Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Galerie letadel
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

P-51

Aircraft gallery
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

P-51

Příspěvekod Promio » 15 zář 2006, 14:14

Toto je moj prvy model ukazany verejnosti. Este nez si pozriete foto, pozorne si precitajte moje vyhovorky, preco je to take hrozne :grin: S modelmi som zacal len pred asi tak rokom ako 21 rocny po tom, co som koli zraneniu musel ukoncit moju sportvu karieru, cim mi vzniklo more volneho casu a kedze vojenske veci, letectvo a lietanie je moja najvacsia vasen, paraglidingu sa koli pocasiu nemozem venovat nonstop, v skole sa tiez neda byt vecne, priatelka ma stale nestrpi a odkedy sa v TV objavuju Mojsejovci bojim sa ho aj zapnut, oprasil som stary konicek ktoremu som sa venoval niekedy v mojom rannom veku, ked som rozbalil model, namocil diely do lepidla a pridrzal pri sebe :-D ...ach jaj, ale strasne ma to bavilo :D Tak na rozbehnutie som zacal stavat lietadla 1/144, pretoze su najjednoduchsie, postupne som zakupil nejakeho Triplexa a dalsie naradie, tak som si po 13tom minilietadielku povedal, ze som zrely ist do vyssieho levelu a mozem postavit aj nejaku 72ojku :-D . Velmi sa mi zapacili modely od smeru hi-tech, pretoze obsahuju aj nejake fotoleptane diely. Zakupil som teda Mustanga a Sturmovika. Ako prvy prisiel teda na radu tento Mustang. Je to taka moja prilezitost vyskusat si vsetky techniky a finty ktore som sa naucil tuto z netu. Stavalo sa to docela zle, takmer ziadne dva diely k sebe nepasovali, no aspon ma to naucilo tmelit a brusit. Zaobstaral som si aj onu slavnu zilekovu pilku, nastroj to pekelny :twisted: , ktora na mna stale zmurkala , tak som jej neodolal a musel som si ju vyskusat, tak som odrezal a sklopil klapky. Viem ze sa mi to moc nepodarilo, no teraz s tym uz nic nespravim. Ako som uz spominal, model obsahoval aj nejake fotoleptane diely, ktorych vacsina sla do priestoru pilota, musel som mat teda aj otvorenu kabinku, cize ziletkova pilka sa opat cinila. Tento akt dopadol hrozne, pretoze mi kabinka praskla a navyse je to rezane dost krivo. Dalej som si spravil rydlo z ulomku ziletkove pilky uchytenej do drziaku na skalpel a opravil a prehlbil rytie od ruky bez sablon(nevedel som najst ziadnu vyhovujucu sablonu)-taktiez kapanek nakrivo :x . Preshading som v podstate zvladol, len som zistil, ze musim mat riedku farbu(pouzivam syntetika revell, humbroll, agama a na preshading sa mi osvedsilo nariedenie tak cca 1:3). Nastiekal som spodok, spravil postshadig, vymaskoval, nastriekal vrch(podaril sa mi tmavsi ako mal byt), postshading vrchu, potom som si musel vyskusat olietanie na kov, nasledoval leskly lak, dekaly, na dekaloch som si chcel vyskusat olupanie farby, dalsi leskly lak. Potom som napustal spary. Oleje by som sice rad vyskusal, no zdaju sa mi agresivne ale hlavne drahe(okrem toho, ze som nevedel kde to zohnat, nakoniec som sa pytal v auparku a jedna tuba stala tusim 160?!), tak som si zohnal nejake 4 suche pastely(jeden stoji 10sk), nastruhal a rozmiesal v troche vody, pridal kvapocku sajrajtu na umyvanie riadu a napustal. Po zaschnuti som postieral vlhkym hajzlakom. Skusal som takto zaspinit aj podvozkove sachty, ale nevyzera to dobre...vobec sa to neroztieklo do kutov, ale zostalo to na celej ploche. Nasledoval matny lak, ktory podla mna nieje moc matny a nevidim velmi rozdiel medzi nim a lesklym(gloss, semi-gloss aj flat mam gunzeho superclear). Bohuzial sa mi podarilo stratit chvostove koliesko, co tiez nepridava na vyzore. Takto to teda nakoniec vyzera, no celkovo som sa na tom dost naucil a som si isty, ze nabuduce by som to postavil lepsie 8-) . Dufam, ze je clanok dost dlhy, aby sa nikomu nechcel citat a pozerat prilozene fotky :grin: Pre tych, co to predsalen vydrzali a docitali sa az sem mam este jednu prosbu o pomoc. Kanony chcem spravit z injekcnych ihiel, no nemaju mat taky jednoduchy tvar valca konstantneho priemeru, ale na konci maju mat taky vybezok hrubsieho priemeru. Rozmyslal som, ze na ten koniec namotam nejake vlakno, ale neviem ci to bude ono. Tak mi v tomto prosim pomozte. Este spravim ocudenie od vyfukov, no momentalne experimentujem medzi dvoma metodami ktora je lepsia a to streknut to pistolou alebo spravit to pomocou nastruhaneho sucheho pastelu. Tak sa na to teda pozrite na vlastne riziko, vsetky rady su samozrejme vitane, mozte mi kludne aj ponadavat ake som kopyto, proste kritizujte :wink: :-D :D
Přílohy
p516.JPG
Pohlad na pravy bok
p515.JPG
Je vidiet, ze bud model ma zly tvar-je kratky, alebo dekaly su velke, pretoze takto nahusto na predlohe niesu
p514.JPG
p513.JPG
vrtula este nieje prilepena, pretoze este budem s modelom manipulovat a drzat ho za sparatko zapichnute na jej mieste
p512.JPG
p511.JPG
jedina fotka robena vovnutri s bleskom...ostatne su vonku za denneho svetla
Promio

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Wolverine » 15 zář 2006, 19:54

ahoj,mam par otazok,cim si striekol vnutro? akou farbou? cislo by bodlo :wink: dalsia vec je odkial si :oops: a tretia,neostali ti dekaly na jackie? co boli v tej krabici? :oops: inac ja som staval tento model,ale s tvojim sa porovnat samozrejme neda,takze az tak zle to neni.....len osobne tej H66 co je v navode neverim,podla mna by to mala byt H155
Wolverine

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Rostislav Axmann » 15 zář 2006, 20:05

kam se ti ztratila ostruha :grin:
Rostislav Axmann

KPM Opava http://kpmopava.cz

KPM Karviná http://kpmkarvina.wz.cz/
Rostislav Axmann

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Promio » 15 zář 2006, 20:56

ahoj,mam par otazok,cim si striekol vnutro? akou farbou? cislo by bodlo

vnutro je striekane humbrolom 120. Navod chcel pomne samozrejme inu farbu(H150), no tu som nemal vtedy k dispozicii, chcel som to v ten den robit, tak som podla nejakych fotiek co som nasiel na nete vybral najpodobnejsiu farbu z tych co som mal.
dalsia vec je odkial si a tretia,neostali ti dekaly na jackie? co boli v tej krabici?

Tie dekaly mi ostali. Pozeram ze si na nejakom intraku v BA, tak si mozes prist kludne niekedy po ne. Ja som na internate Mladost. Napis maila...

kam se ti ztratila ostruha

Tak to by som aj ja rad vedel :grin:

A diky za ohlasy hosi :)
Promio

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Jursa » 15 zář 2006, 21:59

pekny plnokrvnik. Tie farby su podla mna trochu mimo, ale to moze byt aj fotkami.

Hlavne kanonov: skus nalepit pruzok pasky, zafixovat sekundakom a zbrusit.
Zadymenie: najlepsie je to streknut a do toho natiahnut ten pastel inym odtienom. Ziadne odymenie nema jednu farbu. farba sa meni od stredu von, podla typu.
Obrázek
Martin Jursa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Promio » 15 zář 2006, 22:54

Martin Jursa píše:pekny plnokrvnik. Tie farby su podla mna trochu mimo, ale to moze byt aj fotkami.

Hlavne kanonov: skus nalepit pruzok pasky, zafixovat sekundakom a zbrusit.
Zadymenie: najlepsie je to streknut a do toho natiahnut ten pastel inym odtienom. Ziadne odymenie nema jednu farbu. farba sa meni od stredu von, podla typu.

Tie farby su mimo a nieje to fotkami :-D VelkA vdaka za napady, budem skusat.
Promio

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavol Vilinsky » 16 zář 2006, 00:46

Pozeram ze si na nejakom intraku v BA, tak si mozes prist kludne niekedy po ne. Ja som na internate Mladost. Napis maila...

Modelárčenie na Mladosti som zažil aj ja :grin: :grin: :grin: . Ak je tento Mustang Tvoja prva 72-ka a ešte robená na Mladosti :grin: , tak je to veľmi slušný rozbeh... vitaj vo svete 72 ;-I
Pavol Vilinsky

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Promio » 16 zář 2006, 08:10

Pavol Vilinsky píše:Modelárčenie na Mladosti som zažil aj ja :grin: :grin: :grin: . Ak je tento Mustang Tvoja prva 72-ka a ešte robená na Mladosti :grin: , tak je to veľmi slušný rozbeh... vitaj vo svete 72 ;-I

Je to robene samozrejme doma :) Neviem si predstavit, ze by som na internate vrcal s kompresorom, ved tu je pocut ako niekto zblnkoce pri vykonavani potreby niekolko poschodi nadomnoiu :grin: :grin: ...a tej patiny kolko tu v izbe je... :grin:
Promio

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Recoil » 16 zář 2006, 09:14

...tak vitaj späť v čarovnom svete modelárskom.Prajem veľa chuti do ďalšej práce.K modelu:nabudúce menej patinuj a skús urobiť model čisto.Opatrne s odieraním dekálov-prehnal si to.Ináč-pekný comeback.
Naposledy upravil Recoil dne 16 zář 2006, 09:18, celkově upraveno 1
BADGER ANTHEM 155 0.3 0.75 BADGER 100 LG 0.26 0.77 BADGER RENEGADE VELOCITY 0.21 0.33 BADGER SOTAR 20/20-2F 0.2 IWATA CM-C Plus0.18
IWATA HP-AH 0.2 PAASCHE RAPTOR 0.2 0.25 0.38 0.66
PAASCHE TALON TG-3AS 0.2 0.25 0.38 0.66TAF3 (1.00)

FICO KLOBÁSY!
Recoil

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Rostislav Axmann » 16 zář 2006, 09:16

ješte jeen detail, ty kryty kol (ty co mas polovysunuté)mohli mit takovou polohu???
Rostislav Axmann

KPM Opava http://kpmopava.cz

KPM Karviná http://kpmkarvina.wz.cz/
Rostislav Axmann

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Wolverine » 16 zář 2006, 15:13

no spravne interier by mal byt H80,nerobi sa pomerne dlho

medzi recou,posledne 2 roky som byval na mladosti,som FEIkar.... :D teraz este neviem
Wolverine

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavol Vilinsky » 16 zář 2006, 16:25

Je to robene samozrejme doma :) Neviem si predstavit, ze by som na internate vrcal s kompresorom, ved tu je pocut ako niekto zblnkoce pri vykonavani potreby niekolko poschodi nadomnoiu :grin: :grin: ...a tej patiny kolko tu v izbe je... :grin:

Jasné, chápem :lol: . Ja som na intráku bol schopný robiť prácu ako vylámanie a obrúsenie dielcov, sem tam som niečo drobné zlepil dohromady, sledovaný :shock: spolubývajúcimi... a potom som to nosil domov :lol:
Pavol Vilinsky

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Promio » 16 zář 2006, 18:50

I/JG1_Bloodbath píše:...tak vitaj späť v čarovnom svete modelárskom.Prajem veľa chuti do ďalšej práce.K modelu:nabudúce menej patinuj a skús urobiť model čisto.Opatrne s odieraním dekálov-prehnal si to.Ináč-pekný comeback.

Raz som si to musel vyskusat, cistych modelov som sa uz nastaval v 144vorke. Nabuduce uz budem vediet, ze to je vela, ze mam ubrat.
Rostislav Axmann píše:ješte jeen detail, ty kryty kol (ty co mas polovysunuté)mohli mit takovou polohu???

Tak to teda neviem. Vychadzal som z jednej fotky z netu z nejakeho muzea, kde boli takmer uplne zavrete a hlavny podvozok vysunuty. Ja som ich dal takto, ale pravdupovediac nenasiel som ziadnu inu fotku, kde by to tak bolo. Nejako to neriesim, je tam viac takych veci, ktore nezodpovedaju skutocnosti...nappr. aj ta patina na dekaloch... Celkovo som mal s podvozkom trosku problemy, pretoze tak ako vsetko ostatne, nemalo to svoje miesto tak ako by to malo mat...
Wolverine píše:no spravne interier by mal byt H80,nerobi sa pomerne dlho

medzi recou,posledne 2 roky som byval na mladosti,som FEIkar.... teraz este neviem

Ja som tiez fei, automatizacia 4. rocnik...cize tu budem uz 4.rok :-D
Pavol Vilinsky píše:Jasné, chápem :lol: . Ja som na intráku bol schopný robiť prácu ako vylámanie a obrúsenie dielcov, sem tam som niečo drobné zlepil dohromady, sledovaný :shock: spolubývajúcimi... a potom som to nosil domov :lol:

No to by sa tu este dalo robit...o tom teda porozmyslam...Dik za napad :D
Promio

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sturmvogel » 18 zář 2006, 07:23

najprv som si podla odporucania precital ten strucny clanocek na uvod :lol:
prva rada-vzdy si najdi co najviac podkladov na stroj ktory ides stavat...napr. mustang mal zavrete kryty sacht a takto ani otvorebne ani zavrete...no..jedine ze by unikala hydraulicka kvapalina...
dalsia vec-mas nespravne vysostne znaky,ten trupovy je moc velky,vlastne znaky z original dekalov nemaju spravnu velkost a podla ani moc podarenu farbu,ovela lepsie su znaky od condorackeho A-36A
ked to beriem ako prvu 72-ku na ktorej si sa vysantil a skusil si vsetky finty, neberiem do uvahy dalsie chyby
snad este jedno-moc velke zlte konce vrtulovych listov
a s tym oskrabavanim dekalov miernejsie, pri olietavani sa riad podla fotiek skutocnych strojov aj vzhladom na podmienky v ktorych dany stroj lietal-inak vyzera mustang z europskeho bojiska a inak pacificky valecnik
a napokon, daj si aj bacha aku stavebnicu kupujes-mustang od smeru nie je nic moc, ked tak radsej P-51 od academy, nemas tam sice plechy a rezinove kolesa a dekaly tiez za vela nestoja, ale podla mna je to lepsia stavebnica-minimalne diely leopsie pasuju

drzim palce pri dalsich modeloch ;-I
Society failed to tolerate me...
...and I have failed to tolerate society
sturmvogel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vici » 18 zář 2006, 07:48

sorry hosi ale ty kryty podvozku tak klidne mohly byt. pokud bezel motor tak byly zavrene ale pokud masina stala tak se postupne oteviraly az se otevrely uplne, to same klapky, taky po nejake dobe stani sly dolu....
Leave No Man Behind
BFC č. 3861
Vici

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Galerie letadel