..krásný fotky Jardo..! Tohle poslední je Nieuport IV-G (asi z ruska..? to podle fotek, které přikládáš..většinou jde o ruský mašiny) a to co Jsi dal před tím je SPAD SA.2..a já přikládám podobnou konstrukci z anglie RAF BE-9 "Pulpit"...
..když jsem vzpomenul ty rusy, tak jedna z obtiskových verzí (AZ model) na Breguet 14B-2 je i na rusko-bolševický marking...tady je scan, onoho Bregueta jako důkaz, že to není tak úplně "vycucané z prstu"..
Přílohy
Naposledy upravil zdesko dne 01 říj 2010, 00:25, celkově upraveno 1
..ten "tvůj" Nieuport pravděpodobně prodělal nějakou takovouhle havárku... Alespoň ty zmuchlaniny na něm tomu nasvědčují..(bohužel obrázek nejde zkomprimovat a tak se vyhladí až po zvětšení.. )
..ten Něstěrův údajně "první looping na světě" mi pořád vrtá hlavou... V roce 1914 předváděl Hucks takovýchto 10 loopů za sebou na Bleriotu..ale kdy to začal trénovat..??
...rok 1910-a Francouzi už měli vyzbrojovací choutky... Nenašel jsem žádný jiný stát, který by do roku 1914 prezentoval veřejně jakýkoli vyzbrojený letoun..(i když všelijaké hokus-pokusy probíhaly i jinde..) Tohle je Voisin Bordeaux a vyzbrojit ho, byla docela síla... Tohle letadlo mělo poměrně malou nosnou plochu, a ten vysokánský podvozek by asi službě v polních podmínkách moc na bezpečnosti nepřidal.. O váze samotného kanonu snad ani netřeba diskutovat..(ale model by to byl hezký.. ) Voisin typ Bordeaux byl nakonec s dvojím řízením využíván k výcviku (což bylo docela rozumné, protože oba piloti seděli vedle sebe-trup měl potah) a v jednomístném provedení (trup bez potahu s několika dalšími úpravami) se zůčastnil jednoho z mnoha přeletových závodů z té doby. Tento letoun je známý jako Voisin Paris-Bordeaux.
..kanon v letadle nenechával asi pana Voisina spát..no a tak už v roce 1914 představil svůj "Blindé-Avion Cannon". Opět s 37mm Hotchkissem. Nemusím připomínat, že nakonec tu kanonovou výzbroj prosadil a spolu s Breguety 4 a 5 létaly i čtyřky a pětky Voisiny.