Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Stříkání pomocí CO2

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Stříkání pomocí CO2

Příspěvekod Novio* » 26 srp 2008, 12:55

Tak už jsem situaci snad vyřešil a vše bude fungovat: problém nakonec nebyl v bombě, ale na redukčím ventilu, který měl matici na 1/2", tedy jsem koupil v instalatérství mosaznou redukci a snad to bude v pohodě. Omlouvám se, že sjem tu kvůli tomu tak plašil, ale byl jsem si skoro jistý, že problém byl u láhve a že je tam třebas ventil podle nějaké staré normy a neseženu na něj redukci atd. Nu trochu panika :)

Ještě bych měl dotaz k manometru u toho Mini CO2 redukčního ventilu: jak jsem si všimnul na přibaleném letáku, tak se dělá ve třech variantách a mě bohužel nedošel ten se stupnicí v barech a l/min. ale mám vnější černou stupnici po 50,100,150,200 až do 300 a vnitřní červenou označenou jako "psi" od nuly po tisícovkách až po 4500. Zajímalo by mě, co znamená ta vnitřní stupnice psi, ale hlavně mně mate to označení tlaku, protože na manometru je napsané "bar" a pod tím 1 bar=100kPa, tedy ty stovky na stupnici jsou v kPa atedy 100=1bar? Podle mně by to potom mělo být napsané naopak, ale zase aby to bylo v barech se mi nějak nezdá. Díky všem za vyjasnění
Zatím postaveno: Tiger II. Porsche
Novio*

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 26 srp 2008, 13:16

Novio* píše:Ještě bych měl dotaz k manometru u toho Mini CO2 redukčního ventilu: jak jsem si všimnul na přibaleném letáku, tak se dělá ve třech variantách a mě bohužel nedošel ten se stupnicí v barech a l/min. ale mám vnější černou stupnici po 50,100,150,200 až do 300 a vnitřní červenou označenou jako "psi" od nuly po tisícovkách až po 4500. Zajímalo by mě, co znamená ta vnitřní stupnice psi, ale hlavně mně mate to označení tlaku, protože na manometru je napsané "bar" a pod tím 1 bar=100kPa, tedy ty stovky na stupnici jsou v kPa atedy 100=1bar? Podle mně by to potom mělo být napsané naopak, ale zase aby to bylo v barech se mi nějak nezdá. Díky všem za vyjasnění

Na původní flašce mám budík z acetylénu a tam mám KPa a barvy stříkám většinou v rozmezí 50-80 KPa. To se mi osvědčilo. Ovšem vysvětlit ty jednotky bohužel nedokážu :-D
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Průvodce světem plastikového modeláře
Průvodce světem plastikového modeláře 2
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zdeněk Fabík » 26 srp 2008, 13:24

Novio* píše:Tak už jsem situaci snad vyřešil a vše bude fungovat: problém nakonec nebyl v bombě, ale na redukčím ventilu, který měl matici na 1/2", tedy jsem koupil v instalatérství mosaznou redukci a snad to bude v pohodě. Omlouvám se, že sjem tu kvůli tomu tak plašil, ale byl jsem si skoro jistý, že problém byl u láhve a že je tam třebas ventil podle nějaké staré normy a neseženu na něj redukci atd. Nu trochu panika :)

Ještě bych měl dotaz k manometru u toho Mini CO2 redukčního ventilu: jak jsem si všimnul na přibaleném letáku, tak se dělá ve třech variantách a mě bohužel nedošel ten se stupnicí v barech a l/min. ale mám vnější černou stupnici po 50,100,150,200 až do 300 a vnitřní červenou označenou jako "psi" od nuly po tisícovkách až po 4500. Zajímalo by mě, co znamená ta vnitřní stupnice psi, ale hlavně mně mate to označení tlaku, protože na manometru je napsané "bar" a pod tím 1 bar=100kPa, tedy ty stovky na stupnici jsou v kPa atedy 100=1bar? Podle mně by to potom mělo být napsané naopak, ale zase aby to bylo v barech se mi nějak nezdá. Díky všem za vyjasnění

pound per square inch,libra na palec čtvereční, tlaková jednotka používaná zejména v alglosaských zemích
1 psi = 0,069 bar
1 bar = 14,49 psi

takže 4500 psi odpovídá 310,5 bar - to je strašně moc [-X na redukčním ventilu, ale matematicky je to správně

100kPa = 1 bar , takže 50kPa = 0,5 bar, 300 Kpa = 3 bar - to je tak akorát rozhraní pro stříkání modelářskou pistolí

Nešlo by ten budík vyfotit a hodit sem na okouknutí...
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Zdeněk Fabík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Novio* » 26 srp 2008, 13:37

Aha, tak to dělají asi víc verzí ventilu Mini CO2 :( No škoda že o tom v tom e-shopu nebyla ani zmínka, ten můj asi ukazuje tlak v láhvi, prozože červená ryska je u tlaku 230 bar, což je tlak, na který by se měly plnit láhve. Nu zavolám tam a snad to půjde vyměnit. Jinak díky za vysvětlení jednotek.
Novio*

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zdeněk Fabík » 26 srp 2008, 13:44

Novio* píše:Aha, tak to dělají asi víc verzí ventilu Mini CO2 :( No škoda že o tom v tom e-shopu nebyla ani zmínka, ten můj asi ukazuje tlak v láhvi, prozože červená ryska je u tlaku 230 bar, což je tlak, na který by se měly plnit láhve. Nu zavolám tam a snad to půjde vyměnit. Jinak díky za vysvětlení jednotek.

asi to tak bude, v práci máme na "hodinách" u tlakových lahví 2 manometry, jeden ukazuje tlak v lahvi a druhý za redukčním ventilem tlak redukovaný
Zdeněk Fabík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Masařík » 26 srp 2008, 17:29

Tím se zároveň možná vysvětluje i ten tvůj problém s nepasováním na bombu. Můj ventil je právě ten s litrama.
Milan Masařík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Novio* » 28 srp 2008, 02:24

Tak jsem konečně obstaral ten správný ventil a než začnu s experimentováním měl bych ještě dva dotazy, snad už definitivní:

1) příjde mezi ventil na přístroji a redukční ventil nějaké těsnění, nebo stačí jen pořádně dotáhnout převlečnou matici? ( ještě jsem nezkoušel, protože mi chybí správný klíč)

2) tento již správný ventil má na stupnici označený průtok v litrech a tlakovou stupnici 0-24, přičemž je ucedený rozsah 0-6 bar. Znamená to tedy že 4 na stupnici je 1 bar? Vzhledem k tomu, že stupnice začíná šestkou, tak mi příjde celkem obtížné přesné nastavení tlaku. Nastavujete na manometru tlak přibližně a intuitivně dolaďujete, či máte nějaký jiný tip jak nastavit požadovaný tlak?

Díky všem za info.
Novio*

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Pospíšil » 28 srp 2008, 10:24

Těsnění: U šroubení ventilu mám takový plastový kroužek, který dotěsní přechod mezi bombou a ventilem. Jinak nic.
Nastavení tlaku pro stříkání: Neřeš stupnice a jednej podle citu a zkoušení. Nikdy nenamícháš stejnou hustotu barev, abys mohl mít jednotné nastavení. Jinak budeš stříkat třeba Alclady - nízký tlak jenom šumění. Jinak ModellMastery, laky, jinak lihovky, acryláty a tmely.Opravdu je to v citu a pozorování, jak se barva na stříkaném místě rozlévá.
KPM Medvědi
Stáří, ne podzim života, ale jaro smrti.[img]https://
Milan Pospíšil

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Novio* » 28 srp 2008, 12:37

Díky za info, to s tím tlakem bude určitě pravda a snad to brzy dostanu do ruky při testování nanečisto. Jinak už jsem našel na nymburkfóru jak je to s tím manometrem - údaje jsou v kPa - koho by to napadlo, když je tam napsaný rozsah 0-6 bar a stupnice je v kPa o kterých tam není ani zmínka.
Jinak už jsem vše propojil a zkoušel zatím jen stříknout vodu, vechno je v pořádku, jen mě trochu trápí napojení hadice na redukční ventil - koupil jsem si redukce 1/8 - 1/8, přišrouboval napevno hadici, ale stejně mi lehce uniká plyn - nemáte pls nějaký tip, jak zlepšit utěsnění? možná je to tím, že redukce je na konci závitu moc plochá, napdlo mě to třeba trochu máznout vazelínou, či tak, ale nechce se mi zbytečně ryskovat.
Novio*

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Masařík » 28 srp 2008, 14:52

Pokud bys použil originální "výústek" či jak to nazvat na hadici z redučáku, tak stačí na hadici navléct a pevně dotáhnout kovovou eskapásku požadovaného průměru nebo stačí drát kterým to pořádně (pozor abys neprostřihl hadici) stáhneš.
Ve tvém případě ti buď nesedí průměr hadice a redukce nebo to máš někde špatně nasazený anebo dotažený, anebo použij taky tu eskapásku nebo drát.
Ale nejpohodlnější je koupit si kompletní rychlospojku. Hadice se lehce z kraje maže jen když je průměr těsný a nejde to nasadit.
Milan Masařík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Novio* » 30 srp 2008, 12:48

Tak už jsem to konečně všechno vyřešil. Hadička na redukci neseděla proto, že otvor v redukci měl menší otvor a tak nedoléhal kov na těsnění, ale kov na kov. Zkoušel jsem prvně vyrobit provizorní těsnění ze silikonového tmelu, ale stejně to trochu unikalo, tak jsem to nevydržel, uřezal koncovku a vší silou narval na ten výustek co tam byl původně - vše v pohodě a už konečně bez problémů stříkám. Teď mám problémy zase se smaotným stříkáním, ale to je do jiného vlákna. Nu tedy díky všem za konstruktivní připomínky, které mi pomohly dospět do zdárného konce.
Novio*

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Torong » 17 kvě 2009, 13:09

Mám možnost použít starší kyslíkový ventil pro stříkání CO2, může mi někdo poradit jestli je vůbec tahle kombinace možná? Když totiž zkouším nastavit tlak, stane se to, že do hadice jde požadovaný tlak, ale "zbytek" ventil pouští ven, takže plyn jde z láhve pod plným tlakem...
Torong

• Odpovědět s citací

Příspěvekod warforum » 11 dub 2010, 11:28

Tak už jsem taky ve skupině "CO2". A první co musím říci? !!LUXUS!! Bezhlučné, bezproblémové stříkání a to s náklady cca 250,- Kč za rok. To kompresor sežere víc elektřiny za měsíc a ruku v ruce s rámusem a později také s olejem apod. Odpadá tvorba expanzních nádob a podobných pokusů. Navíc jsem noční tvor a rambajz který tvoří běžný kompresor nelze provozovat v 02:00 ráno v paneláku.

Na čem včíl jedu? Mrkněte:

Tlaková láhev s náplní CO2 8 l (6 kg)
Hmotnost: 22,1 kg Brutto
cena: 2.500,-Kč

Redukční ventil CO2 GCE Autogen Chotěboř
Vstupní tlak ( bar ) 200 Výstupní tlat ( bar ) 0-32 l/min Vstupní připojení G3/4 CO2 Výstupní připojení G 1,4 Hmotnost ( kg ) 2 Kg
cena: 1.650,-Kč

Sečteno-podtrženo = 4.150,-Kč což je cena naprosto srovnatelná s cenou běžného, levnějšího kompresoru. Ovšem odpadá rámus, spotřeba el. energie apod. Při obsahu mnou použité lahve si troufám říci, že rok s tím vydržím 100% a to sekám cca 8-10 modelů za rok. Musím poděkovat všem, kteří se zde podělili o své poznatky a zkušenosti a i díky nim jsem nyní nejspokojenější "modelář" na světě.

P.S. je pravda že jsem lahev i ventil již měl na své CO2 svářečce, ale po otestování jsem zakoupil další sadu lahve a ventilu a už nejdu jinak ;-)
warforum

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Matyska » 11 dub 2010, 14:22

Ty kráso :shock:
To už za tu flašku chtějí 2500Kč??? Já před cca 7 lety kupoval svářečku a k tomu tuhle flašku a dával jsem za ní ve svářecí technice 1100Kč :!: No,jo,holt pokrok nezastavíš [-(
Na druhou stranu budíky jsou darhý stejně.
Já tě něco řeknu: Neříkej mi nic!!!
http://www.kpmkaznejov.com/
https://www.facebook.com/lepiMteam/
Tomáš Matyska

• Odpovědět s citací

Příspěvekod warforum » 11 dub 2010, 14:26

Tomáš Matyska píše:Ty kráso :shock:
To už za tu flašku chtějí 2500Kč??? Já před cca 7 lety kupoval svářečku a k tomu tuhle flašku a dával jsem za ní ve svářecí technice 1100Kč :!: No,jo,holt pokrok nezastavíš [-(
Na druhou stranu budíky jsou darhý stejně.

Jj, před rokem sem šel pro "céóčko" a celkem sem jim tam nechal 16 a půl litru jen to fiklo ;-) za bednu, lahev a budíky. Ale nenaděláš nic, bylo to potřeba.
warforum

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna