu je drážka, která příjde v místech těch držáků zbrousit pryč. Problém je, že EDA na to nikde neupozorňuje!!a v této fázi stavby je to o nervy!
B) díl 83 který taktéž příjde nalepit na ten lem je příliš dlouhý a příjde zkrátit.
C) Všechny výše zmíněné díly mají vlastní příčku (díly 100,101) a ty mají špatný sklon vůči pancíři.
D) V návodu je zmíněn na pravé straně nalepit hák (číslo 63) Ale na druhou stranu příjdou nalepit dva a to tam chybí.
Snad to všem budoucí stavitelům pomůže a ušetří nervy!!!
IMG_7136.jpg
fotka na rychlo, ať jsou vidět ty neštastné držáky ( ty uprostřed korby jsou vidět pěkně)

Dolepil jsem prakticky všechny detaily na korbě. Zítra poladím očka na zástěnách. Ještě nevím, jestli použiju ty ploché od EDY, nebo si je naohýbám z drátku a strávím na tom zase mládí :?

Děkuju Všem za zájem a přízpěvky. Původně jsem to sem ani moc dávat nechtěl, když zde vidím stavby jiných, tak si připadám jako šílený amatér [-o<
Ale třeba to alespoň někomu do budoucna pomůže...

to Robert Horáček: asi to bude Mk. IX jak píšeš, ale to je spíš až do budoucna. Nicméně už teď vím, že si ho postavím ještě jednou, ale se Stillbrew a berlínské kamo :twisted: ALE až za hooodně dlouho!:)

to Kalixtus III.: Chálida samozřejmě znám, viděl jsem fotky na toho z Lešan, ale upřímně mě moc nebere... Kamo bude jak jsem psal pokus o britskou dvoubarevku dark green, NATO black? předloha mi bude fotka z knížky (teď se mi nechce skenovat) pokusím se udělat ze šablonky i o tankové oči, tak jsem sám zvědavý, jak to dopadne...
to Mikojan: Děkuju a máš ten berlín povedený =D>

to Alferi: to je dobře, je to nádherný tank... Ty lepty ti vřele doporučuji sice jsou dražší, ale pozvednou tank Hóodně vysoko!
kovyCZ

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Duch » 13 črc 2011, 09:00

:-& Krásná stavba prastaré stavebnice =D> =D> Bez úprav by to asi vypadalo trošku igráčkovitě. :cry: .Ta urban camo Rýnské armády je k sežrání. =D> Taky jich bylo pár v Iránu,taky by v tom jejich camo byl zajímavý. :arrow: Držím palce, je to moc hezký tank.
:-& Tomáš"Duch"Ducháček - Sudéta V -dorf
Visi sunt oculis insipientum mori , illi autem sunt in pace
Duch

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kovyCZ » 13 črc 2011, 21:58

to duch: i bez úprav se to dá postavit...hodně udělá závěrečný nástřik... pokud ten zkazim, půjde to celé do kytek....a jako že mě ohánění se s pistolí na barvu nejde:/ Kamarádův kluk mi stanovil laťku, tak mám co překonávat (viď Jirko? :lol: )
K těm kamuflážím, Chálid i berlín potřebují trochu víc úprav, a mě se stejně nejvíc líbí ta britská dvojbarevka...:)
Jinak dneska jsem trochu koumal podklady, když jsem začínal věž a zjistil, jak se vlastně Jordánsko dostalo k chieftainům... velice zajímavé, obzvláště pak když si uvědomím, že jej lešany získaly protiváhou za t-55 a dvěma OT-810 :shock: nechápu nic.
K vlastní stavbě:
Korba je na 100% hotová! chybí už jen dodělat kolečka, ale ty dodělám až půjdu barvit. "Schurzen" jsem taky dodělal, nakonec vyhrály očka od EDY ze setu a to proto, že sem doma nenašel tak tenký drát a hlavně mě už začíná tlačit čas...
Začal jsem věž, což znamenalo na začátek opět studium podkladů... zjistil jsem že Tamiya má špatný tvar věže! ale opravil jsemto jen lehce..viz foto:
IMG_7139.jpg
bílým tmelem jsem dodělal alespoň správné sklony pancíře u hran na věži a odřezal vše co budu dělat znova, takže vlastně skoro vše co vyčnívalo:)

Dále jsem si pohrál s hlavním průzoem velitele. více u foto:
IMG_7138.jpg
průzor: vlevo jak jen nabízí Tamiya, uprostřed EDA vpravo můj (zatím polotovar)... je to kus čirého plastu obalený zbytkem z rámečku EDUardů... po podbarvení modrou a doplněním o stěrače viz další foto to vypadá mnohem líp...

Periskopy jsem se nakonec rozhodl podbarvovat modrou, nikdo na můj dotaz z prvního přízpěvku nereagoval, tak vyhrála modrá jako u mého bvp-2:)
Další přišel na řadu štít kaónu. S tím jsem si vyhrál a kupodivu se mi povedlo jej udělat a zachovat plnou hybnost kanónu!!! je to z kusu papírového ubrousku. Kulomet a zbytek hlavně jsou zatím jen nasucho.
IMG_7141.jpg
tady je volně přiložený už hotový ten průzor, a dodělaný štít kanónu na fotce v plné elevaci

IMG_7142.jpg
kańon v neutrální poloze, aby byla vidět ta hybnost:)mám z toho radost!

ještě jedna fotečka zespod věže...
IMG_7143.jpg
lauf je jen volně nasazený a snad zítra už bude vypadat jinak.

Zítra mě čeká upevnit kulomet který je zatím jen nasucho, onýtovat upevnění štítu kanónu, doladit tepelný štít hlavně (budu jej dělat celý nově, protože ten současný se mi nelíbí) dodělat sváry na věži a naznačit strukturu lítí surfacerem... je toho ještě dost, tak mi držte palce ať to nepokazím :arrow:
P.S. trochu jsem požil tak se omlouvám za gramatické chyby.
Děkuju všem za zájem o stavbu:)
kovyCZ

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jan Pavlik » 14 črc 2011, 07:58

Palce ti držim, zatím tvé úpravy vypadají solidně =D> ...pokud mě to chytne, tak mě čeká sado maso projekt překopávky starého Airfixu v 1/76.
Již jsem se jednou popral s M 551 Sheridan ze stejné stavebnice Airfix, tak vím, že to jde, jen z ní moc nezbylo. :)
Přílohy
m551_244.jpg
Jan Pavlik

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Robert Horáček » 14 črc 2011, 18:53

Hele morduješ se s tim pěkně, tak mi to nedá a musim upozornit na takovou drobnost - ten kulomet nad dělem by měl mít vždycky shodnou elevaci. Byl napevno instalovanej v lafetě děla a sloužil k jeho zaměřování... Pokud to víš a na tý fotce je tam jen nějak nasucho šťouchlej, omlouvám se za rejpanec;-)
Jinak o fotku s očima bych případně poprosil. Mam nějaký (kresby) Centurionů a Chieftainů se STILLBREW, ale na klasický věži jsem to nikde neviděl...
Osobně plánuju nějakou mašinu z Berlína taky, jen ještě nevim, jestli v malym ze starýho fixu a tuby Miliputu, nebo se rozšoupnu a objednám si konverzi od AA na tamku...
ADSTANTES

Rozestavěno: Supermarine Type 300 (CMR), Spitfire F.22 (Airfix),
2014: Spitfire LF Mk.IXe, A-4G Skyhawk, Whippet Mk.A
2013: Corsair Mk.IV, MiG-21PF, Pink Panther, Zlín Z-142, Vulcan B.2, Daimler Armoured Car, Churchill Mk.IV, Seafire Mk.Ib,
2012: Centurion Mk.11LR, Praga AH-IV-Sv, Praga AH-IV-R, M22 Locust, Challenger 1, MQ-9 Reaper
Robert Horáček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Alferi » 14 črc 2011, 19:44

Dovolím si pro eventuelní inspiraci přiložit model berlínského kusu.
Přílohy
chieftain.jpg
S tankem nejsou žádné špásy, protože má dole pásy.
T-55A, Pz.Kpfw. IV Ausf.E, Chieftain, T-72 M1, T-62M
Alferi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod RomanV » 14 črc 2011, 19:48

Přihodím směs fotek co mám na Chieftainy, docela zajímavý kousky.Několikrát jsem tohle téma pročítal a pořád nechápu co má společnýho Sheridan s Chieftainem :x Asi jsem blbej.....
Přílohy
iq-chi10.jpg
jordan.jpg
iran capture.jpg
iran.jpg
iran cap2.jpg
iran cap1.jpg
Lokaji! Ohlašte své paní že přišel Antonio Serutti.!
-"Má smutek. Nepřijímá!"
RomanV

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno