Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Ostatní ‹ Soutěže (Contests)
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Bodovaci souteze, diskuze

Téma zaměřené na modelářské soutěže.
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: E-day 2010

Příspěvekod zbynek.skopan » 20 zář 2010, 12:55

mess píše:
Petr Krtil píše:...
No ale já osobně se domnívám, že pravidla v bodovačce jsou vůbec zastaralá a byla by potřeba jejich revize...

Po soutezi jsme mluvili s Vlastou Bartou - i predsednictvo si uvedomuje, ze je s bodovackou neco delat. Ale asi dost z vas stejne jako ja citi, ze 'neco delat' nemuze znamenat, ze se to samo udela. Podle toho, co rikal Vlasta - nase sekce se nebrani upravam bodovacky, a to nejen samotnych pravidel bodovani, ale ve vsi obecnosti zmenam pro zvyseni zajmu o tento typ souteze.
Myslim, ze debatovat o tom, jestli nejaky model byl ohodnocen podle mozna mizernych soucasnych pravidel, nema smysl. Co takhle naopak napsat, jak by to slo delat ponovu tak, aby system byl ferovejsi a prijatelnejsi pro sirsi spektrum modelaru?
Zkuste se sami zamyslet nad tim, jestli byste dokazali (byt i castecne) prijit s necim novym a prinosnym a predhodte to predsednictvu.
Predpokladam, ze vsichni tady chapou, ze jedina kritika, kterou lze brat vazne, je konstruktivni. Jen poukazat na to, ze je neco spatne, nestaci. A taky tusim, ze tu asi nebude nikdo, kdo by si myslel, ze flame na tema bodovani prinese neco novyho.
M.
P.S.: Tenhle post neni reakci ciste na Krtkuv prispevek jako spis obecne na diskuzi vyse a mozna castecne prameni o povidani s Vlastou a spol.

Na to ti odpovím. Teď kdy se už konečně SMČR přihlásilo k IPMS jako IPMS CZE je možná na čase podívat se na jejich pravidla (tím neříkám 100% převzít) ..... navíc by se mohl převzít jejich styl který jsem venku několikrát zažil ... každý klub a Sig je požádán o vyslání hodnotitele a ti hodnotí všechny modely a každý nezávisle a odděleně..... výsledky jsou průměr a dají se eliminovat extrémní názory jenotlivce (velmi striktní v tom byli například v Wiezu na IPMS.be
Dále bych na modely zásadně nesahal, pokud má někdo detail zespodu nechť umístí model na zrcátko
zbynek.skopan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 20 zář 2010, 12:55

Petr Krtil píše:Taky jsem tam byl oba dny, taky jsem se účastnil několika diskusí a musím souhlasit se Sírou.

No ale já osobně se domnívám, že pravidla v bodovačce jsou vůbec zastaralá a byla by potřeba jejich revize. Argument že v roce 2006 bylo něco řečeno a odsouhlaseno neberu jako argement. Prostě dle mě je čas na změnu, jinak MČR v plastikovém modelářství IMHO nemá budoucnost.

Váš klub ,respektive jeho zástupci mají šanci tuto otázku otevřít na další konferenci za 3 roky. Jinak je šance skoro nulová.
El Negro
KPM Kaznějov
http://www.armycast.cz/
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

tmp4

Příspěvekod mess » 20 zář 2010, 12:57

Diskuze muze bezet i mimo tohle setkani. Nebo spis naopak, dokonce by mela, behem toho jednoho dne se to rozetnout neda.
M.
Martin Benko
mess

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 20 zář 2010, 13:08

Martine , dobře víš že změna pravidel se může odsouhlasit až za 3 roky, ale diskuze může opravdu běžet už teď. V tom máš pravdu. Před pár lety jsme se s klukama snažili trochu postrčit Honzu Mikače aby došlo ke změně, ale moc jsme neuspěli. Jestli si to vemeš na triko a rozvíříš diskuzi, držim tě palce. Máme na to 3 roky připravit kvalitní návrch pravidel.
El Negro
KPM Kaznějov
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mess » 20 zář 2010, 13:15

Kdybys cetl poradne, tak bys videl, ze neni co roztinat, ze predsednictvo je zmenam otevreny. Ja osobne do toho moc mluvit nemuzu, protoze v bodovacce nesoutezim, protoze mi nesedi stylove (cimz nerikam, ze si myslim, ze je spatna). Nemam problem podobnou diskuzi moderovat a smerovat ji smerem k nejakym vysledkum.
M.
Martin Benko
mess

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Honza Jezl » 20 zář 2010, 13:26

Ne ze bych byl kdovijakym zastancem bodovacky, ale z myho pohledu je to prakticky jedina sance, jak hodnotit modely co nejobjektivneji. Stanovit co nejpodrobnejsi pravidla a podle tech hodnotit. A co je nejpodstatnejsi - at jsou pravidla jakakoliv, jsou dopredu znama a plati uplne stejne pro vsechny. Libi/nelibi je chte nechte vzdy vice ci mene subjektivni a ovlivnena osobnimi preferencemi rozhodcich at jsou sebelepsi.

A neni pravda, ze nerozrezanej model nema sanci. Aspon ja to vubec nepocitil :-D
Honza Jezl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 20 zář 2010, 13:29

mess píše:Kdybys cetl poradne, tak bys videl, ze neni co roztinat, ze predsednictvo je zmenam otevreny. Ja osobne do toho moc mluvit nemuzu, protoze v bodovacce nesoutezim, protoze mi nesedi stylove (cimz nerikam, ze si myslim, ze je spatna). Nemam problem podobnou diskuzi moderovat a smerovat ji smerem k nejakym vysledkum.
M.

Změnám může být nakloněno, a jsem za to rád, ale teď s tím nic neudělá. Vyptej se na historii usnesení kde se co může schvalovat a měnit . To by se musela svolat mimořádka.
El Negro
KPM Kaznějov
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Klouček » 20 zář 2010, 13:35

Martine to ale neznamená, že je řešením tři roky sedět a s rukama v klíně čekat, aby se mohlo na konferenci vykřiknout, že to chce změnu. Vždyť i předchozí pravidla se připravovala a ladila snad rok, bylo kvůli tomu i jedno výjezdní zasedání lidí, kteří je pomáhali ladit a na konferenci se pak předkládal již vypracovaný návrh ke schválení. Já naopak říkám, že pokud někdo tu chuť má, nechť sedne, sepíše, odůvodní a věřím že předsednictvo nebude mít problém s tím rozeslat takové návrhy na kluby k připomínkování.
Pavel Klouček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tkadlec Jaroslav » 20 zář 2010, 13:38

jak to tady čtu no ohledně bodovačky to mě spíš rozesměje ,když si někdo tady stěžuje protože mám názor ten ,že model nikdy neuděláš podle fotky a dokumentace a hodnotí to lidi co tomu třeba rozumí ,ale je to jak dělat maturitu no spíš by bylo lepší se na bodovačky vykašlat a ať hodnotí nezávislí lidi tak zvaní čumilové ,když už to je dva dny tak by se těch hlasu sešlo dost.No a o prostorách se tady píše už co to sleduji tak 4 roky na zpátky stejný ohlasy ,smrad,zima,málo světla atd.Proč jdou v Brně sehnat super prostory a v Praze ne je tam sportovních hal jak ... a výstaviště taky .Tak by se mohl Eduard pokusit sehnat za ty roky jiné prostory .Fakt nechápu že gigant jako firma po světě známá nemá finance na jiný kulturnější prostory.E-day se už tři roky prolíná z dny NATO.
https://aggressor16.rajce.idnes.cz/
Tkadlec Jaroslav

• Odpovědět s citací

Příspěvekod J. K. » 20 zář 2010, 13:42

Honza Jezl píše:Ne ze bych byl kdovijakym zastancem bodovacky, ale z myho pohledu je to prakticky jedina sance, jak hodnotit modely co nejobjektivneji. Stanovit co nejpodrobnejsi pravidla a podle tech hodnotit. A co je nejpodstatnejsi - at jsou pravidla jakakoliv, jsou dopredu znama a plati uplne stejne pro vsechny. Libi/nelibi je chte nechte vzdy vice ci mene subjektivni a ovlivnena osobnimi preferencemi rozhodcich at jsou sebelepsi.

A neni pravda, ze nerozrezanej model nema sanci. Aspon ja to vubec nepocitil :-D

Určitě? Já jsem včera o bodovačce technika 1/72 zaslechl něco jiného. Prý tam jeden kamarád přišel o body za nezatmelenou spáru. Ono šlo ale o přídavný pancéř. To bude blbost že rozhodčí nepozná přídavný pancéř? Že ano?
J. K.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tango » 20 zář 2010, 13:54

Tkadlec Jaroslav píše:spíš by bylo lepší se na bodovačky vykašlat a ať hodnotí nezávislí lidi tak zvaní čumilové ,když už to je dva dny tak by se těch hlasu sešlo dost.

Jenže to by dopadlo tak, že by vítězil největší a nejbarevnější model bezohledu na to, jak je postaven.

jaroslavkotlaba píše:Určitě? Já jsem včera o bodovačce technika 1/72 zaslechl něco jiného. Prý tam jeden kamarád přišel o body za nezatmelenou spáru. Ono šlo ale o přídavný pancéř. To bude blbost že rozhodčí nepozná přídavný pancéř? Že ano?

Jsou věci, které rozhodčí nemůže čuchat. Proto na podobné věci musí být upozorněno v průvodním textu dokumentace.
Proboha, nemá někdo fotku toho modelu? Začíná mě zajímat...

Honza Jezl píše:A neni pravda, ze nerozrezanej model nema sanci. Aspon ja to vubec nepocitil

100% souhlas!
Jaroslav 'Tango' Hátle
účetní mafie SPL Liberec
Tango

• Odpovědět s citací

Příspěvekod J. K. » 20 zář 2010, 13:55

síra píše:Vezmu to od zadu .
Tomáš Macourek : Z čeho usuzuješ , že jsem na soutěži nebyl ? Byl jsem v garáži dva dny , pročítal jsem si protokoly jednotlivých modelů a dokonce jsem byl přítomný diskusi , která se na místě konala a možná
se budeš divit , ale nebyl jsem sám kdo se nad tím pozastavil . A , že to není o E-day? Já si myslím , že je . Takže si schovej čertíky na Mikuláše .

Pavel Klouček : Věřím tomu , že se Petr neurazí . Vady které popisuješ jsem na modelu neshledal .

Ofinka : Proč bych měl někomu dělat advokáta ? To nemohu napsat svůj názor ? A to si ten svůj názor nemohu obhájit ? A jak jsem napsal výše není to pouze můj názor .
A o co mi jde ? O to , že se domnívám , že bodovací systém pro bojovku je špatný a není to poprvé kdy na to poukazuji . Nehledě na to , že kolikrát pochybuji o objektivnosti .

Martin Černý : Sám víš nejlépe , že jsem dlouhodobý rypák v otázce bodování techniky . Tvé argumenty jsou vždy logické a mnohdy si mě přesvědčil o jejich správnosti . Nicméně v tomto s tebou nesouhlasím .
Dle mého názoru ten model byl hodně poškozen .

Není to tento model?Foto je bohužel horší. Prý byl obrán o body i za to že je přilepený k podložce. Nekolik dalších modelů bylo prý taky přilepeno. O body ale prý přišel jenom tento.
To se snad na takovéto soutěži nemůže stát?
Přílohy
brad1_30b0_177.jpg
J. K.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 20 zář 2010, 14:00

Pavel Klouček píše:Martine to ale neznamená, že je řešením tři roky sedět a s rukama v klíně čekat, aby se mohlo na konferenci vykřiknout, že to chce změnu. Vždyť i předchozí pravidla se připravovala a ladila snad rok, bylo kvůli tomu i jedno výjezdní zasedání lidí, kteří je pomáhali ladit a na konferenci se pak předkládal již vypracovaný návrh ke schválení. Já naopak říkám, že pokud někdo tu chuť má, nechť sedne, sepíše, odůvodní a věřím že předsednictvo nebude mít problém s tím rozeslat takové návrhy na kluby k připomínkování.

Nic takového netvrdím..... čti co jsem napsal

"Martine , dobře víš že změna pravidel se může odsouhlasit až za 3 roky, ale diskuze může opravdu běžet už teď. V tom máš pravdu. ............................. Máme na to 3 roky připravit kvalitní návrh pravidel."
El Negro
KPM Kaznějov
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tango » 20 zář 2010, 14:00

jaroslavkotlaba píše:Není to tento model?Foto je bohužel horší. Prý byl obrán o body i za to že je přilepený k podložce. Nekolik dalších modelů bylo prý taky přilepeno. O body ale prý přišel jenom tento.
To se snad na takovéto soutěži nemůže stát?

Ach jo, to je furt dokola...

Pavel Klouček už asi tři stránky dozadu píše:Síro nevím proč by měl Bradley zrovna být nejvíc poškozen za připevnění k podložce, i když on na rozdíl od ostatních nejen že byl připevněn na podložce, ale taky zepředu docela pěkně zakrytý těmi přilepenými betonovými bloky, které částečně kryly zcela křivý pás a rozházené pojezdy a znemožňovaly pohled nejen odspodu, ale i zpředu. I ostatní modely připevněné k podložce ztrácely body za provedení podvozku, geometrii a čistotu, která se odspodu prostě nedá posoudit, když tam nevidím, rozhodně to nepostihlo pouze Bradlyho. Ten model měl problémů až až, stačilo se například podívat na jeho fotku, která je přímo v návodu k modelu a na zřejmé rozdíly ve výstroji oproti této fotce, kvanta prachu nalepené v barvě výstroje atd. Ten model je líbivý do kategorie líbí-nelíbí, ale na bodovačku to vhodná volba zrovna nebyla...

Když bych měl tu spáru posoudit podle této fotky, tak kdybych to nevěděl, tak ani mě by nenapadlo, že to je přídavný pancíř.
Jaroslav 'Tango' Hátle
účetní mafie SPL Liberec
Tango

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka 29 » 20 zář 2010, 14:05

o body přešly všechny přilepené modely, takže prosím nemlžit.

K pravidlům, jsme pro změnu, a máme k tomu ještě jeden důvod, který teď nebudu šířit. Pokud to klapne, možná jako IPMS budeme na tom lépe.
Jirka 29

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Soutěže (Contests)