Dobrý odkaz.Jinak mám ještě dotaz.Hellerácký návod radí zbarvení člunů takto.Trup-havane,spodek bílý a vrch(ty lavice)černý.Ptám se jestli tomu věřit pááč jsem viděl co model SR to jiné čluny.Zajímají mě hlavně ty lavice,jestli opravdu černé.
Hellerácké čluny nejsou nic moc - jen by Ti zkazily Tvou opravdu precizní práci.. Já je zkoušel trochu "vytunit" podle toho, jak čluny stavěla Doris, ale nakonec jsem to vzdal a našel na netu tohle:
Mrkni nahttp://www.modelylodi.cz - tam jsou tyhle celkem k světu vypadající ministavebničky záchranných člunů.. Vyjdou na cca 100 Kč - bez poštovného.
Opět malý pokrok.Čluny.Jak psal ronniejames.Hellerácké čluny nejsou nic moc,ale nehodlám to již nějak řešit.Použiju je.Za prvé chci aby se stavba trochu hýbala(při mé zdechlosti a dalším aktivitám ).Mám doma dalších 50 ne-li víc krabic modelů a dělat dvě stavby najednou nehodlám .Takže čluny bez jakýchkoli uprav a šup tam s nima.Možná jsem to s tou patinou trochu přehnal,ale myslím že i čluny dostávaly dost zabrat(manipulací,vlečením za lodí atd)Pomalu se pustím do stěžňů.U čeleně jsem zjistil hned problém a to ten,že nepasuje na kloun vpředu(kloun je křivě).
Doufám Mirdo, že jsi tam ty čluny nevlepil na pevno - docela by Ti zavazely, až se dostaneš k vyvazování takeláže. Pokud vlepil, určitě je zase sundej a nechej si jejich umístění až úplně nakonec. A znovu připomínám, že ty nízké červené úvazníky (křížatky) budeš 4 potřebovat na jiná místa - 2 na příďové palubě, poblíž začátku kotevního krakorce, pro zajištění konce lana kotevního kladkostroje.., a 2 na nejvyšší záďové nástavbě pro upevnění šotu latinské plachty. (prohlédni si fotky na mém vláknu, ale myslím, že jsme o tom mluvili v mailu...) Co se týká toho velkého člunu - opět zřejmě jedna Hellerácká nedokonalost. Předpokládám, že příďová paluba byla uzavřena jakousi přepážkou/stěnou, a že tudíž prostor mezi hlavní a příďovou palubou nebyla jen taková "otevřená díra", jak to Heller dělá snad na všech svých modelech (na rozdíl od Airfixu, který tyto prostory uzavírá). Pak je dost nelogické, aby hlavní člun byl zasunut pod příďovou palubu, technicky by to dost dobře nebylo možné! Navíc je ta barkasa (nebo šalupa) tak velká, že bez zasunutí pod příďovou palubu se nedá na loď umístit, a i když jim tam umístíš, tak by pak svou zádí znemožňovala jakoukoliv manipulaci s lany na úvazníku před hlavním stěžněm. Proto je myslím lepší varianta, kdy barkasa není umístěna na palubě, ale je umístěna buď vlečená za lodí, nebo se na ni prostě vykašleš a nebudeš ji tam mít vůbec..
Ohledně toho vychýlení klounu - nevím, jak moc je to "nakřivo", ale něco zakryjí galionové bočnice, pokud je to málo, tak nezbývá, než kloun opatrně nahřát a přihnout..
A dotaz pro Kapitána: pokud najdete ve svém archivu nějaké fotky, jak je tomu s velikostí barkasy na soudobých replikách plachetnic (Batavia, Kalmar Nyckel..), pomohlo by to asi objasnit problém s velikostí velkého člunu na SR.
Naposledy upravil ronniejames dne 05 zář 2010, 17:53, celkově upraveno 1
Ahoj ronniejames.Čluny zatím nemám přilepené.Nějak mě napadlo,že bych se tam pak asi nepohnul.S prosbou se také obracím na Kapitána jak je to vlastně s tím velkým člunem a jeho zasunutím pod palubu.Myslím,že manipulací na lanech a kladkách není nemožné tam ten člun dostat.No a také by mě zajímalo jak je to tedy s tou přední stěnou(respektive zadní u přední paluby).Jinak díky za ohlas i za rady.
Zdravím vás oba, Máte modely nádherné. Škoda, že jste neudělali aspoň část úvazů kanónů viditelných děl. Vím, že je to pracné, ale dále by to zvedlo úroveň modelu. Mirdo, ty to ještě udělat můžeš. Radek
Plachetnice jsou můj svět, na stránkách http://www.HiSModel.com může každý svůj koráb začít stavět
Za sebe jsem Radku rád, že jsem ty úvazy k dělům nedělal - pokud bych se do toho před cca 2,5 rokem pustil, tak bych to určitě udělal podle anglického vzoru (v té době jsem naprosto netušil, že francouzi vedli záchytné lano zhruba uprostřed lafety) - a to by mě teď docela štvalo.. Ale znáš mé další plány a víš, že se chystám ještě na jeden "velký model" - a tam už lana k dělům určitě budou!
Čluny Podle dobových výstrojních předpisů by SR měla mít tři čluny: šalupu (fr. chaloupe) o délce 36 stop = 11,70 m barkasu (fr. grand canot) o délce 32 stop = 10,40 m malý člun (fr. petit canot) o délce 26 stop = 8,45 m
Francouzi měli čluny uloženy na horní palubě před hlavním stěžněm následovně - přímo na palubě byl v člunových sedlech největší člun, tj. šalupa, která měla odnímatelné lavice. Dovnitř šalupy byla uložena menší barkasa, jejíž lavice mohly ale nemusely být odnímatelné. Pokud byly odnímatelné, byl malý člun uložen dovnitř barkasy; pokud nebyly lavice odnímatelné, byl malý člun uložen na nich, obvykle dnem vzhůru. Někdy měla loď první kategorie pouze dva čluny - šalupu a malý člun, který byl uložen uvnitř šalupy.
Uložení člunu v Hellerově stavebnici SR částečně pod přední palubu je s největší pravděpodobností nerealistické, nikdy jsem se s takovým způsobem nesetkal. Umístění druhého člunu na půlpalubě za hlavním stěžněm je nesmysl - u Hellera vůbec netušili, že odtamtud jej nebude možné spustit na vodu.
Modelové čluny SR by měly mít délku 11,7 cm, 10,4 cm a 8,5 cm. Pokud jsou jen dva a jejich rozměry to umožňují, doporučuji větší šalupu posunout dozadu a menší člun vložit do ní; nebo na palubu uložit jen jeden člun a druhý umístit mimo loď. Před bitvou se čluny běžně spouštěly na vodu a byly vlečeny za lodí.
Přepážky Francouzské lodě z konce 17. stol. neměly přední nástavbu uzavřenou přepážkou jako lodě anglické. Pod zakončením přední paluby bývala kuchyně. Rovněž půlpaluba neměla přepážku, ta bývala mnohem více vzadu.
Děkuji za vyjasnění Kapitáne, o té absenci přepážek jsem vůbec neměl ponětí, tím se dodatečně omlouvám i firměl Heller, kterou jsem podezříval ze zjednodušení si práce, když příďovou palubu a zadní půlpalubu ponechali otevřené.
Co se týká člunů - ten velký ze stavebnice je opravdu nepoužitelný, i s kormidlem se prostě na palubu bez zasunutí pod přední nástavbu nevejde, bez kormidla je to tak-tak. Na mnou výše uváděné adrese prodávají ministavebničky člunů o velikostech 10,5cm, 9 cm, 7 cm. Těch 10,5 a 7 se myslím docela hodí jako šalupa a malý člun.
Kapitáne, ten černobílý obrázek je tuším z francouzského modelářského fóra - jde o SR po nějaké pozdní přestavbě (těsně před bitvami u Beachy Head 1690 a Barlfleur 1692? Nebo jde o jednu z podob Royal Louis po přestavbě roku 1693? Na SR v její klasické podobě z roku 1669 má ten obrázek nějak moc děl - 112 na obrázku oproti 100, které SR běžně mívá. (tuším, že příďová a záďová děla se nezapočítávala pro označení lodi jejím počtem děl)
Ano, obrázky jsou z francouzského fóra. Úpravami lodi a změnami v počtu děl jsem se nezabýval, na obrázku jsem chtěl pouze ukázat francouzský způsob uložení člunů na palubě:
Také se přídávám s díky za odpověď i rady.Já čluny naštěstí ještě nemám přilepené takže zkusím dát málý člun do většího a nacpat to na přední palubu a nebo skončím u koupě nových člunů.Ještě kapitáne prosím vás co říkáte na řešení pana Zdeňka Krčmáře,který čluny umístil na přední palubu na kozlík?