Libore na tenhle´´ DŘEVĚNEJ ZÁZRAK ´´asi nýtˇák neseženeš mrknu do svojí mossie a dám ti zprávu,al enepočítej s tím,že tam toho bude 357 linek.přechody křídlo -motro budou asi nějak znázorněný,ael jinak asi nic. Max. víčko od nádrže
Pár detailů + Mosquito Tamyia 1/72. Ty podélné pásky, co si Libore vyznačil červeně, jsou hlavní jakoby překopírované nosníky křídla. U Tamyia je naznačen jen ten co je blíž náběžné hraně.
Pomalu se přikláním k pokusu o znázornění vyvýšeného potahu v místě konce náběžky a těla křídla. Podobně jako to má Tamka. Navíc je to i zřejmé na vrchní části obvodu trupu cca: ve 2/3 délky pumovnice. Vymaskuji páskou a vyplním tmelem a snad se mi potom podaří vybrousit rádius jaky tam ve skutečnosti byl. Pokud né, tak lehce proškrábnout linky mohu kdykoliv . Moc vám díky za fota dílu a s chutí do práce To JanoBB kdyby jsi nevěděl co s rozdělanou mosii v 1/32 od revellu, kterou sem zahlédl v tématu o kitníku, tak já tě jí klidně zbavím . Dal bych té mé "malou" sestřičku.
Libor nevies si predstavit, ako dlho som ju zhanal a ako komplikovane ku mne cestovala. Ani trochu mi nevadilo, ze chybaju obe vrtule a jeden kuzel. Zbieram na nu sily a podklady. Pravdepodobne ju budem robit subezne so stvrtkovym Mosquitom B. IV od Revellu, aj ked na tomto bude neporovnatelne viac roboty. Pozoruhodne je, ze den po dorazeni modelu ku mne sa objavil na modelbazari inzerat nejakeho Prazaka, ktory predaval kompletny nedotknuty model. Este k tej obruci okolo trupu za kabinou. Tato je o poznanie vyraznejsia oproti tomu kvazi portu nad hlavnym nosnikom a myslel som, ze to Fix na takomto krasavcovi zobrazil. Model co stavias mam dlho v plane nakupu na poprednom mieste, zial momentalne som musel investovat do noveho filtra do akvaria, ktory som mal kupit uz pred desiatimi modelmi a Mosquito musi pockat. Len dufam ze nie dlho.
Kokpit zmatněn a usazen do trupu společně se zadní partii pumovnice a nosné přepážky ostruhového kolečka. Po této proceduře bylo nutno provést slepení SOP a VOP. Pohyblivá část SOP nejde kvuli zámkům vsadit až po slepení trupu a bylo nutné jí tedy zkompletovat jěště před. Dále bylo nutné osadit slepený trup cvičně vrchní celo-částí křídla. To vše pro ověření uložení řídících tyčí motoru, které budou pokračovat za odkryté chladiče až do motorové gondoly a také případné kontrole možné spáry mezi trupem a křídlem. Pokud si ale případný modelář nebude přidělávat starosti s doplněním pitu a dalších detailů (samo-domo), tak bude mít radost, jak vše dobře sedí. Trup, směrovka i výškovka perfektně sedí a použití tmelu je až do této doby nulové. Horší je to s lepením. Tady je nutno s ohledem na velké lepené plochy a délky používat bezpodmínečně kombinaci lepidel vteřinových a klasických. Můj postup s ohledem na max.pevnost je takový: 1.contacta revell s jehlou nanešení na kompletní tenké styčné plochy (hadem na široké) 2.vteřinovým lepidlem na předem stanovených místech nabodovat 3.cca. 10.min přidržení, stažení čím koliv (bohužel na některé části nemám tak velké skřípce, kolíčky) a za 4.po celé délce spojů protáhnout tamyia extra thinem. Nyní je na pořadu dne výroba dílů na chladiče, nosníky kolem nich a po vytvrzení spoje polovin trupu dojde k otevření prostoru pro zachraný člun. Všechno opět bude samo-domo a doufám, že to bude sedět jako ony dodělávky do kokpitu.
Vše zatím sedí na 1 a geometrie si zahová své poměry. Jen se mi to pomalu nevejde na stůl :-)
Odřezané vrchní kryty chladičů a sesazené chladiče a jejich spodní partie
Zbýva osadit vrchem chladiče. provrtat nosníky a vyrobit příčné vzpěry spolu z vrchní náběžnou hranou chladiče. No a spoustu dalšího kolem nich :-)
Asi tak bude vidět do pitu a to jěště přes rám. Takže skoro nic i když jsou tam boční dveře dohořán. To se uvidí
Peknej drobek Libore....pokud budes mit zajem,tak doma se mi vali malirska strikaci pistole,mozna to stavbu malinko urychli K tomu cca 2 kyble GSI barev a muzes frcet....
Já mám teď na stole 1/24 Hurricane Mk.II a minimálně na Surf uvažuju o tom, že vytáhnu svoji "aranžerskou" pistoli, která je velikostí někde mezi klasickou airbrush a velkou lakýrnickou. Neb já teda nejsem kamarád sprejů.
Konečně se trochu pokazilo počasí a je trochu času na modelaření. Už mě práce na baráku a zahradě dostávaly do deprese. Pokračují práce na chladičích, kde jsem potřeboval vyřezat 6.ks přepážek a nakonec jich bylo téměř 20. Pořád jsem nebyl spokojený s profilem a dosednutí na další příčky a plochy. Zatím nasazeny na sucho, abych viděl jak budou pasovat k řídícím tyčím, které vedou zadní partii chladičů. U tyčí se mi bohužel nepodařilo na pravé straně ve směru letu udržet přímku a trochu se mi vrchní tyč prohýbá směrem nahoru. Není to moc, ale zamrzí to . Bohužel na takovém měřítku je i velmi malé odchylka v průvrtu spojnic na výsledku patrná. Snad to po nabarvení a ušpinění nebude na první pohled tolik patrné. Samosebou budou jěště přepážky odvrtány a doplněny o spodní/zadní vzpěry. Následně doplním hydraulické válce na ovládání klapek, pro množství proudícího vzduchu přes chladiče. No a na konec výstupy (hadice) medií z chladičů k motoru a pár detailů. Poprvé v životě jsem použil na některé partie tmel "Miliput" a musím konstatovat, že jde o vskutku výtečný tmel. Uhlazování vodou nemá chybu . Vedle kompletování chladičů pokračují práce na trupu, kde je již spasováno a přebroušeno. Vychýleny zadní partie a zkompletovány brzdící klapky a křidélka. Na křidelcích bylo nutno lehce potmelit propady od vyhazovačů a zároveň sloty v křídlech pro brzdící klapky bylo nutné srovnat do profilu miliputem. Práce s ním paráda na 1*. Další progres bude již doufám kompletní sestavení a vybarvení chladičů a stavba motorů.
Kompletace řídících tyčí a doplnění přepážek na chladičovém systému.
Přední vrchní náběžky chladičů bylo nutno pro správnou geometrii rozšířit u trupu o plastové pásky
V pravo ve směru letu je patrný průhyb vrchní řídící tyče. Bohužel z důvodu malých prostor pro manipulaci to už opravovat nebudu. Nemám již sílu to opět celé odřezat. Škoda bude mě to hlodat hodně dlouho
Doplněna chybějící obruč na trupu. Rozměrově sedí, přesto ji jěště o trochu ztenčím
Připevněny pohyblivé ocasní plochy a prořezány vyvažovací plošky. To provedeno i na křidelcích
Sloty v křídlech pro brzdící klapky upraveny do profilu miliputem. Jsem potěšen, že jsem si jej pořídil, protože je to fakt dobrý pomocník 1*
Lubo, Libor slíbil,že bude na LUŽI a ještě k tomu letos,tak se máš na co těšit.Jede teda bomby tenhle ´´zmrtvýchvstalí´´ modelář a jsem rád,že mu to jde.
Hotov samo-domo detail set chladičového prostoru. Doplněno o kapalinové rozvody. Již nikdy více výroba velkých trubek, které jsou v reálu svařené z mosazi, nebo něčeho podobného. Tak silný olověný drát jsem neměl a plast bych tahle nenaohýbal. Udělal jsem je tedy z cínového drátu na letování a pospojoval vteřiňákem, který má zároveň vytvořit imitaci vystouplých spojů, které v reálu na potrubí jsou. Jsem sám zvědav jak to bude vypadat po surfu a nástřiku barvy. Jen doufám, že to bude na tom cínu držet . Dále doplněno mechanické ovládání výstupních klapek z chladičů a nataženy hydraulické rozvody k motorům v zadní části chladičů. Motory jsou již na stole a zatím na nich není co fotit. Co nevidět pujdou do surfu společně s chladiči. Teď se hlavně modlím za brzké dodání resinů z valka.cz, ale obávám se po čtení některých zdejších příspěvků, že to bude asi nemilé překvapení. Uvidíme, možná budu mít štěstí a příliš mě to nezdrží.