Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Tack-it

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Tack-it

Příspěvekod alf » 18 bře 2010, 17:38

Matné revellky jsou podle mě obecně moc náchylné na otěr a vůbec poškození. Měls to perfektně rozmíchané a hlavně dokonale suché 8-) ? Být tebou přejdu na akryly. Jsou mnohem odolnější 8) .
Nejlepší na právě dokončeném modelu je to, že můžete s klidným svědomím vtrhnout do kitníku a vybrat si další.
alf

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sanyo » 18 bře 2010, 18:36

min. dva tyzdne po nastreku. Inak neposkodil sa nastrek (ten v pohode drzi a je odolny aj na oter), zostali mastne stopy po hmote. Z toho mi vychadza, ze matne syntetiky revell sa asi velmi s tymito nemusia. Este skusim zohnat Faber castell a uvidim co to spravi :x
recepty: https://www.domacakuchyna.sk
sanyo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Chmell » 18 bře 2010, 21:20

Tack-it od firmy Faber-Castell jsem použil před léty na maskování barev Revell na modelu Pzh2000 (Revell 1/72) a bez problému.
Model je zde : http://www.kpmplzen.cz/galerie/CHMELIK_72_PZH2000.php
Petr "Chmell" Chmelík
Chmell Scale Models na Facebooku / KPM Plzeň / KPM Plzeň na Facebooku / PilsenKIT na Facebooku
Chmell

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Holzapfel » 19 bře 2010, 08:30

Faber Castel dělal tři druhy o různé "mastnotě". Bílý, žlutý a zelený (zelenomodrý), ale který z nich je ten nejmastnější už si nepamatuju. Na matných barvách je samozřejmě "mastná stopa výraznější, ale po zalakování se mi vždy ztratila. U syntetik se také může stát, že se guma více přilepí díky nedostatečnému vyschnutí barevné vrstvy (i několik dní), kdy unikající těkavé látky z barvy "rozpouští" gumu a ta více přilne. Většinou stačí udělat z použité gumy kuličku a zbytky tack itu tou kuličkou "vytípat".
"Myslel jsem, že blbě vidím a .. doktor mi to potvrdil. Teď už v klidu stavím tak jak vidím!"
Rozestavěno (některý už dlóóuho): čs. Spitfire LF Mk.IXe 1/32 , Bloch MB 152C.1, 1/32, P-51D Mustang, 1/32 - Dragon
Milan Holzapfel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Andrej01 » 19 bře 2010, 22:27

já taky používám faber-castell, pokud zůstane trochu na modelu, stačí vzít uchošťour a trochu slivovice a zmizí to hned... :-D
Andrej01

• Odpovědět s citací

Příspěvekod alf » 19 bře 2010, 23:20

Andrej01 píše:já taky používám faber-castell, pokud zůstane trochu na modelu, stačí vzít uchošťour a trochu slivovice a zmizí to hned... :-D

Zvíře :cry: ! Stačí tu slivovici vypít a troška bordelu na modelu ti přestane vadit :P .
Nejlepší na právě dokončeném modelu je to, že můžete s klidným svědomím vtrhnout do kitníku a vybrat si další.
alf

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Holzapfel » 20 bře 2010, 10:46

alf píše:
Andrej01 píše:já taky používám faber-castell, pokud zůstane trochu na modelu, stačí vzít uchošťour a trochu slivovice a zmizí to hned... :-D

Zvíře :cry: ! Stačí tu slivovici vypít a troška bordelu na modelu ti přestane vadit :P .

Cokoliv ti na modelu přestane vadit :-D ! Ale nepřehnat to se slivovicí potože pak ti naopak začne vadit celej zmršenej model a máš tendenci učit ho lítat. :grin:

Ale k věci: slivovoce (líh) lze použít tam, kde nejsou použity akryly protože se některé lihem rouzpouštějí. Raději na akryly zkusit čistý benzin. Ten zase ale rozpouští syntetiky. Ale použití těchto přípravků je až krajní řešení!!
"Myslel jsem, že blbě vidím a .. doktor mi to potvrdil. Teď už v klidu stavím tak jak vidím!"
Rozestavěno (některý už dlóóuho): čs. Spitfire LF Mk.IXe 1/32 , Bloch MB 152C.1, 1/32, P-51D Mustang, 1/32 - Dragon
Milan Holzapfel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Andrej01 » 21 bře 2010, 13:16

Já to teda používám na gunze C a nic to s nima nedělá. Mimochodem ta problematika "stavění pod vlivem" je vůbec velice zajímavá :-D
Andrej01

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marder » 21 bře 2010, 13:30

Slivovice plní vice účelů: je chutná, při malém množství zpevňuje ruku, dá se sní ředit apod. (mluvíme ale o kvalitním domacím výtvoru). POZOR nezaměňovat za ředidlo, to se blbě pije. :D :D :D
Montážní linka a lakovna:
Hetzer http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=58&t=65499
Hotovo:
Demag, King Tiger II, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.B, Pz.Befw.38(t) Ausf.G, 15cm s.IG.33 auf Pz.I B, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.E/F-G, Sd.Kfz.251/10C, Flakpanzer 38(t), 7,5 cm horský kanón vz. 15, 3.7 cm, KPUV vz.37 typ M + 3,7 cm PAK 37(t), Tiger I, Hetzer "Pražačka"
Marder

