Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

HMS Victory z papíru/1:96/ vlastní úprava z roku cca 1798

Odeslat odpověď
Příspěvků: 306 • Stránka 17 z 21 • 1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21
  • Odpovědět s citací

Re: HMS Victory z papíru/1:96/ vlastní úprava z roku cca 1798

Příspěvekod DORIS » 02 kvě 2010, 19:06

Špičkový návod, moc Vám děkuji, Kapitáne! Hodně mi záleží, aby na modelu nebyly zbytečné chyby, takže jsem ráda a velice vděčná, když mne na ně upozorníte. Návod od Shipyardu toto moc neřeší, jsou tam pouze tři kasouny a vedou jen k hornímu ráhnu, což se též podepsalo na původním vzhledu skasané plachty, jak ji mám na fotkách výše..... Holt, chybami se člověk učí.
Doris
Naposledy upravil DORIS dne 02 lis 2011, 18:33, celkově upraveno 1
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kpt.KL » 02 kvě 2010, 19:12

Ještě jedna připomínka - podle vlajky je vítr zezadu, mírně zprava, ale kosatky máte jako na vítr zleva - to by jste měla přehodit na druhou stranu, tj. kosatky musí být vlevo, na protilehlé straně k větru.

Mělo by to být takto:

kosatky.jpg

Obrázek
Osobní blog o námořní historii v dobách plachetnic
xhttp://historia-navalis.blogspot.cz
Kpt.KL

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 02 kvě 2010, 19:29

Ano, máte naprostou pravdu a vynikající postřeh, tady jsem bohužel dala trochu víc na estetiku :oops: a protože model bude vystaven na poličce pravobokem ke zdi, snažila jsem se nechat viditelné lanoví nad čelenem právě při pohledu na levobok. Zkusím ty stěhovky přehodit, jak to bude vypadat, logicky by skuteně měly být na druhé straně. Ještě mne napadlo - nevadí, že mám tu skasnou vratiplachtu vydutou směrem od levoboku? Mohu ji už takto nechat?
Díky moc za radu!
Doris
EDIT: Jj, to je ono, už to mám přehozeno dle upravené fotografie!
Naposledy upravil DORIS dne 02 lis 2011, 18:33, celkově upraveno 1
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kpt.KL » 02 kvě 2010, 19:41

S tím postřehem to asi nebude tak vynikající, přehlédl jsem chybné tvary přední stěhovky a kosatky - kosatka by měla svým šotovým rohem překrývat nižší přední stěhovku:

kosatky2.jpg

Pokud se Vám to nebude líbit, nechte kosatky tak jak jsou. Na případný dotaz či připomínku pak klidně fundovaně odpovězte, že vítr ještě před chvílí vál trošku zleva a právě v tomto okamžiku se mírně stočil vpravo, takže námořníci ještě nestačili kostaky přehodit na druhý bok. V praxi se to stává.

Tu skasanou vratiplachtu můžete nechat.
Obrázek
Osobní blog o námořní historii v dobách plachetnic
xhttp://historia-navalis.blogspot.cz
Kpt.KL

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 02 kvě 2010, 21:09

Děkuji za všechny ty užitečné rady, Kapitáne, Vaše rozsáhlé odborné znalosti jsou neocenitelnou pomocí! Tvar kosatek/stěhovek opět pochází ze šablon Shipyardu, tam vidím spíš chybu u sebe, že jsem stěhy posunula možná o něco víc dopředu čelenu a tím pádem mi to vyšlo takto. Tam by byla možnost buď udělat novou větší plachtu (nevím ale, zda by se mi povedlo trefit odstín, kterým jsem plachty tónovala a taky zda by velikostně nekazila vzhled) a nebo pak přidat ještě jedno stěhové lano blíže k nižší kosatce a na toto lano pak přehodit stávající plachtu. U Shipyardu to tak mají, kosatka je na laně, které je o něco níž, avšak toto lano v návodu není zakresleno. :-k
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Jinak pozici plachet není problém přehodit, dosud nemají otěžě (snad ty názvy píšu O.K. :oops: ) a i tak je udělám volnější, tudíž se to bude moci v případě potřeby přehodit i po dokončení modelu, aby to vypadalo pěkně. Ten nápad se změnou foukání větru je suprový! =D> :D
Doris
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 03 kvě 2010, 16:45

Pohnula jsem s plachtami, už zbývají jen košové - konkrétně gasketové pásy a zesílení okrajů - ty řeším částečně dle fotek jiných modelů a předlohy a zároveň i funkčně pro dosažení pěkného vzhledu a tvaru okrajů plachet). Prošití už je na všech kompletní. Plachty jsem pověsila už pořádně, aby to vypadalo trochu lépe. Přibyla i čelenová plachta/blinda, která je skasaná a doplnila jsem chybějící dolní část vratiplachty. Podkasala jsem zadní bramovou, tu na předním stěžni budu upravovat jen nepatrně kvůli lanoví, které trochu zasashuje do dolního lemu plachty. Udělala jsem nové fotky, tak snad se Vám budou líbit.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Doris
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Radowan » 03 kvě 2010, 18:33

Možná by stálo za to poslat pár fotek pánům ze Shipyardu, aby viděli, co lze z jejich vystřihovánek postavit za krásu. Podotýkám, že si myslím, že Shipyard vydává kvalitní modely (i přes velký počet nepřesností a chyb).
Radowan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Horrido » 03 kvě 2010, 18:53

Chtělo by to nějaký trefný komentář, ale nemám slov.
A to, jako bonapartista, nemám tuhle loď rád.
Snad, slovy klasika - je to nářez jako kráva! :D
"Pokud přijmeme zásadu demokracie, že pitomec má stejnou cenu jako nadaný člověk, je třeba zajít o krok dále a připustit, že dva pitomci jsou lepší než jeden nadaný člověk.„ Leó Szilárd
Horrido

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 03 kvě 2010, 20:26

Srdečné díky, přátelé, moc mne těší vaše přízeň!
Mám zde pro Vás všechny ještě jeden malý dáreček, který jsem dnes vytvořila za soumraku. :flower:
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Doris
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jindřich Bernt » 03 kvě 2010, 21:16

Asi se budu opakovat, ale pro mně je toto vrchol modelařiny, prostě LUXUS. :shock: Mně osobně se moc líbí plachetnice už od mého ranného mládí, kdy jsem hltal Tajuplný ostrov a jiné knížky. Bohužel si asi nikdy na žádnou netroufnu, i když jsem kdysi několik plachetnic postavil ( z plastu).
Hotovo:
viewtopic.php?f=80&t=33211
viewtopic.php?f=7&t=33241
Jindřich Bernt

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 03 kvě 2010, 21:42

Jindřich Bernt píše:Asi se budu opakovat, ale pro mně je toto vrchol modelařiny, prostě LUXUS. :shock: Mně osobně se moc líbí plachetnice už od mého ranného mládí, kdy jsem hltal Tajuplný ostrov a jiné knížky. Bohužel si asi nikdy na žádnou netroufnu, i když jsem kdysi několik plachetnic postavil ( z plastu).

..tady bych rád vypíchnul Tvé slůvko "asi"..jde o to to jen zkusit..nemusíš se pouštět hnedka do takového majestátu,jako je Victory..moje první samostatná lodička, kterou jsem postavil asi tak ve 13ti letech byl tenhle bojer,přesně podle tohoto náčrtku..samozřejmě z papíru. Sám říkáš,že se Ti lodičky líbí..a to mě taky..majestáty taky stavět neumím..(nemám na ně trpělivost)..ale jednou za čas si nějakýho plovoucího prcka postavím s velkou chutí.. No, a kdoví..třeba zjistíš, že Ti to jde a nakonec skončíš u podobné řadovky, jako je třeba právě Victory.. Doris i Jano mě jistě v těchto slovech podpoří... :wink:
Přílohy
Korveta (Bojer)_v3a.jpg
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Monika M. » 03 kvě 2010, 22:40

Doris, ty fotky za soumraku jsou nádherné. Victory přímo ožila. Neskutečná paráda a neuvěřitelná práce. Moc díky, že ses tady se svými modely objevila, protože tak máme možnost tu krásu sledovat. [-o< [-o< [-o<
Poslední dokončené:
LVG C.VI 1/32, Morane - Saulnier N
Monika M.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Peter DeSnek » 03 kvě 2010, 22:45

Teda ... napada me jenom jedno jedine ...

Z ktereho filmu o Jackovi Sparow to je ???

#-o #-o #-o

A pak jeste ... kde jsi nechala namorniky ... protoze to co me napadlo je to, ze Viktorka projela Bermudskym trojuhelnikem ... A toto prosim neber jako vysmech ale jako pochvalu, protoze na tech fotkach vazne hledam stiny namorniku na palube ...

Je to uzasna prace a klobouk dolu ... teda alespon me celist poklesla hoooodne hluboko ...

[-o< [-o< [-o< [-o< [-o<
Nejsem tak blby, jak vypadam na fotkach ... v realu jsem blbejsi ... !!!
Aneb - Murphy musel byt optimista ... a optimiste by se meli strilet ... !!!
Je lepší být souzen dvanácti, než nesen šesti ...
Peter DeSnek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod slavkoss » 04 kvě 2010, 01:15

:arrow: :arrow: :arrow: :arrow:
ja by som pri zaciatku stavby vyzeral asi takto...
Doris "TOTO" z papiera!!! ako by povedal klasik snimam klobuk aj zo skalpom... [-o< [-o< [-o< =D> =D> =D>
slavkoss

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jano100 » 04 kvě 2010, 07:22

Čauko Doris,

Už som raz povedal, že Ťa nebudem komentovať, ale aj tak Ti musím zložiť poklonu. Prekrásne, luxusné =D> =D> =D> [-o< !!!
BTW, kto Ti krimpoval plachty?

Jano
Dokončené:
Revenge 1577, práve prebieha 2. pokus
Ark Royal 1587
Arabský Dhow
Mary Rose
Trinidad
La Couronne 1636
Čakajúce:
Sovereign Of The Seas 1637
jano100