Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

HMS Victory z papíru/1:96/ vlastní úprava z roku cca 1798

Odeslat odpověď
Příspěvků: 306 • Stránka 18 z 21 • 1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21
  • Odpovědět s citací

Re: HMS Victory z papíru/1:96/ vlastní úprava z roku cca 1798

Příspěvekod StanoZH » 04 kvě 2010, 23:52

Doris, tvoju stavu sledujem od začiatku. Super. Aj keď staviam "lietajúce plachetnice s benzínovým motorom", tie námorné ma zaujímali od mala. Možno si splnila môj sen namiesto mňa, a teda sa musím pokloniť pred tvojou stavbou. [-o< [-o< [-o<
Žiar nad Hronom
StanoZH

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 05 kvě 2010, 07:29

Srdečně Vám děkuji, přátelé, za všechny Ty ohlasy k Victory. Pro mne je nesmírná pocta a potěšení, že takto hodnotíte moji práci a že radost ze stavby Vicy mohu sdílet s Vámi. Jsem ráda, že jsem zde spolu s Vámi a mohu zde prezentovat své modely, nacházím zde spoustu inspirace, cenné náměty a rady, bez nichž bych NIKDY Vicy nedotáhla do stavu, v jakém je nyní. Moc si toho vážím a snad i moje postřehy a prezentované technologie pomohou třeba Vám.

Co se týče stavby plachetnic, tak určitě je dobré začít něčím menším a vyzkoušet si to, osvojit si různé techniky..., prostě se na jednodušších modelech zaučit. Já jsem jako první větší plachetnici stavěla Bellonu, zkušenosti s papírovými modely jsem už nějaké měla, ale plachetnice z papíru nebyly moji doménou. Když porovnám stavbu Bellony a Vicy, tak Vicy se mi staví líp, už jsem jednak věděla, co mne přibližně čeká a hlavně její stavbu si narozdíl od Bellony užívám. To se pak zrcadlí i na výsledku. Každopádně souhlasím, že pro získání zkušeností a taky aby člověk nebyl hned demotivován třeba pomalou stavbou či náročnosti modelu, je vhodné zkusit třeba menší lodičku, jak uvádí Zdesko. Ono postupně to člověka motivuje zkoušet větší a náročnější modely, až třeba nakonec skončí u něčeho, co bylo původně jen jeho snem, jako třeba v mém případě Victory nebo nyní započatá stavba Sovereignu. A hlavně - musí to člověka bavit. :)

Plachty na Vicy - konkrétně jejich jemně zvlněný/krepovaný povrch - byl vytvořen díky použité látce (je mírně elastická -materiál je kombinace přírodního a syntetického vlákna) a hlavně díky profi šicímu stroji a technice stehů, jež vytvořily charakteristické krepování. Na klasickém šicím stroji se mi toto nedařilo, zároveň nebylo možné vytvářet dokonale rovné pásy. Takže jsem nakonec využila kvalitnější techniku a jsem ráda, že to vyšlo dle mých představ. Ve finále tomu ještě pomohla silná impregnace škrobem. Plachty se samozřejmě nežehlily.

Co se týče posádky, tak ta je v plánu, bude to už spíše taková třešnička na dortu. Vicy dostane několik figurek námořníků pro oživení. Chtěla bych vymodelovat i pár doplňků k dělům a zvlášť umístěné čluny po boku Vicy včetně takeláže (ten na fotkách je z Bellony).
I když Vicy už nyní vypadá, že na ní nezbývá moc práce, odhaduji stavbu ještě na minimálně další dva až tři měsíce s tím, že přibude další bohatá směsice lanoví a kladek k plachtám, a řada jemných detailů.

Doris
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jano100 » 05 kvě 2010, 13:59

Pardon, totálne offtopic... mám skvelú náladu...
DORIS píše:Co se týče stavby plachetnic, tak určitě je dobré začít něčím menším a vyzkoušet si to, osvojit si různé techniky
...

Neverte jej ani slovo. Najlepšie je vhupnúť rovno do veľkého a učiť sa na vlastných chybách :grin: :grin: :grin: :grin:

Jano
Dokončené:
Revenge 1577, práve prebieha 2. pokus
Ark Royal 1587
Arabský Dhow
Mary Rose
Trinidad
La Couronne 1636
Čakajúce:
Sovereign Of The Seas 1637
jano100

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Turboduck » 05 kvě 2010, 14:05

jano100 píše:Pardon, totálne offtopic... mám skvelú náladu...
DORIS píše:Co se týče stavby plachetnic, tak určitě je dobré začít něčím menším a vyzkoušet si to, osvojit si různé techniky
...

Neverte jej ani slovo. Najlepšie je vhupnúť rovno do veľkého a učiť sa na vlastných chybách :grin: :grin: :grin: :grin:

Jano

Přesně tak, proč by člověk měl nejdříve patlat něco prťavýho, když chce hned to nejvěší a nejdražší... Na prkotiny bude ještě času... :lol: :lol: :lol:

Osobně stavbu Doris sleduju od začátku a neodvážím se ani muknout....
[-o< [-o< [-o<
Turboduck

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kpt.KL » 08 kvě 2010, 05:48

smazáno
Naposledy upravil Kpt.KL dne 13 říj 2011, 18:58, celkově upraveno 2
Obrázek
Osobní blog o námořní historii v dobách plachetnic
xhttp://historia-navalis.blogspot.cz
Kpt.KL

• Odpovědět s citací

Příspěvekod .MG. » 10 kvě 2010, 17:55

My si božský původ Doris uvědomujeme, však taky její palác plný lodí musí být pastvou pro oči.
Jen nevím, jak stihne při těch stavbách ještě vychovat těch 50 dcer :grin:
http://zaobzorem.webgarden.cz/rubriky/vitej-cizince - můj web o majácích, rozhlednách a věžích
.MG.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 11 kvě 2010, 06:40

:?: :(
Jano + Turboduck: No, toto znám :D , holt jak se mi něco líbí, jdu do toho, ač je to nad mé síly. Nemohu si prostě pomoct..... :oops:

Co se týče práce na Vicy, dokončila jsem všechny parduny, zábradlíčka na lodních koších a nyní si hraji s lucernou a dokončuji košové plachty. Už se to pěkně rýsuje, jak toho budu mít více, hodím sem fotky a nějaké fotopostupy z prací. :idea:
Doris
Naposledy upravil DORIS dne 13 lis 2011, 11:10, celkově upraveno 2
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 11 kvě 2010, 14:26

..vzácný příklad, kdy jméno zní vznešeně nejen v češtině, ale je vznešené i v původním významu.. :wink: Většinou v načich končinách exoticky znějící jména nakonec znamenají pěknou "jabkárnu".. :grin: Vzpomeňme na nejznámějšího kowboje "Vysloužilá ruka" (nebo možná volně přebásněno-"Levák"..?).. :-D Každý kluk mého věku jistotně při hrách na indiány často volal..: "Jsem Oldčetrhend"..! Já jsem mohl..já levák jsem..! :grin:
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 11 kvě 2010, 15:09

..ale chtěl jsem se vlastně trochu pozastavit u letopočtu u lodi, který je součástí názvu tohoto linku...(čistě jen v rámci absolutní dokonalosti celé té stavby..) Takže..: Tato konkrétní Victory by mohla mít i takový ten královský (nebo papežský) číselný přídomek "Pátá" (Victory V.) První válečná Victory byla postavena v r.1559, druhá pak v roce 1620 (42 dělová)..a ta byla v r.1666 přestavěná na 80-ti dělovou. Třetí Victory byl původně 100 dělový Royal Charles, který byl na Victory přejmenován v r.1675 (sloužila do r.1721). Čtvrtá Victory byla tak trochu prokletá a vlastně se kvůli té svojí smůle zasloužila o to, že název Victory se z pověrčivosti už dál užívat neměl..byla také 100 dělová a na vodu byla spuštěná v roce 1737. Potopila se i s celou svou posádkou v bouři u útesů Casquets v říjnu 1744. No a tahle pátá Victory, kdyby se do ní pustili spiritisti, nebo numerologové, nebo jiní takovýto živlové..by měla mít ty osudový maléry vepsaný už v rodném listě..! :grin: Jednak byla 13-tou 100dělovou lodí Královského námořnictva a druhak na ní bylo použito dřevo, které bylo jako záloha pro opravy na "prokletou" Victory IV.. Stavba této páté Victory byla započata v r.1759 a na vodu byla spuštěna po 6ti letech a dvou měsících stavby.(stavba trvala tak dlouho, protože skončila 7-mi letá válka a na stavbu už nebyl takový fofr. Takeláž dostala tato Victory dokonce až v roce 1769 a zkušky lodě probíhaly až v roce 1771. O čtyři roky později byla už zase v docích kvůli opravě trupu. Plně vyzbrojená a předaná Královskému námořnictvu byla až v r.1778..tedy 19(!) let od započetí stavby. Svojí aktivní službu skončila v r.1812. Tak a teď se vracím k onomu letopočtu v názvu linku.. Victory měla ve své službě docela dlouhou přestávku (6 let), kdy byla vyřazena..bylo to v letech 1797-1803. V této době byla totiž přestavována do dnešní podoby ale byla také používána jako nemocniční loď... :-k Tudíž asi v těchto letech nebyla takzvaně "v plné parádě" jak jí postavila Doris. Pokud jsem řekl něco špatně, rád přijmu opravu..životopis jsem si našel teprve dneska..a tak se s ním snažím podělit. :arrow:
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 12 kvě 2010, 20:32

Zdesko: Zajímavý pohled do historie, díky za obohacení info o Vicy. Svůj model jsem stavěla částečně dle získaných dokumentů, ale hlavní roli hrála estetická stránka, které se podřídily některé pasáže na trupu, především výzdoba a barevné provedení. Holt modelařím hlavně pro radost, takže snad mi to odborníci a milovníci lodí odpustí, že jsem model upravila trochu po svém. :oops: Viděla jsem již mnoho nádherných modelů Vicy, jak v současné podobě, tak i v původní, kdy ještě neměla černé pruhy a byla celodřevěná. Mne zlákala právě varianta z roku cca 1798, již jsem vložila hned na první stránku tohoto vlákna, kdy Vicy měla ještě bohatě zdobenou příď i záď a na bocích již byly černé pruhy - ty mi vzhledově k Vicy prostě sedí. Spodní část trupu pod čárou ponoru jsem ponechala světlou, ač ji Vicy měla v tomto období asi již pokrytou měděnými pláty. Na předloze je toto ztvárněné světlounce šedou barvou s náznakem obrysu měděných plátů. To se mi právě líbilo. Tak a nyní již k dalšímu pokračování stavby:

Už jsem zas trochu pokročila, doladila jsem košové plachty - gasketové nášivky a ty krátké provázky na nich (nevím, jak se to přesně jmenuje :oops: , ale je jich tam šílené množství.....), uvázala jsem všechny parduny a osadila zábradlíčka na koších - sloupky jsou vyřezávané z lípového dřeva. Jsou doplněny i vzpěry zepředu pod ohlávkou na všech koších a na hlavním je osazena i lucerna, jejíž výrobu zde vložím v podobě fotonávodu. Plachty ještě stále drží jen provizorně, ale zanedlouho se přivážou k ráhnům napevno. Plachty mají i boční a středové zesílení (opět nevím přesný název, tak se omlouvám), které jsem řešila částečně podle jiných modelů a taky esteticky a funkčně, aby plachty držely pěkně tvar.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Výroba lucerny:
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Lemování je z tenké niti impregnované Herkulesem, celý rám tvoří jen jedna nit vcelku, která se vždy dole a nahoře křížila.

Doris
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 13 kvě 2010, 00:47

"...Vicy, jak v současné podobě, tak i v původní, kdy ještě neměla černé pruhy a byla celodřevěná. Mne zlákala právě varianta z roku cca 1798, již jsem vložila hned na první stránku tohoto vlákna, kdy Vicy měla ještě bohatě zdobenou příď i záď a na bocích již byly černé pruhy.."

..takže ještě jednou..: Na tomhle obrázku je bez těch černých pruhů..a je u ní letopočet 1765..to tedy znamená,že to je podoba,kdy byla pořád ještě v doku v Chathamu a v této podobě (r.1765) ještě neměla ani takeláž..tu totiž dostala až v roce 1769..! V této podobě vydržela do roku 1775....(ale nebyla pravděpodobně zařazená do Královského námořnictva, protože tato léta pro ní byla tzv."zkouškovým obdobím")...ale je pravděpodobné, že při zkouškách už měla na bocích černé pruhy..jednalo se o jakýsi předpis pro vojenské lodě..(nebo jak to nazvat..?)..no,prostě byly povinné..a ač nebyla ještě "narukovaná" už z ní byl "branec"..a zkoušky prodělala na moři
Přílohy
1765.jpg
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 13 kvě 2010, 01:05

..u tohoto obrázku je letopočet 1798 ze kterého Jsi tedy pravděpodobně vycházela.. a tu je ten kámen úrazu..! V tomto roce už totiž nebyla spanilá bojovnice..protože byla vyřazená už rok před tím.. :wink: Byla z ní totiž už nemocnice.. :arrow: Ten správný letopočet, který se vztahuje k Tvému modelu je totiž 1778..! Ta přestavba z té původní podoby (zachycené na obrázku s letopočtem 1765)..proběhla mezi lety 1775-1778..! Právě v roce 1778 byla plně vystrojená a tudíž svítící novotou..a právě v tomto roce (12.března) jí převzalo Královské námořnictvo..na moře vyplula jako vlajková loď Lamanšské floty v květnu (osmého) a 23.července prodělala svojí první bitvu. Všechno v roce 1778..! Takže v této podobě jí bylo možné na mořích najít právě od roku 1778 až do roku 1797..nebo možná 1796. Od roku 1797 by z ní už měla být nemocnice a tudíž byla pravděpodobně bez děl a snad s redukovanou takeláží..prostě v těchto letech z ní byla utahaná odřená hromada plovoucího dřeva...rozhodně to nebyla spanilá bojovnice.. :wink: A na to jsem se právě snažil upozornit..ten letopočet v názvu nemá být sedumnácet DEVADESÁT osum, ale sedumnácet SEDUMDESÁT osum..v té době totiž vypadala tak,jako Tvůj model.. :-k ..řekl bych..
Přílohy
1778.jpg
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 13 kvě 2010, 01:10

..no, a tuhle podobu pak získala právě v těch letech poslední (nemocniční) odstávky..tedy v letech 1797-1803...a sloužila v této podobě v letech 1803-1812..kdy nadobro skončila její aktivní služba..
Přílohy
Fregata anglicka_HMS Victory-(Nelsons Flagship)-a01(Stern, Portsmouth, England).jpg
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 13 kvě 2010, 01:15

..a jinak jsem se hoodně moc pokochal těma plachtama..! Prostě nádhera..! =D> =D> =D> Už to někdo někde tady říkal..mělo by se začít udělovat něco, jako "zasloužilý modelář"..nebo "národní umělecký modelář"...měl bych hned jeden návrh komu ho udělit..! :-D
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 13 kvě 2010, 06:42

Děkuji moc za vysvětlení a vyčerpávající odpověď, už je mi to jasné. Když tak o tom přemýšlím, je možné, že Vicy z roku 1778 - tedy tu podobu, kterou jsem modelově ztvárnila - měla ještě spodní část trupu bílou bez měděné obšívky? Někde jsem našla letopočet, kdy Vicy získala měděné obložení spodní části trupu, ale nemohu si to nyní vybavit, kdy to přesně bylo. #-o Mám pocit, že později, ale jsem fakt lajk v těchto oblastech. :oops:
Jinak moc si vážím Tvé přízně a děkuji :flower: . Je zde spousta lidí, jejichž práce je obdivuhodná a já sama u nich hledám inspiraci. Ještě je toho dost, v čem bych se měla zlepšit.
Doris
DORIS

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 306 • Stránka 18 z 21 • 1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno