Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ Zájmové skupiny ‹ Německá technika 1939-45
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

TECHNIKA V ČSR 4-5/1945

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1082 • Stránka 49 z 73 • 1 ... 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52 ... 73
  • Odpovědět s citací

Re: TECHNIKA V ČSR 4-5/1945

Příspěvekod Georgee » 16 srp 2010, 19:03

David-Binky píše:Tak se mi čistě náhodou povedlo ty záběry najít a je to opravdu super materiál :shock: :shock:

:shock: :shock: :shock: wow nádhera, to je super úlovek Davide, to se asi ještě nikdy v televizi neobjevilo.

Přidávám pár fotek na květnové události z Ústí, snad to tu ještě nebylo (nechce se mi prolizat tech skoro 50 stranek, ale jsem samo rád že se to tu tak rozrostlo)
Přílohy
bscap0102.jpg
bscap0101.jpg
bscap0100.jpg
bscap0099.jpg
bscap0098.jpg
bscap0097.jpg
Naposledy upravil Georgee dne 16 srp 2010, 19:05, celkově upraveno 1
Georgee

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Georgee » 16 srp 2010, 19:04

....
Přílohy
bscap0104.jpg
bscap0103.jpg
Georgee

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Šolc » 16 srp 2010, 21:38

Ahoj Georgee serie fotek na události v Ústí nad Labem je hodně výživná :) To na dvojce běžel nějaký pořad ke květnu 1945, který jsme jako vždy propásl?

A teď další pecka z CRITICALPAST!!!! A to Sd.Kfz. 234 s věží lehkého tanku Luchs v barvě :shock: :shock: :shock: V publikaci Panzerwrecks 4 byly otištěny dva snímky(jedná se o stejné černobílé záběry) na toto velmi zajímavé vozidlo. Podle bádání Martina Blocka, který k těmto dvoum snímkům napsal popisku by se mohlo jednat o stroj 17.Pz.Div. a filmové záběry měly být pořízeny někde v Jižních Čechách( Písek-Tábor ). Ale podle komentáře k videu na CRITICALPAST, by se mělo jednat o Wiesbaden v Německu???? Po vyhledání Wiesbadenu na Googlu jsme se dozvěděl, že jediný Wiesbaden leží u Frankfurtu nad Mohanem což je od našich hranic sakra daleko :-k ???? A teĎ babo raď :? Něják se mi nechce věřit, že by se v květnu u Frankfurtu nad Mohanem vzdávalo američanům tolik němců, když tu fronta prošla už mnohem dříve, tak ve skrytu duše živým myšlenku, že jméno Wiesbaden je nemecký název pro nějaké české město :idea: ???? Dokáže prosím někdo tuto myšlenku potvrdit nebo vyvrátit?

Sd.Kfz. 234 s věží lehkého tanku Luchs
http://www.criticalpast.com/video/65675 ... onel-talks

Další videa z Wiesbadenu :shock:

Nekonečné kolony ustupujících němců....
http://www.criticalpast.com/video/65675 ... _buildings
http://www.criticalpast.com/video/65675 ... dings-seen

Široká paleta značek a kamufláží...
http://www.criticalpast.com/video/65675 ... e-commands

Zajatci...
http://www.criticalpast.com/video/65675 ... zi-General

CRITICALPAST mimochodem nabízí i dost videi z osvobození Plzně 8-)
Přílohy
Sd.Kfz.234_Luchs_1.JPG
kamufláž mi příjde jako by tam byly dva odstíny zelené doplněné hnědou(žlutou vidím jen okolo průzoru řidiče)
Sd.Kfz.234_Luchs_2.JPG
Naposledy upravil David Šolc dne 19 srp 2010, 07:36, celkově upraveno 1
David Šolc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod VojtaH » 16 srp 2010, 22:03

Ta světlejší spíš vypadá na šedou, podle dlouhých stínů je slunce nízko, snad večer a odstíny jsou posunuty do žluté a oranžové :wink:
Hotovo: Bf 109G-6, Focke-Wulf Ta 183 Entwurf III, Ki-61-II Hien
Stavím: Micubiši Ki-83, Nakajima Ki-44

Futó fukutsu.
VojtaH

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Šolc » 16 srp 2010, 22:12

VojtaH píše:Ta světlejší spíš vypadá na šedou, podle dlouhých stínů je slunce nízko, snad večer a odstíny jsou posunuty do žluté a oranžové :wink:

Ano ta světlejší je taková do šeda :wink:
David Šolc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Georgee » 17 srp 2010, 14:54

Tak to je maso :shock: :shock: :shock: v barvě bych todle teda nečekal.
Ta barva se mi zdá taky spíš jako šedá ikdyž dost to klame. A s tou lokací bych spíš věřil (a taky chtěl věřit :D ) Martinu Blockovi, je otázka jak k tomu Wiesbadenu na CRITICALPASTu došli. Může to být klidně i nějaký překlep (Weisebaden, Weissebaden- bílé lázně????, pokud něco takového je)
Georgee

• Odpovědět s citací

Příspěvekod VojtaH » 17 srp 2010, 15:14

David-Binky píše:to VojtaH: podle popisky na druhé straně toho snímku(ebay) by se mělo jednat o lokalitu v blízkosti Karlových Varů :idea:

Ale kde?
Hotovo: Bf 109G-6, Focke-Wulf Ta 183 Entwurf III, Ki-61-II Hien
Stavím: Micubiši Ki-83, Nakajima Ki-44

Futó fukutsu.
VojtaH

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Šolc » 17 srp 2010, 15:19

Georgee píše: A s tou lokací bych spíš věřil (a taky chtěl věřit :D ) Martinu Blockovi, je otázka jak k tomu Wiesbadenu na CRITICALPASTu došli. Může to být klidně i nějaký překlep (Weisebaden, Weissebaden- bílé lázně????, pokud něco takového je)

Po některých zkušenostech s popiskami u záběrů pořízených američany bych tomu překlepu i věřil.....
David Šolc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Šolc » 17 srp 2010, 15:20

VojtaH píše:Ale kde?

Bližší lokalizace tam bohužel není :(
David Šolc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 17 srp 2010, 20:04

..asi to překlep nebude..Wiesbaden je reálný německý město. Lokalizace toho SdKfz do něj mohla vzniknout tak, že někdo poznal, nebo se mu zdála povědomá ta lokalita okolo. Takové to..: "Jé, to je focený u nás..!" Takže pokud má někdo ty nervy, asi by měl začít studovat fotky měst.. :-k Oni ti fotografové taky nebyli veverky a většinou fotky, které jdou do světa pocházejí z nějaké "kolekce"..respektive z jednoho filmu. Prostě šílená práce pro badatele. http://images.google.cz/images?hl=cs&bi ... =&gs_rfai=
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dolin » 18 srp 2010, 23:04

David-Binky píše:A teď další pecka z CRITICALPAST!!!!

Pro nás asi nemožné...........

Ale šel bych z těch záběrů po čase

0:25 - ten chleba....vím asi blbina,.ale je takový tvar (jakoby toustový) typický pro tehdejší Č/SR? U nás na Moravě byl jen klasika bochník....

0:39 - kde je vidět ta řádová/sestra. Ale někdo by musel určit jakou má uniformu - ono i ty uniformy se lišily - funkce, vzhled..možná je typická (kkt já o tom vím,..)

1:09 - kde jsou ty numera z KT... 176535, 160566 a 67865 tuším,.... Pokud jsou seznamy tak by se mohlo určit z kterého sjou KT - pak vydedukovat jestli z tama šly pochody smrti a nebo kde byla osvobozena větší část vězňů....
Spomienka na slávne 20. storočie: Striedavo sme kľučkovali medzi padajúcimi bombami a padajúcimi hovnami,.....
A všade samé čisté zásahy!
„Nesouhlasím s tím, co říkáš, ale do poslední kapky krve budu bránit tvé právo to říci.“ — Voltaire
Dolin

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Šolc » 19 srp 2010, 10:39

Po pečlivém zkoumání videí z CRITICALPASTu jsem došel k zajímavému propojení s jiným záběrem :idea: Oba záběry totiž zobrazují totožný nákladní automobil Einheits-Diesel. To že se jedná o stejný vůz je jasně patrné z pozic vojáků vezoucích se v kabině a na nákladové ploše(stejná je i kamufláž a taška před předním sklem je také na obou záběrech). Problém je bohužel v tom, že z druhého videa mám pouze tento jediný záběr na Einheits-Diesel :cry: Pokud by někdo věděl, kde se dá najít celé video tak, to sem prosím napiště :) Mohl by na něm být nějaký pádný důkaz, který by nám mohl popoci s lokalizací či identifikací americké nebo německé jednotky :-k
Zajímavostí je, že voják sedící na bočních dveřích má pravděpodobně uniformu se vzácným maskovacím vzorem Liebermuster M45(možná ji má i voják sedící na levém blatníku) :wink: Dostud jsme se s tímto maskovacím vzorem setkal pouze na snímcích ze Severozápadních Čech(Hronov, Běloves,...)
Přílohy
Einheits-Diesel_1.jpg
Einheits-Diesel_2.JPG
Einheits-Diesel_porovnání.JPG
David Šolc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Šolc » 19 srp 2010, 23:01

Po pečlivém prohlížení jednotlivých videí tu mám menší pokrok :) Nejdříve jsem si však vzpomněl na jiné video z Youtube na kterém jsou také zachyceny ústupové kolony a kapitulace německých jednotek američanům v podobném prostředí jako na záběrech z CRITICALPASTu :idea:

http://www.youtube.com/watch?v=kowbXGifALU

Popiska u videa na Youtube hovoří o Itálii což mi bylo hned od počátku divné a tak jsem se pustil do rozboru (že je to blbost dokazují záběry vlasovců v Berouně v druhé části videa) :arrow:
Po několika shlédnutích mi v hlavě uvízl bílý dům na křižovatce tvaru Y u kterého jsem měl pocit, že jsem ho už viděl na leteckých záběrech z CRITICALPASTu. A ono opravdu ten dům je stejný!!!!! Tato shoda mě utvrdila v dojmu, že videa z CRITICALPASTu i video z Youtube jsou natočena ve stejné lokalitě :D
Druhým vodítkem, které se mi povedlo z videa na Youtube vyždímat je ramenní nášivka jednoho z američanů, který se v záběru mihne v čase 0:47.
Z bídného obrazu se mi za pomoci přehledu všech ramenních nášivek amerických divizí podařilo vyčíst, že se jedná o emlém 87. pěší divize viz. příloha:wink: :!: :!:
Toto je první použitelná indicie pro další úvahy o lokalizaci prostoru ve, kterém všechny výše zmíněné zábery vznikly.
Proto jsem ihned zagooglin na téma 87th Ifantry Division :)
Z následujícího odkazu: http://www.lonesentry.com/gi_stories_bo ... index.html jsem vyčetl, že tato divize ukončila svou bojovou pouť těsně na českoněmeckém pomezí v Krušnohoří(na čáře Oelsnitz, Treuen, Lengenfeld)!!!! Některé hlídky v rámci průzkumu či usměrňování ustupujících kolon dokonce překročily hranici.
Nyní jsem sám sebe úplně přesvědčil, že Wiesbaden v popiskách videi na CRITICALPASTu nemá co dělat!!! Ještě je potřeba zjistit jestli ty natáčené kolony ustoupily z našeho území nebo jestli Saskem ustupvali od Drážďán.
Nyní je téměř jisté, že Sd.Kfz. 234 s věží z Luchse není nafilmován někde mezi Pískem a Táborem jak se domnívají v Panzerwrecks :-k
Doufám, že se časem ještě povede najít nějaké důkazy, které to Krušnohoří už jenom potvrdí. Snad se to někdy někomu bude hodit :)
Přílohy
dům_porovnání.JPG
87_Infantry_Division_emblém.JPG
David Šolc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Jakl » 21 srp 2010, 22:20

Nazdar Davide,

dobrá práce! Popisky na Criticalpast bych bral opravdu jen velmi volně a s rezervou. Jsem teď víceméně off-line, ale podle toho, co jsem tam zatím viděl, mi přijde, že popisky psal někdo jiný, než ten, kdo to točil.
- - -
Pročítáme dopisy dávno mrtvých lidí v pošetilé naději, že nás dovedou k pokladu. A ejhle. Někdy opravdu dovedou.
- - -
Tomáš Jakl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Šolc » 22 srp 2010, 18:24

Lokalizace záběrů z CRITICALPAST a YOUTUBE vyřešena!!!!

Nebýt kolegy Arhada, který mi poslal hodně důležitý odkaz o 87 peší divizi, tak se v tom asi ještě chvíli motám :arrow:

http://www.87thinfantrydivision.com/His ... 00019.html ;-I

Odkaz mi je sice znám, ale něják jsem na něj zapomněl :oops: Po přelouskání celého článku jsem byl hned o něco chytřejší a už pouze stačilo na google mapě najít nějaké konkrétní místo, které je zachyceno na některém z výše zmíněných záběrů na CRITICALPASTu. Článek doprovází několik snímků z okolí vesnice Jägersgrün a právě zde jsme začal nové pátrání :idea: Sice jsem v této lokalitě hledal, že při prvním pokusu, ale nyní jsem to vzal důkladněji. V samotném Jägersgrünu se mi nezdálo nic povědomého, tak jsem jel po mapě severovýchodním směrem a stále jsem sledoval silnici a potok. Jedu jedu a najednou to tam bylo černé na bílém!!!! :shock: Ve vesničce Morgenröthe-Rautenkranz jsem totiž objevil onu křižovatku tvaru Y, na které jsem v předchozím příspěvku popisoval spojitost mezi záběry z CRITICALPAST a YOUTUBE.

Morgenröthe-Rautenkranz na googl mapě:
http://maps.google.cz/maps?f=q&source=s ... 1&t=h&z=16

Do přílohy jsem vložil porovnání z kterého by mělo být jasné, že si tady z vás nedělám šprťouchlata :)
Při dalším sledování filmových záběrů jsem na mapě našel ještě několik dalších míst, která mě definitivně uklidnila a nyní jsem si na 100% jistý, že se žádný Wiesbaden nekoná a na CRITICALPASTU mají chybu!!!!!! Pro upřesnění ještě napíšu, že výše zmiňované filmové záběry, byly pořízeny zejména u vesnic Morgenröthe-Rautenkranz a Jägersgrün v Sasku(záběry kde je vidět souvislejší zástavba a zajatecké tábory pravděpodobně vznikly ve městě Falkenstein nebo Auerbach)
Upřímně mám z celého bádání radost :-D, ale trochu mě nakonec mrzí, že ty záběry nevznikly na našem území, ale pouze pár kilometrů za naší hranicí v Německu. Některá vozidla však určitě ustoupila z našeho území a já věřím, že se tu mihla i ona záhadná Sd.Kfz. 234 s věží lehkého tanku Luchs!!!
Z článku o posledních operacích 87. pěší leze vyčíst hned několik německých jednotek, které před ní složily zbraně a přešli do zajetí. Jednalo se např. o součásti těchto jednotek: 404. Inf.Div., 413. Inf.Div., 347.V.Gren.Div., 13. Flak.Div.
Pz.Div. Grossdeutchland, 2.Pz.Div, Pz.Div. HG.
Po zjištění výše zmíněných skutečností mi příjde teorie Martina Blocka, že se jedná o stroj 17. Pz.Div. krokem vedle. Nyní se mi jako nejpravděpodobnější majitel oné Sd.Kfz. 234 s věží lehkého tanku Luchs jeví 2.Pz.Div. a její Panzer-Aufklärungs-Abteilung 2, který měl Pumy ve stavu :-k . 2.Pz.Div. sice dispomovala osmikolkami Sd.Kfz. 234/2, ale Panzer II Ausf.L Luchs se u ní neobjevil :!: Zabíhat do teorii, jak a kdy se ta věž na podvozek Sd.Kfz. 234 dostala, by asi k ničemu nevedlo. Zde by bylo asi nejlepší požádat Martina Blocka, aby se pokusil prozkoumat achivní materiály týkající se 2.Pz.Div. ke kterým má přístup :idea:
Přeci jen si neodpustím menší zapolemizování o tom bílém obedelníku, který pravděpodobně skrývá symbol jednotky :wink:
Při porovnání se snímkem Sd.Kfz. 234/2, kde je vidět trojzubec řadící vozidlo do stavu 2.Pz.Div. a symbol Panzerspähkompanie mi totiž příjde, že poloha i rozměry toho bílého obdelníku předně odpovídají umístění označení na Sd.Kfz. 234/2 od 2.Pz.Div :?:
No slále je nad čím bádat :)

Omlouvám se, že jsem ti Doline téma posunul kousek za hranice :oops:
Přílohy
Morgenröthe-Rautenkranz.JPG
Sd.Kfz. 234_1.JPG
Naposledy upravil David Šolc dne 07 úno 2011, 21:54, celkově upraveno 1
David Šolc

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1082 • Stránka 49 z 73 • 1 ... 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52 ... 73

Zpět na Německá technika 1939-45