Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Sovereign of the seas 1637/1:90/ vlastní projekt/DOKONČENO

Odeslat odpověď
Příspěvků: 942 • Stránka 16 z 63 • 1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 63
  • Odpovědět s citací

Re: Sovereign of the seas 1637/1:96/paralelka Doris a Jano 1

Příspěvekod DORIS » 04 říj 2010, 19:07

Velice Vám děkuji za ohlasy k mé práci, moc mne těší a vážím si toho.
Interiér a obložení kajut zatím není ještě definitivní, s některými detaily nejsem spokojená a budou změněny. Jedním z nich je zmíněný obraz s malbou Victory, už mne na tento fakt upozornili i další lidé a musím dát všem zapravdu. Přes víkend jsme měla celkem svázané ruce kvůli absenci toneru, nemohla jsem si nic nového vytisknout, takže jsem tam použila pro ilustraci tento obraz, jak to bude vypadat. Už je pryč a je tam nyní něco mnohem zajímavějšího, co efektně doplnilo střední část stěny a zároveň dobově odpovídá Sovereignu. :) Natónovala jsem i LEDky, aby svítily podobným odstínem jako olejové lampičky.

1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg
6.jpg

Naposledy upravil DORIS dne 25 lis 2018, 15:42, celkově upraveno 1
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Re: Sovereign of the seas 1637/1:96/paralelka Doris a Jano 100

Příspěvekod ronniejames » 05 říj 2010, 00:08

Ach jo Doris, budu za hnidopicha, ale podle mě jsi pořád ještě o nějakých 30-35 let v budoucnosti.
Soudím, že jsi pro předlohu svého obrazu zvolila tohle: http://www.jamesaflood.com/tryptic.jpg - což je HMS Prince, spuštěný na vodu 1672. Jeho obraz v kajutě SoTS v podobě z roku 1637 je tedy určitým logickým zádrhelem...:((
Možná je to jen maličkost, ale při Tvé již příslovečné pečlivosti by bylo škoda cokoliv zanedbat!
Proč nevyužiješ raději nádherného odkazu od Kapitána Kl., konkrétně korábu Royal Prince, spuštěného na vodu roku 1610?
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/87/VROOM_Hendrick_Cornelisz_The_Arrival_at_Vlissingen_of_the_Elector_Palatinate_Frederick_V.jpg
Sama jistě vidíš, jak moc se Royal Prince podobá pozdějšímu SoTS, a jak je naopak odlišný od typu lodí jako HMS Prince (http://www.jamesaflood.com/syprince.jpg), HMS Royal Charles (http://www.jamesaflood.com/roychas.jpg), nebo HMS Britannia (http://www.jamesaflood.com/french.jpg)

Jinak to osvětlení, to je nádhera, stejně jak ty "dřevěné kazety"..
A vážně jsem už zvědav na to, až v některé kajutě uvidím kapitána s dlouhovlasou parukou a krajkovými rukávy kabátce..:))
ronniejames

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 05 říj 2010, 07:11

Tobě nic neujde, šikulo. Ano, musím Ti dát zapravdu, skutečně jsem použila zmíněný obraz. Hodně mne zaujal a má oproti tomu nádhernému dobovému obrazu od Kapitána jednu hlavní výhodu - loď na něm vyobrazená je velká, takže bude alespoň trochu rozpoznatelná přes šestici malých mřížkovaných oken. Ten druhý obraz, kde je těch lodí víc, by zcela zanikal a nic na něm by asi nebylo rozpoznatelné při pohledu skrze okna. Obrázek na stěně je zhruba 3cm široký - oproti fotkám je to skutečně miniaturka, bude před ním nábytek - stůl, židle a navigační pomůcky, takže bude z části zakrytý. Uvažuji, že v tomto případě to ponechám již tak právě kvůli efektnímu vzhledu a minimální rozpoznatelnosti detailů přes okna. Ale i tak děkuji za náměty a tipy. Nikdy se nedá říct, že to je definitivní verze.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ronniejames » 05 říj 2010, 12:54

Myslím, že ve Photoshopu by šel udělat jen výřez Royal Prince.
Nebo třeba co tohle? http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/50/Reinier_Nooms_-_Before_the_Battle_of_the_Downs_-_c.1639.jpg - jde o výřez z Osmileté války mezi Španělskem a Spojenými (nizozemskými) provinciemi roku 1639, přeci jen je to časově o něco blíže..:)
ronniejames

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 05 říj 2010, 14:06

Ještě to zvážím, i když po stránce estetiky a barevnosti mi tam stávající motiv sedí asi nejvíc. Ono tak mne ještě napadlo, že ten novější obraz, co tam mám, může být jakýsi návrh/vize toho, co se bude v budoucnu stavět. :idea: :) Budu ještě tisknout další obrázky a koberece, tak to zkusím přeměřit, třeba to bude nakonec vypadat líp a rozhodnu se pro změnu.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod El Thud » 05 říj 2010, 15:09

Paní Doris, nic neměňte - je to krása, všichni kdo známí kteří tohle vlákno viděli zůstali stát s otevřenou hubó a sbírali čelist z podlahy... Jste velmi šikovná, držím vám palce. Tohle je prostě opravdu modelařina z "jiného světa" !

S úctou

El Thud
Naposledy upravil El Thud dne 07 říj 2010, 18:49, celkově upraveno 1
El Thud

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ronniejames » 05 říj 2010, 23:10

Já přece v nejmenším nezpochybňuji to, že vše co vznikne Doris pod rukama, je jako z úplně jiného modelářského světa.

Ale jen tak mě napadá - nalepil by sis Ty sám na "éro" z WWI. něco, co by bylo až z doby WWII.? Myslím že ne - a to je přesně to, na co se snažím Doris upozornit, že mít v kajutě lodi z roku 1637 obrázek lodi, která byla spuštěna na vodu o 35 let později, je logický kopanec.
V nějakém předchozím příspěvku napsal Kapitán Kl., že Doris má obrovskou šanci díky své šikovnosti vytvořit opravdu světový unikát, model, který nebude obsahovat chyby všech jejích předchůdců ve stavbě SoTS. My všichni víme, že Doris na to má! A přijde mi hloupě zbytečné si to celé "pokazit" jedním třícentimetrovým obrázkem...
ronniejames

• Odpovědět s citací

Příspěvekod El Thud » 06 říj 2010, 01:10

Já bych to nepoznal. Plachetnice jako plachetnice. Všechno je to bachratý, má to kanóny, běžně dva, tři stěžně a pluli na tom piráti a když na tom piráti nepluli tak to po pirátech střílelo. Takže moje reakce by byla pouze slova údivu a jestli ta loď vyplula o 35let později nebo ne - to bych neměl šanci zjistit.
El Thud

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 06 říj 2010, 08:03

Velice si vážím Vašich příspěvků a ohlasů k mé práci! Jsem ráda, že se mi snažíte pomoci k lepšímu a přesnějšímu výsledku. Ohledně toho obrazu jsem včera experimentovala a došla jsem k následujícímu zjištění: pokud použiji mřížkovaná okna na zádi, prakticky je zbytečné vyrábět interiér - pohled dovnitř je zcela zkreslený a nejde rozeznat skoro nic. :( Takže zde bude potřeba se rozhodnout - buď udělat okna mřížkovaná, což bude odpovídat více předloze, ale tím ztratím pohled do interiéru, a nebo nechat okna čirá, pak dovnitř bude vidět. Při použití čirých skel v oknech je pohled zkreslený méně, avšak rozeznat detaily obrazu je skoro nemožné, takže i když zaostřuji zrak jakkoliv, loď na obraze není možné identifikovat. Použila jsem zkusmo do těch obloužků v obraze i jiné motivy a lodě z daného období, ale ani jedna se mi tam nevyjímá tak hezky. Takže mám nyní velké dilema, co s tím? :?:
1) Zachovat interiér a špičkově ho propracovat s použitím jiného obrazu, což ale nebude vypadat tak pěkně a interér tím ztratí na kráse, ale bude historicky O.K.?
2) Zachovat stávající interiér s obrazem, jehož motiv je přes okna minimálně rozpoznatelný, ale vypadá nejlíp?
3) Pořešit okna bez mřížek, aby bylo nerušeně vidět dovnitř?
4) Nebo udělat okna podobně jako na bočních galeriích s mřížkou, ale interiér tím pádem bude k ničemu?
5) Ještě mne napadlo strhnout mřížkovaná skla z bočních galerií a udělat všude čistá skla.
:idea:
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 06 říj 2010, 08:29

..Doris vezmi to takhle..: Kolik lidí pak po dostavbě bude koukat dovnitř..? Ty víš, že to tam je..fotky si z toho vnitřku uděláš, pocit z toho máš myslím velmi dobrý.. No, tak už to neřeš a normálně to obestav. :-D Až vystoupíš z kajuty ven, tak uvidíš, že Tě chytne ten vnějšek a budeš se "mazlit" s ním.. ;-I A příští model si naplánuj "v řezu" a pak se na jeho interiéru vyřádíš do alelujá.. :wink:
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ronniejames » 06 říj 2010, 13:57

Hodně obtížná volba Doris..
Bral bych to podle toho, že jsme v první polovině 17. století - neznám sice historii sklářství, ale tvrzené sklo se v té době určitě nevyrábělo. Takže bych si tipnul, že sklo používané k zasklení oken na lodích nebylo takové to klasické sklo ve formě okenních tabulí, jak ho známe dnes, ale do olověných rámečků (většinou kulatých) vkládané malé kousky skla - jak je to možno dodnes vidět na některých hradech, klášterech, chrámech..
Stejně tak soudím, že takové sklo nebylo příliš čiré, ale spíše našedlé, případně nazelenalé.
V tom případě pak opravdu nemá cenu interiér příliš přehánět - ostatně máš ho nádherný už na Victory, tak SoTS bude i v tomhle trochu jiný, o to více se pak vyřádíš na řezbářské výzdobě.
ronniejames

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 06 říj 2010, 14:18

Moc Vám děkuji za náměty a rady, přátelé!
Ztvárnění SOS plánuji udělat co možná nejlépe in i out, jak mi to moje schopnosti dovolí. Mám nyní model před sebou a stále zkouším přiměřovat různé varianty oken. Přiznám se, že bych hrozně ráda zachovala pohled do interiéru, protože v něm bude mnoho pěkných detailů a vnitřek lodi "oživí". S těmi okny souhlasím, určitě nebyly z celistvých tabulí. Teoreticky mohu udělat primárně okna čirá bez mřížky a pokud bych později chtěla jejich vzhled jednoduše modifikovat do realistické podoby, dalo by se vyrobit přesné tvarovky s mřížkou, které by se do rámečků oken zvenčí jen nacvakly, ale zůstaly odnímatelné. :idea: Týká se to jen 10 okýnek na zádi, která jsou více méně stejného tvaru i velikosti.
Tak, obložení stěn dolní i horní kajuty mám dokončené, na podlaze je již koberec a začínám s výrobou a stěhováním nábytku. Podrobně vše nafotím a budu zde prezentovat. Třeba se Vám to bude hodit, když byste zvažovali podobné doplňky ve svých modelech. :)
Dotaz pro znalce - mohly být v kajutách i živé rostilny? Třeba Bounty vezla chlebovníky, ale u Sos jsem uvažovala postavit do kajuty rostlinu v květináči jako dekoraci. Jsem v tom naprostý lajk, tak můj dotaz prosím berte s rezervou, pokud je to nesmysl.... :oops:
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MirdaPr. » 06 říj 2010, 16:27

Já mám dojem,že v té době to snad ani nebylo sklo v pravém slova smyslu.Na Soleil Royal byly třeba lampy "zasklené" nějákými mastkovými tabulkami či něčím takým.Každopádně jak píše ronniejames pokud bychom přihlédli k podobnému sklu jako je na hradech v různých těch věžičkách atd tak ono nebylo ani moc průhledné a nebo dost zkreslovalo.Bylo to asi spíš jen na osvětlení daného prostoru než aby z něho bylo vidět.Ale to jsou jen spekulace.Jak to doopravdy bylo.... :-k
MirdaPr.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ronniejames » 06 říj 2010, 16:41

Přesně tak Mirdo, já si na ten název "mastkové sklo" neuměl vzpomenout. Ale myslím, že to je přesně ono - pravé sklo je totiž velmi křehké a tříštivé, myslím že by stačila jedna bouře a loď by musela ke "sklenáři". A to už nemluvím o tom, že kapitán by byl asi sebevrah, aby v kajutě s klasickým sklem vůbec pobýval!

A k těm kytkám - myslím Doris, že ne. První oranžerie se ve Francii objevily na zámcích nejvyšší šlechty až někdy v první třetině 17. století, takže vážně pochybuji, že by byl v té době někdo takový šílenec, aby s sebou tahal nějaké kytky i na válečnou loď. Pitnou vodou se šetřilo jak jen šlo - a že by jí někdo plýtval na kus něčeeho zeleného? A co vlastně by sis představovala? Nějaký kaktus, fíkus, dracénu?
No vážně nevím, až se objeví Kapitán, tak bude mít jistě ucelenější náhled na věc, ale já bych řekl, že jediné zelené na lodi byly plísně na chlebu a pak tváře nováčků při jejich první plavbě..:)
ronniejames

• Odpovědět s citací

Re: Sovereign of the seas 1637/1:96/paralelka Doris a Jano 1

Příspěvekod DORIS » 06 říj 2010, 19:05

Hmm, zajímavé informace, děkuji za náměty a pomoc!
Přináším fotky připravených kajut, kde budu brzy stěhovat nábytek. Zatím jsou některé části složeny jen nasucho, dolní kajuta je již zastřešena. Pohrála jsem si s obkladem stropu, na fotkách je vidět způsob jeho výroby, barevně a stylisticky jsem zvolila i vhodné koberce.

16.jpg
15.jpg
14.jpg
13.jpg
12.jpg
11.jpg
10.jpg
9.jpg
8.jpg
7.jpg

Po definitivním vlepení podlahy bude doplněn obklad horní kajuty a vše se začistí.
Naposledy upravil DORIS dne 25 lis 2018, 15:44, celkově upraveno 1
Doris

DORIS

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 942 • Stránka 16 z 63 • 1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 63

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno