Když se už diskutuje co a jak psát, doporučuji k přečtení docela povedené historické fikce Žáby v mlíku a Žába a škorpión.
Randalf píše:Když se už diskutuje co a jak psát, doporučuji k přečtení docela povedené historické fikce Žáby v mlíku a Žába a škorpión.
Raptor píše:Randalf píše:Když se už diskutuje co a jak psát, doporučuji k přečtení docela povedené historické fikce Žáby v mlíku a Žába a škorpión.
Tak zrovna Drnka bych co se týče techniky bral spíše jako odstrašující případ...
Randalf píše:Raptor píše:Randalf píše:Když se už diskutuje co a jak psát, doporučuji k přečtení docela povedené historické fikce Žáby v mlíku a Žába a škorpión.
Tak zrovna Drnka bych co se týče techniky bral spíše jako odstrašující případ...
Jo, v technice docela plave, ale historicky to má docela srovnané. Ale tobě se, co se týká techniky, stejně nikdo nezavděčí
Raptor píše:Randalf píše:Raptor píše:
Jo, v technice docela plave, ale historicky to má docela srovnané. Ale tobě se, co se týká techniky, stejně nikdo nezavděčí
Tedy nezlob se na mě ale takový boty jako dolnoplošný MB.200 nejsou o zavděčení jako o tom s čím tu má problém dost velká řada autorů - když už o něčem píšu tak si o tom něco zjistím. O to děsivější potom je představa že někdo tohle předvádí jako etalon dobrého what-if textu.
Randalf píše:Nezlobím, ale o dobrém jsem nepsal, psal jsem o docela povedeném. A to je přeci jen trochu rozdíl
Raptor píše:Randalf píše:Nezlobím, ale o dobrém jsem nepsal, psal jsem o docela povedeném. A to je přeci jen trochu rozdíl
Ono to není o tobě. Drnek je za dobrého autora považován dost rozšířeně.
bubák píše:Technika se mění. Jednou používají naše tankové jednotky tanky Centurion, jindy třeba M-60, ale pořád se jedná o stejnou tankovou jednotku, ve stejné bitvě, ve stejný čas. Vytvářím vlastně veliké množství vzájemně se prolínajících What-If světů postavených vždy na stejném základu.
Wizard píše:Vlastně můžeš rozeznat 3(vlastně 4) styly psaní, které se ve what if objevují, kdy je každý určen na něco jiného a taky jinak vypadá...
1) "Raptorovský" kde jsou podrobně popsány jednotlivé akce, druhy letounů včetně verzí a detailů, vše je pojato jako vyprávění a nejčastěji se dá takto popsat bitva nebo krátký konflikt. Aplikovat toto na dlouhý časový úsek - to si nějak nedovedu dost dobře představit
např. 7 dní
2) "Povídkový" Tady autor píše děj jako povídku, vypráví jej a podle mne by se měl spíše než na složité technické detaily a pojmy zaměřit na příběh
např. Ve vzduchu proti Germánům
3) "Dlouhočasový" kdy se méně podrobnými informacemi o jednotlivých menších událostech či strojích vyjadřuje dlouhý časový úsek či delší válka
např. Československo 1918 - 20xx; Tunisanova historie, možná i Pařanova
4)"Bubákovský" zde se nepříliš rozvádí historická stránka, ale jde hlavně o nákresy.
No a podle mne nejde nějak srovnávat tyhle styly příliš mezi sebou... To je jako srovnávat BMX a Horské kolo.... furt je to kolo, ale je naprosto jiné a taky k jinému účelu.
Raptor píše:
kdo si dá závazek zbastlit tu tucet verzí SKOTu na jehož základ není ani k dispozici stavebnice?a
Což značí jen jediné – autor neví co vlastně chce.
ale ruku na srdce – kdo tady bude stavět modely zbraní?kdo si dá závazek zbastlit tu tucet verzí SKOTu na jehož základ není ani k dispozici stavebnice?a kdo se pustí do lodí?kolik jich tu vlastně je?
(nebo se objeví, položí modely na stůl, ztratí se jak pára nad hrncem a potom si stěžují že si jich nikdo nevšimnul či ji nevěnoval dostatečnou pozornost)
bubák píše:Raptor píše:
kdo si dá závazek zbastlit tu tucet verzí SKOTu na jehož základ není ani k dispozici stavebnice?a
Jak není stavebnice? Mám dva SKOTy v měřítku 1/72. Jeden bude reálný a druhý si postavím nějakou z nakreslených verzí. Ve všech kresbách OT-64 jsou použité části, které se dají sehnat i v měřítku 1/72.
Raptor píše:Randalf píše:Když se už diskutuje co a jak psát, doporučuji k přečtení docela povedené historické fikce Žáby v mlíku a Žába a škorpión.
Olda Homola píše:Raptor píše:Randalf píše:Když se už diskutuje co a jak psát, doporučuji k přečtení docela povedené historické fikce Žáby v mlíku a Žába a škorpión.
NO vidíš, a mě se to až na pár výhrad čte dobře..pravda, autor silně "nadržuje" nám čechům, ale čtivé to je...velmi..
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků