Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Sci-fi modely a vesmírná technika ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Shenzhou Chinese Spaceship - Trumpeter 1/72

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Shenzhou Chinese Spaceship - Trumpeter 1/72

Příspěvekod 172flogger » 24 zář 2010, 23:50

Tuhle potvoru jsem se rozhodl spatlat .
Trochu se zajímám i o vesmír a v nejoblíbenějším měřítku toho moc není. Kromě Apolla Eagle a CSM, Hubble, obligátní V-2 si už není v plastu z čeho vybírat, bohužel i Sojuzy jsou jen v 1/96 a 1/144. Toto je jim podobné a když jsem Trumpeter koupil z druhé ruky, bylo rozhodnuto.
Původně jsem chtěl zkusit napsat recenzi, ale to už jsem vzdal. někdy v budoucnu to možná zkusím znovu s konverzí na Sojuz. Tak jen stručně.
Shenzhou je čínská kosmická loď vycházející konstrukčně ze Sojuzu. Servisní a návratový modul jsou velmi podobné. Orbitální modul je jiný větší. Má své solární panely a pohon, dokáže létat samostatně.
17.10.2003 se díky Shenzhou 5 stala Čína po SSSR a USA po 42 letech teprve třetí zemí, která dokázala dostat do vesmíru loď s posádkou. Shenzhou 1-4 byly bezpilotní, 6 měla dva astronauty a Shenzhou 7 měla tři a zařízení pro EVA - výstup do vesmíru. Shenzhou 8,9 a 10 budou mít dokovací zařízení a s modulem Taingong mají tvořit vesmírnou stanici na způsob Miru. Z toho plyne, že lodě procházejí vývojem vzájemně se liší.

Přesnost modelu: Naprosto neznámá. Číňani vše paranoidně utajují a je jen málo fotek. Navíc se nedá věřit, jakou loď představují.
Model vznikl v roce 2003, kdy o skutečné lodi nebylo známo skoro nic. Údajně je to zmenšenina modelu v měřítku 1:30, který Čínská vesmírná agentura měla na stole jako těžítko. Nebudu to řešit.

Obal: Divně dlouhá, ale superpevná krabice s hnusným obrázkem. Rámečky baleny samostatně. Pevnost odolnost obalu má Trumpeter tradičně nejlepší ze všech. Návod je pěkně zpracovaný. Chybějí obtisky, není tam ani čínská vlaječka nebo žádný nápis na trup.

Model obsahuje dva rámečky s díly, obrovský stojánek tvaru čínské polokoule a drátek s průhlednou bužírkou ke stojánku. Šedý plast je měkčí a dobře se s ním pracuje, připomíná Hasegawu a Italeri. Forma je vícedílná, malé trysky mají vrtání z boku. Malé díly jsou OK a nejsou moc přesazené. Detailů na trupu moc není, vlastně skoro nic. Tlusté solární panely znázorněné rytím působí trochu hračkovitě.

CIMG7583 (Custom).JPG

CIMG7584 (Custom).JPG

Naposledy upravil 172flogger dne 05 říj 2010, 00:05, celkově upraveno 1
1/72. Nic větčejší, nic meňčejší
"Ani to, Horste, nic není. Řeknu ti, že už se těším na krájení hřebíků. Připravil jsem si tady hřebíky, protože jeden, dva, to umí uříznout každý. Ale já uříznu tři! Dámy a pánové, krájím hřebíky, protože mám chuť a náladu. Řeknu vám, krájet hřebíky, to mě pokaždé baví!" - Pepi Rezler
.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
172flogger

• Odpovědět s citací

Re: Shenzhou Chinese Spaceship - Trumpeter 1/72

Příspěvekod 172flogger » 25 zář 2010, 00:00

Zatím jen slovně.
Model Trumpeter řadí mezi letadla, ale když se na to podívám, připadám si poprvé v životě jako technikář. Model se skládá jen pár dílků sekcí trupu bez interieru a na něj se dolepují spousty trysek a podobných čovin. Jak tělo a věž tanku oblepená kanystry a podobnými nesmysly.
Zatím jen začišťuju díly. Inženýři Trumpeteru se museli při návrhu bavit. Návratový modul je ze dvou půlek, orbitální modul ze tří a servisní ze čtyř částí.
Myslel jsem, že díly nasucho přiložím k sobě a přetřu Extrathinem, ale hrany na sebe nesedí moc kolmo a tak si hraju s nožíkem pak uvidím, jestli to neslepím agresivnější Contactou.
Příště už sem dám nějaké fotky.
"Ani to, Horste, nic není. Řeknu ti, že už se těším na krájení hřebíků. Připravil jsem si tady hřebíky, protože jeden, dva, to umí uříznout každý. Ale já uříznu tři! Dámy a pánové, krájím hřebíky, protože mám chuť a náladu. Řeknu vám, krájet hřebíky, to mě pokaždé baví!" - Pepi Rezler
.
172flogger

• Odpovědět s citací

Příspěvekod bubákx » 26 zář 2010, 00:46

Já bych s dovolením vložil odkaz na stavebnici
Tady

Ten podstavec je bomba :shock:
bubákx

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Bob 1 » 04 říj 2010, 19:28

Mám to také a v dohledné době se na to chystám.
Btw. Podstavec chci naplno využít, a to stříknout čínské území rudě, přidat hvězdičky (jakoby vlajka), někam na území číny vložit datum onoho dne + nějaký text. No a okolí číny trochu domalovat a přidat nějaké údaje o letech stejného významu pro SSSR a USA.
Pracuji na: Spad XIII 1/72; Zis6 + M-30; Zis-10; GMC 352 + návěs; NYC 4-6-4 Hudson; T-34/85...
Bob 1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod 172flogger » 05 říj 2010, 00:20

Zatím jen obsah krabice, než jsem do toho říznul.
Zapomněl jsem vyfotit kabinu zevnitř.
CIMG7585 (Custom).JPG
Inbox

CIMG7589 (Custom).JPG
Rámeček A zevnitř

CIMG7587 (Custom).JPG
Rámeček A

CIMG7588 (Custom).JPG
Rámeček B. Dole je vidět výkus vícedílné formy, díky čemuž jsou malé trysky "odvrtané"

CIMG7591 (Custom).JPG
Stojánek s drátkem

.
172flogger

• Odpovědět s citací

Příspěvekod 172flogger » 08 říj 2010, 01:09

Ve středu jsem si začal hrát se začišťováním hlavních dílů trupu. Vlastně první zkušenost s Trumpeterem a ne taková, jakou jsem čekal. Téměř na všech dosedacích plochách bylo buď přesazení formy a nebo vyhazovače, takže jsem si užil pár minut zaškrábávání špičkou skalpelu, ale díky použitému plastu to jde dobře.
Jsem zvyklej na Contactu pro a lepení vteřiňákem mě vyloženě sere, takže jsem se rozhodl vyzkoušet svařování Tamiya Extra Thinem. /většina nemusíte číst dál/
Konstruktéři modelu se moc nevyznamenali. Které se lepí natupo bez jakýchkoliv zámků a západek. Je třeba hlídat geometrie, aby neujely. A hlavně je třeba si díly nebo vzájemné spoje označit, protože jinak se popletou a slepí ve špatném pořadí. Ne, že by to u tak nepřesného modelu vadilo.
U horního modulu jsem si napřed třetinu přilepil na dno a nasucho vyzkoušel zbylé dvě. Pak druhou . Třetí jsem napřed přilepil ke dnu, aby na něm držela a až pak přivařil napřed z jedné a po zavadnutí z druhé strany. Netušil jsem, že se ta mrcha E.Thin vzlíná až tak moc, ale to bylo jedině dobře. Na hranách to plast lehce naleptalo a po přitlačení se díly přivařily šedou kašičkou. Po chvíli jsem přilepil druhou třetinu napřed jen z jedné strany, aby mi hrany neujely a nemusel moc brousit.
Se spodním modulem to bylo horší, protože se skládá ze čtyř čtvrtek lepených na tupo. Jediné, co drží geometrii, je spodní dno. K němu jsme napřed přilepil jednu čtvrtku páskou a k té přilepil druhou. Po přestávce třetí a nakonec čtvrtou. Celou dobu se musí hlídat, aby se žádný ze spojů neposunul, hodně špatně by se to kvůli vnějšímu zvlnění opravovalo. Dno jsem lepidlem nelepil, protože napřed vzniklý válec zabrousím na hranách a možná budu barvit zvlášť.
Jsem zvědavý, jestli Extra Thin truperýří plast sežere a časem se propadne. Díly jsme nechal tvrdnout položené za větrákem PC, aby odfukoval výpary z lepidla.
Ještě jsem slepil hlavní anténu, zase se díly musely dost začišťovat a ta bude chtít i tmel.
.
172flogger

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Pohl » 08 říj 2010, 17:00

S Trumpeterem zatím také extra dobrou zkušenost nemám - plast velmi tvrdý (to by až tolik nevadilo) a hodně se štípe (to už jo).

Větší díly se mi osvědčuje lepit tak, že je spojím klasicky (Contacta) a pak na pár místech kápnu CA, právě aby se při tvrdnutí nic nehnulo.
A taky si udělat svoje zarážky třeba z plastových profilů.
Knowledge brings fear.
Martin Pohl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod 172flogger » 20 říj 2010, 01:58

Toto jsem cvakal šestého...
CIMG7628 (Large).JPG

CIMG7630 (Large).JPG

.
172flogger

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno