Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Ostatní ‹ Modelforum
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Galerie letadel - rozdělení dle měřítek

Připomínky, náměty a oznámení ohledně funkčnosti fóra.
Téma uzamknuto

Galerie letadel - rozdělení dle měřítek

Příspěvekod Pavel Škoda » 25 úno 2010, 12:53

Galeie modelů letadel obsahuje v současné chvíli, počítám-li správně, 3050 témat = modelů. Je to již opravdu pěkná databáze =D> =D>
Problém však je, že je velmi velmi nepřehledná... a její veiikost bude stále narůstat...

Navrhoval bych proto rozdělit galerii na sekce 1:144, 1:72, 1:48, 1:32 - osobně bych to velmi uvítal.
Většinou když něco hledám a nebo se chci jen inspirovat, tak procházím pouze modely určitého měřítka. V současném neuspořádaném stavu je to ale poměrně nepraktické... A to nezmiňuji fakt, že občas autor do názvu tématu měřítko ani neuvede :-D Rozškatulkováním modelů dle měřítek by tato nutnost logicky odpadla.

Pokud by se to administrátorům zdálo moc pracné, nabízím pomoc s tříděním příspěvků.
warbirds-blog.cz
Galerie modelů
FB Warbirdsblog
Pavel Škoda

Re: Galerie letadel - rozdělení dle měřítek

Příspěvekod mess » 25 úno 2010, 13:10

Podrobnejsi deleni se objevilo prednedavnem v sekci auto-moto, po zkusenostech se to opet scuklo dohromady. Zasadni problem nevidim v pracnosti, ale v tom, ze by se zeslozitilo rucni procitani temat, jak tomu bylo prave v AM. Nemluve o tom, ze casem by se ozval nekdo, kdo by chtel delit podle obdobi a dalsich jinych kriterii.
M.
Martin Benko
mess

Příspěvekod Jakub Vilingr » 25 úno 2010, 13:13

Taky souhlasím s Messem. Osobně bych to nedělil, stačí už takhle rozsáhlý dělení MF...
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Průvodce světem plastikového modeláře
Průvodce světem plastikového modeláře 2
Jakub Vilingr

Příspěvekod Martin Jursa » 25 úno 2010, 13:44

presne ako pise Mess, je vela pohladov na to, ako by to malo byt.

Napriklad pre mna by bolo vyhovujucejsie podla urciteho obdobia alebo typu.
Napr. Vrtule, rury, plachtaky. Ak je model pekne urobeny, je mi v zasade jedno v akej je mierke.

je ale pravda, ze pri tomto pocte je to uz celkom dobry gulas.
Obrázek
Martin Jursa

Příspěvekod Mirek glock Říha » 25 úno 2010, 14:45

JJ galerii tu neni malo. Otazkou je do jak starych galerii se kdo diva, pripadne i neco napise. Zkusenost ukazuje, ze dal jak za 1-2 mesice nikdo nechodi (aspon tak to vidim ja). Navic pokud se dobre zada nazev je mozne si konkretni galeri (myslim typ letadla) dobre vyhledat.
Ptejte se na co chcete, já na co chci odpovím.
Mirek glock Říha

Příspěvekod Jakub Vilingr » 25 úno 2010, 14:49

...a nebo dle autora
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Průvodce světem plastikového modeláře
Průvodce světem plastikového modeláře 2
Jakub Vilingr

Příspěvekod Pavel Škoda » 25 úno 2010, 14:55

Situaci myslím správně vystihl Martin Jursa: "je ale pravda, ze pri tomto pocte je to uz celkom dobry gulas."
Z tohoto pohledu na skutečnost si myslím, že by se pro zpřehlednění takového počtu témat mělo něco udělat...

Zdá se mi, že databáze modelů MF je dnes již jedna z těch obsáhlejších na webu - srovnatelná např. s Hyperscale.
Když si chci ale nalézt něco na Hyperscale, tak jdu alespoň podle abecedy typů letadel.

Souhlasím, že pohledů na to, jak galerii dělit, je určitě více (i když si stále myslím, že měřítko je jedno z nejzásadnější kritérií)
Proto rozčlenění galerie MF na 4 subtémata dle měřítek je dle mého to nejmenší, co můžeme udělat pro zvýšení přehlednosti a dostupnosti dat zde obsažených.

Samozřejmě ideální by bylo kvalitní filtrování a vyhledávání, které je na tomto typu fóra dle mého velmi omezené.
Ale samozřejmě kvalitní vyhledávání je také podmíněno správně vloženými daty - z tohoto pohledu by bylo nejlepší, kdyby se u každého modelu zadávala "hlavička" s povinnými položkami k vyplnění (meřítko, výrobce, název modelu, autor modelu). Pak by bylo snadné filtrovat dle konkrétních polí. Nicméně to už je spíše specifikace databázově orientované aplikace, kterou běžné fórum žel není...

Každopádně si myslím, že díky obtížnému přístupu je spoustu kvalitních modelů "zapomenutých", protože jen málokdo bude prohledávat několik tisíc témat která jsou za sebou řazena bez ladu a skladu...
warbirds-blog.cz
Galerie modelů
FB Warbirdsblog
Pavel Škoda

Příspěvekod Pavel Škoda » 25 úno 2010, 15:01

Možná by bylo nejlepší udělat separátní webovou aplikaci, která by byla jakýmsi indexem k existujícím tématům v galeriích na MF. Tohle je spíše na IT, ale naprogramovat třeba v PHP & MySQL něco podobného by možná nebyl až tak velký problém.
Časově náročné by ale bylo počáteční naplnění aplikace daty (určitě by se pár dobrovolníku, kteří by pomohli, našlo - sám bych se hlásil )a pak také najít způsob, jak ji automaticky plnit daty z nově vznikajícíh témat...
warbirds-blog.cz
Galerie modelů
FB Warbirdsblog
Pavel Škoda

Příspěvekod Pavel Škoda » 26 úno 2010, 12:12

Představoval bych si to například nějak takto http://www.inscale.cz/mf.php
Naprogramovat to byla práce na cca 1 hoďku :)

Do databáze jsem zatím dal jen pár pár modelů - chci jen vyzkoušet jak by to vypadalo :-D
Samozřejmě by nebyl problém dodělat další filtry a formulář na zadávání dat 8)
warbirds-blog.cz
Galerie modelů
FB Warbirdsblog
Pavel Škoda

Příspěvekod Pavel Škoda » 26 úno 2010, 15:40

Přidal jsem možnosti filtrování dle firmy, autora modelu a názvu modelu :)
http://www.inscale.cz/mf.php
warbirds-blog.cz
Galerie modelů
FB Warbirdsblog
Pavel Škoda

Příspěvekod mess » 26 úno 2010, 15:52

Myslim, ze naucit se pouzivat pokrocily vyhledavani vyresi vetsinu tehle veci (ted to obecne neni mysleno na tebe, ale obecne) a dodrzovat rozumne konvence pri zakladani threadu. Ja se obecne, pokud hledam neco konkretniho, obracim prave na tento instrument, postupem casu jsem zoptimalizoval sestaveni pozadavku tak, abych ziskal prave ty vysledky, co chcu.
Dopisovani dalsich veci je malicko problem, protoze krome samostatnyho nakodovani by to znamenalo jeste odladovani a odstranovani chyb. Podle meho nazoru by to znamenalo vyrazne vice casu, nez to na prvni pohed vypada.
Promin, ze jsem takovej pesimista, ale me zkusenosti mi rikaji, ze velky projekty vetsinou nedopadaji, tim spis, kdyz jsou zalozeny na dobrovolnosti ;)
M.
Martin Benko
mess

Příspěvekod mess » 26 úno 2010, 15:55

Jeste drobny dodatek - dnes velmi casto nemas v threadu vsechny informace, podle kterych chces filtrovat - obcas se meritko zmini v textu, obcas se vyrobce doda apod.
M.
Martin Benko
mess

Příspěvekod Otisaq » 26 úno 2010, 16:31

Tyjo, to je super, kdyby se to poradilo udelat. Tenhle prehled mi tady taky trosku chybi :)
Rozestavěno:

Dokončeno:
Otisaq

Příspěvekod Mirek glock Říha » 26 úno 2010, 17:12

Nechci vas rozlet nejak brzdit ale mometalne neuvazujeme o ZADNE TAKOVE ZMENE (v M8 se nic neprojednava). To neznamena ze se neco zmenit nemuze ale spis v horizontu "petiletky" nez mesicu...
Ptejte se na co chcete, já na co chci odpovím.
Mirek glock Říha

Příspěvekod Pavel Škoda » 26 úno 2010, 17:19

To mess: k nápadu vytvořit externí index mě vedla právě neuspořádanost a nestrukturovanost dat v galerii na modelfóru (v názvu threadu nejsou všechny informace apod...) a pak také omezené možnosti vyhledávání. Už vícekrát se mi stalo, že jsem potřeboval dohledat konkrétní model, ale s vyhledávačem jsem neuspěl a tak nezbylo než procházet seznam sekvenčně :-(
A do budoucna bude hůř :-D Kolik asi v galeri bude modelů za takových cca 5 let?
Pak už se v tom nebude orientovat nikdo...

Přemýšlel jsem nad tím a myslím, že indexaci nelze nijak rozumně zautomatizovat, právě z důvodu nestrukturovanosti uložených dat. Šlo by to, kdyby například název každého vlákna měl přesně danou strukturu, to ale nemá... Takže jediná možnost je ručně udržovaný index...
Nejsem sice pesimista, ale jsem realista, a tak je mi jasné, že aby takový externí index reálně fungoval, muselo by být pár dobrovolníků (a ne jen jeden člověk), kteří by ho pravidelně plnili (například pro každé měřítko jeden admin, který by nově přidávané modely zadával do databáze indexu).

Myslím, že pokud by byly 3-4 admini, tak by týdně každému stačilo věnovat cca 20-30 minut doboucháním dat aktuálně přidaných modelů do databáze...
Naposledy upravil Pavel Škoda dne 26 úno 2010, 17:23, celkově upraveno 3
warbirds-blog.cz
Galerie modelů
FB Warbirdsblog
Pavel Škoda

Další

Téma uzamknuto

Zpět na Modelforum