jarma-2 píše:Nemohu nereagovat na některé nesmysly které tu uváděl Matwej ve své oponentuře.
Např. uváděl, že 94.protiletadlový lehký prapor byly až 3 ?? různé jednotky a pro dle něho totožnost znaků bojoval s 20 td. ve 3.Panzergruppe,citujiTudíž nějak do báchorky nezapadá. Navíc 20.Pz.div.zařazena do XXXIX sboru k 3.Panzer gruppe útočila do konce července na Minsk. Takže se ke Smolensku dostala nejdříve v půlce srpna.
To je ovšem naprostý nesmysl, lehkých protiletadlových praporů s poř. č. 1 - asi 1.000 bylo v Luftwaffe vždy po jednom ks,takže i 94.lehký náhradní protiletadlový prapor byl pouze jeden a navíc dle zveřejněného přehledu byl kmenovou jednotkou 2.Panzerarmee Guderian.
Dále napsal:Jednotky lehkého Flaku neměly ve výzbroji ráže větší než 37 mm. Tudíž 88-ka asi není z této jednotky. Tak odkud je ?
Řekl bych, že výraz leichte abteilung značí lehký prapor, to je označuje početnost zastoupení techniky v praporu,nikoliv označení ráží zbraní !??
Dále řešil nápis na bráně,jako by nechtěl uvěřit,že já mám doma kvalitnější zvětšeninu:Jinak při studiu té fotky se slavobránou (z důvodu rozpoznání znaku jednotky) jsem dospěl k tomu ,že ten nápis je NUR VOR P1 ( pouze před P1) což i dává logiku a smysl.Tedy pokud je P1 = 1.Panzer Armee.
A vyvodil závěr:O hrobech pod duby na širých ruských pláních vím své (kdo nebyl neuvěří).
K tomu bych rád poznamenal, že každý velitel,který by po cestě nechal psát po místních stalinských památkách atd. že tudy projela jeho 1.Panzerarmee by dostal polní soud a trestní prapor...Tudíž se nám Matweji nesnaž namluvit,že jde o Ukrajinu, či o 2.Panzerarmee na Ukrajině,která by takými nápisy dávala najevo která panzerarmee danou oblastí projíždí. V německé armádě platila přísná pravidla utajení a takovéto zrádné vyzrazování identity jednotek by nemohlo v žádném případě nastat...Proto zůstaňme s dějem dioramy tam kde je,tedy u Smolenska.
Jelikož nám Matwej již několikráte předvedl, že vaří pouze z vody, musíme mu naoplátku dát
![]()
![]()
![]()
Nejsem sice odborník na německou armádu. A rozhodně nikdy nebudu. Nechápu tvrzení o absolutním utajení. Viděl jsem kvanta fotek. Přidávám alespoň jednu. A pokud to dobře chápu. Tak celá německá armáda byla jeden velkej trestní prapor. Těch fotek ruských tanku na kterých je název jednotky je fakt kvanta. Chápu podle toho co tu čtu, že budeš zase oponovat. A možná budeš tvrdit že jde o označení ,že tato jednotka ten tank třeba zničila.Ale co potom to utajení?