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sanyo » 21 bře 2010, 16:12

Nejako sa to tu zvrhava na OT, resp by bolo dobre rozdelit na dalsiu temu: "vyuzitie slivovice v modelarine..." :roll:

Mna skor zaujima ako je to s tym Faber-Castellom:

Milan Holzapfel píše:Faber Castel dělal tři druhy o různé "mastnotě". Bílý, žlutý a zelený (zelenomodrý), ale který z nich je ten nejmastnější už si nepamatuju.

recepty: https://www.domacakuchyna.sk
sanyo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jarma-2 » 22 bře 2010, 00:09

:grin: Využití Tack-itu v plastikové modelařině považuji za největší revoluční vynález za poslední čtvrtstoletí. Souhlasím se vším,co tady bylo řečeno,používám bílý Faber-Castel,ale to je jedno.
Bez Tack-itu bych už nevěděl jak manipulovat s velmi drobnými dílky modelů,či plechů,jen je potřeba při tom sebekontroly a pokud přilne na díl stopa,nezapomenout to větším kouskem odstranit.
Nedovedl bych si bez toho upevnit větší i drobné dílky při stříkání. Figurky přilepím za nožičku ke korkovým špuntům a parádně s tím otáčím a barvím,když se odlepuje znovu přitlačím po dohotovení je tím na neviditelném místě přilepím k manipulační podložce.
Pomáhám si tím i při zafixování lepených dílů. Jen pozor na již nabarvené modely,zejména čerstvě,tam nepoužívat a pokud je to nezbytné,jen na zlomek času,aby nedošlo k přílišnému přilepení hmoty,neboť může dojít k odtržení barvy i s podkladovým tmelem.
Na závěr perličku-používám to i na elektrickou skříňku v autě,zkontroloji elektriku a skříňku bafnu a přilepím,žádné obtížné šroubování.
[-o<
Skoro padesátník.
Dokončeno:
V operaci Barbarossa
http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=335&t=43202&start=0
V operaci Bagration
http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=335&t=42943&start=0
jarma-2

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Valdez » 22 bře 2010, 10:04

Mám bílej Faber-Castell...

Mastný není prakticky vůbec (v okamžiku vyndání z balení :-D, přece jen při žmoulání v ruce se tam nějaká ta mastnota dostane)

Ale zase mi při odstraňování nechává cucky, obzvlášť při použití na maskování tam, kde se na něj dostane barva.. ty cucky se pak blbě dostávaj z některejch míst (podvozkový šachty etc..), prostě tam, kde po tom nemůžu válet kuličku tackitu... takže prozatím to v těch místech řeším kulatým párátkem a hezky opatrně kousek po kousku :( ... ale třeba mám už starej tackit, ta kulička je už spíš do žlutošeda :D

zajímalo by mne srovnání s tím zeleným, ale v Kolíně jsem ho ještě nesehnal.. :(
Valdez

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marek Nováček » 16 kvě 2010, 07:27

PLAY FOAM modelína

Ať nezakládám zbytečně další téma - pánové, máte někdo zkušenost s tímhle?

http://www.alfacomp.cz/php/index.php?ei ... %5B%5D=838
IPMS Marina Veneta

Forza Marina Veneta!!!
Marek Nováček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kubouš » 02 čer 2010, 10:09

duch píše:Náhodou sem to kupoval (konečně)dneska taky.V Děčíně v Papírnictví na Teplické.Cena 69 Kč.Prej to je těžká značka.V Ústí sem viděl totéž,ale UHU za 39.Kč.Jo a je potřeba říci "Gumu na lepení plakátů",když sem chtěl "nemastnou modelínu",tak mne nechali vyvést laborantem. :o

Duchu, zanechává ti nějaký stopy na povrchu? Taky jsem si ho dneska přines (fabel-castell nevedli a pak měli pritt a bantex).
Kuba Jirásek
Beep! Beep!

in progress: Antonov An-225 Mrija
Hotovo v r. 2018 - viewtopic.php?f=6&t=124977 Hotovo v r. 2019 - viewtopic.php?f=6&t=131298 Hotovo v r. 2020 - viewtopic.php?f=6&t=137559
Hotovo v r. 2021 Hotovo v r. 2022 Hotovo v r. 2023 Hotovo v r. 2024
Kubouš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Peter Sýkora » 13 bře 2012, 13:41

Kolegovia, neviem nešimol som si tu či to už niekto niekde písal alebo nie, ak áno poprosím o zmazanie príspevku a vopred sa ospravedlnujem, ale ako riešite to ked dávate tack it dole a take malé kusky z neho ostanu prilepené na farbe a nechcu ist dole ? nejako to pod vodou zošúchať prstom alebo čo stým ? mne to dosť pokazí naladu z podareneho cisteho nastreku....
Peter Sýkora

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna