Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

HMS Victory z papíru/1:96/ vlastní úprava z roku cca 1798

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: HMS Victory z papíru/1:96/ vlastní úprava z roku cca 1798

Příspěvekod DORIS » 22 kvě 2010, 15:01

ronniejames: Díky moc za pochvalu a zajímavý námět! Asi by to mělo být nadehtované, pravdu máš, i když netuším, jak by to vypadalo na modelu. :-k Tady jsem se ubírala cestou estetiky a snažila se jejich světlejší barvu ponechat kvůli kontrastu, jako jsou u opravdové Vicy . :oops: Po nadehtování by měla vypadat třeba takto nebo ještě tmavší :?: :
http://pagesperso-orange.fr/gerard.dela ... 4/74-3.htm
U Sovereignu mám ale v plánu loď postavit co nejrealističtěji, takže tam bych o dehtování lanoví silně uvažovala. :idea:
Doris
Přílohy
IMG_2405.JPG
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ronniejames » 22 kvě 2010, 18:11

Řekl bych, že minimálně tak, jako jsou ta lana od stěhů (doufám teda, že je to od čelenových stěhů), ale klidně ještě více, Kapitán o tom už psal, čerstvě nadehtovaná lana vypadala docela leskle černá..

http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=183&t=43774
ronniejames

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kpt.KL » 22 kvě 2010, 21:03

Kotevní lana byla ve skutečnosti dehtovaná a měla tmavohnědou, hnědočernou až černou barvu, podle toho, jak čerstvý byl nátěr, či spíše napouštění lana dehtem. Dost velká část lanoví na dnešní Victory je z finančních důvodů syntetická, včetně kladkových kotoučů.
Obrázek
Osobní blog o námořní historii v dobách plachetnic
xhttp://historia-navalis.blogspot.cz
Kpt.KL

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 23 kvě 2010, 11:13

O.K., přátelé, moc Vám děkuji za rady, zkusila jsem to prvně nasimulovat na fotce a nevypadalo to tak špatně, jak jsem se původně obávala. Takže jsem kotevní lana nakonec "nadehtovala" i na modelu, ať jsem zas o krůček blíže k realistickému ztvárnění. Použila jsem hnědočernou barvu a spletené lano předtím ještě napustila sekundovkou, aby se vlivem vlhkosti z barvy nezačalo rozplétat (už se mi to kdysi stalo.... :twisted: ). Tady je výsledek:
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Pod dvířky děl jsem již zavěsila očka a z horní strany ještě doplním lanka, která dvířka zvedala.Nyní pracuji na zábradlí kolem záštitné paluby, budu ho dělat v podobném stylu, jako je ta horní část zábradlí na Belloně (viz foto níže). Je to jedna z částí modelu, kterou dělám vyloženě podle sebe.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

EDIT: Před chvíli jsem dokočila i osvětlení na koši hlavního stěžně, zatím je to napojeno na slabší baterii (knoflíkovou), ale jakmile pořídím novou, bude intenzita světla O.K.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

Doris
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 24 kvě 2010, 18:21

Dokončeno zábradlí na zádi kolem záštitné paluby. Jeho vzhled jsem si navrhla sama, aby ladilo po estetické stránce s lodí. Nezdá se to, ale byla to docela piplačka, aby byl výsledek čistý, hlavně vlepování ochranné sítě bylo testem nervů. Ale už je vše O.K.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod .MG. » 24 kvě 2010, 19:49

nádhera :shock: i když si myslím, že ten vzor síťoviny je dost moderní, ale jak už jsem řekl, parádní práce. Až to bude hotový, chtělo by to dát do velkého akvária a umístit do vchodové haly Národního Technického muzea, až ho budou znovu otevírat .
http://zaobzorem.webgarden.cz/rubriky/vitej-cizince - můj web o majácích, rozhlednách a věžích
.MG.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 24 kvě 2010, 20:12

Ahojky, děkuji moc za přízeň a námět. :flower: No ke špičkovým modelům má ten můj ještě hodně daleko, aby zdobil takovou instituci jako je NT muzeum, ale pro mne je to hlavně hobby a možnost vychutnat si stavbu plachetnice. Je fakt, že oka v síťce mají jiný tvar, než ta u skutečné Vicy, bohužel jsem však nesehnala identickou síťku. Takže jsem musela improvizovat. :( Na různých modelech jsem si všimla, že modeláři používají různorodé materiály, takže jsem se rozhodla jít cestou estetického vzhledu (jak už je u mne zvykem), aby se mi to líbilo a bylo "měřítkové. Už to tak nechám, na modelu je ta síťka hodně jemná a nezakrývá tak při pohledu z boku detaily na palubě. Celkově je to zábradlí na zádi pozměněné vůči současnému stavu opravdové Vicy. U Bellony je zábradlí bez výplně, u Vicy jsem se rozhodla tam dát tu síťku i když musím uznat, že vypadá jinak, než by měla. :oops:
U Pandory na fotce níže je docela zvláštní síťka v zábradlí koše. Já jsem měla u Vicy použít čtvercový vzor, bohužel během půl roku se mi takový materiál nepovedlo sehnat a vlastní výroba by nebyla tak dokonalá a jemná, jak bych si představovala.

Pandora10.jpg
DSC06355.jpg
IMG_2159.jpg

EDIT: Přináším postup pro plastickou úpravu stříšek nad galeriemi. Jednoduchá a celkem i rychlá práce, ale vyžaduje přesnost a rozměrově i tvarově identické elementy krytiny, což je v tomto měřítku docela piplačka. Ještě trochu zapracuji na patině, zatím je nátěr přiliš čerstvý a musí důkladně vytvrdnout, než nanesu další vrstvy.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

Victory je těsně před dokončením, i když model ještě doplním o řadu doplňků, které ho oživí a zpestří okolí stojanu. Dnes mi slunečné počasí umožnilo pořídit velice ostré a kvalitní fotky, kde vyniknou i jemné detaily a kompletní lanoví. Na modelu se už toho vizuálně změní jen minimum.

Bude to osm měsíců, co Vicy stavím, a i když je to poměrně krátká doba na tak náročný model, musím přiznat, že se stavbě věnuji skoro denně a velmi intenzívně.

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod .MG. » 26 kvě 2010, 20:09

i tak je to obdivuhodná rychlost s jakou jedeš :shock:
http://zaobzorem.webgarden.cz/rubriky/vitej-cizince - můj web o majácích, rozhlednách a věžích
.MG.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 26 kvě 2010, 20:27

[quote="DORIS"]Ahojky, děkuji moc za přízeň a námět......U Bellony je zábradlí bez výplně, u Vicy jsem se rozhodla tam dát tu síťku i když musím uznat, že vypadá jinak, než by měla.

A co obinadlo..? Takové to s těma většíma očkama..? V podstatě je po napnutí jako síť se čtvercovýma okama... :-k Pokukuju taky po všelikých síťkách, protože jsem našel obrázek (kresbu) karaky, nebo něco takového, která má nataženou sí't nad palubou a námořníci na ní stojí a přivazují plachtu k ráhnu..(protože spuštěné ráhno nedolehne až na palubu-kvůlivá zábradlí)..a takových obrázků sítí natažených nad palubama v různých místech jsem našel víc.. :wink: No a pak budu muset taky ušít něco za ARTURA, aby lovil mouchy a jinou havěť v bazénu, protože mě to taky furt nebaví..! :grin:

DORIS..: "Bude to osm měsíců, co Vicy stavím, a i když je to poměrně krátká doba na tak náročný model, musím přiznat, že se stavbě věnuji skoro denně a velmi intenzívně."....u nás taky rozvážejí obědy zadarmo i s termoobalama.. :grin:
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 26 kvě 2010, 21:37

Je to fakt, konec stavby jsem předpokládala až někde na podzim nebo spíše ke konci letošního roku. Stavba Victory mne hodně baví (je to i díky Vám a Vaší podpoře) a zároveň mizerné počasí nyní zastavilo spoustu prací, kterým bych se jinak věnovala, takže mohu celkem intenzívně modelařit. Navíc se už těším, až se rozjede stavba Sovereignu, ten je pro mne zatím asi tou největší modelářskou výzvou. Bellona mi trvala 10 měsíců od počátku do konce stavby, ale přes léto jsem skoro nestavěla a celkově mne její stavba tolik nebavila a nevěnovala jsem se ji tak intenzívně. Vicy bych při tehdejším tempu stavěla déle jak rok.
S tím obínadlem to může být zajímavý nápad, jen nevím, jak by se to chovalo po napnutí v zábradlí - to je poměrně jemné a křehké a napnutou síť by asi neudrželo. Do kovového rámečku by to ale šlo bez problému. :-k Kamarád mne přivedl na zajímavou myšlenku použít záclonu, tam je taky čtvercová síťovina, jen pro toto měřítko jsem narazila na hrubší matroš, než by bylo vhodné. U Vicy už to asi nechám tak, je to poučení pro příště a díky Vašim námětům budu hledat u dalších modelů vhodnější materiál.
Děkuji za Vaše náměty a rady!
Doris
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 31 kvě 2010, 16:26

Takže jsem se opět přiblížila k cíli a Victory doplnila o vidélce závětrovek, vlajku - plamenec na hlavním stěžni a začala jsem už i s drobnými retušemi. Když pominu doplňky, tak už mi zbývá jen přivázat dvířka střílen k boku lodi, doladit zakončení lanoví na uvazovacích kolících a bude hotovo. Nicmémě budu chtít ještě vylepšit některá slabší místa, jako třeba některé sošky na zádi, jež budu nahrazovat hezčími. Čluny a doplňky budu postupně tvořit v nasledujících měsících, takže toto vlákno bude mít ještě pokračování a spoustu zajímavostí. :idea:

Victory těsně před dokončením
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Model ještě nafotím detailně a v plánu jsou i fotky za soumraku proti světlu.
Pokud Vás napadne něco, co bych mohla ještě vylepšit nebo co mi na modelu chybí, klidně pište. Co bude v mých silách, mohu ještě upravit nebo doplnit.
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 31 kvě 2010, 17:48

..když já nemůžu najít tu "ošklivou" sochůůů... :cry: :cry: Doris, paráda..! :P =D> =D>
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 31 kvě 2010, 19:42

Pár jich tam bohužel je, jsou to jedny z prvních, které jsem vyrobila a neměla ještě potřebné zkušenosti. :( Holt, učený z nebe nespadl a Victory si určitě zaslouží být postavena co nejlíp, tak těch pár drobností ještě doladím.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Aleš Chmelař » 01 čer 2010, 11:05

Musím říci, že do lodí moc nechodím, ale to, co jsem spatřil zde mi tedy bere dech. To je ukázka opravdu špičkové modelářské práce. Když přidám, že je to z papíru, tak musím opravdu zatleskat. Přeji mnoho takto zdařilých projektů...
Více na :
http://www.chmelar-diorama.cz
Aleš Chmelař

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 01 čer 2010, 12:02

Aleš Chmelař: Srdečně Vám děkuji za slova chvály, je to pro mne čest a zároveň radost, že se Vám má práce líbí. Určitě by se to dalo postavit ještě lépe a kvalitněji, jak jsem mohla vidět na dílech mnohých zdejších modelářů, ale oproti předchozí Belloně jsem s výsledkem spokojenější. Stále se učím a snažím zdokonalovat v této zálibě. Z mých dosavadních lodních modelů patří právě Victory k těm nejzdařilejším. Už má i čestné místo mezi flotilou.
Jinak musím složit hlubokou poklonu Vaší práci, ta dioramata jsou naprosto dokonalá a kvalitou ztvárnění na profesionální úrovni. Klobouk dolů! Takhle bych chtěla jednou modelařit.
Doris

DORIS

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno