Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Ostatní ‹ Publikace, časopisy (Publications, Books and Magazines)
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Draze zaplacená svoboda

Tištěné i elektronické.
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Draze zaplacená svoboda

Příspěvekod Tety » 01 kvě 2010, 20:27

Chtěl jsem pouze upozornit na velice zajímavou práci kolektivu historiků Ústavu pro soudobé dějiny. Ve dvou svazcích je podrobně popsána politická i vojensko-strategická situace let 1944-1945 s důrazem na československý prostor. Jádro výkladu začíná přibližně Slovenským národním povstáním a končí velice podnětným zamyšlením nad perspektivami poválečného Československa, k čemuž odkazuje i titul dvojknihy. Výborně je zachycen postup 1.čs. brigády přes Karpaty, průběh SNP a květnové povstání. Autor podrobně sleduje operace partyzánů na celém území ČSR, včetně tzv. bitvy o koleje. Podobná práce v české historiografii neexistuje, je to syntetické a obsáhlé dílo, kterému mohou konkurovat pouze práce ze 60-tých let, které však byly nutně ideologicky zatížené.
Jedná se o knihu odbornou, přesto je čtivá a myšlenkově podnětná, pouze v pasážích, kde se objevuje ohromné množství označení jednotek a armádních sborů se můžeme na chvilku ztratit, takovéto detailní informace ale určitě řada z nás spíše ocení. já jsem osobně nadšen =D> =D>
dzs.jpg
Obálka 1. části.

http://www.kosmas.cz/knihy/147740/draze ... oboda-iii/
Tety

• Odpovědět s citací

Re: Draze zaplacená svoboda

Příspěvekod J. K. » 04 kvě 2010, 06:31

Dík za info. Zajímavá kniha.
J. K.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dolin » 04 kvě 2010, 07:12

Ja saně celkem zajímací!
Jen nevím teda, já měl za to že tato kolona T-34/85 je prezentovaná jako u Berlína 1945........byť teda pak dojeli do ČSR to ano,.... :-k :-k
Spomienka na slávne 20. storočie: Striedavo sme kľučkovali medzi padajúcimi bombami a padajúcimi hovnami,.....
A všade samé čisté zásahy!
„Nesouhlasím s tím, co říkáš, ale do poslední kapky krve budu bránit tvé právo to říci.“ — Voltaire
Dolin

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tety » 04 kvě 2010, 10:03

Doline, tvůj postřeh je ohromující [-o< Fotka je z berlínské operace. Kniha je totiž členěná vždy na politické aspekty (zejména exil v Moskvě a Londýně) a domácí politické aspekty, pak následuje celková strategická situace na bojištích (z této kapitoly je ta fotka) a pak popis operací na našem území. Myslím že je to strukturováno rozumně, páč se samozřejmě odkazuje stále na to předchozí. Té politiky je tam dost, ale těch bojů ještě víc.
Tety

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mirek glock Říha » 05 kvě 2010, 10:08

Ad to scanování stránek je to domluvené s auterom díla? Pokud ne, prosím o smazání všeho krom obrázku úvodní strany.
Ptejte se na co chcete, já na co chci odpovím.
Mirek glock Říha

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tety » 05 kvě 2010, 10:57

Omlouvám se adminovi za porušení pravidel, měl jsem pocit, že když ocituji titul knihy a uvedu autory, to tam bylo bohatě, tak můžu pár stránek na ukázku předložit (na googlu jsou ostatně náhledy). Vidím, že autorská práva v malíku nemám. Prosím o smazání těch uprázdněných příspěvků, děkuji.
Tety

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mustang51 » 05 kvě 2010, 14:26

draze zaplacená svoboda? sloboda je to čo vyhovuje práve vládnucej skupine.
mustang51

Odeslat odpověď

Zpět na Publikace, časopisy (Publications, Books and Magazines)