Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Technika ‹ Galerie techniky
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Totenkopf Panther konečně hotový...

AFV gallery
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Totenkopf Panther konečně hotový...

Příspěvekod Jiří Malchárek » 27 čer 2010, 18:00

Pro kluky co ještě neviděli naživo... MF je samozřejmě první forum, kde dávám finální fotky, na ostatní to dám až mi vyjde čas...
Pokud má ještě někdo nějaké dotazy, tak neváhejte, pokusím se odpovědět....

Taky nesmím všem zapomenout poděkovat za obrovskou podporu a rady během stavby.
Je taky zpousta lidí, kteří mi pomohli i materiálně jako Mantinel, Adam Široký...
A historické konzultace je to hlavně MAŤO LEHEL, Dolin, Branko...
Přílohy
Snímek 009.jpg
Snímek 002.jpg
Snímek 126.jpg
Snímek 131.jpg
Snímek 143.jpg
Snímek 147.jpg
Naposledy upravil Jiří Malchárek dne 27 čer 2010, 18:21, celkově upraveno 3
Jiří Malchárek

• Odpovědět s citací

Re: Totenkopf Panther konečně hotový...

Příspěvekod Jiří Malchárek » 27 čer 2010, 18:02

...
Přílohy
Snímek 047.jpg
Snímek 044.jpg
Snímek 070.jpg
Snímek 006.jpg
Snímek 072.jpg
Naposledy upravil Jiří Malchárek dne 25 zář 2010, 09:28, celkově upraveno 1
Jiří Malchárek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Viking » 27 čer 2010, 18:05

No co na tohle rict... :x
Snad jen PARADA!!! Jako opravdu klobouk dolu! [-o<

PS: neni stavba tady nekde na MF, rad bych se priucil...
Naposledy upravil Viking dne 27 čer 2010, 18:06, celkově upraveno 1
_______________________________________________________________________________________

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Viking

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Stig » 27 čer 2010, 18:06

njn zase skvělý [-o<
Někteří o něm říkají, že jeho levá bradavka má tvar nurburgringu
Stig

• Odpovědět s citací

Příspěvekod René Ernst » 27 čer 2010, 18:08

Včera jsem ho študoval v Bruně =D> =D>
snad jen jedna poznámka-na můj vkus ten tank stále trochu levituje.Ta potvora by se do povrchu přece jenom trochu zabořila i za krutého mrazu :-k a nebo je málo rozhýbaný podvozek.
René Ernst

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jiří Malchárek » 27 čer 2010, 18:11

Wiking: viewtopic.php?f=58&t=25308&start=0

V případě, že bys potřeboval vědět něco ohledně stavby klidně napiš třeba SZ.
Jiří Malchárek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Matěj Vavrinec » 27 čer 2010, 18:11

Fakt pěkný,máš můj obdiv.Naživo vypadá ještě líp. =D> [-o<
http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=7&t=81515
http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=58&t=82367
viewtopic.php?f=7&t=113709
viewtopic.php?f=7&t=114993
Matěj Vavrinec

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jiří Malchárek » 27 čer 2010, 18:13

Jinak díky všem!

Jo a René, v tom máš sakra pravdu :D , místy opravdu levituje, bylo to tím že jsem před Brnem opravdu nestíhal, ale během tohoto týdne se s tím pokusím ještě něco udělat. :wink:
Jiří Malchárek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Bobanski » 27 čer 2010, 18:17

No já bych jeden dotaz měl..jak to děláš, že je to tak perfektní ? A fricové úplně k sežrání...
[-o<
Vstávat a cvičit modelařit!
Bobanski

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Roman Bukovinsky » 27 čer 2010, 18:20

Nazivo som nevidel,takze aspon takto na fore :-D Je to cele perfektne,no tiez by som ho mozno viac usadil na teren.Ale to je len malinka kozmeticka chybicka,ktoru navyse robi asi 80% modelarov.Inak sa to da len obdivovat a gratulovat k vysledku :P [-o< ;-I :celeb: :flower: =D> Snad aj ja raz budem takto lepit modely :oops: Tesim sa na dalsi Tvoj model :D
Hotovo: BMP-2 viewtopic.php?f=7&t=46890 T-62M viewtopic.php?f=7&t=43682 Tunguska viewtopic.php?f=7&t=50401 Na stole: Fiesta WRC viewtopic.php?f=155&t=70591
Roman Bukovinsky

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zdeněk Hanzal » 27 čer 2010, 18:22

taky super, jak už někdo psal asi nejlepší model na MF! =D> =D> =D> =D> =D> =D>
už v rozestavěno jsem se tě ptal zda by jsi neprozradil postup barvení obličejů.Pokud nechceš postup prozrazovat tak plně respektuji....
[-o< ahoj!
rozestavěno v chlívku: viewtopic.php?f=58&t=76065&p=1531450#p1531450
https://cs-cz.facebook.com/pages/Modelt ... 8248988990
http://www.kpmznojmo.cz
Zdeněk Hanzal

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DanV » 27 čer 2010, 18:27

Co dodat, vše podstatné napsali ostatní. Pro mě je to dokonalý model =D> =D> =D>
Hotovo 2015: Spitfire PR XIX, Airfix 1/72
Rozděláno 2015: Avia BH21, Fairey Swordfish
DanV

• Odpovědět s citací

Příspěvekod von mantinel » 27 čer 2010, 18:28

všechna čest [-o<
von mantinel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jiří Malchárek » 27 čer 2010, 18:29

Konečně jsem se k tomu dokopal a sepsal to (je to výřez z emailu pro kolegu), tak pozdě je to proto, že je to trochu delší a trvalo než jsem si na to sepsání našel čas.....

Nejprve budeš muset vyzkoušet jaká metoda ti nejlépe sedne. Například já maluju obličeje akryláty Vallejo (používá většina světové špičky) a unifromy metodou stínování barvami Humbrol ( např. Marijn van Gils, Mirko Bayerl)

Malování akryláty je složitější, náročnější a trvá ohromnou dobu než člověk získá zkušenosti a vůbec než pochopí ten princip! Odměnou je jsou mnohem dokonalejší výsledky než jinými metodami.
Malování Humbrolkami je principiálně jednodušší, ale chce to um, aby člověk dosáhl dobrých výsledků.

Teď popíšu jak jsem dělal figury na Panther (u dalšího modelu přejdu čistě na akryláty, abych se posunul zas trochu dál)
Začnu hlavou:
Pro namíchání pleťové barvy používám odstíny doporučené Jaume Ortizem (jeden z nejlepších světových figurkářů), ale já maluju odlišněji proto používám navíc ještě žlutou.
Tady jsou podle mě NEZBYTNÉ barvy pro vytvoření pleti (Vallejo model color): 815 basic skintone, 916 sand yellow, 876 brown sand, 859 black red.
Ideální základ pro pleť vznikne cca 40% sand yellow + 60% basic sknitone. (je potřeba to mít hodně zředěné a nanášet ve více vrstvách aby to nebylo hrudkovité a kocourovité)
Než začneš nanášet stíny pořádně prostuduj výtvory špičkových figurkářů (vřele doporučuju blog Calvina Tana http://zyclyon.blogspot.com/ ) a pečlivě si všímej kde přesně mají nanesené stíny a světla, je to důležité!

Pak začínám stínovat, do základního pleťového odstínu (uvedl jsem směs výše) postupně přidávám 876 brown sand, barva MUSÍ být hodně naředěná vodou (až 60-70%vody) a pak začínám nanášením stínů, kde jakoby rovnoměrně pokládám zředěnou barvu. Původní odstnín ztmavím cca 3x .
Malování akryláty spočívá v jejich transparentnosti tzn. že když mi vznikne ostrý přechod stínu, namíchám si nějaký střední odstín, který silně naředím (asi 80 % vody), naberu na štětec, otřu do kapesníku (!) a v malém množství nanáším přesně na místo ostrého přechodu tak dlouho než je to dokonale plynulé. Vallejo 859 black red lze použít na úplně nejtmavší stíny (já to ale moc nepoužívám protože by obličej vypadal moc překontrastovaně), na oči, vnitřek uší a ústní otvor.
Světla v podstatě pak už nejsou moc potřeba, snad jen lehkým přidáním bílé do základního odstínu a nanést na nejvýraznější místa výše popsaným způsobem.
Oči: Nejprve nad nadočnicovým obloukem vytvořím tmavý stín, a zároveň udělám tenkou linkou stín na poočnicových váčcích. Žádné bělmo nemaluju (!!). Zornice maluju přímo na pleťovku a nikdy nepoužívám černou - v měřítku by to všechno vypadalo "divně". Na zornice se mi dobře osvědčila Vallejo 859 black red (uvedena v základních barvách) s lehounkým přídavkem bílé. Je třeba dát pozor, aby nešilhal. (dobře prohlídni si dobře oči na mojich figurách)
Pusa: Rty není nutné malovat, ale pokud je chceš, použij trochu pleťovky s malinkatým přídavkem tmavě červené. Je to ale náročné, protože pokud to správně neodhadneš bude vypadat jako lehká holka. Navíc často promrzlí nebo zemdlení vajáci měli rty úplně vybledlé... pro nezkušeného to může být zbytečné trápení nebo zničení předchozí snahy
Strniště: Strniště taky není nutné, navíc vyžaduje pokroučilé zkušenosti s barvami. Během stínování obličeje, přidávám v místech, kde vousy budou, lehký přídavek tankově šedé barvy.

Uniformy:
Uniformy jsem maloval Humbrolkama. Nejprve jsem ji nastříkal požadovaným odstínem a nechal cca 3 dny schnout (ten čas opravdu hraje svou roli !!) (taky nezapomeň barvu dobře rozmíchat a nepoužívej žádné staré zdrclé kousky, nikdy).
Pak základní barvu jednoduše zesvětlím a ztmavím a vytvořím 1.světlo a 1. stín, nechám cca 15 minut zavadout a štětcem lehce navlhčeným v ředidle stín a světlo roztupuju. Po cca 4 hodinách vytvořím i 2. světlo a 2. stín...

Patina:
Figury špiním strouhanými suchými pastely a pigmenty. Je to jednoduché, ale člověk si musí uvědomit základní věc. Pokud se podíváš na bežnou evropskou hnědozem, všimni si že není ani tak hnědá jako šedá. Takže když budeš špinit figury zeminou použij světle šedou, hnědé stačí úplně minimální množství. Pokud bys použil třeba zemité pigmenty MiG, figury by vypadaly jako by vylezly z továrny na čokoládu...

Hodně kolegů používá taky metodu malování olejovkama, podle mě ovšem nejhoší metoda a navíc mi moc nešla, ale třeba Roger Hurkmans ji ovládá skvěle.

Už teď je mi jasné že po dočtení tohoto románu v tom máš velký zmatek, a ještě mnohem víc otázek vyvztane, když se sám pustíš do malování. V tom případě neváhej a klidně mi napiš, já se to pokusím vysvětlit nějak lépe srozumitelněji.
Takto slovy je to opravdu těžké popsat, to člověk musí vidět. U příštích figur udělám alespoň fotodokumentaci.
Nejhorší u figur je, že opravdu vyžadujou zkušenosti a věřím že než se dopracuješ požadovaných výsledků, budeš mě x krát proklínat a říkat si "jak to sakra udělal?" (alespoň u mě to tak bylo :-D )
Když se ale člověk jednou chytí, tak mu to zůstane napořád, je to stejné jako s jízdou na kole - to se nezapomíná.
Pak navíc člověk může budovat na stávajících zkušenosech a neustále se zdokonalovat...
Hodně štěstí,
Jirka
Jiří Malchárek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod petzav » 27 čer 2010, 18:30

Podľa mňa, jedna z najlepších stavieb na MF [-o< [-o< [-o<
petzav

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Galerie techniky