Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Figurka...

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Příspěvekod Turboduck » 09 srp 2006, 16:42

:cry: :cry: :cry: :cry: :cry:
Turboduck

• Odpovědět s citací

Příspěvekod petr marek » 09 srp 2006, 17:29

LubosM píše:když se tak pěkně uchytil ten četník, tak by se dalo pokračovat v policejní
sérii třeba major Zeman, a nebo policajt s obuškem, přilbou a štítem z 89tého :grin: nebo moderní urňák :-D

honza a honza nam ukaze jak se to dela a pak uz si kazdy vymodeluje svojeho pandulaka :D
mohu dodat walkaround na beagla, ale to neni moc dlouhonohe plemeno...
posledni dokoncene: P-39 Aircobra, Eduard, 1/48
Avia BH-11 Směr1/48
Fairey Swordfish Tamiya 1/48
na stole: Hansa - Brandenburg W.29 WNW 1/32
Instagram Marek Models
petr marek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hansi » 09 srp 2006, 18:29

petr marek píše:
LubosM píše:když se tak pěkně uchytil ten četník, tak by se dalo pokračovat v policejní
sérii třeba major Zeman, a nebo policajt s obuškem, přilbou a štítem z 89tého :grin: nebo moderní urňák :-D

honza a honza nam ukaze jak se to dela a pak uz si kazdy vymodeluje svojeho pandulaka :D
mohu dodat walkaround na beagla, ale to neni moc dlouhonohe plemeno...

Doberman by bol lepší !!! :-D
Hansi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Honza a Honza » 09 srp 2006, 23:14

Ha,ha,ha...Já to myslel vážně a zatím je to tady spíše humorné téma...
...........................
pro Adam:walkaround na kokra beru,ale musel by tam být i komplet interiér!! :wink:
Matto:k tomu Altecu se dostanu později.Všechno bude.:-)
pro Pavel Š:No nevím,jestli to budu formovat,ale možná i jo.
Tak a teď si jdu číst.:-)Koneně jsem sehnal anatomii od Zrzavého.Skvělá knížka.Aspoň dva dny z ní nevylezu.:arrow:

No a první část figurkařiny bude po 13.8. ...Zatím...
Říkáte nejlepší model?
Epoxyd,plastelína a silikon!!!Jo a abych nezapoměl...SÁDRA!
Honza a Honza

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Honza a Honza » 14 srp 2006, 02:05

nafoceno :foto: ,připraveno,ale nějak mi blbne modem.Pokud se mi to nepodaří zavěsit,tak se zatím omlouvám... :(
Říkáte nejlepší model?
Honza a Honza

• Odpovědět s citací

Příspěvekod gadza » 17 srp 2006, 07:12

Halóóó, ja být strašně zvědavý....Jak to vypadá?
Mamííí, dej nám bombóóón!
gadza

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Honza a Honza » 18 srp 2006, 03:33

gadza....Vydrž...Už to bude :lol:
Říkáte nejlepší model?
Honza a Honza

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Honza a Honza » 18 srp 2006, 04:00

Rád bych podotknul,že to co zde píšu nejni nic směrodatného,jen způsob jak to dělám já a k čemu jsem za ta leta došel.Jakékoli jiné nápady a postupy jen uvítám.
...takže,odvolávám co jsem odvolal a slibuji co jsem slíbil...

Část první
NÁŘADÍ
..................
Ty pajduláky už dělám něco kolem 13i let a za tu dobu jsem vyzkoušel všemožné nástroje a materiály.A tohle je současný stav.
Přílohy
vercajk.JPG
Říkáte nejlepší model?
Honza a Honza

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Honza a Honza » 18 srp 2006, 04:01

Protože jsem slepej jak patrona,používám ruskou binokulární lupu BM-51-2 , zvětšující 8,75x.Kdysi jsem ji čistě náhodou koupil za dvě stovky a jsem s ní celkem spokojen.Proti hodinářské lupě (zkoušel jsem) má obrovskou výhodu "prostorového vidění" a hooodně dlouhou předmětovou vzdálenost.Krásně se pod ni vlezu i s frézkou.Ta placička v dlani (na fotce) je ve vzdálenosti,kde se zobrazuje ostře.
Přesto uvažuju o něčem slabším,protože se mi stává,že se hodinu barbám s nějakým detailem a nakonec to stejně není vůbec vidět.Nedávno jsem v optice zahlídl lupu na krk,taková plastiková placka cca 15x8 cm.Na krku to asi nebude ono,ale snad by to šlo upevnit do nějakého držáku na stole.
Přílohy
predmetka.JPG
kukr.JPG
Říkáte nejlepší model?
Honza a Honza

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Honza a Honza » 18 srp 2006, 04:04

...tak a teď něco do ruky.
Špachtle
Většina věcí na figurkách je tak malá,že modelování prsty prakticky nepřipadá v úvahu.Jinak,než různými špachtličkami to prostě nejde.
Kdysi jsem v Chironaxu (prodejna zdravotnických nástrojů) nakoupil pár zubařských nástrojů-cpátek,hladítek atd. a zkoušel co s tím půjde udělat.Většina tvarů vychází strašně velká a hodí se poze ku létání.:-)Časem jsem si je různě přebrušoval a upravoval do přijatelnější podoby.V současnosti už dentální nástroje nekupuju.1)jsou drahé jak čert, 2) mám hodnou zubařku,která mi dává staré a poškozené kousky.Při sterilizaci v autoklávu totiž časem ABSkové rukojeti křehnou a praskají.A jako zdroj kvalitní oceli zcela postačují.:-)
Na první fotce je "zásobička" kterou používám v krabičce od pastelek.Přesně to do ní sedí.
Na druhé fotce pak nejoblíbenější tvary.
zleva do prava:
1)celokovové hladítko - odkrajování tmelu z balíčku,nanášení a hlazení větších ploch,tmelení rádiusů,třeba přechod křídlo trup.Tvar je takřka původní,jen jedna strana je přebroušená do rádiusu.
2)nožík - odkrajování měkého tmelu,drobné modelování a rýžky,např vlasy,vousy...
3)modelovací špachtle,nebo jak to nazvat - v podstatě změnšená špachtle,která se dá koupit va každém krámu s keramickým vercajkem.Hlazení malých plošek a absolutně nepostradatelná na hadry - záhyby,faldy,sklady...
4)plochá špachtlička - velikost cca 0,5x3 mm.Jemný rádius z obu stran.Na hlazení malých plošek,tvorbu hran...
5)srpek - přebroušený nástroj na zubní kámen.Spíše je to rýtko na jemné čáry, se kterým se dá dostat i do míst,kde se nevleze normální rýtko.Mimojiné se s ním skvěle odrývá plast,třeba při oddělování křidélek...5 tahů a jsem skrz.:-)

Ještě poznámku ke špachtlím:
Našel jsem jediného výrobce něčeho přijatelného pro naše potřeby.naneštěstí je to někde z ameriky a stejně by potřebovaly doladit...Vypadají a si jako šicí jehly zalepené do zbytku z tužky.
Paradoxně nejideálnější by byly rukojeti,do kterých by šly upnout kousky kulatiny o průměru cca 3 mm.Většinu potřebných tvarů si stejně dělám zrovna ve chvíli.kdy je potřebuju.Jediný problém je ovšem v tom,že ta kulatina musí být z KALITELNÉ nerezi.Věčně se to máčí ve vodě - proto nerez a kalitelná...Z normálního nerez svařováku se ty špachtličky po pěti minutách používání ohnou...:-( A abych nezapoměl.Co nejlépe vyleštit povrch,jinak se na to strašně lepí tmel!!!

Pokud by někdo věděl,kde by se dala sehnat nerez na špachtle,tak bych mu byl neskonale vděčný,případně kdyby se našel profi výrobce,rád poskytnu návrhy co mám nakreslené...
Přílohy
spachtle 01.JPG
spachtle .JPG
Říkáte nejlepší model?
Honza a Honza

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Honza a Honza » 18 srp 2006, 04:06

Rýtka
Jedno "rýtko" už bylo sice mezi špachtlemi,ale s rýtkem to má společného asi tolik jako zednická tužka s pentelkou.
Takže rýtka...Základní tvar je běžný "kovorytecký".Jen to provedení...No,jsou to přebroušené jehlové pilníky.Profi rýtko stojí kolem 600,- a to se mi za to nějak nechtělo dávat.Takže pilník (kvalitní ocel) a noha ze židle...Proti "kovorýtkům" mají daleko ostřejší úhel břitu.Ale použití a funkce zcela stejné.
Další nezbytný doplněk rýtek je nějaký brousek.Normální "kuchyňské" brousky jsou děsně hrubé a kvalitní arkansas je nepřiměřeně drahý...Proto požívám jednoduchou náhradu: skleněná destička a nejjemnější smirek,jaký seženu.Momentálně je to "vodní 2000".Rýtka na tom dobrušuju,nebo spíše dolešťuju průběžně i několikrát za den.Stačí pár tahů.Na skle dobrušuju i čepelky nožů.Její životnost se prodlouží zhruba na 4násobek.
Ještě taková drobnost..Pro ty ,kdo by chtěli zkoušet rýtka ještě malá instruktáž...
Rýtko se přidržuje v dlani třemi prsty.Ukazovákem a palcem se vede břit.Tlak vychází z celého zápěstí.Nesnažte se rýt moc hluboko najednou...Matroš mnohdy povolí a rýtko zaražené v dlani není zrovna nic příjemného...
Rýtka jsou skvělá na dořezání jených detailů.Už jsem si na ně tak zvykl,že bez nich nejsem schopen dělat ani plastik.Pilníky mám doma jen jako materiál na jiné nástroje...
Přílohy
brousek.JPG
rytko 03.JPG
rytko 02.JPG
rytko 01.JPG
rytka.JPG
Říkáte nejlepší model?
Honza a Honza

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Honza a Honza » 18 srp 2006, 04:08

...no a konečně něco normálního...

Nože
Základní technologický postup:za měka se snažím vymodelovat co jde.Co se nepovede,tak to po vytvrdnutí opižlám...Buď rýtky,nebo daleko častěji noži.Epoxidy co používám,se dají dost slušně řezat a mají velmi čistý povrch řezu.
Zkoušel jsem všechno možné,dokonce nožíky vybroušené z jehel do šicího stroje.Byly ale zbytečně malé,tak jsem od nich upustil.Používám tři různé nože a šábr,viz fotka.
zprava do leva:
1)lámačka Stanley - zinková lámačka,dobře se s ní dělá,neohýbá se,slušně drží čepelku - jen velmi hrubé a "pomocné" práce.
2)AK 1 od Olfy - slušná "tužková" rukojeť,použitelné čepelky z jiného typu,včetně malé pilky.Zase jenom hrubší práce,případně tvrdší matroš,abych si zbytečně netupil jemný nůž.Jediná nevýhoda jsou plastové kleštiny.Byl jsem tím trochu zklamán.Mám ho asi půl roku.
3)AK 3 zase Olfa - jemný nožík s excelentními čepelkami většina pižlání,okrajování atd...Kovové kleštiny.Perfektně drží čepelku.Úžasná životnost.Měl jsem ho 10 let,než mi ho zlikvidovaly děti.Mladej ho rozšrouboval a ztratil jednu kleštinu.:-(Kdysi ho Olfa dělala pro Tamiyu,jen byla černá a s jiným logem.Čepelky zásadně taky jen Olfa.Jednou jsem náhodou koupil jiné (nemohl jsem sehnat origo) a po týdnu jsem je všechny vyhodil,neřezaly,nedržely ostří a nešly brousit...
4)Šábr - anobrž škrabák.Zámečníci se s ním možná setkali na škole.Zase je to jen trojhraný pilník ,trocha polyesteru,dlouhé ruční přebrušování na kameni a vybroušení žlábků jemným řezacím kotoučkem-žlábky jsou kvůli zmenšení plochy,kterou je třeba při používání brousit.Origo škrabák je nesehnatelný,moc velký a děsivě drahý.
Je to ideální nástroj na strhávání hran a odstaňování stop po hrubém šmirglu.Dvoustovkou (smirkem) vybrousím tvar,šábrem zahladím stopy,poku jsou tam trhliny,tak přemáznu Agamáckým tmelem a jemně doleštím tisícovkou.Ta Agama má tu výhodu,že se chová jako stěrkový tmel.Dá se máznout v tenké vrstvě a zůstane jen v dírách a jde dobře dolů...Viz fotky.Škrábat se sice dá i nožem,ale čepel pruží,je moc ostrá,do materiálu se zasekává a dělá takové "schody".
Přílohy
P1020556.JPG
P1020554.JPG
P1020549.JPG
P1020547.JPG
noze.JPG
Naposledy upravil Honza a Honza dne 29 srp 2006, 19:43, celkově upraveno 2
Říkáte nejlepší model?
Honza a Honza

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Honza a Honza » 18 srp 2006, 04:09

"Měřidla a značidla"
Trojúhelník,šuplera,rýsovací jehla,odpichovátko,pentelka...Zcela běžné nástroje,jen...
Trojúhelník co nejmenší a dost pomůžou milimetrové linie vyškrábnuté kolmo na stupnici.Kdo zkoušel na destičku 1x5 cm vyrýt milimetrovou síť jistě pochopí.
Rýsovací jehla - starý šroubovák.ještě lepší je s tvrdokovovým hrotem,ale tu ze mně vydyndal kámoš.Musím si vybrousit novou.
Odpichovátko - nebo teda funkcí spíše nádrh.Jeden hrot je zabroušený do kulata , druhý ostrý.Používám ho na značení čar,které jsou rovnoběžné s nějakým okrajem-třeba různé lemovky,případně nanášení jedné délky na více míst...
Přílohy
mereni.JPG
Říkáte nejlepší model?
Honza a Honza

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Honza a Honza » 18 srp 2006, 04:12

Ten zbytek
samozřejmě nějaké pizety štěteček a tak...jen s tím rozdílem,že pinzety používám spíše k modelování,když potřebuju tmel zmáčknout ze dvou stran.
Rukojeť štětce je skvěká jako držák injekčních jehel.Různé vypichování koleček,rádiusů,knoflíků.viz např: http://www.modelforum.cz/download.php?id=33591
No a ta koulička úplně vlevo je taky držák na jehly.Když dělám nějakou drobnost,která by se blbě držela v prstech,třeba novou hlavu,tak si ji natmelím na jehlu a nasadím na kouli.Jak je to hotové,tak to jen uříznu...Navíc má ta koule na spodku plošku,takže pěkně stojí,když to tvrdne-samozřejmě ta rozdělaná součást!!!
Přílohy
ostatni.JPG
Říkáte nejlepší model?
Honza a Honza

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Honza a Honza » 18 srp 2006, 04:15

Frézka
Nebo spíše mikrovrtačka.
Není zrovna nezbytná,ale v mnohých případech dost usnadní práci.Kdysi jsem používal mikrovrtačku od Minicraftu.V podstatě to byla zcela normální vrtačka na 12 voltů,jen hodně zmenšená.A to včetně klasického sklíčidla 0,5-6 mm.Měla několik nectností:byla dost těžká,špatný tvar-bolela z ní po chvilce ruka.Přehřívala se a "pohlazení" roztočeného sklíčidla po prstech taky nebylo nic příjemného...
Když po několika letech odešla do křemíkového nebe,zakoupil jsem novou.Tentokráte Proxxon Micromot 40/E.Ještě před skonem Minicraftky jsem hledal její potenciální náhradu a vyzkoušel jsem takřka vše co bylo na trhu a ten Proxxon bylo asi to nejlepší co se dalo běžně sehnat.Skvěle sedí v ruce,vydží dost velkou zátěž a je poměrně tichá.Jedinou nevýhodou by mohlo být sklíčidlo - jen do 3,2 mm a dost špatné odstupňování velikostí.Novější typy na trhu už to ale mají vyřešené.
Místo vrtáků používám jen tvrdokovové zubařské vrtáčky.Mám i pár diamantových brousků,ale pokud je použiju dříve,než epoxid úplně ztvrdne,tak se nenávratně zaserou a jsou na vyhození...Takže tvrdokov rulez!
Na "hrubé" broušení epoxidu je paradoxně nejlepší modrý gumový leštící kotouč (zubařský) s diamantovým prachem.Sice děsně rychle ubývá,ale díky tomu je taky nezasvinitelný měkým epoxydem.Zároveň se na něm dá dolešťovat ocel a úplně stačí na vybroušení pracovních plošek na špachtličkách.
Mikrovrtačku používám i na "soustružení" v ruce.Je to ale děsná babračka a a chce to trochu praxe.Navíc u "soustružení" je maličko problém s životností nože.Jakákoli ocel je během dvou,tří minut tupá.Miniaturní radeka nemám.Jako nejlepší řešení je diamantový pilník.Případně nožík vybroušený z tvrdokovového vrtáčku.
Přílohy
frezky.JPG
frezka.JPG
Naposledy upravil Honza a Honza dne 19 srp 2006, 05:51, celkově upraveno 1
Říkáte nejlepší model?
Honza a Honza

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna